Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Szia István!
A Thomson tv-re ez van írva:29DM400; TYPE 556/ETC210 EN
Megnéztem megint (bár most csak alkatrész oldalról tudom, mert vissza van rakva a panel a helyére), és nem találok ilyen számú alkatrészeket, úgyhogy sajnos azok smd-k lesznek a másik oldalon.
Ma már nem állok neki, de holnap szétszedem akkor újra a TV-t, és megnézem a dolgokat a foglalat körül.
Próbáld meg visszavenni a katód meghajtásokat.
Sajnos ezeknél gyakori volt a képcsőhiba, érdemes lenne rámérni a csőre.
Hopp, most látom hogy amit küldtél hispán linket, azon más a kondik számozása (C634, C635, C647, C642), és az IC pozicíója is 600, nem 601.
Az FE2 sasszin ha jól látom más a számozásuk (C607, C608, C637) És igen, ezek furatszerelt elkók. A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
Szia!
Kapott egy bontott sorkimenőt. Tökéletesen megy. Nem gondoltam volna, hogy ez a baja. Mondjuk elég párás helyen volt a tv, lehet azért nyíródott ki. Köszi szépen minden segítséget.
Ha még van türelmed a tévével foglalkozni, akkor ajánlanék valamit. Azért, hogy a függ. eltérítés és a sorkimenő élettartama hosszabb legyen, cseréld ki a táp 220-as oldalán lévő kisebb elkókat. 1 µF - 220 µF közötti kondenzátorokat. Ehhez áramtalanítás után, először egy 220 V-os égővel süsd ki a nagy tápkondit a primer oldalon. Utána szépen, ügyesen cseréld ki a kondikat. Ha van rajzod, akkor jobban jársz, ha először kigyűjtöd, hogy milyen kondikról van szó, és megvásárolod a boltban, utána fogsz hozzá a cseréhez. Kérj 105 fokos kondikat feltétlenül. Amiből van 105 fokos, azt vedd meg, ne a 85 fokosat.
! Az eredeti kondik polaritására pedig nagyon figyelj, hogy nehogy fordítva tedd bele az újat, mert akkor elszáll a táp. a kiforrasztáshoz legjobb, ha gyantába mártott sokszálas rézvezetéket használsz, akkor a fólia nem válik ez a bakelittől. Még 1 tipp: Én úgy szoktam csinálni, hogy a kondikat ha kell lerajzolom egy papírra, hogy hol milyen érték volt, milyen polaritással, majd kiveszem az összes kondit gyanta+vezeték használatával. Ezután lemosom denszesz és fogkefe segítségével a túlzott mennyiségű gyantát, és beforrasztom pákával az új alkatrészeket. ! Arra is figyelni kell, hogy nem szabad 1-1 forrpontot sokáig melegíteni pákával, mert akkor s elválik a bakelittől. ha mindezt már tudtad, akkor feleslegesen írtam le. De esetleg kezdőknek hasznos lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Szia, kösz a segítséget ez az amire gondoltam.
Akkor jó munkát hozzá.
szia!
Hasznos volt amiket leírtál, most ezzel sokat tanultam. Nem tudom megmondani, hogy miért kis gyerek korom óta érdekel a tv-szerelés. Rengeteg szakmai könyvet vettem. Régi videoton technikákon gyakoroltam. Legnagyobb bajom , hogy rossz diagnoszta vagyok, biztos mert nincs annyi gyakorlaton. Amióta rátaláltam erre az oldalra nagyon sokat tanultam. Ezt köszönöm nektek. Szép estét!
Csak arra vigyázz, hogy amikor javítod, mindig legyen kihúzva a konnektorból.
Eddig még mindig kihúztam. Egyszer rázott meg úgy rendesen a nagy puffer fel volt töltődve. Repült is a tápegység jó messzire.
Azért úgy nehéz hibát keresni. Óvatosnak lenni nem árt, de áramtalanított TV-t csak akkor lehet javítani, ha tudjuk a baját és akkor is csak egy alkarész cseréig.
Mármint gondolom ezt úgy érted, ahogy én gondoltam.
Aranyszabály: !!!A kezdők konnektorból kihúzott csatlakozó mellett kezdjenek el ismerkedni a tévével és az útmutatások szerint cserélni a szükséges alkatrészeket. Csak szakemberek javíthatják működés közben a tévét!!! Ha netán (mert olvasok ilyet a fórumon), ha valaki hobbi célból kezd javítani csöves tévét, nem árt ha tud róla, hogy nincs leválasztó trafó bennük. A fázis (rossz polaritás esetén) a tévé testjén van, ami halálos áramütést tud okozni! A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
Ha egy totál kezdőnek azt írod, hogy nyugodtan kapcsolja be a tévét javítás közben, úgy matasson benne, és megüti az áram, akkor a felelősség a tiéd.
Oké?
Nem tudja valaki, hogy a fent említett tévének a tápjából hol mennyi volt jön ki. Sajna itt megint elakadtam.Amúgy a fent említett sípolás nem a hangszóróból jön, hanem a nagyfeszültségű részből.Talán a nagyfesz trafó adja ki.Ezzel mit lehet kezdeni,gondolom ez nem gyárilag ilyen.
Ez egy trükkös tévé, ugyanis nincs külön hálózati tápegység, hanem a sortrafóra van rátestálva ez a feladat. A dokumentum 14-ik oldalán vannak feszültségértékek.
Kösz eddig eljutottam,de azt nem tudom,hogy a 15. oldal jobb felső sarkában ahol a két trafó van ott a Sietovy filter feliratú modulnak a kimenetein mennyi volt van.
A TR1 segédtrafó kimenetén mekkora AC feszültség van? Ennek a trafónak az egyenirányított és stabilizált feszültsége a 12,6V, ami a T63 emitterén jelenik meg.
A gyorsítófeszt szerinted lelehetne úgy indikálni, hogy egy glimlámpa egyik lábát ráteszem a kimenetére?Kösz a segítséget akkor holnap már csak le kell mérnem.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
A nagyfeszültséget lehet érezni a képernyő üvegénél a sztatikus feltöltődésből, ezért nem érdemes lámpázni. A képcső fűt?
Szerintem nem.Legalábbis nem látszik hogy izzana belül valami a csőben.Semmi életjelet nem ad a sípoláson kívül. Ezért is kérdeztem a feszültségeket,hogy holnap le tudjam mérni.
Elég sok feszültségérték fel van tüntetve, tehát lehet méregetni.
Az igaz hogy ha a tévét modulok nélkül helyezek áram alá akkor a tévé tönkremegy?Legalább is az apám ezt mondta.
Ezt így nem lehet kijelenteni, de az ésszerűség azt mondatja, hogy összerakott készüléket indíts.
Egy rövid magjegyzés..
Tekintettel arra, hogy a sortrafó azonos a hálózati trafóval, nagyon óvatosan turkálj benne.
Helló mindenki, hozzámkerült egy Videoton tv, állandóan veri a biztosítékot, mit nézzek meg benne először?
Na, megint elakadtam.Arra rájöttem, hogy egy diódánál (D 69 jelű) akad el az áram.Kicseréltem a diódát de akkor sem volt jelen a feszültség a kimeneten.Mind a két dióda mérve és külsőleg tesztelve is jó a tévében mégsem jut át rajtuk a feszültség.Jól vannak beforrasztva.
Ha valami bővebb is van áruld el légyszíves, mert így nem tudom, hogy csöves, félvezetős, vagy milyen? Legalább egy tipusszámot, az már előbre visz.
Ha van benne hálózati táp akkor azt nézd meg nem hogy az zárlatos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |