Fórum témák
» Több friss téma |
Megnyugodtam. Most vettem 10 db-ot ebből a típusból.
![]()
Szia!
Így bekötött C1, C3, C4, C5 -nek nincs sok értelme. A kondenzátorok minkét kivezetését ugyan arra a vezetékre kötötted. Helyesen a C1 egyik kivezetését a PIC 5., a másikat a PIC 14. lábára, a C3 egyik kivezetését az oszcillátor Vdd, a másikat az Vss lábára kell kötni. C4, C5 elhagyható.
Ha venni kellene, akkor a PIC16F1827, 16F1847 -et választanám...
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Most már én is. Kicsit elkapkodtam Szerencsére ócó volt. 1$ sem volt darabja.
Frekimérőnek, motorgyújtásnak, stroboszkópnak, riasztónak jó lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Szia!
A VREF+ lenne a 2,56-os feszültség! 5V-nál több nem is fog rá kerülni. Engem csak az érdekelne hogy ha a referencia feszültségnél nagyobb feszt kapcsolok rá akkor az a programban mit fog eredményezni?
Túlcsordulást ?!
Idézet: Végkitérést. 10 bites ADC-nél 1023-at... „ha a referencia feszültségnél nagyobb feszt kapcsolok rá akkor az a programban mit fog eredményezni?”
Szeretnék kérni egy kis segítséget, akinek van feltelepített HI-tech C -je, készítsen nekem egy gyors hex-et, ebből: Bővebben: Link
Előre is köszönöm! ![]()
Üdv!
Az alábbi ASM programhoz kérnék segítséget. Egy változó bájtjainak beolvasását kellene ciklusban megvalósítani.
Ááá köszönöm. Nem mondom hogy nagy elektronikai guru vagyok, de ezt most lányos zavaromban kötöttem be így.
![]() Esetleg más hibát is felfedeztél?? Csak mert kijavítottam de sajnos így se müködik, én arra gyanakszom hogy az oszcillátor környékén van valami hiba ![]()
Ha a lite verzióval készült is megteszi akkor a mellékletben itt van. 5 helyen javítani kellett, a javított forrását is mellékeltem (a nT1SYNC definíciót a HI-TECH is elronthatta, de ha egyszer ez van az include-ban). A lite nem tudja a konfigurációs biteket, ezért azt manuálisan állítsd be.
Üdv!
Szeretném kérdezni (nem vagyok hozzáértő), hogy valaki ismeri-e a Genius G540 programozót? Ilyenem van és nem tudom, hogy mindent jól csinálok-e? A problem az, hogy az LCM3 nevű műszert építettem meg és PIC 16F690 van benne - persze nem indul. A programozó töröl, üres, másol, kikódol, ellenőriz funkciót csinál. Mit jelent a kikódol? A hex fájlt bemásolom a pic-be és kész vagy valami mást is kell tenni? Ugyanez a gondom a tranzisztor teszterrel is, abban atmega8 van. Lehet tök buta a kérdés: csak hex fájlt kell írni a kontrollerbe vagy más kiterjesztésűt is? Sokszor látom, hogy egyéb fájlkokat is mellékelnek azok, akik írták a programokat. Szóval ilyen felhasználói szintű ffelvilágosítás jól jönne... Köszönettel ![]()
Szia!
PIC Idézet: „Mit jelent a kikódol?” A kiolvasásvédelem feloldását jelethedi, de az csak a tartalom teljes törlésével lehetséges a PIC -eken. Mivel a hex -ben a kiolvasás védelem be van állítva, ezért a töröl, üres, másol (beprogramoz) sorrendnek jónak kell lennie. Az ellenőrzés a kiolvasás védelem miatt nem lehetséges, csak a konfigurációs szavak beprogramozása előtt. Nem tudom pontosan, mit is csinál ez a programozó. AVR Idézet: „csak hex fájlt kell írni a kontrollerbe vagy más kiterjesztésűt is?” A hex és az eep kiterjesztésűt valamint a fuse biteket...
Ismét csak köszönöm szépen a sokadik segítségedet!
![]()
Sziasztok!Tud valaki egy drivert USB-s Pic égetőhöz?Nemrég vettem egy hardvert,de nem kaptam hozzá szoftvert.
Ha elmondanád, hogy milyen az a hardver, akkor lehet, hogy tudunk segíteni. Enélkül a kérdésed kb. olyan, hogy vettem autót, tudtok-e hozzá gumit adni. Anélkül, hogy tudnánk a szükséges gumi méretét.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget, végül is nem én voltam a béna hanem az oszcillátor volt hibás és az szívatott.... Kicseréltem és most már működik minden!
![]() Azt szeretném még kérdezni, hogy az OshonSoft PIC SIMULATOR IDE program mennyire fedi a valóságot, ha ott működik a programom mennyire valószínű hogy a PIC-en is menni fog??
pontosan nem tudom,olcsó volt
![]()
Ha ilyen kártyát vettél, akkor próbálkozz a fenti oldalon található linkekkel!
A driver egyébként valószínűleg a gyártő az IC gyártő (Prolific) honlapjáról is letölthető. Úgy látom, PL2303HX USB-UART protokol konverter van beépítve. Idézet: és híg a leve... „olcsó volt”
Kiegészítés: Az általad vett kártya valószínűleg a kitsrus.com K150 programozójának egy koppintása. Ami szembetűnő különbség: a fenti címen található K150 FTDI USB-UART protokol konvertert tartalmaz, az "olcsó kártya" pedig PL2303HX-et. Ezért más driver kell hozzá. A PIC16F628A-ban lévő firmware és az égetőprogram elvileg lehet ugyanaz, mint a K150-höz való.
Egy tanulságos olvasmány a Microchip fórumán: http://www.microchip.com/forums/m668494.aspx
Ép most szidta egy társunk, mert nem tudta programozni a 16F886 -ot (ha jól emlékszem). Ha programozza a 18F2550 -et, akko rmegnyílt a lehetősége egy PICKit2 klón összerakásának.
Sziasztok!
Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni a timer-ekkel történő késleltetésekkel kapcsolatban. PIC18F2550-et használok 20MHz-en, a TMR0-t indítanám be 16bit-be. 0.1sec-ra lett elvileg beconfigolva. Ez lenne a kód:
Idézet: Ha a PLL be van kapcsolva, akkor a CPU frekvenciája nem egyezik meg a kvarc frekvenciájával. Tehát mennyi is az annyi? (A Timer számláló bemenetére egyébként az utasításfrekvencia jut, ami Fosc/4, tehát legfeljebb 12 MHz lehet...„PIC18F2550-et használok 20MHz-en” Idézet: Ha ilyet csinálsz, akkor:„while(!INTCONbits.TMR0IF)” 1. Ne engedélyezd a megszakítást! 2. Szoftverben töröld a megszakításkérő bitet, mielőtt a Timert indítanád! 3. Nincs szükség az isr() függvényre (úgysem jut szóhoz). Ha ugyanis hardveres megszakítást használsz (és abban értelemszerűen törlöd a megszakításkérő bitet), akkor a while(!INTCONbits.TMR0IF) ciklusból nem fogsz tudni kilépni.
Külső kvarcom van 20MHz-es. Ez a "while(!INTCONbits.TMR0IF)" számomra "újdonság" volt. Egy PIC16F627-be így használtam:
Ezzel a módszerrel szépen léptetett óránként, de sehol nem láttam ilyen megvalósítását, ezért gondoltam, hogy lehet még se olyan jó. Emiatt próbáltam amazt. Szóval, ha 20MHz-es kvarcom van, akkor 20MHz / 4 = 5MHz lesz, vagy ha kvarcot használok, akkor megint változik valami, mint pl. a PPL-nél? Igazság szerint azt szeretném beállítani, hogy 5sec-ig nyomok egy gombot akkor történjen valami. Idézet: Nem egyértelmű a kvarc és a CPU frekvencia közötti összefüggés, ha nem tudom, hogy hogy van az órajelgenerátor konfigurálva (előosztó, PLL, utóosztó).„Szóval, ha 20MHz-es kvarcom van, akkor 20MHz / 4 = 5MHz lesz?” Idézet: Ehhez mit használ a késleltető függvény?„Igazság szerint azt szeretném beállítani, hogy 5sec-ig nyomok egy gombot akkor történjen valami.” Kelts inkább periodikus megszakításokat! A megszakításokban nézz rá a nyomógombra! Ha le van nyomva, akkor növelj egy számlálót, s ha az elért egy kritikus értéket, akkor billent be egy jelzőt, ha pedig nincs lenyomva a nyomógomb, akkor nullázd a számlálót! A főprogramban csak azt nézd (vagy várd), hogy be van-e billentve a jelző (felhasználás után nullázd!).
Köszi szépen, igazad van. Megpróbálom összehozni.
5ös lábra kötött 100nf kondinak nincs értelme.
Sziasztok!
Szeretnék egy kis útbaigazítást kérni. Hol lehet fellelni a C programozás anyagát pic-ekhez? Nem C-s anyag kell. Csak nem tudom, hogy ha pic-re hogy kell írni a programokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |