Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia! Én úgy tudom , hogy a trafó száma meg egyezett az erősítő tipus számával. A betűkből pedig ki derült milyen trafó, ahogy hatvanasjocó írta. K= kimenő, Y = illesztő. A hálózatira nem emlékszem.
Köszönöm a válaszokat. Akkor jól silabizáltam.
A világosabb rádió lakkja még eredeti újszerű állapotú, csak polírozni kellett.
A másiké viszont már el volt öregedve, azt be kellett ápolni és feltölteni lakkal a nyílt porusokat, majd újra lett kezelve vékony lakk réteggel.
Jaja de ezeknek csak a poliuretánját tudták vixelni
![]()
Üdv!
Egy '69-es szabályozható toroid transzformátort szeretnék rendbe tenni. Van 3 db toroid vasmag amit vászonszigetelésű rézhuzallal tekercseltek meg, majd kapott valami szigetelést (nitrolakk?). Szóval ez a réteg eléggé megviselté vált és szeretném újra lekenni valamivel. A kérdésem pedig, hogy elég ha portalanítom a felületet kimaszkolom a csupasz érintkező felületet, ahol a szénkefék mozognak és telibe jól átkenem valami lakkal? Kérdés, hogy ez így megtapad-e ezen a felületen, csiszolgatni nem nagyon merném mivel a huzal szigetelése eléggé sérülékeny, inkább ezt az állapotot szeretném rögzíteni. (egyébként a szétszedés előtt szépen működött, csak a szénkefék szikráztak ezeket kell majd beállítanom, kicserélnem. (a képen látható szénkefékkel kapcsolatban is várnék ötletet, hogy hol lehetne beszerezni?) Képet csatolok. Ötleteket, és észrevételeket várnék, ha valaki csinált már hasonló felújítást. Köszönöm! Üdv!
Carbosint Kft.-a Népszínház u.-ban van boltjuk. Vigyél mintát, mert a szénkefék anyaga sokféle lehet! Ha nem pontosan azonos a méret, nem baj, nagyobból kisebbet könnyű faragni.
Sziasztok!Keresném a Schneider 6145st tuner műszaki adatait és a kapcsolási rajzát!Köszönöm!
Sziasztok íme itt az újabb szerzeményem egy orion 323-as rádió egyelőre doboz nélkül festésre vár szép fekete lesz sajnos a potméterét cserélnem kellet meg a puffer kondit is és át húroztam de szól
![]()
Sziasztok!Egy terta t 422g rádiót szerelek.A lemezjátszó része szép erősen szól ,de a rádió csak nagyon halkan szól.Mi lehet a ludas benne?
Üdv mindenkinek. Egy Lorenz Rex 34-es készülék került a kezembe felújításra. Kicsit már letisztogattam a fényképezés előtt, mert azt sem lehetett látni a kosztól, meg az egér ürüléktől, hogy mi is ez valójában. Sajnos hiányoznak a gombok, meg a hangszóró kitrafóstol, meg rajzot sem találtam még róla, pedig egy fél délutánt kerestem a neten. Most lepusztítom róla a levehető részeket, kimaszkolom, és lefújom ezüsttel. A többi a képeken:
Kösz, ez meg van, innen tudom a típust is mert nincs rajta adattábla, de ez a kis rajz nem nagyítható, ha meg lekéri az ember rendesen, akkor fizetni kell érte. Persze, ha nem lesz másik ebből is ki fogom barkhokbázni, de jobb lenne egy nagyobb. Üdv.
Nekem már egyszer sikerült: egy USA-export "Grundig-Majestic" rajzát innen úgy szereztem meg, hogy írtam a gyűjtőnek, hogy ha lehet, küldje el, láss csodát-megtörtént!
Üdv!!!
Nagyon szép darab. Remélem látjuk készen is a tőled megszokott minőségben.
![]()
Egy hasonló korú Lorenz kapcsolási rajz talán segítség lehet.
Itt van egy rakás Lorenz rádió kapcsolási rajz, de ezt a típust sajnos nem találtam.
Hátha segít. A link: Lorenz rádió sémák
Köszönöm mindenkinek a segítséget, majd elboldogulok valahogy vele. Nem olyan komplikált az egész, mint ahogy ránézésre gondolná az ember.
Folytatom a Lorenz felújítást. Egy régi mester "megpatkolta" az egyik csövet, hiába akkor még nem volt hőálló műgyanta, és így javította a levált kivezetést. Egyenlőre rendbehoztam a csövet, nem tudom, hogy jó-e. Kimaszkoltam és lefújtam a penelt is, az éjjel száradt, most elkezdhetem visszaépíteni a cuccokat. Csináltam prespán burkolatot két új elkóhoz, hogy hasonlítson a régire, mert az szakadt, majd ez lesz visszarakva.
Lorenz felújítás. Teljes száradás után visszataktam a leszedett alkatrészeket, valamint hidegen, még bekapcsolás előtt megpróbáltam kimérni az esetleges hibás cuccokat, legalább is amiről sejtettem, hogy rossz. Két csatló. és három hidegítő kondi egyből kilőve, valamint a munkaellenállások közül majd az összes. Hiába a 78 év nem múlik el nyomtalanul. És persze a kötelezően cserélendő kondik, a hálózaton, meg az antennakörben. A további kihagyások elkerülésére szétszedtem a pot métert, és áthelyeztem arrébb a csuszkát. Ezután bekapcsoltam. Elsőre szólt a hangfreki, a pot méterről, csak a végfok munkapontját kellett kicsit állítani. Demodulátor diódáról meg semmi. Hosszas keresgélés után találtam a diódával sorbakötve egy szűrő tekercset, (nem szokványos alkatrész) ami szakad volt. Újratekerés után tulajdonképpen megszólalt, csak nagyon halkan. Szét kellett még szedni a szakadt mod. kört (alu serleg alatt beszegecselve) meg az első KF-et amibe rossz volt a kondi.
Most már szól szépen, kb 2 méter zsinórral jön a Kossuth, csak húrozni kell még, meg kitalálni hozzá valami hangszórót. Hát ennyit mára.
Ma sem dolgoztál hiába.
![]()
Üdvözlök Mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy INGELEN TRV 110 rádióm amely idáig jól működött, de minap mintha torzan ("brummosan") szólna. Azt szeretném kérdezném, hogy mi lehet az oka. A táppal gond volt, mert elemcsere alkalmával nem lapos elem lett beletéve, hanem ceruza elemekkel volt elindítva és lehet, polaritás csere volt véletlenül egy pillanatra. Ha véletlenül lenne a rádióhoz kapcsolási rajz örömmel venném, * Segítségeket előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
A germánium tranzisztoros készülékek nem szeretik a fordított polaritást, valószínű valamelyik végtranzisztor lett zárlatos, vagy szakadt. Áramfelvételt kell mérni, legfeljebb 20-30mA lehet lehalkított állapotban. Vagy a tranzisztorokat kell kimérni ohm-mérővel Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
Folytatom a Lorenz felújítást. Mind előzőleg írtam a rádióban nem volt hangszóró, de még a falap, ami tartja az is hiányzott. Először egy megfelelően régi hangszórót próbáltam felkutatni, de vagy nem volt méret, vagy nagyon gyenge volt már a mágnese, amiket találtam. Ezért úgy gondoltam, hogy a meglevő viszonylag kis kimenő teljesítményt nem kéne tovább rontani egy gyenge hangszóróval, hanem teszek bele egy modernebb báriumferrit-mágneses hangszórót. A 15 cm-VT találtatott erre a célra a legjobbnak, csak az a baj, hogy kinézetre nagyon elüt a régi készüléktől. Ezért lefújtam ezüsttel, meg csináltam a mágnesre egy papír-prespán burkolatot, és raktam rá "kamu" 4 rézcsavart. Most talán valamivel régebbinek néz ki és megnyertem a jó hatásfokot, meg a nagyobb hangerőt. Jelenleg itt tartok, de lehet, ha így sem tetszik, beburkolom az egészet vászonba, mint ahogy a régi rádiókban van.
Köszönöm Janó bácsinak a választ! Műszerrel akkor diódaként mérek ellenállást a BE és BC között, hogy van-e szakadás vagy zárlat? Lehet, hogy bagatell kérdésem van az áramfelvétellel kapcsolatban, a tranzisztoroknál mérem ki az áramfelvétel értékét (20-30mA). Nem vagyok műszerész, még csak most kezdek érdeklődni a javítás iránt-lelkes zöldfülű vagyok. A végtranzisztor hibája okozhatja azt, hogy hosszúhullámon (LW) nem találok semmi adót? Idáig 1-2 adást tudtam fele fogni, de most teljesen "süket".
Ez mekkora ötlet, Nagyon Tetszik!
![]()
Azt nem. A végtranzisztor hibája süket készüléket okoz. Semmilyen hullámhosszon nem szólna.
Ez persze nem így van. A készülékben egy kétoldalas ellenütemű végfokozat van azonos PNP tranzisztorokkal, külön fázisfordító és kimenő trafóval. Ha a végtranzisztorok közül az egyik szakadt, vagy zárlatos, attól még a másik oldal átviszi a jelet, a készülék szól, csak torzan, gerjedve. Nyugodtan kipróbálhatod. Üdv.
A teljes készülék alap áramfelvételét a telep valamelyik oldalával sorbakötött ampermérővel tudod mérni. Azért kell lehalkítani, mert ha szól akkor a hangfrekvencia ütemében nő az áramfelvétel, vagyis akkor "fogyaszt" a készülék. Hosszúhullámon már nincs adó, legalább is ahol én lakom.Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Ez a hangszóróöregítés nagyon jó!Akár a régi.(békésmegyében ahol lakok 5-6 adó is jön hosszú hullámon ,valószínű románia közelsége miatt.)
Sziasztok!
Nagyjából végeztem a Velence rádióm javításával, most már szól mind közép, mind rövidhullámon. Egy kis földelés csodákra képes ![]() A varázsszemnél még van kis dolog, de nem elsődleges. Hogy csatlakozzak az előttem szólókhoz, Janó bácsi, a szokásos gyönyörű javítás, irigykedek! Az eredetibb állapot kedvéért a rádiómhoz gyártottam réginek kinéző kondikat, kevésbé tűnnek idegennek, mint az 5x5x2-es fóliakondik ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |