Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tekercs induktivitás kiszámítása
Lapozás: OK   7 / 15
(#) lapose válasza sammet hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Szia!

A nagyobbik kb. 1.5mH, a kisebbik 80-100uH körül lehet.
(#) sammet válasza lapose hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

koszonom a gyors valaszt
(#) denes hozzászólása Márc 17, 2011 /

Hello mindenkinek.
Az a kerdesem lenne , mijen keplettel lehetne kiszamolni egy elektromagnes menetszamat.Tulajdonkeppen egy magnesasztalt szeretnek megtekercselni melybol elozoleg sajnos kiszedtek az eredeti tekercset , igy kenytelen vagyok en kiszamolni. Ameglevo adataim :110V=,45W , huzalvastagsag fi 0,3 mm.
(#) Szabi1 hozzászólása Jún 5, 2011 /

Sziasztok!
Én 2utas 6dB/oktáv passzív hangváltót akarok készíteni
Az induktivitást behelyetesítem a képletbe= "mű"0, x "mű"relativ, x menetszám négyzete, x a menetek által körülzárt felület(négyzet méter), osztva a tekercselés hosszával(méter)

"Mű"0=vákuum permeabilitása=1,257*10 a mínusz 6-on
"Mű"revatív=1(ha nem használunk vasat)
Azt nem tudom hogy honnan számoljam ki a tekercs hosszát, mivel az nekem nem annyira lényeges mert van egy csomó réz drótom, engem a menetszám érdekel
(#) pucuka válasza Szabi1 hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Hát ezért nehéz egy tekercs induktivitását kiszámolni, mert az induktivitás függ a tekercs fizikai méreteitől is, ami pedig ugyebár függ a menetszámtól is. Keresgélj a neteten, vannak légmagos tekercs számoló alkalmazások. Nem árt ha többfélével is kiszámolod.
(#) Szabi1 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2011 /

Találtam Megfelelő képletet:
N=gyökalatt L/Al
Al= Mű0xMű.r xA /L

Csak egy csévetestet kell keressek hogy kiszámoljam

Az igaz, de pont az Al érték meghatározásával van baj légmagos tekercseknél. Járható út az is, hogy elkészíted a tekercset, megméred, visszaszámolod az Al értéket, majd korrigálva a menetszámokat, újra elkészíted

Az nemhiszem hogy a multiméterem tud induktivitást mérni
valami DT9205A van rairva de az lenne a legjobb ha úgy csinálnám

Az nem is tud. De ha ilyeneket akarsz készíteni, akkor szükséged lesz rá. Készítsd el mondjuk az LCM 3 -at, már elég kiforrott kapcsolás, sokan megépítették, mégtöbben használják. Leírását megtalálod a fórumon.

A tekercs induktivitása 6,4 mikroH kell legyen. Én úgy számoltam 21 menet kell
A csévetest méretei: A=21mm B=39 C=23
A = average coil radius, B = coil length, and C = coil thickness
http://www.coilgun.info/mark2/inductorsim.htm oldal alapján.
A képlet itt van : Bővebben: Link
Szóljon valaki ha valami hibát talál ha lehet előre is köszönöm.
(#) laller015 hozzászólása Jún 30, 2011 /

Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki hogy,hogyan tekerjek 2mH,és 0,68mH-s tekercset?
Hangváltóba kellene,viszont a tekercsekről még nem tanultam:/
Köszönöm!
(#) Szabi1 válasza laller015 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /

Szia!
Van egy kis segítség mellékelve http://data.hu/get/3988790/crossower_tablazatok.exe" target="_blank" rel="nofollow" >Bővebben: Link . A mellékletben van egy táblázat amiből ki tudod nézni, hogy mennyi kell legyen az induktivitás. Nos ha ez megvan akkor csak ki kell számolni a menetet, csak kell ismerni a csévetest méreteit, és ez a képlet csak légmagos tekercsek esetén működik !
Itt a képlet Bővebben: Link
Az inductance az az induktivitás, Az N a menetszám az
A- average coil radius B- coil length, C - coil tickness
Nekem már sikerült így hangváltót készítenem.
(#) laller015 válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 6, 2011 /

Köszönöm válaszodat!
Ha vége lessz a szobafestésnek akkor majd írok,hogy milyen sikerekkel jártam.
(#) romet válasza Dzót hozzászólására (») Máj 21, 2012 /

sziasztok!
engem az érdekelne hogy ha mH=3,5
azt hogy számolom ki h mennyi legyen a tekercs menetszáma? és a vezető kereszt meccete?
segítsetek légyszi
(#) cire hozzászólása Júl 13, 2012 /

sziasztok!
a segitsegteket kerem a kovetkezo dologgal kapcsolatban, espedig.
van egy tekercs a kovetkezo adatokkal:
a csevetest teljes atmeroje 76 mm, hossza 25 mm, es a cseven levo lyuk ahova jon egy fem rud az 43 mm.
Ratekertem 1450 menetet 0,45 os huzalbol.
Az lenne a kerdesem hogy ennek a tekercsnek hogy kell kiszamitani az induktivitasat es hany voltot kapcsolhatok ra ?
elore is koszonom a valaszt
(#) Farkas Nandor hozzászólása Dec 30, 2012 /

Szép napot.Egy részemről nagyon bonyolult kéréssel fordulnék hozzátok. Szeretnék készíteni egy hangváltót, devalahogy a számításokban mindig elakkadtunk. Fél napot a netet bújtam aztán feladtam. Leírnám az adatokat aztán ha tud valaki segítséget adni azt megköszönném. Tehát: Van egy mély ládám és 600W (eminence Kappa 15LF) 8 Ohm, és egy ugyanilyen hangszóróval ellátott két sávosom(DAN Acustik Raptor 600W 8Ohm).A lényeg, hogy egy erősítővel szeretném halytatni, viszont a mélyembe nincs hangváltó. Szeretnék egy olyan hangváltót ami120 Hz vágja a mélyet, és a 120Hz feletti menne a szatelitekre. Ezt azért akarom hogy ne kelljen két erősítőt használnom feleslegessen mert az egyik teljesítménye is vígan elbírná a cuccot 4 Ohmba (erősítőm Behringer NU 3000). A hangszóró induktivitása 1.27mH. ami kéne nekem a tekercs kiszámítása, huzal vastagság , menet szám vasmagos vagy nélküli, és a cséve átmérő. Szóval ennyi lenne a dolog.Ha tudna valaki segíteni annak nagyon örülnék. Előre is köszi.
(#) pucuka válasza Farkas Nandor hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Első lépés a tekercselő huzal vastagságának meghatározása. A teljesítményből, és a terhelő impedanciából meghatározod az átfolyó áramot. Ez egy adott áramsűrűségből számolva megad egy huzal átmérőt. Az áramsűrűség 2 - 3 A /mm2 legyen.A .net -en találsz számoló programmokat többsoros lég magos induktivitás méretezésére, (a vasmagot lehetőleg kerülni kell) ebből meghatározhatod a szükséges menetszámot, és a méreteket. A közepes átmérő, és a menetszámból meghatározod a vezetékhosszt, ebből a fajlagos ellenállás ismeretében kiszámolhatod a tekercs egyenáramú ellenállását. Ennek kisebbnek kell lennie, mint a hangszóró ellenállásának. (az aluláteresztő szűrőben, mert sorba van a hangszóróval) ha nem teljesül, akkor újra számolod a vastagabb huzallal.
(#) Ge Lee válasza Farkas Nandor hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Tedd fel a kérdésedet a hangváltós topikba, ott többen fognak válaszolni mint itt. Egyébként ha nincs szükséged meredek vágásra, akkor ne görcsölj a tekerccsel, hanem csak tegyél párhuzamosan egy kondit a mély hangszóróval. Hogy mekkorát azt majd kiszámolod, vagy megméred, vagy meghallgatod.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

A kérdés nem a hangváltóra irányult, hanem, hogy a hangváltóban levő tekercset hogyan készítse el.
Ha neked megfelel a barbár módszer a hangváltó megoldásra, ezt a hangváltós topikba tedd fel, és nézd meg mit kapsz

Ok köszi a segítséget most neki álok számolgatni. Ha elekadonék írok még.

Esetleg nincs erre valami képlet? Milyen induktivitásúnak kell lenni a tekercsemnek?
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012

Találtam egy oldalat amin megtaláltama tekercs indukcióját egy kalkulátor segítségével viszont van 4 verzió. Szereintetek melyik felelne meg az én 2 sávos cuccomhoz?www.bartimexaudio.hu
(#) Farkas Nandor hozzászólása Dec 31, 2012 /

Tehát megvan hogy kell egy 15mH tekercs és 117µF bipoláris 200V condi.
2.5mm réz huzal, 39m és a légmag átmérőm 50mm
+ kijött egy menet szám is 15132 de ez nem tudom jó -e
Át tudja valaki ellenőrizni hogy valóan jó ez így?

Át tudná valaki ellenőrizni a számolásom?
Kijött 150mm átmérő
hossza 50mm
menet szám 142
huzal 2.5mm2
így kijön a 15mH
(#) kaqkk válasza Farkas Nandor hozzászólására (») Dec 31, 2012 /

Itt a segédprogramok közt van tekercs számító .

Igen fel is tettem, Remélem jó?
(#) dani9228 hozzászólása Jan 5, 2013 /

Üdv! Még a gyakorlaton a melléklet szerint számítottuk ki a tekercs induktivitását. Nem tudom mennyire van valóságalapja, én itthon megismételtem még, de nem nagyon az jött ki mint ami a tekercsre rá volt írva. Nekem azért lenne fontos mert egy adott tekercsnek szeretném meghatározni az induktivitását. Esetleg valami hasonló módon meglehetne e határozni, mint amit mellékeltem.
Köszi!!

L.doc

(#) dani9228 válasza dani9228 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Bocsi, a leírásban az XL elírtam, az "1/" nem kell oda.
(#) villanyipi hozzászólása Jan 24, 2013 /

Üdv
van nekem egy pc tápból bontott porvasmag toroid gyűrűm (27*14*11mm)erre szeretnék tekercset készíteni 3-8uH 45A értékűre, mennyi és milyen vastag rézdrótból tekerjem meg?
Köszönöm előre is a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) granpa válasza villanyipi hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Mekkora frekvenciára? Igen szűk a hely, mert ekkora áramra elég vastag drót kell;~d=3mm. Mindenképpen több szálból kell, mert széttörik a gyűrű. Al értékét tudod a vasnak? Abból lehet számolni; képlet itt (is) fenn van. 50-60 AL körül kb. 10 menet ráfér.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Következő: »»   7 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem