Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Ha egy trafóval leválasztottad a mérendő eszközt a hálózatról, akkor nyugodtan méricskélhetsz a primer körében is. De én ezt inkább úgy szoktam, hogy a primernek adok 150-180V körüli egyenfeszt egy áramkorlátos tápról, és akkor tönkretenni sem tudom akkor sem ha rövidre zárom.
A max kimeneti feszültséget a trafó áttétele határozza meg. A primer menetszáma 38, a 12V-os szekunderé pedig 7. Mivel a primeren kb. 150V van, ezért a 12V-os tekercsen nem lehet több mint kb. 27V, ez nagyjából ennyi is terheletlenül.
A rövidzár védelem kialakítása táptól és gyártótól függ, nem mindegyikben van, általában a külön beépített komparátor tiltja le a vezérlést ha valamelyik feszültség eltér a beállítottól. Ha megcsinálod a söntös áramszabályozást az alapból egy rövidzár védelem, mert a beállított áramnál több nem fog a kimeneten folyni.
Rendben, értem, köszönöm. Kérlek, akkor még erre válaszolj befejezésképp légyszíves: Tehát, ha semmi más nincs a PWM IC megfelelő lábain, csak amiket az előzőekben csatolt rajz szerint bekötök, akkor az így nagy valószínűséggel okés. (egy igen, vagy nem is elég, nem akarok a türelmeddel játszani ). És az nem gond, hogy azok miatt az alkatrészek miatt, amik gyárilag benne voltak és most kikötök néhány másik rész lóg a levegőbe, vagy csak úgy magukba elműködnek semmi funkcióval és némi plussz hőtermeléssel? Köszönöm
A táptrafó tekercseinek szétszedése közben a rétegek így voltak kívülről befelé:
1.primer 18menet ---------------------- 1.secunder + 2.secunder 2x4 menet ---------------------- 3.secunder 4x3 menet --------------------- 4. secunder 4x3menet --------------------- 2.primer 18menet (legbelül ez a réteg van) Az érdekelne, hogy minden trafó így van tekerve? Az zavar, hogy áttekeréshez le kell bontanom az egyik primer 18 menetet mert az van kívül.
Nem, nem minden trafó van így tekerve. De sok igen. Így ugyanis jobb lesz a szórt induktivitása.
Megcsinálod a tápot mondjuk e szerint. Teljesen mindegy hogy marad-e még pluszban alkatrész a nyákon, a lényeg hogy ne legyen az áramkörrel kapcsolatban (én általában ki szoktam minden mást szedni belőle, de nem muszáj).
Te hogyan szoktad kivitelezni magát a kapcsolást?
pl: kispanelt marsz a söntnek és az osztóknak+kondiknak stb.
Minek? A kipucolt alkatrészek helyére befér az a néhány ellenállás, a kimenetről meg visszamegy a fóliacsík az IC környékére, legfeljebb kell egy átkötés valahova. A sönt 2db 2W-os ellenállás párhuzamosan, az is bőven elfér valamelyik lyukba. Egyedül az IC 15-ös lába lóg a levegőben, mert az ugye eredetileg össze van kötve a Vref-el, tehát azt ki kell feszegetni onnan.
Egy megvalósult táp a sok közül, teljesen készen, 0,1-24V/40mA-8A-re. Csak ebben külső 12V-ot kap a vezérlés, mert a standby része már hiányzott.
Gratulálok, szép munka és jó támpont.
Köszi a képet!
Köszönöm, hétvégén nekiugrok. Alig várom
Nagy vonalakban a következőt nézd meg:
1. Lila és fekete vezetéken mérhető e valami egyenfeszültség és mennyi. 2. Ezután rövidre zárod a zöld és az egyik fekete vezetéket és végigméred az összes feszültséget. (piros sárga fehér kék drótokon mérsz) Ha nem indul a tápod, akkor hibás, meg kell javítanod. Ha visszaolvasol sok ilyen hozzászólással fogsz találkozni, esetleg privátban is segítek ha akarod. Üdv! A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
A piros vezetékes induktivitás eredetije a tápnak?
Csak egy "tekercs" van rajta vagy meghagytad a többit is feltéve ha nem az eredeti?
De be indul a tápod?
Először zárd össze a zöldet a feketével..utána terheld le az 5v amit be dugsz a vincseszterbe dugó kábelét a piros feketét egy leddel,utána dugd be a tápot,és ha van rajt kapcsoló akk kapcsold be ..így lesz 12 volt-od a citromsárga és a fekete vezetékedben..
Igen, az az eredeti 12V-os fojtó. Felette volt az 5V-os ágé, azokat lebontottam.
Nos kedvet kaptam tőled, és szétbontottam én is a tápomat, a felesleges dolgokat leforrasztottam és csak a vezérlést hagytam meg.
Egyelőre maxon megy a táp, 26v van a kimeneten mert leföldeltem a hibajel erősítőket ideiglenesen. Holnap csinálom meg az ellenállásosztót söntöt a rajz szerint. Köszi az ötletet
Megcsináltam a tápot és működik, de csak 16voltig tudom felhúzni a feszültséget.
Miért van ez? A rajz szerinti értékeket használtam. Átalakítás előtt 26v volt a maximum.
Köszönöm a választ. Ezeket már megpróbáltam, ezért írtam ide. A zöld vezetéken van egyedül feszültség, ha lehúzom, akkor sehol sincs.
Mivel úgyis szeretnék építeni szabályozható tápot, ezért kerestem egy másik, működő darabot, amiből már csináltam is bekapcsolható, 5 kimenetű(bár nem túl pontos a +- 0.3-0.5 V eltéréssel) DC tápot, amit már kis próbáltam, szépen működik. Nagyon örülök neki! Ebből meg kiszedem az alkatrészeket és megpróbálom felhasználni az újhoz. Még esetleg azt áruljátok el, hogy milyen trafó az, ami lemezelt, a táp oldalára van csavarozva és összesen KETTŐ db vezeték jön ki belőle egy csatlakozóba illeszve?
Hülyeséget kérdeztem sorry, csak át kell számolni a feszültségosztót. Működik rendesen! Köszi!
10K poti helyett használ 20K vagy 22K-osat!
Sziasztok.
Elnézést, ha valamit nagyon mellénézek, de a 10W-os ellenállás miért kell azon a kapcsoláson amit párral feljebb 1984white linkelt be? Vagy a GND nem a közös föld? Márminthogy gyakorlatilag az ellenállásról veszem le a testet a kimenő feszültséghez és az eredeti test marad úgy ahogy van? Köszi A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
Az söntellenállás és az a szerepe, hogy esik rajta valamennyi feszültség amit bevezetsz a tl494 16 lábához. Az áramkorlát ezzel működik.
A kimenet földje nem az eredeti GND lesz, hanem az ellenállás után lesz a GND.
Idézet: „Még esetleg azt áruljátok el, hogy milyen trafó az, ami lemezelt, a táp oldalára van csavarozva és összesen KETTŐ db vezeték jön ki belőle egy csatlakozóba illeszve?” Az a passzív PFC fojtója. Idézet: „Az előtét és sönt ellen állásokat már neked kell kiszámolni. A panelműszert földfüggetlen tápról kell ellátni.” Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem: arra volna szükségem, hogy feszültséget (is) tudjak mérni 1-30v között legalább 1 tizedes osztással. pl:23,4v Kérdésem: a teljes (1-30v) között tudok vele mérni 1 tizedes osztásban? (20és 200v a méréshatár a műszernek - emiatt kérdezem) A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Ha 3 és fél digites a műszer, 200 V-os állásban 199,9 V-ig jelzi a tizedeket is. 20 V-os állásban még a századokat is.
3,5 dig. Panelműszer A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy ez a tápból kiszerelt 5 voltos STANDBY egység átalakítható-e úgy hogy a leadott feszültsége 15 voltos legyen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |