Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   122 / 200
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Ha egy trafóval leválasztottad a mérendő eszközt a hálózatról, akkor nyugodtan méricskélhetsz a primer körében is. De én ezt inkább úgy szoktam, hogy a primernek adok 150-180V körüli egyenfeszt egy áramkorlátos tápról, és akkor tönkretenni sem tudom akkor sem ha rövidre zárom.
(#) Ge Lee válasza weasels hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

A max kimeneti feszültséget a trafó áttétele határozza meg. A primer menetszáma 38, a 12V-os szekunderé pedig 7. Mivel a primeren kb. 150V van, ezért a 12V-os tekercsen nem lehet több mint kb. 27V, ez nagyjából ennyi is terheletlenül.
A rövidzár védelem kialakítása táptól és gyártótól függ, nem mindegyikben van, általában a külön beépített komparátor tiltja le a vezérlést ha valamelyik feszültség eltér a beállítottól. Ha megcsinálod a söntös áramszabályozást az alapból egy rövidzár védelem, mert a beállított áramnál több nem fog a kimeneten folyni.
(#) weasels válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Rendben, értem, köszönöm. Kérlek, akkor még erre válaszolj befejezésképp légyszíves: Tehát, ha semmi más nincs a PWM IC megfelelő lábain, csak amiket az előzőekben csatolt rajz szerint bekötök, akkor az így nagy valószínűséggel okés. (egy igen, vagy nem is elég, nem akarok a türelmeddel játszani ). És az nem gond, hogy azok miatt az alkatrészek miatt, amik gyárilag benne voltak és most kikötök néhány másik rész lóg a levegőbe, vagy csak úgy magukba elműködnek semmi funkcióval és némi plussz hőtermeléssel? Köszönöm
(#) 1984white válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

A táptrafó tekercseinek szétszedése közben a rétegek így voltak kívülről befelé:

1.primer 18menet
----------------------
1.secunder + 2.secunder 2x4 menet
----------------------
3.secunder 4x3 menet
---------------------
4. secunder 4x3menet
---------------------
2.primer 18menet (legbelül ez a réteg van)

Az érdekelne, hogy minden trafó így van tekerve?

Az zavar, hogy áttekeréshez le kell bontanom az egyik primer 18 menetet mert az van kívül.

(#) _vl_ válasza 1984white hozzászólására (») Jan 24, 2013 / 1

Nem, nem minden trafó van így tekerve. De sok igen. Így ugyanis jobb lesz a szórt induktivitása.
(#) Ge Lee válasza weasels hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Megcsinálod a tápot mondjuk e szerint. Teljesen mindegy hogy marad-e még pluszban alkatrész a nyákon, a lényeg hogy ne legyen az áramkörrel kapcsolatban (én általában ki szoktam minden mást szedni belőle, de nem muszáj).
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Te hogyan szoktad kivitelezni magát a kapcsolást?

pl: kispanelt marsz a söntnek és az osztóknak+kondiknak stb.
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 24, 2013 / 1

Minek? A kipucolt alkatrészek helyére befér az a néhány ellenállás, a kimenetről meg visszamegy a fóliacsík az IC környékére, legfeljebb kell egy átkötés valahova. A sönt 2db 2W-os ellenállás párhuzamosan, az is bőven elfér valamelyik lyukba. Egyedül az IC 15-ös lába lóg a levegőben, mert az ugye eredetileg össze van kötve a Vref-el, tehát azt ki kell feszegetni onnan.
Egy megvalósult táp a sok közül, teljesen készen, 0,1-24V/40mA-8A-re. Csak ebben külső 12V-ot kap a vezérlés, mert a standby része már hiányzott.

készen.jpg

Gratulálok, szép munka és jó támpont.

Köszi a képet!
(#) weasels válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Köszönöm, hétvégén nekiugrok. Alig várom
(#) 1984white válasza tido hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Nagy vonalakban a következőt nézd meg:

1. Lila és fekete vezetéken mérhető e valami egyenfeszültség és mennyi.
2. Ezután rövidre zárod a zöld és az egyik fekete vezetéket és végigméred az összes feszültséget. (piros sárga fehér kék drótokon mérsz)

Ha nem indul a tápod, akkor hibás, meg kell javítanod. Ha visszaolvasol sok ilyen hozzászólással fogsz találkozni, esetleg privátban is segítek ha akarod. Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013

A piros vezetékes induktivitás eredetije a tápnak?

Csak egy "tekercs" van rajta vagy meghagytad a többit is feltéve ha nem az eredeti?
(#) Lacivagyok válasza tido hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

De be indul a tápod?
(#) Lacivagyok válasza tido hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Először zárd össze a zöldet a feketével..utána terheld le az 5v amit be dugsz a vincseszterbe dugó kábelét a piros feketét egy leddel,utána dugd be a tápot,és ha van rajt kapcsoló akk kapcsold be ..így lesz 12 volt-od a citromsárga és a fekete vezetékedben..
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Igen, az az eredeti 12V-os fojtó. Felette volt az 5V-os ágé, azokat lebontottam.

Nos kedvet kaptam tőled, és szétbontottam én is a tápomat, a felesleges dolgokat leforrasztottam és csak a vezérlést hagytam meg.
Egyelőre maxon megy a táp, 26v van a kimeneten mert leföldeltem a hibajel erősítőket ideiglenesen.

Holnap csinálom meg az ellenállásosztót söntöt a rajz szerint. Köszi az ötletet
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Megcsináltam a tápot és működik, de csak 16voltig tudom felhúzni a feszültséget.
Miért van ez?
A rajz szerinti értékeket használtam. Átalakítás előtt 26v volt a maximum.
(#) tido válasza 1984white hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Köszönöm a választ. Ezeket már megpróbáltam, ezért írtam ide. A zöld vezetéken van egyedül feszültség, ha lehúzom, akkor sehol sincs.
Mivel úgyis szeretnék építeni szabályozható tápot, ezért kerestem egy másik, működő darabot, amiből már csináltam is bekapcsolható, 5 kimenetű(bár nem túl pontos a +- 0.3-0.5 V eltéréssel) DC tápot, amit már kis próbáltam, szépen működik. Nagyon örülök neki! Ebből meg kiszedem az alkatrészeket és megpróbálom felhasználni az újhoz.

Még esetleg azt áruljátok el, hogy milyen trafó az, ami lemezelt, a táp oldalára van csavarozva és összesen KETTŐ db vezeték jön ki belőle egy csatlakozóba illeszve?
(#) 1984white válasza tido hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Az a pfc!
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Hülyeséget kérdeztem sorry, csak át kell számolni a feszültségosztót. Működik rendesen! Köszi!

TL494.pdf

(#) zsompi válasza 1984white hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

10K poti helyett használ 20K vagy 22K-osat!
(#) weasels hozzászólása Jan 25, 2013 /

Sziasztok.

Elnézést, ha valamit nagyon mellénézek, de a 10W-os ellenállás miért kell azon a kapcsoláson amit párral feljebb 1984white linkelt be? Vagy a GND nem a közös föld? Márminthogy gyakorlatilag az ellenállásról veszem le a testet a kimenő feszültséghez és az eredeti test marad úgy ahogy van? Köszi
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) 1984white válasza weasels hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Az söntellenállás és az a szerepe, hogy esik rajta valamennyi feszültség amit bevezetsz a tl494 16 lábához. Az áramkorlát ezzel működik.
(#) weasels válasza 1984white hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Ez gyors volt, köszönöm!
(#) Ge Lee válasza weasels hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

A kimenet földje nem az eredeti GND lesz, hanem az ellenállás után lesz a GND.
(#) hmli válasza tido hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Idézet:
„Még esetleg azt áruljátok el, hogy milyen trafó az, ami lemezelt, a táp oldalára van csavarozva és összesen KETTŐ db vezeték jön ki belőle egy csatlakozóba illeszve?”

Az a passzív PFC fojtója.
(#) 1984white válasza erbe hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Idézet:
„Az előtét és sönt ellen állásokat már neked kell kiszámolni. A panelműszert földfüggetlen tápról kell ellátni.”

Ezzel kapcsolatban lenne még egy kérdésem: arra volna szükségem, hogy feszültséget (is) tudjak mérni 1-30v között legalább 1 tizedes osztással. pl:23,4v
Kérdésem: a teljes (1-30v) között tudok vele mérni 1 tizedes osztásban? (20és 200v a méréshatár a műszernek - emiatt kérdezem)
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) erbe válasza 1984white hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Ha 3 és fél digites a műszer, 200 V-os állásban 199,9 V-ig jelzi a tizedeket is. 20 V-os állásban még a századokat is.
3,5 dig. Panelműszer
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) laller015 hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok!
A kérdésem az lenne hogy ez a tápból kiszerelt 5 voltos STANDBY egység átalakítható-e úgy hogy a leadott feszültsége 15 voltos legyen?
(#) _vl_ válasza laller015 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Biztosan átalakítható. A nagy kérdés, hogy megúszható-e a trafó szekunder menetszámának növelése. Amihez biztosan hozzá kell nyúlni: a TL431 feszültségosztója, ill. az SB360 helyére inkább SB3100 fog kelleni. Ha a szekunder kondik 25V alattiak, akkor azokat is cserélni kell.
Következő: »»   122 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem