Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyfázisú villanymotor fordulatszám szabályozása
Témaindító: mikado, idő: Okt 25, 2005
Témakörök:
Volna egy kis gondom!
Megépítettem az előbbi feszültség szabályzót, de a potmétert 0 Ohm-ba állítva semmilyen világítást nem kapok, míg ha egy kisit erősítek az ellenálláson rögtön világít mint az állat. Lehetséges, hogy valamelyik kondit kötöttembe rosszul, bár asszem váltóáramnál ez mindegy. Remélem nem a triacot sütöttem meg. Valakinek valami ötlet? Előre is köszi. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
A potméter és a kondenzátorok előírt értékűek? Bővebben: Link
Minden megfelelő 100K Poti, 2x1KOhm és 100Ohm. Ahogyan a terven is. A különbség annyi, hogy mindenhol fóliakondi van, de azok is 1kV-osak.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Gyanítom, hogy zárlatos lett a triak és ez okozza ezt a problémát. Multiméterrel ellenőrizd le.
Hát gate-n és A1-en van állandó kacsolat. G-A2 semmi, A1-A2 semmi.
Diak nem ereszt, bár nekem nem a DB3-as diac-om van. De hogy is tudom ezt multiméterrel ellenőrizni? Vagy csak cseréljem ki?
Véletlenül nem "B"-s, logaritmikus potival szabályozol?
Még valami. Nekem hasonló kapcsolások 250 kOhm potival és kb. 22k soros ellenállással működtek. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Igen, az ellenállások nem stimmelnek. Próbáld meg ezekkel az értékekkel.
Hát a sorozatszáma B104, de a számlámon 100K Lin-Mono van írva, tehát szerintem lineáris, meg eszembe sem jutna logaritmikusat venni. Mindjárt csinálok az egészről egy fotót.
Akkor amondó vagy, hogy cseréljek ki mindent? Ennek most nem örülök, de legalább a triakot nem kell cserélni
Cseréld ki az ellenállásokat az előzőleg belinkelt kapcsolás alapján.
Az mennyire száít, hogy a poti középső lába melyik másik lábbal van összekötve, mert az 1200W-os terven pont a másikkal kötötték össze.
Rendben, köszi a segítséget! Mégvalami, csak az ellnálásokat cseréljem, vagy a kondikat is?
A működés szempontjából nem számít ez az összekötés.
Semennyire nem számít.
Azért mérd meg azt a potit, középállásban, hátha mégsem lineáris. De szerintem túl kicsi érték...
Köszönöm a segítséget, bár nem tudom miért tesznek fel olyan rajzot ahol nem jók az értékek, de lehet, hogy csak nekem nem esett le, hogy nem okés. Akkor holnap cserélem az ellenállásokat meg a potit, mert lineárisnak lineáris, csak tényleg gyenge.
Pár hete építettem meg ugyanezt a "szabályzót", szinte ugyanilyen panelkialakítással. Nekem is hasonló gondom volt vele, a potit kellettem kicserélni nagyobb ellenállásúra. Nekem akkor 330 kiloohmos lett jó. Szerintem először csak a potit cseréld le, ha esetleg további gond lesz vele, jöhet a további alkatrész csere.
Esetleg még ezt megépíteni.
Igen, szép, nyomatéktartó kefés szabályozó.
Ebbe esetleg a kicsit nagyobb gyakorlattal rendelkezők is belegabalyodhatnának, mint macska a házicérnába. Azt hiszem, szerencsésebb, ha a pár alkatrészes mezei szabályozón sikerrel túljut a fórumtársunk. A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
Nos megtörtént az átalakítás. Kicseréltem a potit meg az összes ellenállást, bár meg kell hagyni, hogy az 1200W-os szabályzón még a diac előtt is van egy 100 Ohm-os ellenállás, ami nekem nincs, de szerintem nem is kell. Sajna ez esetben a lámpa folyamatosan ég és el sem alszik. Bár merre tekerem a potit. Mindent leellenőrizetm multival, de szerinte sem szakadás sem zárlat nincs. Visszateszem az ellenállásokat a régi állapotra, csak a potit hagyom 250KOhm-on. Meglátjuk.
Állj. Menjünk először sorba, lépésben.
Vedd ki a diac-ot. Akkor is ég a lámpa? Ha igen, vedd ki a triacot és fordítva forraszd be - mivel nincs fotó, így akár lehet az is fordítva.
A poti cserével és más csere nélkül néha működik, azaz 1 és 450 Ohm között, bár eléggé vibrál. Szrintem egy sokkal kisebb potival megoldható.Azaz egy 1K ohm-osla. Most viszont el kell költözzek, majd egy kicsit később.
Idézet: „A poti cserével és más csere nélkül néha működik, azaz 1 és 450 Ω között, bár eléggé vibrál. Szrintem egy sokkal kisebb potival megoldható.Azaz egy 1K Ω-osla. Most viszont el kell költözzek, majd egy kicsit később. Válasz hozzászólás írá” Itt elvesztettem a fonalat. Milyen kis Ohmos potméter, és hol van ez? Az előbb még 100 kOhm volt és azt is kicsinylem.
Mivel az előbbi összerakásnál azaz ami a képen látható a potméter 450 KOhm-os volt. Akkor tekerés közben volt reakció, azaz halványodott a lámpa fénye 1 és 450 Ohm között. Ha magasabb ellenállás felé tekertem a lámpa folyamatosan világított. A triak alsó lába a gate, amibe a diac megy. Az ellenállások 2x1K Ohm és egy 100 Ohm. Esetleg arra gondoltam, hogy A1 és A2-t kellene felcserélnem.
Akarod mondani: 0 és 470 k ohm között.
Nem! Pont azt mondom, hogy nem Kilo csak sima Ω. Mivel nekem max 330 KOhm-os potim van. Megmértem az ellenállást mikor terkergettem és amikor sikerült elkapnom, hogy elhalványodott, akkor 450 Ω volt az ellenállás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |