Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1909 / 3962
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Jó, akkor 500mA-nél legyen több, de 800mA-nál már nem fontos nagyobb áram. Én az 500mA-es megoldást a már rendelkezésre álló USB-s töltő miatt értékeltem jónak, meg a pufferüzem miatt, hisz nem fog a telefon állandóan teljes teljesítményfelvétellel működni az egész üzemideje alatt.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
A telefonnál maradva. Én úgy szoktam internetezni, hogy a telefont csatlakoztatom a számítógéphez, és akkor töltődik is. Igaz nem valami szemfényvesztő sebességgel, de töltődik. Ha nem töltődne, csak fogyna, bosszús lennék, de szerencsére nem így van. Ilyenkor a telefon adója hol kisebb, hol nagyobb átlag teljesítménnyel, de megy. és ezt is bírja.
(#) danydosster hozzászólása Jan 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem tudjátok létezik olyan relé amely 3-5 V között működik?
Elektromos csengőhöz kellene. Az a gondom vele, hogy mikor bekapcsolom ugye nem folyamatosan adja a 3V ot hanem amilyen hangerővel, vagy dallammal zenél.
Megtaláltam melyik ponton aktiválja a hangot és ugye az úgy működik hogy mikor bekapcsol leadja a 3V ot majd megáll de persze a dallamot végigjátsza.
Namost, ugye egy olyan dolog (relé) kellene amit, ha bekapcsolom a csengőt akkor bekapcsol valamit. Pl egy ledet.
Ehhez keresek megfelelő relét. Hol tudok szétnézni ilyen ügyben?
(#) Action2K válasza pucuka hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Az én motorola smartpnone-omnak 700mAh akkuja van. Háttérvilágítással, GPS üzemmódban kb. 2 órát megy. A töltője 400mA-es. Teljesen lemerült akkuval elkezdve tölteni, s elindítva a GPS-t (háttérvilágítással...), 70mA töltést feltételezve, 330mA marad a működéshez. És ennyi kell is neki, hisz a 700mAh akksit 2 óra alatt lezabálja, ami óránként majdnem 350mA feltételez.
No már most ha egy telónak kétszer akkora akksit tettek be a nagyobb fogyazstás miatt (nagyobb proc...), hogy tarthassák a kb 2 órát, akkor, ha a töltés a duplája, a fogyasztás a duplája, akkor az 1400mAh-ás akksi - tekóhoz 800mA-es töltő illene. De a kérdező akkuja még nagyobb, 1500mAh-ás, és gondolom a teló sem fogyaszt keveset, így én az 1000mA-es töltőt javasolnám.
Persze, jóval okosabbak lennénk, ha megmérnénk a teló fogyasztását, illetve a töltését.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) blackdog válasza danydosster hozzászólására (») Jan 24, 2013 /
 
Bővebben: Link
Lehet válogatni. De nem értem mi az a 3V. Ha AC feszültség akkor nem találsz relét.
(#) Tarbur hozzászólása Jan 24, 2013 /
 
Sziasztok!
A régi fényképezőkben (talán a maiakban is) a kondenzátor töltése közbe egyre magasodó sípolást lehetett hallani. Ezt a hangot (vagy hozzá hasonlót) nem lehet egyszerűen szimulálni? Ha pár alkatrészből (és "lengőben" szerelve) nem lehet megoldani, csak valami céleszközzel, akkor a kérdésem tárgytalan. Persze nem kell töltődnie semminek, csak a minél élethűbb hangeffekt lenne a lényeg.
Köszönöm előre is.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Köszönöm, de erről nem tudom, mennyi a beállítható hőmérséklet tartomány.
Azért szeretnék olyat, mert izzók lennének a fűtőbetétek, és kevésbé lenne zavaró, ha erősödne-gyengülne a fénye, mintha felkapcsolna, és lekapcsolna.
Plusz még folyamatjelzőnek is jó.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Oda van írva, hogy "room heating" szabályzó, tehát szobai hőfokszabályzóról van szó, amivel 1-2 fokon belül tarthatod a szobahőmérsékleted. Úgy gondolom, hogy a szabályzás középértéke 20 egynéhány °C körül tartható. De persze az osztó variálásával ez a tartomány eltolható.
(#) ColT válasza Tarbur hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Láttam erre hasonló kapcsolásokat, 555-tel megvalósítva... A 6-os, szirénából kell kiindulni pl.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Azt olvastam, de én kb. 13(minimum 15°C)-tól negyven valahány fokig szeretném állítani, de nem tudom, hogy ehhez milyen értékű termisztor, és potméter kéne, hogy mondjuk a teljes tekerés 30°C-t szabályozna 15-45°C-ig. Hogy érted az 1-2 °C-t? Nem szeretnék hiszterézist, ha lehet.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Hiszterézis mindenképpen lesz, hisz időbe telik, amíg a fűtőtest hője felmelegíti a termisztort a levegőn keresztül, ezért a rendszer óhatatlanul is beleng. Ha ilyen széles tartományban szeretnél szabályozni és nagy pontossággal, akkor valamilyen hőfokszabályzó kontroller lenne jó, de akkor nem lesz folyamatos áramellátása a lámpáidnak. Szerintem nézz be a hőfokszabályzós topikba, mert ott már sokféle problémával foglalkoztak.
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Én 0,5-1,5l vizet akarok melegíteni/melegen tartani vele, szóval nem kell nagy utat megtennie. Azt hittem a vezérlésnek van hiszterézise, és 1-2 fokot változhat a termisztor hőmérséklete, mire reagál.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Nem, ez nem reagálós, hanem folyamatos szabályzású megoldás.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy fúró tokmányom ami egybe van egy motorral ami 14,8V -ról működne. 12V 4A -es adapterről tudnám valahogyan használni? vagyis olyasmire gondolok hogy ebből a 12V 4A-t nem lehetne valahogyan növelni? vagyis csinálni belőle 15V-ot? Ha igen hogyan ? A válaszokat előre is köszöntem. Üdv.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Hello! Feszültséget maximum akkor lehet növelni, ha van a tápnak teljesítmény tartaléka. üdv! proli007
(#) granpa válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Trafós az adaptered, vagy kapcsólóüzemű? A trafósra lehet, ráfér pár menet, a kapcs.ü.-n meg lehet tán feljebb tolni a feszt (nézz bele). Ja; egyen, vagy váltó? Mennyi a motor áramigénye?
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) danydosster hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Terveztem egy kapcsolást ami ha jól gondolom egy motor forgásirányát szabályozza.
LPT porton keresztül vezérlem. Az LPT port 4 bitjét kapcsolgatva (persze páronként) és így változik a motor forgásiránya. A motor egy egyszerű távirányítós autóból van. Nem tudom pontosan mekkora az áramfelvétele, de sztem nem releváns.
A relé 5V os 1 pólusú relék. (ha jól gondolom)
A segítségeteket szeretném kérni, hogyha van rá időtök nézzétek már meg, hogy jó lesz e.
Nem akarom kipróbálni csak úgy brahiból.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013

irany.png
    
(#) Izeg. hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy PCM 2707C-vel felépített hangkártyát építettem meg a gyári kapcsolás szerint.
A probléma az, hogy a számítógépre rádugva az meg sem nyikkan, azaz a gép még csak nem is érzékeli.
USB kábel jó, a tápellátása jó(külön tápról van hajtva) semmi nem melegszik.
Próbáltam már xp-n és win 7-en is de egyik se jött be.
Szerintetek mi lehet a probléma?( Az adatlapon a kvarc mellletti kondenzátorokhoz az van írva, hogy 10-33pf. Én 33pf-ot raktam mellé, Lehet esetleg, hogy nem oszcillál? sajnos se szkópom se frekimérőm nincs.
A panelt ötször leellenőriztem, az jó, nincs összeérés sehol nincs szakadás!
(#) Tarbur válasza ColT hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Köszönöm a választ, de ez elég bonyolultnak tűnik. Valami sokkal egyszerűbbet szerettem volna. Reméltem hogy egy piezo lapkával és egy kondenzátorral is el lehet érni hasonlót
(#) vladcepes hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok! proli007 meg granpa köszi a válaszokat. Az adapter olyan mint a laptop adapteré tehát olyan fekete téglalap alakú. A motoron csak annyit ír hogy végül nem 14,8 hanem 14,5V semmi mást nem ír. De akkor szerintem hanyagolom ezt a dolgot. Én azt hittem hogy az adapterből kijövő 12V-ot valami kis elektronikával felpumpálni 15V ra Üdv.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Hogy oldhatom meg azt,hogy egy 3 állású kapcsolóval irányítsam egy motor forgási irányát?Van egy ilyen kapcsolóm 5 kivezetéssel. Az elképzelés a következő:Ha jobbra fordítom a kapcsolót,a motor jobbra, ha balra akkor az balra forog,ha pedig középre állítom akkor meg sem mozdul.
Hogy oldhatom meg ezt?
(#) balzi hozzászólása Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, ugye jól gondolom hogy a trimmer kondik két R-es lábát kell összekötni?
(#) Tranzisztor mester válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Háát, köszi,de egy kicsit lehetne részletesebben hogy mit, hová hogyan kössek?
(#) NyariG hozzászólása Jan 26, 2013 /
 
Szaisztok
Van egy bt137-600 az elnevezésű triakom beépítve egy panelba. Az utána lévő motor viszont állandóan működik. Már az a gyanúm hogy rossz ez a szerkezet, de mivel nem értek hozzá nem tudom mi tevő legyek?

Rámértem műszerrel és az 1 (main terminal1) és a 3(gate) lábak között a műszer szakadás vizsgálója sípol. Nekem ez gyanús. Szóval legszívesebben cserélném de szeretnék rákérdezni. Hogy akkor ez biztos rossz vagy ez normális ennél....
(Az ok hogy még nem cseréltem ki az az hogy be van ragasztozva a helyére és nincs másik)
(#) proli007 válasza balzi hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Hello!
A trimmerkondinak általában háromlába van mint a fejőszéknek. A cél mindkettőnél azonos, ne billegjen. Ebből tényleg két láb azonos ponton van, ezt általában a GND-re kötik (ha az a kapcsolásban megvalósítható)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
(#) proli007 válasza NyariG hozzászólására (») Jan 26, 2013 / 1
 
Hello!
Az MT1 és Gate láb között, lehet átvezetés, mert ott folyik a vezérlőáram. Hogy ez mekkora, az típustól függő lehet, de totál zárlat nem lehet. A DVM általában 20ohm alatt sípol.
De próbáld meg a Gate-et kikötni. Úgy nem foroghat a motor. Ha forog, akkor kuka a triac.
üdv! proli007
(#) vladcepes hozzászólása Jan 26, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy régi billentyűzet (és persze hogy a mostani számítógép asztalhoz egy egy kicsit nagy a kihúzható lapjára) ,ezt szeretném egy kicsit lefaragni -mármint a billentyűzetet és ebben kérnék segítséget hogy lehetséges e. Pirossal jelöltem hogy azt a jobboldali részt tüntetném el ha lehetséges. Külsőleg szépen megoldanám hogy ne is látszódjon,csak belsőleg mit kellene majd hova kötni hogy a többi rész működjön normálisan. UI: tudom hogy lehet kapni mini billentyűzetet valami kétezerért de ha ezt meg lehetne oldani inkább ezt tenném. Válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Szia! Elég reménytelen vállalkozás. Láttál már ilyet szétszedve? Bővebben: Link
(#) vladcepes válasza reloop hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Szia! tudom milyen mert múltkor cseréltem benne kábelt mert valahogyan eltört, ezért kérdeztem hogy valahogyan nem tudom megszüntetni azokat a billentyűket mert az amúgy sem kell ,ha meg kellene akkor ott vannak fölül a számsorok.
(#) reloop válasza vladcepes hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Gondolom a levágandó részben van az elektronika és a felcsatlakozás. Azon nagyon hiányoznának
Következő: »»   1909 / 3962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem