Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő

Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   125 / 303
(#) zolika60 válasza Cinke hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Mert hozzá adódik az akku belső ellenállása is.
(#) Cinke válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Hát ha számolok: akkor 13,8V-al számolva, mert ennyivel töltöttem. 300mA-nél az akku+ellenállás 46 Ohm, az ellenállás 5 Ohmos, akkor 41 Ohm lenne az akku belsője? Akkor viszont, hogy ment át rajta direkt bekötésnél 2,5A?
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) zolika60 válasza Cinke hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Töltésnél sorban van, kisütésnél párhuzamosan.
(#) mex válasza Cinke hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Sántít a számolás.
Az 5 ohm két kivezetésén mérj feszültséget, a műszer 300mA átfolyó áram esetén 1.5V-ot fog mutatni.
A 13.8V töltőfeszültségből levonva 1.5V-ot kijön az akku kapocsfeszültsége, vagyis 12.3V. Ez egyébként alacsony töltöttségi fokot jelent.
Ha az ellenállást kiiktatod, akkor csak az akku belső ellenállása korlátozza a töltőáramot,de mivel a kapocsfeszültsége a nagyobb áram hatására gyorsan emelkedik, viszont a belső ellenállása változatlanul marad,-létrejön a töltőáramcsökkenés ahogy Te is tapasztaltad.
(#) demonherceg válasza fongab hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Szia.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha azt az áramkört ami a primer részen van, át lehet-e rakni a szekunder oldalra. Persze egyenáramra.
Én PC tápból készítek akkutöltőket, és oda kellene.
(#) proli007 válasza demonherceg hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Hello! Rövid egyszerű válasz NEM! (Köze nincs a két dolognak egymáshoz.) üdv! proli007
(#) demonherceg válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Akkor majd magam próbálom meg és ha sikerül,akkor közzé teszem.
(#) proli007 válasza demonherceg hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Egyenáramot kapcsolgatni Triac-al a szekunder oldalon? Hosszú életű leszel..
(#) kismerx hozzászólása Jan 12, 2013 /

Sziasztok!

Talán ez segít: PCtápból akkutöltő
(#) Zoli1974 hozzászólása Jan 14, 2013 /

Sziasztok!
Kézhez kaptam egy kiégett elektronikájú, házi készítésű akksitöltőt. Kicseréltem a kiégett 2N2218-as tranzisztort 2N2219-re (ez volt kéznél, és az adatlap szerint csak abban különbözik, hogy 30V a CE fesz. a 60V-os 2N2218-al szemben). A kapocsfeszültségen figyelő TIL133, ZPD12, és LED körben a LED volt még kiégve azt is cseréltem. Bemondás szerint eddig a töltő 14,4 V kimenő üresjárati feszültséget produkált. Jelen állás szerint 16,6 V-ot mérek rajta.
Szeretném beállítani a töltő feszültségét 14,4 V-ra, ebben kérnék segítséget.

IMG.jpg

(#) kaqkk válasza Zoli1974 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

A zpd12-t cseréld zpd10 re.
(#) proli007 válasza Zoli1974 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Hello!
Ha a Led megpusztult benne, akkor elég valószínű, hogy az opto, esetleg a zéner is halott.. Az optóra nem feltétlen van szükség egy ilyen dologba, egy tranyóval és két ellenállással is helyettesíthető. Mivel itt nincs áramkorlát az opto-zéner-Led körben, ha a fesz felugrik, elszáll az egész csapat..
üdv! proli007
(#) mugab válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szerintem mivel sorban vannak, biztosan csak a leggyengébb száll el, a többi nem biztos.
(És az is lehet hogy a ledek nyitófesze nem lett ugyanaz, 1,5 vs. 3,5 azért nőtt meg a kimeneti fesz)
(#) Balazs831 hozzászólása Jan 16, 2013 /

Sziasztok! Van egy 6 A. - s absaar akksitöltőm. Szerintetek az képes feltölteni a 90 AH. - s akkumulátort? A válaszokat előre is köszönöm
Üdv:
Balázs
(#) mugab válasza Balazs831 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Igen, csak több idő alatt.
(#) zolika60 válasza Balazs831 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Körülbelül 15 óra alatt teljesen lemerült állapotából.
(#) Balazs831 hozzászólása Jan 17, 2013 /

Köszönöm!
(#) tiva77 hozzászólása Jan 24, 2013 /

sziasztok!

Egy rádiótechnika folyóiratban megjelent tirisztoros akkutöltő rajzát keresem. Volt benne egy TIC106os tirisztor és egy kisebb tirisztor is. Sajnos nem emlékszem melyik számban volt benne ez a rajz.

Köszi a segítséget! üdv: Tiva
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) metabo123 válasza tiva77 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Szia!

Minden bizonnyal a csatolt rajzot keresed.
A Hobby Elektronikában megjelent rajz továbbfejlesztett változatát építettem meg én is, hibátlanul működik. (de ha rákerestél volna megtalálod a fórum képei között) metabo
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
(#) gerenk válasza tiva77 hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Két rajz
(#) hg6dab válasza gerenk hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

A második rajz egy heggesztőhöz készült szabályozó. Természetesen meg lehet csinálni
akkutöltésre is, csak azt kell tudni, hogy nem lesz semmilyen visszacsatolás az akkumulátorról a töltő felé. Töltőáramot azért lehet vele szabályozni, optós visszacsatolással a maximális töltési feszültségszint is megoldható.
(#) gerenk válasza hg6dab hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Köszi igazad van, elkerülte a figyelmem, de mint írod adoptálható némi átalakítással akkutöltő célra is.
(#) hg6dab válasza gerenk hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Mindazonáltal nem kell túlbonyolítani a dolgokat, személyautóhoz elég ha 4-6 amperral tölt,
ahhoz meg elégséges a szekunder oldalon szabályozni a dolgokat. Pl metabo123 rajza egy jó
választás, igaz áramot nem szabályoz, de fontosabb, hogy tudja a töltési végfeszültséget.
Amúgy a max áramot a transzformátor teljesítménye és szekunder feszültsége határozza meg, ez ha nem hibás, cellazárlatos az akksi elegendő is.
A másik jó választás az első rajzodon lévő jobb oldali rajz, mert ez viszonylag egyszerű és a csepptöltés funkciót is megvalósítja.
(#) tiva77 válasza gerenk hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

szia!
Az első rajzon a jobb oldalit kerestem.Ezt már megépítettem pár éve és most is meg akarom csak nem találtam a rajzát.
köszi! üdv: Tiva
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
(#) MM hozzászólása Jan 24, 2013 /

Sziasztok!
Van egy 3 éves Exide 95Ah-s akksim.. ha fel van töltve és rárakok 13A-es terhelést akkor 3 óra után, hirtelen összeesik a feszültség 4Vra,
(2 órán keresztült tartja a 12Vot utána 1 oran at 11V)
Bent a lakásba 20 fokon tesztelve..
Van ötletetek milyen töltővel tudnék javítani rajta, mert ez igy csak 40Ah, és kint az autóban a hidegben sztem még kevesebb..
Indítani indít, de ha sokat áll a kocsi akkor kifingik, ha hallgatom a rádiót szintén..
(#) hibbantpasi válasza MM hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Szia!
Az a 95Ah a 20 órás kisütésre vonatkozó kapacitás (tehát 4,75 A árammal terhelve). =>A mérésed pontatlan.
Az inditóakkukat nem tartós nagy áramú kisütésre tervezik. A mélykisütéstől pedig károsodik az akku (~10,8 V alá kisütve).Ha úgy érzed, kevés a kapacitása, itt olvasgathatsz: Bővebben: Link
üdv:hp
(#) MM válasza hibbantpasi hozzászólására (») Jan 24, 2013 /

Jogos, holnap lemérem kisebb árammal...
(#) kuka88 hozzászólása Jan 27, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy erősítőt amit akkuról üzemeltetnék és ezzel kapcsolatban lenne szükségem segítségre.
-A zselés akku és az ólom-savas akku ugyan az?
Tudnátok adni egy akkutöltő kapcsolást 12v 7,2Ah-ás akkuhoz? Az akkutöltőt is be szeretném építeni a dobozba az erősítővel együtt.
( Olvasgattam a topikokat, de nem találtam kimondottan ilyen akkuhoz töltőtőt és egy komplettebbet nem szeretnék építeni a helyigénye és az ára miatt.)
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Gafly válasza kuka88 hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Idézet:
„A zselés akku és az ólom-savas akku ugyan az?”

Bizonyos szempontból igen. Az ember is állat (és nem növény).
Mindenképpen "zselés" akkut javasolok (ami a szünetmentesben van, meg a riasztókban).
Olyan töltő kell, ahol 13.7V fölé nem megy töltő feszültség és C/10-nél nincs nagyobb töltőáram (0.7A).
Konnektorból kihúzva viszont nem folyik vissza áram az akkuba.

7812, talpánál LED-el, fenekénél dióda az akku felé...
(#) munya hozzászólása Jan 27, 2013 / 1

Sziasztok,

Meghalt egy regebbi toltom es szeretnek csinalni helyette masikat.
A trafo jo, de semmi adat nincs rajta. Annyit tudok hogy 10 amperrel toltott.
Tudtok valami jo kapcsolasi rajzot amihez tudnam hasznalni a trafomat?
Koszi,Munya
Ui.: A radiotechnikaban levo toltot megepithetem a tapommal?
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Következő: »»   125 / 303
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem