Fórum témák
» Több friss téma |
Én ilyet biztos nem építettem én csak fotorezistorosat csináltam és a piros 650nm 1mw volt de kipróbáltam zöldel kékkel lilával is. Ez a fototranzisztoros biztos komolyabb megoldás és ezzel élesebb lesz a hangja gondolom ez lefedi a 1-20 000Hz es hallási tartományt mivel a tranzisztorok nagyon gyorsak is lehetnek. A fotoellenálás csak kb 1Khz ig működött (lomha).
Igen ebben igazad van. Meg ebben még egy kis erősítő is van.
Még nem vettem meg a zöldet, így lehet hallgatok rád és inkább vöröset választok.
Te amúgy hol vetted hozzá a lézert? Vagy csak ilyen sima, "mezei" pointert használtál?
vizimértékben volt .De amiket vettem az a dino direkt ről való ott 3-6 ezerért kapsz 300mw komplett 650nm modult ill zöldet 100 mw körülit is tíz alatt csak valamiért 5 mw os ként árulják, ugyan ez az 5 mw lila is valójában 200mw lehet szóval ott megéri venni.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy kitől, vagy hol tudnék itthon kis hazánkban 1 db KTP YaG kristályt beszerezni. Az infra meghajtó a tulajdonomban van. Csak a kristály híányzik.ktp
Olyan,hogy KTP Yag,nincs.(a Yag lézer egyébként sem megvalósitható otthoni körülmények között,még a dpss Nd:Yag sem)
Neked GLM kristály kell,legalábbis a képen az van,amit itthon nem árulnak.Semmi egyéb lézer kristályt nem árulnak.Az EU-ból nem fogod tudni megfizetni(egy havi fizetés az ára)a kinaitól meg gondolom nem akarsz venni. Továbbá szükséged lesz OC és kollimáló lencsékre(ez összesen 3 darab lencse)
Tisztelt Epyn!
Köszönöm megtisztelő válaszod, annak ellenére, hogy a teóriáid hibásak. A „GLM kristály” Mint olyan nem létezik!!! „GLM” (Green Laser Modul) Viszont igen. Ami nem másból áll, mint egy sárgaréz armatúra, ami a kristály mechanikai rögzíthetőségét, illetve hűtését hivatott megvalósítani. Tehát a „GLM” Modul azért modul mert több darabból áll, ami a YVO4 kristály, és a réz armatúra. Nem szándékoztam távol keletről vásárolni. Németországból komolyabb KTP Yag kristályt 47euró-ért olcsón be tudnék szerezni, csak a szállítási határidő a problémám. Ezért Próbálok valakit keresni akinek esetleg ez a fiókjában lapulna, szakzsargonnal „Tegnapra kéne”. „Az EU-ból nem fogod tudni megfizetni(egy havi fizetés az ára)” Ezt tisztelettel vitatnám,és valahol sértésnek is vettem. Maradok tisztelettel: György
Én sem tudok KTP YAG kristályról. A YAG az csak egy hordozóanyag, KTP-vel, ami egy különálló kristály meg nem lehet szennyezni egy másikat. Kombinált kristály létezik, de akkor az Nd:YAG és KTP. De a YAG hatásfoka sokkal rosszabb, mint az Nd:YVO4-é, csak nagy teljesítménynél szokás használni, mekkora teljesítményű az infrád hozzá?
A GLM a glued,tehát ragasztott,vagy szendvics elrendezésre utal.(optikailag megfelelő ragasztóval egyesitett 2-3 atm % Nd:YOV4 és a KTiOP4.Ez van beragasztva abba a sárgaréz foglalatba.Tehát létezik....Vegyél egy zöld pointert abban is az lesz.Meg is van a kérdésedre a válasz.
Lehetséges hogy a GLM bizonyos szempontból hibás elnevezés,de ha a kinai igy nevezte nem sokat tehetek ellene. A KTP az egy frekvencia kétszerező lézer kristály, a Yag szintén egyfajta kristály(szintetikus drágakő.forrás:wiki ),erről részletekben én nem tudok belemenni. A kettő együtt különálló optikai egység.KTP-hez meg inkább használnak vanadátot (Nd:YOV4)kisebb vagy Nd:Yag-ot (tehát nem Yag-ot)nagy teljesitményeken 808nm-es bázis optikai gerjesztéssel a zöld 532nm-es lézerfényhez. Kisebb elemeket lehetséges hogy ki lehetne fizetni zsebből,de amik után én érdeklődtem,azok a jelenlegi fizetésemből alig vagy semmiképpen nem jönnének ki.(magyar)Átlag fizetésem van.Vagyis kérem elnézésed,magamhoz mérve állitottam lentebb amit.
sziasztok! Lenne egy olyan kérdésem hogy ipari laser modul tipusa:LYTE-MV-660-50-15
Na van ennek a végében egy csatlakozó de nem tudom a pontos bekötést mire mit kell kötni. Kék-sárga-fekete-piros. Köszönettel ha valaki tudja!
Szia!
Ha tudsz egy kicsit angolul, akkor a google első találatban minden le van írva, adatlap. A piros-fekete közé megy az 5V, a sárgával tudod szabályozni a teljesítményt (0V és 1 V közt lehet állítani, lineárisan változik a kimenő teljesítmény, tehát ha a sárga derótra raksz 0,5V-ot, akkor félteljesítményen fog menni a lézer), a kék meg engedélyező láb. Habár ez a "CW operation only with these power adaptors" nem tudod miért van, vagyis miért kell DC-DC konverter folyamatos üzemhez...
Hali.
Lenne egy kérdésem. Van nekem egy ILYESMI lézeren. Ebbe két darab AAA elem megyen. Ha beleteszek sima AAA elemet az ugye gyenge és hamar lemerül. Ha beleteszek töltőset akkor az max ad 2,8V-ot aztán már annyi se tehát az megint kevés, azzal is gyengén világít. Ha itthon adok neki labortápról 3V-ot akkor viszonylag nagyon erősen világít. Azon gondolkozok, hogy ugye van benne vmiféle PIC ami szabályozza neki az áramot és esetleg a feszültséget is? Gondolom. Tehát ha adnák neki 3x AAA töltős elemet akkor kapna 4,2-t és ha lemerül akkor is még kapna 3V-ot így mindig teljes erősséggel menne. Amennyiben nem baj HA én neki több feszt adok ha ő a PIC-el stabilizálja a lézer diódára menőt akkor rendben vagyunk ugye? Szóval akkor adhatok neki akár 4,5V-ot is nem fog leégni? Abból feltételezve, hoy úgy is van benne feszültség stabilizátor és ha többet kap elfűti.. Előre is köszönöm.
Hát ez egy nagy marhaság hogy lemerül , azért merül le mert nem 100ft os AAA t kell belerakni hanem energizert.
Érdekes nekem is volt ilyen ráadásul húzott ,nem 5mw os és vígan elment aksiról ,nem volt gyengébb , 50 mw biztos volt csak kevesebb ideig bírta mint elemről. Ha nincs húzva akkor nem fog melegedni 5v ról sem , de ha nem 5mw os akkor forró lesz a csip bár nem feltétlenül baj .Ezeknél a moduloknál eleve 3-5V van megadva tápnak.Nekem amit küldtek 5mw os ilyet legalább 100mw al világít és tűz forró a csipezet ,én 5v al is járattam egy percig de semmi szaga nem volt ,ezek szerint eltudja fűteni . Viszont azokat a gagyi nyugati szemét akukat felejtsd el , a világ leggusztustalanabb és leg elavultabb találmánya.Tiszta szégyen hogy mindenütt csak ezt az 1,2v os bóvlit árulják mintha más nem létezne. Se tölteni nem lehet normálisan se használni . Ha normális akkut akarsz akkor veszel egy ilyet ráadásul töredékéért mint azt a sok sz@rt. litium ion De ez nagyobb mint a AA.
Annyival kiegészitenélek:
miféle PIC-ről beszélünk egy 300 forintból előállitott lézerpointer esetében?!? Egy LM358 smd-s ic található benne.Vagy még az sem egy ellenállás és kész az áramgenerátor Saját gondolat: Ha 4,2-5V-ot adunk egy (3V-os) pointeres lézerre,semmi baj nem fog történni,csupán a diódát kiszolgáló SMD tranzisztornak el kell fűtenie többlet feszültséget,igy folyamatos üzemben nemjavasolt üzemeltetni a beépitett áramgenyával.Miért? Nem a lézedióda fog égni a folyamatos bekapcsolt állapot miatt,hanem annak a meghajtó tranzistora ami nem tudja kellőképp leadni a rátukmált fölös hőt.
Volt benne pontosan energizer elem és volt azért különbség ha arról ment vagy tápról kapott pontosan 3V-ot.
Tápon is nagy különbség van, hogy ha 3V-ról megy vagy ha csak 2,7 ről pl. Elemen esik a feszültség kicsit és az erőssége rögtön zuhan. Ez itt a baj. Lemerül az elem 2O%-ot és már annyi sokat esik a feszültség, hogy annyin már igen elgyengül. Arra gondoltam csinálok rá LM350-ből egy feszültség stabilizátort, mert most az van itthon. Így rádobok egy 4 elemből álló NiMH-es akkupakkot és akkor már úgy jó lesz gondolom. Egyébként erre is azt írták h 5mW hát amikor tápról hajtom kétlem hogy annyi legalább vagy 5O meggvan. Kösz, hogy írtatok srácok!
Úgy érted hogy áram stabilizátort? Én ilyet raktam a lézedióda elé és 2A re állítottam be , a bemeneti oldalon meg kb 5volt ot kapott de ott is volt előtte egy áramkör ami a 12V ból csinálta ezt. Viszont nem értem ezeket a feszültségszabájzókat mivel amikor a 12V ot tekertem le akkor a max áram is csökkent.Így 5V alá nem mehettem ahoz hogy 2A kitudjak szedni 2V os lézerdiódán . Az a baj hogy ez utóbbi trimmerellenálása olyan tűz forró hogy megégeti a kezed ha hozzáérsz ,márpedig 5V alá nem mehetek mert nem jön ki 2A .
És még egy rezgőkör is van a 12V os nyákon de nem értem minek.
Én nem közvetlenül a lézerdióda elé teszek olyat, hanem az egész lézerhez tartozó nyák bemenetei elé.
Ha oda adok pontosan 3V-ot a többit ő már elintézi. Rendeltem ebayről inkább egy ilyet. Nem pénz érte és teszi a dolgát. Meg akkor már vettem egy ilyet is. És akkor ezekkel már csak kikeverem neki szinte bármiből a megfelelő feszültséget .
Amúgy én azt nem értem ha fehér ledet tudnak gyártani akkor fehér LD t mért nem?
Ráadásul már kijöttek olyan fehér ledekkel amik kiváltják a fénycsöveket és az árban is jó:ledvilágítás Az 50w os tud 5000Lument 3000Ft ért , én meg a 45W os fénycsövet vettem 5000 ért ami tud 2500Lument. Ráadásul a lednek van a legtökéletesebb spektruma a világítások közt.
Fehér lézerdióda,hahaha,nem tudom miért nem gyártanak.Talán mert még nem tartunk ott...
De ennek az 50mW-os piciny zöldikének az ára is 30ezer forint körüli,most nézem.Már gyűlnek a csoportos vásárláshoz az emberek.99€-ért vennék darabját. Szerinted,ha létezne is fehér összetett szinű lézerdióda,az mennyi lenne?100ezer? Maradok a diszkrét felépitésű fehér lézer fénynél.Argon/krypton-ra nincs pénzem igy diódákból épitkezek .
Akkor dobáld ki a fénycsöveidet és telepits mindenhova LED-et.Hidd el ha tehetném én is megtenném,mert nekem is van egy darab 10W-os kékem és irgalmatlan milyen megvilágitást csinál.
De melegszik nagyon,sima passziv hűtésből csak 5kg-nyi alutest jöhet szóba és zabálja az ampert,hosszú kábel szóba se jöhet....Ezeken még dolgozni kell hogy a lakásokba ilyen nagy teljesitményű ledeket lehessen alkalmazni
Sziasztok! volna nekem egy Big Tang T001 lézerem zöld szép mintákat vet csak sajnos elromlott a lézer nem kapcsol be.A ventilátor megy a tükrök is csak a zöld lézer nem indul. Először halványka volt de utánna már semmi. Kérlek segítsetek mi lehet a probléma hol keressem a hibát? Köszönöm!
Mellékelek egy képet így néz ki ja és a lézer halványan ha belenézek pirosan világít. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
Soha többet ne nézz bele egyetlen lézersugárforrásba se szemből,se máshogy!
A szemeddel,látásoddal játszol! A zöld lézered alapja az infra 808nm-es dióda élete végéhez ért. Áram alatt még sugárzik,de már nem eléggé.Ezért láttad a parázsló halvány pirosat. Ismétlem:többet ne nézz bele.Még halottként is veszélyes a szemedre nézve,pláne ha tévedek és nem is halott,csak valami más hiba miatt nem kapott áramot.Akkor a szemed azonnal szétéghet,ha bekapcsol. Idézet: „ha belenézek pirosan világít” Szerintem a holnapi napra tervezz be egy látogatást a szemészetre. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2013
Értettem nem nézek! Hát ha rá van dugva a lézer 1.8V-ot mérek ha nincs akkor 3.7 V-ot amúgy. 30mWos lézer lenne ez elvileg tudok bele ilyen diódát rendelni én?
És köszönöm a válaszod.
Igazat kell adjak.A legrosszabb a spektruma a használatos fényforrások közül.Persze UV-t is tartalmaz,ami káros a szemre.Hajrá,LED-eket minden lakásba.
Köszi a linket, de ahogy szét szedtem ebben nem ilyen dióda van. hanem kocka alakú.
C-mount 500mW-os lehet akkor.Kisebb teljesitményben nem csinálnak nyitott 808nm-esből.
Akkor azt itthon nem fogod megvenni,az tuti.Csak külföldről. Ebay-en keresgélj. kulcsszavak 808nm laser diode ; c-mount ; 500mW |
Bejelentkezés
Hirdetés |