Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 52
(#) moad válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
"A "0" és a föld a szolgáltató által is össze van kötve, és szerintem Te is összekötheted". Szerintem meg teljesen felesleges! Elég egyszer-a szolgáltató által-közösíteni a nullát, és a földet! Ha A FI-relé után kötöd össze őket, tuti, hogy levágja a FI-t!
(#) moad válasza potyo hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
"Hogy mi van a bejövő ágon az lényegtelen. Az FI számára az a lényeg, hogy a rajta átfolyó áramok összege minden pillanatban nulla. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor kapcsol ki a FI relé, mert ilyenkor valahol szökik az áram. Azt kell megkeresni, hogy hol szökik az áram és ott javítani". Hát bizony, ez szó szerint így igaz!
(#) proba válasza moad hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Néha előfordul ez is .Eléggé régi hozzászólásra válaszoltál.
(#) laccer válasza moad hozzászólására (») Jan 25, 2013 /
 
Sziasztok! A szabvány szerint, ha magánházról beszélünk( ahol a földelés egyedileg van kialakítva a mérőhely közelében) ott össze KELL! kötni a 0-t a földdel legalább MKH 6 mm2-os vezetékkel a fogyasztói elosztó táblában az ÉV relé előtt.Társasházaknál, ahol 5 vezetékes méretlen felszálló fővezeték van, ott TILOS! összekötni, mivel a ház betáp pontján, már össze kellett hogy kössék.Egyébként ezt az összekötést 0-föld szétválasztásnak hívják.
(#) ötfelezős válasza moad hozzászólására (») Jan 26, 2013 /
 
Igen, csak nem arról van szó. A kérdés az volt, hogy a második emeleti lakásban alakíthat-e ki érintésvédelmet úgy, hogy a bejövő nullát kettéválasztja nullának és védővezetőnek. Erre válaszolt az, akit kifogásolsz, hogy ez az összekötés nem baj. Nem is az. És egyébként írta a kérdés feltevője, hogy a FI relé előtt akarja a szétválasztást.
(#) NdF hozzászólása Jan 30, 2013 /
 
Sziasztok!
Most vásároltam egy panellakást, ahol be van kötve egy fi relé. A fürdőszoba és a konyha kivételével egyik helyiségben sincs bevezetve védőföldelés (gondolom a legtöbb panelban így szokott lenni). Kérdésem az lenne, hogy a Fi relé érintésvédelmi hatása a szobákban is teljesül ettől függetlenül, vagy csak ott, ahol a védőföldelés is be van kötve (tehát a fürdőben és a konyhában). A földelés nélküli dugaljakat nem kellene ellátni védőföldeléssel? Az egyik szobában van klímaberendezés is.
Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) balu0325 válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Szia Ndf! Az áramvédő kapcsoló csak ott fog működni ahol védőföldelés is van. Ez azért van, mert, védőföldelés kiépítése nélkül csak a nulla vezetőn folyik vissza áram. Az elv pedig ugye az, hogy a Fi relé akkor működik ha a fázis(ok)on kifolyó és a nullavezetőn visszafolyó áram előjeles összege nem nulla. Egy esetben elképzelhető még a kioldás, akkor ha a készülék testzárlatos és te megfogod, ilyenkor söntáram folyik a testeden át (effektív megráz). Ebben az esetben csak akkor old majd le a Fi relé, ha az elosztó szekrényben a PEN (védőföld) jól le van földelve. Na ez nem szokott a panelban kiépítve lenni.
(#) NdF válasza balu0325 hozzászólására (») Jan 30, 2013 1 /
 
Ezek szerint ha jól értem a szobákban semmi hatása sem lesz. Mondjuk nem értem, hogy akkor miért kötötte be az előző lakó, ha villanyszerelő csinálta, akkor meg miért nem épített ki védőföldet a szobákban.
Minden esetre köszönöm a gyors választ!
(#) _vl_ válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
A "semmi hatása sem lesz" barokkos túlzás.
Természetesen védőföld hiányában is lehet áramütést szenvedni, és az ilyen esetek jelentős részében a Fi-relé az illető életét mentheti meg. Kétségtelen, hogy sokkal jobb, ha már a szivárgó áram kialakulásakor be tud avatkozni a Fi-relé.
(#) balu0325 válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Feltételezem, hogy felújították a konyhát és a villanyszerelő szabványosra akarta készíteni. A szobákhoz meg nem nyúlt. Vagy nem hagyták a tulajok...
(#) balu0325 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Csatolok egy képet, amely a Fi relé (RCD) működését mutatja. Ha a készülék testzárlatos, akkor az I2 áram folyik át a készüléket megérintő személy testén a föld felé. Jól látszik, hogy csak akkor fog a Fi relé kioldani, ha az elosztó Pe pontja jól le van földelve.
(#) _vl_ válasza balu0325 hozzászólására (») Jan 30, 2013 / 1
 
Amíg az emberke meg nem érinti. Abban a pillanatban ugyanis a megérintő emberen átfolyó áram egésze hibaáramként megjelenik a Fi-relén. Szerencsétlen esetben persze előfordulhat, hogy a hibaáram még nem elég a Fi-relé leoldásához, de az illető halálához már igen.
(#) NdF válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Ezek szerint azért erősen ajánlott a védőföldelés kialakítása. Lehet kábeleket húzgálni keresztül kasul. Panelben miért nem építették ki a védőföldelést, csak a bosszúság van vele. Amúgy sem értem, hogy amikor 100 féle szabványnak meg előírásnak kell megfelelni, akkor hogy lehet így építeni valamit, de mondjuk ez már off téma.
Köszönöm a segítséget neked és balu0325-nek is!
(#) balu0325 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Ugye három eset lehetséges:
1. Ha van Pe vezető, és a készülék külső fém háza rá van kötve, akkor a Fi relé már a meghibásodáskor leold.

2. Ha a készülék külső fém háza nincs a Pe-re kötve de az elosztóban a Pe jól földelve van akkor a készüléket megérintő személy életét talán megmenti a Fi relé. It kell megjegyezni, hogy az MSZ HD 60364 szerint már csak 30mA-es RCD alkalmazható, kivéve szabadtéri felvonulási szekrényeket, ahol lehet 100mA bizonyos kikötésekkel.

3. Ha az elosztó Pe pontja nincs, vagy rosszul van földelve akkor szinte biztos a halálos áramütés.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) balu0325 válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Az akkor hatályos szabvány szerint nem volt kötelező. Ezért lehetett, és ma már nem lehet védőföldelés nélküli dugaljat kapni.
(#) _vl_ válasza balu0325 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
A 2-3. pontok közötti különbségtevés háttere nem világos számomra... Ha a fém ház nincs bekötve sehova, akkor kb. mindegy, hogy az elosztóban a PE hova van kötve, vagy hova nem, hiszen azon nem fog folyni semmilyen áram.
Ha a fém ház be van kötve valahova (a falban van valami PE-nek kikiáltott vezeték) de az nincs rákötve se a PE-re, se sehova, az megint nem oszt, nem szoroz ebből a szempontból, maximum növeli a kitettséget: ha az egyik készülék zárlatos lesz, akkor vele összedrótozott másik készülék is meg tud rázni.
(#) _vl_ válasza balu0325 hozzászólására (») Jan 30, 2013 / 1
 
Az eredendő bűnt akkor követték el, amikor a védőföld nélküli (nem süllyesztett) aljzatot kicserélték védőföldesre anélkül, hogy korrekt védőföldet is építettek volna mögé.
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Ezzel egyet kell értsek.A FI relé a be és kimenő áramok összegét figyeli, ha ez nem 0 akkor leold. Ha te esetleg áramütést szenvednél ,és nem fázis nulla között , az áram egy része rajtad folyik, ez az egyensúly felborul ,(hiszen te "lopod" az áramot ,mert ha nem lopnád nem rázna) tehát a FI leoldhat (!!!) DE nem kötelessége ,mert nem biztos hogy ami áram neked már sok az neki elég a kioldáshoz . (de szerintem az esetek többségében talán elég)
Ezért úgy gondolom ,a FI a te esetedben javít az esélyeiden ,egyáltalán nem felesleges, még ha nincs is védőföld.
Más kérdés ,ha a dugaljakba számítógépet,TV-t egyéb földelt csatlakozót dugsz ( ami ugye szabálytalan ,de ki nem teszi mert belemegy) gyorsan egy csípő rázó valamit kapsz ,ami némi dugdosás csatlakoztatgatás esetén halálos lehet (nem rád) csak a szerkezeteid egy részére .Ezért úgy gondolom védőföld kiépítése egyéb előnyökkel is járhat.
(#) pucuka válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Az nem "eredendő bűn", hanem egyszerűen lakásnak tervezték, és nem műhelynek, vagy irodának. Egy lakásban pedig háztartási eszközöket használnak, amiknél kötelező a kettős szigetelés. Kivéve a mosógép, hűtőszekrény, villanytűzhely. Ott viszont a gépkönyvben is felhívják a figyelmet az életvédelmi földelés szükségességére. A számítógépek egyrésze irodai gép, ahol kötelező volt mindíg is a földelt csatlakozó használata, a laptopok tápegységei viszont kettős szigetelésűek, ezek pedig gond nélkül használhatók a földeletlen konnektorokból.
proba: A FI relé hibaáram relé, mint már többen is írták a be-, és kifolyó áramok különbségére működik (nem összegére), a működéséhez nem szükséges a védőföld, mert a FI relé szempontjából teljesen mindegy merre folyik el az áram, ami nem megy vissza a 0 vezetőn.
Mondjuk a delikvens számára nem annyira mindegy.
(#) laccer válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Szia ! Attól függ mikor épült, és melyik lakótelepen a ház. Tavaly csináltam 3 panel felújítást, mind a 3 esetben volt földelés a lakáson belül, ravasz módon nem a lakás elosztóban, hanem egy külön dobozban az elosztótól távolabb szép piros alu-val.Onnan a csak a f.sz. és a konyha bizonyos dugaljai voltak földelve.Nézd meg a folyosón a mennyezet alatt futó szürke csatornában van-e piros vastag vezeték. egyébként ha a Fi reléd legalább 30 mA-es az mindenképpen csak előnyös lehet.
(#) antekirt válasza laccer hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Vagy leszerelni a lakáselosztót és az alatta lévő dobozba van behajtogatva .
(#) ötfelezős válasza balu0325 hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Bocsánat, de ez ilyen formában nem helyes. 30 mA-es áramvédő kapcsoló pont arra az esetre kötelező, amikor a kalandvágyó felhasználó nem a védővezetővel védett testet, hanem a fázisvezetőt érintené meg. Dugós csatlakozású készüléknél.
(#) NdF válasza laccer hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Igen, piros vezetéket találtam, ahogy írtam is a fürdő és a konyha be van kötve. A számítógépet említették, hogy nem ártana neki, illetve a tv-nek (plazma), klímának nem tudom, hogy mennyire szükséges a védőföld megléte. Gondolom mindkettő kettős szigetelésű, a klímát meg amúgy sem nagyon tapizza az ember, viszont nem szeretném, ha meghibásodnának a hiánya miatt.
(#) Gafly válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 / 1
 
Idézet:
„klímának nem tudom, hogy mennyire szükséges a védőföld megléte.”

Nagyon.
Nem lehetne hogy hívjál egy villanyszerelőt?
(#) NdF válasza Gafly hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Természetesen lehet, és nem is állítottam, hogy nem lesz. Tudod én olyan ember vagyok, aki szereti megérteni a dolgokat, valamint tájékozódni, hogy milyen lehetőségei vannak. Persze lehet mondani, hogy minek, meg hogy majd a villanyszerelő elmondja... De amit több példa volt rá itt a fórumon is a mai világban elég érdekes "szakemberek" mozgolódnak. Mivel nincs villanyszerelő ismerős, akiben első szóra megbízhatnék, így gondoltam nem árt, ha megkérdezem esetleg egy ilyen fórumon hogy milyen lehetőségek vannak. Mert hogy én azt hittem hogy részben ezért is vannak ezek a fórumok, meg hogy laikusok is kérdezhetnek. Nem akartam én senkit zavarni, csak kicsit belelátni, megérteni, hogy mi hogyan van.
(#) Gafly válasza NdF hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Idézet:
„Tudod én olyan ember vagyok, aki szereti megérteni a dolgokat, valamint tájékozódni, hogy milyen lehetőségei vannak.”

Ezzel nincsen semmi gond, én is pontosan ilyen vagyok
(#) balzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Jan 30, 2013 /
 
Szerintem teljesen mindegy, hogy a "kalandvágyó felhasználó" mit fogdos, az a lényeg, ha a rajta átfolyó áramerősség megközelíti a 30mA-t, akkor az leold és szerencsés esetben megússza az esetet. Amennyiben van egy általános földelésed ( 3m-es szonda) és nincs ÁVK, nagy valószínűséggel nem úszod meg kalandot.
(#) ötfelezős válasza balzsi hozzászólására (») Jan 31, 2013 /
 
Szerintem egyáltalán nem mindegyek a következőek:
1. Érintésvédelem kötelező minden szerkezetre!
2. Dugaszolóaljzatokat és kültéri berendezéseket védeni kell max 30 mA kioldóáramú ÁVK-val, az ellen a veszély ellen, amit egy törött készülékház, beázott készülék, stb esetén az áramvezetők érintése okoz. Tehát nem a testzárlat ellen.
Az, hogy a 30 mA-es ÁVK hajlandó egy pénzért mindkét feladatot ellátni, az egy dolog, de semmilyen előírás nem mentesíti a tisztelt üzemeltetőt a védővezetős érintésvédelem kiépítése alól (vagy más, kikerülhetetlen módszerrel biztosítani az érintésvédelmet).
Csak erre kívántam rávilágítani.
(#) balzsi válasza ötfelezős hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Természetesen igazad van abban, hogy
Idézet:
„Érintésvédelem kötelező minden szerkezetre!”
. Viszont egy szélsőséges példával élve, ha van egy PEN szakadás és nincs test zárlat, abban az esetben akkor is jól jön az ÁVK, ha valaki a készülékházat érinti meg.
(#) solvill válasza bankimajki hozzászólására (») Júl 20, 2013 /
 
A Fi-relébe nem kötünk PE-t. Másrészt a PE-t bárhol akárhányszor leteheted vagyis megerősítheted, pl. lekötöd vagy 3 szondára.
Következő: »»   14 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem