Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Én már megcsináltam ezt a kapcsolást. és tökéletesen működik!
Pic (lcd) kijelzését hogy tudom úgy beállítani, hogy feszültség mérésnél 10mV-ként jelezze ki az értéket?
köszi
Megvizsgálod az utolsó digitet, ha az nulla, akkor kiíratod a számot, ha nem, akkor meg nem. (ha mV-os a felbontásod) (Gyanítom, hogy bargraph vagy vonalkijelzésre gondolsz, de akkor nem kell vizsgálni semmit sem, csak bután egy for ciklussal kiíratni 1-1 helyiértékre)
Később lehet de egyenlőre nem szeretném cifrázni csak működjön a kijelzés sima szám alapon.
Ezt a progit szeretném átalakítani
köszönöm A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Hali, PICre kötöttem minden előtőt, és tranzisztor nélkül egy 4digites kijelzőt, multiplexálva megy. A frissitési idő gyors, és ettől a szegmensek gyengébben világítanak mint ahogy kell nekik. Ez nekem nem gond, de mehet így tovább is a kijelző minden előtőt nélkül? Mert fényerenyéből kifolyólag nem haladja meg a maximális áramot, amit a PIC lába elbír.
Szia!
Lehet hogy nem haladja meg, de nem ártana neki egy kis tranyós rásegítés, így növelheted a PIC élettartamát (magyarán jobban kibírja.)
Helló! baloka A hex-et megosztanád? Mert hiába programozom fel nem indul én 16F628A -val próbálkoztam, vagy van tipped vele kapcsolatban,ledek jól vannak beültetve chip lábain a volt megvan .
Üdv mindenkinek!
Már dolgoztam PIC kontrollerekkel, csak mindig egy olyan panelen amit készen kaptam. Most viszont egy ilyen panelt szeretnék készíteni PIC24HJ32GP204-es kontrollerrel. Gyakorlatilag csak a legminimálisabb felépítés kellene, vagyis minden IO port ki legyen vezetve, és táp, szűrés és programozás meg legyen oldva. Már nagy részét megterveztem Eagle-ben, de úgy gondoltam, hogy a panelre egy 8 LED-ből álló LED-sort is el kellene helyezni, hogy valami visszajelzést minden külső panel nélkül tudjak vezérelni. Olvastam ezen kontroller adatlapját, melyben erre lettem figyelmes: Idézet: „Maximum current sourced/sunk by any 2x IO pin 8mA” Ez arra utalna, hogy bármely IO lábon maximum 8mA-es áram folyhat át csak?!?! Sőt az adatlapban ez alatt további hasonló adatok vannak feltüntetve pl. Idézet: , „...by any 4x IO pin 15mA...” Idézet: . Vagyis minél több IO lábon akarok áramot átfolyatni annál kevesebbet tehetek meg IO lábanként?!?!„...by any 8x IO pin 25mA...” Ha ez valóban így van akkor még egy egyszerű LED sorhoz is open-collectoros kialakítást kell használnom?!?! Bocsi a kérdés áradatért, csak ezen fennakadtam, mert úgy gondoltam 20mA-t azért elbírnak az egyes lábak....
A ledek elé tegyél egy uln2803 meghajtót, az tud 500mA-t .
Szia!
Erről az oldalról készítettem:http://picprojects.org.uk/projects/roundchaser/ Ha a tápfesz megvan, és a LED-ek is jól lettek beforrasztva, akkor én csak valami forrasztási hibára tudok gondolni. Igazából nem túl bonyolult a kapcsolás, így a hibalehetőség is kicsi. Amúgy erről az oldalról már megcsináltam pár dolgot, és elsőre működött mindegyik, szóval elég megbízható amiket közölnek.
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni: Egy PIC-el (16F628) különböző 12V-os áramköröket kell kapcsolgatni (különböző 12V-os forrásokból). Elég, ha csak kapcsoló tranzisztorokkal oldom meg, vagy tegyek még közé egy invertert, vagy ULN2803-akkal oldjam meg? Idézet: Ha már építesz: PIC24HJ128GP504-gyel nem jobban járnál? Az általad választott típusban a Flash és a RAM memória is kevés és a perifériakészlet is elég szegényes.„egy ilyen panelt szeretnék készíteni PIC24HJ32GP204-es kontrollerrel.” Idézet: Nem 8 mA, hanem 4 mA! A 8 mA két lábra vonatkozó adat... „bármely IO lábon maximum 8mA-es áram folyhat át csak?”
Elég a tranzisztor ( de ha relék is vannak, akkor a diódákról se feledkezz meg!) !
Steve
Ha több csatorna kell, és nem kell túl nagy áramot kapcsolni (max 500ma), akkor az ULN2803 kedvezőbb. Nem kell sem bázisellenállás, sem dióda a relével párhuzamosan, mivel belül megvan mindkettő.
Az első kommentedre: ...és minő véletlen: DE! Először én is pont ezt néztem ki mert fontos, hogy max 44 lábú legyen (ezt még házilag könnyen le bírom nyomtatni és előhívatni) csak a PMP porton kicsit elbizonytalanodtam. Vagyis, hogy a PIC ennél a kontrollernél a párhuzamos portokat a PMP kategóriába sorolta és nem a GPIO-ba. Annyit tudok, hogy ez gyakorlatilag a memóriába ágyazáshoz és külső memóriák illesztéséhez jó, de azt sajnos nem tudom, hogy mennyiben befolyásolja ez a GPIO funkciót.
Vagyis: ez csak egy extra funkció és ettől még ugyanúgy használhatom bármely portot ki és bemenetként és ugyanúgy rendelkezik Pin Select funkcióval mint bármely más kontroller?!?! Ha igen, akkor ez is tökéletesen megfelelne (sőt, ez esetben gyorsan újraterveznék mindent). Ha meg tudod ezt nekem válaszolni akkor előre is köszönöm! Tényleg sokkal jobb lenne ez a típus. A második kommentedre: jogos a megjegyzés, én is úgy gondoltam volna, csak nem úgy írtam.
Üdv!
Köszönöm a válaszokat. Összesen 6 csatorna kell 3 különböző feszültség forrásból, tehát 3 ULN kellene. Lehet, hogy vegyesen oldom meg. A tranzisztor bázis ellenállásnak 4,7K gondolom elég, ha esetleg zárlatos lenne a tranzisztor is. Egyébként reléket is kapcsol (16mA).
A PMP az egy külön periféria, én még nem használtam. Ha külön nem engedélyezed, akkor nem zavarja az I/O portok működését. Én a 28 lábú PIC24HJ128GP502 típust használom, ami a neked ajánlott 44 lábúnak a kistestvére. A honlapomon a PIC-kwik projektben találsz hozzá tananyagot, mintapéldákat és támogatói szoftver könyvtárat. A forrásként felhasznált angol (oppardon: amerikai) tananyag (ECE3724 kurzus) itt található.
Használhatsz egy ULN2803-at is. Bekötöd a Vdd lábát a legmagasabb tápfeszültségre, és ami kisebb feszültségről megy, oda meg teszel visszacsapó diódákat a láb és a hozzá tartozó táp közé.
Köszönöm, akkor mindenképp azt fogom használni! Amúgy egy GP502-essel én is rendelkezem lévén, hogy a Kandón tanulok, csak nekem Microstick formájában van meg + hozzá a Microstick Plus. De az 502-es amúgy nagyon tetszik és így, hogy annak nagytestvére is szóba jöhet, abból csak előnyöm származik.
Idézet: Tavaly Húsvét óta ez a konstelláció is támogatott nálam. A szoftver segédlet honlapról a microstickplus_examples.zip állományt töltsd le hozzá! „nekem Microstick formájában van meg + hozzá a Microstick Plus.”
Meg fogom nézni, köszönöm!
Viszont lenne még néhány kérdésem a panellal kapcsolatban. Legtöbbjére már maga a kérdés a válasz, de inkább megkérdezem, mintsem hogy lenyomtatás, előhívás, maratás után szívjam a fogam, hogy nem így kellett volna. Az MCLR lábra az adatlapok mindegyike azt javasolja, hogy egy soros és egy felhúzó ellenállás mellett kössünk be egy szűrő kondenzátort is. A soros ellenállás <470Ohm a felhúzó pedig <10KOhm-os legyen. 1) Ezeknek tehát megfelel ha a javasolt 470 és 10K-s ellenállást választom meg? 2) Továbbá itt merül fel az MCLR-nél lévő kondenzátor értéke, mert arról nem sokat találtam az adatlapban. Milyen fajta és mekkora értékűt javasoltok? 3) AZ MCLR lábra ugye értelemszerűen ráköthetek egy nyomógombot, hogy kívülről is lehessen resetelni?!?! 4)A kondenzátorok részletezésekor az adatlap azt is említi, hogy nagy frekvenciás zajokra az összes VDD-VSS láb közé a mindenképpen szükséges 0,1µF-os kondik mellé párhuzamosan kössünk még egy-egy 0,01µF-osat is. Ez mennyire elhanyagolható?!?! 5) PICKit2-höz a debug lábak ugye a PGECx és PGEDx, melyekkel sorba egy-egy <100Ohmos ellenállást kell kötni. De ezen kis kontrollernek több PGECx és PGEDx lába is van. Jól gondolom, hogy én előre hardveresen megválasztom a kívánt párt, majd mikor programozom akkor a configuration bitekkel állítom be, hogy mely lábakat használja a hardver?!?! 6)Tudnátok javasolni egy 3,3V-os NEM kapcsolóüzemű feszültség stabilizáló IC-t?!?! Ha 5V-os kellene akkor ugye magától jönne az LM 7805-ös, de 3,3V-ossal soha nem találkoztam és nem tudom melyik az ami "megbízhatónak" is nevezhető de nem is 1A és afeletti áramra van tervezve. (Mert olyanokat találtam, de azok alaptalanul nagy méretűek és teljesítményűek lennének a panelomra) 7)A PICKit2 automatikusan képes biztosítani a 3,3V-ot a panelomnak ha MPLABX-szel használom?!? (Annyit tudok, hogy a sima Programmer-rel be lehetett állítani a tápfeszültséget de MPLABX-ben nem tudom hogy megy ez.)>>>
1-2. Kondenzátort csak akkor szabad a felhúzóra kötni, ha van soros ellenállás is (különben zavarhatja a programozó működését). 10 kOhm felhúzás, 100 nF szűrés és 470 Ohm (vagy 1 kOhm) soros ellenállás szokásosnak mondható.
3. Természetesen. De ne az MCLR lábra kösd, hanem a soros ellenállás és a felhúzó ellenállás közös pontjára! 4. Szerintem 100 nF kell csak. 5. Programozás szempontjából ezek a párok egyenrangúak. A konfigurációs bit beállításánál azt mondod meg, hogy a debugolás melyiken történjen. 6. REG1117-3.3, LM 1117IMP-3.3, vagy ami ezek közül szimpatikus. Arra nagyon vigyázz, hogy a különböző típusok bekötése eltérő lehet! 7. Tudtommal az MPLAB (és bizonyára az MPLAB X is) a típus kiválasztása alapján tudja, hogy mekkora tápfesz engedhető meg. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Idézet: „De ezen kis kontrollernek több PGECx és PGEDx lába is van.” A típussal kellett volna kezdeni. Szóval ez egy 16 vagy 32 bites típus. 4. 100nF -vel tegyél párhuzamosan 1nF -t is, ill. 1µF - 10nF - 100pF is jó megoldás. Minél nagyobb frekvencián minél nagyobb összes kimeneti árammal használod, annál inkább kellenek. Felhívnám a figyelmet arra, hogy ezeket a kondenzátorokat minden Vss - Vdd ill. AVss - AVdd pár közé be kell tenni legfeljebb 6 mm távolságra, ugyan arra a paneloldalra. A táp átvezető furatról (ha van) a vezeték előbb a kondenzátort érintse, aztán menjen a lábra. 5. Nem javasolt a PICKit2 ICSP csatlakozó és a kontroller PGEC / PGED lába közé ellenállást tenni. Az ellenállást inkább ezeket a lábakat normál esetben meghajtó átramkör és a fenti összekötés közé ajánlják. A legtisztább megoldás mégis az, hogy nem használjuk fel más célra ezeket a lábakat. Mindegyikről programozható a kontroller, de a nyomkövetés csak a konfigurációr regiszterben kiválasztottról megy majd. Be kell kötni még az ENVDIS/VREG lábai is a konfigurációnak megfeleően. Ne feledkezz meg a Vcap / VddCore lábra kötendő 10µF low ESR kerámia vagy tantál kondenzátorról sem. Ld. DS39881D 19. oldalán 2.0 Guidelines for getting started with 16-bit microcontrollers 6. Létezik 7833 - 3.3V @ 1A analóg stabilizátor is. Valamint a Microchip számos típust gyárt. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Igen-igen a VDD-VSS közti kondenzátorok 6mm-es távolságát én is megtaláltam az adatlapban. Az pedig magától értetődik, hogy a táptól a vezeték először a kondenzátorokat érintse majd csak ezek után érkezzen a kontrollerhez. De azért köszi az észrevételt!
A VCAP-re is figyeltem de az ENVDIS/VREG lábbal nem is találkoztam. :| Van ebben a kontrollerben ilyen!?! Majd rákeresek az adatlapban, de nekem eddig elkerülte figyelmem.
Szia!
Jól látjuk mind a ketten, a PIC24HJ128GP502/504 -nek nincs sem ENVDIS sem VREG lába.
Szevasztok! Nagyon kezdő vagyok az egész PIC programozásban (igazából soha nem programoztam még microchipet). De el szeretném kezdeni. Na már most a problémám az, hogy a pickit2 klónokba kell egy chip. Na de ebbe a chipbe is bele kell valahogy égetni a programot. És nem tudom mit csináljak. Venni nem szeretnék, de nincs senki ismerősöm aki segíthetne. Valaki tudna segíteni hogy hogy fogjak az egésznek? mit honnan szerezzek be?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Ha Békéscsaba környéki vagy, beégetem neked.
Veresegyház mellett lakom, Erdőkertesen, de ha megtennéd nekem, akkor el is mennék érte.
Pickit 2 nem talál eszközt
User guide 19. oldal laptetején található hibát üzeni. Mit kell beállítani, hogy működjön? Köszi Tamás |
Bejelentkezés
Hirdetés |