Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   101 / 248
(#) dobanandras válasza peterpan hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

eloszor is koszonom a hozaszolasokat a tobbi tabfesz rendben a szkoppal lehet dolgozni tokeletesen mukodik,csak attol tartok hogy kb. 15 perc bekapcsolasa utan az emlitett Y erositobben ki fog egni valami ,a vegtranzisztorok pont ugy neznek ki mint egy BD 140-es,peterpan jol mondja nincs mit keressenek ott ,meg semmi iras sincs rajtik tehat legeloszor ki fogom cserelni oket a BFY90-esre majd irok valaszt ,addig is meg varok hozaszolasokat tovabbra ,koszonom
(#) peterpan válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Ha lehet ne kutyuljuk a dolgot. A végtranyók egy másik dolog. Én a " a T9 es T10-es tranzisztorokat kicserelte ,most olyanok vannak mint a BD 140-es tranzisztorok" szövegre reagáltam, a BFY90 a T9és T10 helyettesítésére szolgálhat. A végtranyók KT940B típusúak és a szkóp hátulján lévő dobozkában vannak.
(#) dobanandras válasza peterpan hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

en a vegtranzisztorokat mondtam tehat a T9 es T10 es az Y laprol ,ahogyan a melekelt kapcsolasy rajzon lathato,minden rendben lehet hogy en nem fejeztem ki magamot helyesen ,a BFY90-es jo lesz en is kikerstem a netten,koszonom
(#) blasz hozzászólása Feb 2, 2013 /

Bővebben: Link

Sziasztok ennek tönkre ment a magasfesz transzformátora,ez javítható pótolható?
Köszi
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Csak cserével javítható.
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Kösz de megoldható?lehet kapni?Van egy eladó és ez a baja
(#) dobanandras válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Sziasztok,koszonom mindenkinek a kozremukodest a BFY 90-es kicserelesevel megoldodott minden,tobbe nem melegszenek a fent emlitett alkatreszek !!!
(#) nagym6 válasza dobanandras hozzászólására (») Feb 3, 2013 / 1

Valahol, nem tudom hol olvastam régebben, hogy a végtranzisztorokat kicserélve -nem tudom milyenre- eléggé nagyobb lesz a határfrekvenciája. Ezek szerint a többi része gyorsabb.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Jól tudod, a függ erősítőnek a két vége a legproblémásabb. A végfok kapacitásra dolgozik, ezért nagy feszültségű, nagy határfrekvenciájú, és viszonylag nagyáramú végtranzisztorok kellenének. Ezekben viszont nem nagy a választék.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Hasonló eset: Az első EMG1568 szkópok 30Mhz voltak, később csak végfokcserével bővítették 50Mhz-re. És még a triggert gyorsították. Régi RT. Ék.-ben olvastam.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Pont múltkor néztem az enyémet, 70 MHz -nél volt a fél képernyőjű jel, stabil belső szinkronnal.
(#) gkari válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Azért abba másik komparátor is (710 helyett 760-as) került.
(#) blasz hozzászólása Feb 4, 2013 /

Sziasztok, ma találtam a raktárban ahol pakolunk, 3 darabban még egy Philips PM 3207 szkópot,és láss csodát összeraktam,és a kontaktokon kivül kutya baja,minden megy rajta,zene van felkötve rá most
(#) Laslie válasza blasz hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Ilyet én is szívesen találnék!
(#) blasz hozzászólása Feb 4, 2013 /

Ez jó igy? A frekimérőre van téve 100Hz
(#) Doncso válasza blasz hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Teljesen jó. Az a WD engem nagyon zavar ott
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Muszáj volt a kapcsolókat befujni nem mozogtak semmit be voltak állva,de már mennek,a kicsi toló kapcsolók

Le kellene mosni izopropil alkohollal, nem tesz jót hosszú távon nekik.
(#) blasz válasza Doncso hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Megfogadom a tanácsot,csak nincs...

Potiknál úgy lehet eljárni, hogy befújod kontakt60 spray-vel majd kis idő múlva le kell mosni izopropil alkohollal, ezt csak azért mondom, hogy tudd. A miértjét írtam pm-ben.
(#) chriskross hozzászólása Feb 7, 2013 /

Sziasztok! Az vajon mitől lehet, hogy a szkóp ernyőjén homályos a jel és ha a kalibráló jelet rákötöm a bemenetre, akkor a vízszintesek összetartanak? Ha a vízszintes pozíció potival a jelet a képernyő széle felé viszem (mindegy melyik szélére), úgy élesedik és majdnem helyes értéket mutat! A kapcsolók működnek. A táp kondijait kicseréltem, ott volt egy rossz. A táp mindenhol pontosan megvan (egyedül a nagyfeszt nem mértem még). Vajon mi lehet a hibája?
(#) nagym6 válasza chriskross hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Jobb lenne egy kép róla. Ha ez kisebb mértékű, akkor próbáld az "asztigmatizmus" állítását.
Ha ez nem jól van beállítva, akkor a képernyő közepén, és szélein nem azonos a fókusz.
(#) kadarist válasza chriskross hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Szia!
Lehet, hogy asztigmatizmus-hibája van az oszcilloszkópnak. Az asztigmatizmust állító potméterrel úgy kell beállítani az ernyőképet, hogy a vízszintes és a függőleges vonalak egyformán élesek legyenek.
(#) chriskross válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Azt már próbáltam, sajnos nem az a baja.

nagym6: Nagyobb mértékű sajnos, ha középre viszem a jelet és ott tartom egy idő után (3-4mp) teljesen eltűnik.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
(#) nagym6 válasza chriskross hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Szerintem a ks. cső áramköreiben lesz a hiba, de közelebbi ötletem nincs.
Végig kellene mérni, nagyfeszt is, a vízszintes pozíció középső és szélső állásaiban.
De ehhez nagyfesz mérőfej kell. Sötétben nézd meg, nincs-e áthúzás, szikra.

Mutass egy képet a hibáról! Lehet, hogy a gyorsítófeszültség kevés (vagy sok) és azért van ez a torzulás.
(#) chriskross válasza kadarist hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Az első kép, amikor kiviszem a szélére a jelet. A második/harmadik amikor középen van. Természetesen a V/div kapcsolót nem kapcsoltam át. Szikrát nem látok (hallok) egyébként, de majd este is bevizsgálom.

Tehát ha a szélére viszed éles és olyan is marad, ha középre húzod, akkor meg elmegy a jel egy idő után?
(#) chriskross hozzászólása Feb 7, 2013 /

Fejlemény: kicseréltem a csövet és kvázi tökéletes a kalibráló jelalakja, viszont ha nincs jel a bemeneten vagy benyomom a GND gombot, akkor nincs sugár (amikor V/div-et váltok egy pillanatra megjelenik). Meg egyébként is maximumon van az intensity és így se túl nagy a sugár fénye. Olyan mint az előző hsz. első képén és persze ez lehet a cső hibája is, de furcsállom, mindkét cső hibás lenne? Plusz hiába állítom a mérőfej potiját, semmit nem befolyásol a jelalakon.

kadarist: igen, de valószínű, hogy a cső volt hibás, mert a másik csővel nem csinálja...
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013

Ha nincs bemenő jel, akkor persze hogy nincs sugár. Kapcsold az eltérítést auto állásba és akkor lesz idővonalad.
Következő: »»   101 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem