Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Több helyen is megnéztem, max 500 Veff van írva.
Nem akkor ködölnek a csövek kéken,ha már kicsit levegősek?
A hálózati fesz beállító tárcsán nincs véletlenül 240 V?
A pillanatnyi kék fény a túlterhelés miatt van, amit a pufferkondik feltöltődése okoz.
A levegősség lilás fényű fényt okoz és az állandó. Én egy levegős EM84-nél láttam. Fűtés nélkül is világított.
A hálózati trafót eredetinek vélem. Mégis aggódom a 2 X 550 volt miatt, amit a két AZ21 cső kap. Érdekes , hogy a szabályozható feszültség része működik. Bár kicsit többet tud. 300 volt helyett 330 volt a maximum állásban. Ha valakinek volna egy ilyen műszere és meg tudná mérni a trafó kimenetét vagy leírás a trafó feszültségekről , annak örülnék.
Hát akkor ez ilyen. Ezt tette vele a 230 V.
10 volt hálózati különbség így bekavarhat ? És a fűtőfeszek miért nem nagyobbak ?
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
Van egy gyanúm, hogy a méréseket DMM-el végzed, az igazi lenne, ha "hideg"-műszerrel mérnél!
Az a 2 - 3 % 6, pláne 4 V esetén meg sem látszik, de 350 V -nál már jelentős.
Így van , digitális multiméterem van. Két különböző és mindkettővel meg mértem. A hétvégére meg próbálok kölcsön kérni egy régi deprez műszeres volt mérőt.
Lehet valami megoldás arra , hogy csökkentsem a hálózati feszültséget. Fojtó trafó esetleg vagy más ?
Ezt a 2 x 550 V-ot egyszerűen nem hiszem el.
Esetleges kezdődő primert oldali menetzárlat is okozhat feszültség emelkedést ha jól tudom.
Már úgy is mértem , hogy az egyen csöveket ki vettem. Így kicsit még több volt a fesz. 560-570
Hétvégén meg mérem egy másik régi fajta műszerrel is .
A digitális műszerek eléggé meg tudnak szívatni a csöves technikában,szerintem is próbáld ki a régifajta deprez műszerrel a mérést.Egyébként nézd meg,hogy a trafó középleágazása nincs-e leszakadva,vagy fölkontaktosodva.
Régóta nézegetem már a fórumot,nekem is van egy pár régi készülékem,igaz nem restauráltam még őket,de van egy pár érdekesség.Hamarosan készítek fotókat is. ![]()
A közép leágazás nincs leszakadva , mert az egyben a negatív is. Én ehhez mértem a két 550 voltot. A szabályozható része pedig működik. A sasszéhoz is mértem , de ott nem volt 550 volt.
Az nagy cumi lenne , ha primér oldal zárlatos lenne. A fél tápot elfoglalja a trafó. Ezt megtekertetni ....
Szia! A trafójáról nem volna valami adat? Kimenő feszültségekre gondoltam . 7-8-9 lábakon .
A menetzárlatnak szaga is lenne, amper aromájú... A zárlatos menetszakaszok rövidrezárt szekunderként viselkednének.
A képekről is látszik, gyönyörű állapotban van, tudtak a régiek műszert gyártani. Nincs annak semmi baja, használd nyugodtan. Ráérsz akkor átalakítgatni, ha netán tönkrement, bár ennek szerintem ennek kicsi az esélye.
Üdv Béla
Úgy vélem megoldottam a rejtélyt , (matek a matika ) számoltam 100 Wattos trafót 10cm2 és sallang nélkül 5 menet/Volt primer és szekunder . Kereszt szorzással oldtam meg - következő (1750 menet 350 Volt akkor 635 menet ? Volt , eredmény 127 ) második számolás ( 1750 menet 550 Volt akkor 635 menet ? Volt , eredmény 199 Volt ) itt ugye nem stimmel valami (de igen ) az eredmény 230 Volt főleg ha meg szorzom az 5% fesz emeléssel , Általad mért fesz kerekítve ill ... . Lényeg biztos a 127 Voltos kapcsoló állás , Kérj kölcsön 230/127 Voltos trafót és próba . Az AZ 21 Csövek anódján a 350 Volt lesz mérhető . Nem feledtem kérdésed látod fáradt voltam 110+17=117 Volt nézd vissza " . Más : porszívó fordulatszabályzóját is lehet ilyen célra használni (ötlet ) és szerintem lehet még 237 Voltos állás is . Üdv .
Ne felejtsétek ki a voltonkénti menetszám számolásnál, hogy átlagos minőségű vasmagnál a primer/sec. menetszám között 8-10%-os veszteséggel kell számolni, úgy hogy a sec. menetszámot 10 %-kal kell megtoldani, illetve visszaszámolásnál ezt figyelembe kell venni.
Sziasztok!
Kaptam egy Orion AT 1461A-OC tv-t. Évekig ázhatott, mert teljesen szét mállott a doboza. A panel száraznak tűnik, ezért bedugtam. A fűtőkör biztosan szakadt, mert nem izzanak fel a csövek. Remélem, hogy megúszom egy csőcserével, de majd később kiderül. Az előbb mikor bedugtam, akkor a puffer elkó körül szikrázott egy kicsit, de az lehet forrasztási hiba is. Mennyit várjak vele, hogy biztonságosan bekapcsolható legyen? A hangolóegység, és a KF rész dobozai egy kicsit rozsdásak. Ez mennyire befolyásolja majd a működést, egyáltalán a víz mit tudott rajta ártani? Én a nagyfrekvenciás részektől (tuner,KF) félek leginkább, nehogy elhangolódjanak, zárlatosadjanak. Lehet, hogy a sortrafó primerét jobb ha kicserélem, mert az nem bírja a vizet, és nekem van elvileg bele való. A dobváltót ha tisztítom, mire figyeljek hogy véletlenül se hangolódjon el? Ami talán a legnagyobb baj, hogy a doboza szerintem menthetetlen. ![]() A panel is elég szutykos, ezért arra gondoltam, (lehet,hogy hülyeség) hogy a trafókat, és az érzékenyebb paneleket kiforrasztom, majd Ultrával alaposan átmosom az alaplemezt, és talán a dobváltót, aztán egy hónap száradás majd mindent vissza. Ennek lenne valami előnye, vagy csak rontanék rajta? A dobváltót esetleg mossam petróleummal? Természetesen kontaktsprével kezelem majd. (Nemrég mostam ki Ultrával egy színes modulos panelt mert tej, és egérpiszok volt belerohadva. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Első körben porszívóval és puha szőrű ecsettel tisztogatnám. A doboz javítás többször le van írva olvass vissza. Aztán majd eldöntöd, hogy megcsinálod vagy szerzel másikat.
![]()
Az elkók talpánál lévő szikrázás csak kontakthiba.Az alu elkóház oxidálódott,és az képezett szigetelő réteget.Tisztítás,ahogy zolika60 írja,bár én kompresszorral szoktam,szabadban,6-8 bárral.sokkal jobb úgy jvítani is,ha nem nyelem a port.
István A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Üdv Kérdező .
Mivel többször is megázott , még egyszer áztasd megy csurgó vízzel várj pár percet és újból lassan folyó vízzel és puha ecsettel mosd le . A dobváltó ezüstözött érintkezőit ujjaddal fényesre utána puha ronggyal még egyszer áttörölni . A szárítás napfényen vagy békebeli 300 W-os hajszárítóval így kíméletes ! A csövek fűtését a helyén mérni 1000 Voltos = állásban általában 4-5 lábnál , ahol ~ 250 Volt van az a hunyó , Vigyázz a sasszi rázhat 320-330 Volt ! A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Üdv mindenkinek !
A következőt ajánlom http://www.magyar-elektronika.hu/ . Pár példányszám van belőle .
Én az ujjammal nem érinteném az ezüstözött alkatrészeket, mert a bőr zsírja kéntartalmú anyagokat tartalmaz, amitől újra oxidálódik! Lásd ezüst nyakláncokat, amik megfeketednek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |