Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   39 / 67
(#) huba válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Én a helyedben keresnék közelebb egy rádiómatör, kollégát, érdekelt személyt. Aki a célhoz közelebb van, viszont jó internet hozzáféréssel rendelkezik. Így a távolságot rendesen lehetne kicsinyíteni. Az elzárt helyről kisugárzod neki az adást, ő pedig átjátssza az internetre.
(#) totti0614 válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Igen azt elfelejtettem mondani, hogy kintről kell haza kellene szólni. Tudnál nekem segíteni abban, hogy merrefelé találhatók azok a bizonyos állomások?
(#) totti0614 válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Nem atomtitkos beszélgetésről lenne szó, csak információközléssről, nem lenne baj ha bárki halja. És egyébként napi szinten változna a pár perces adás leadásának a helyszíne.
(#) dokidoki válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Értem, nos mivel CB sávon 27MHz, ez nem valósítható meg üzembiztosan, mert rá lennél szorulva a nagy teljesítményen kívül a terjedésre. Ezért itt off-topik lenne az amit javasolnék, főleg azért is, mert kicsit sem legális a megoldás, nem kívánom feszíteni a moderációt sem.
Keres meg privátban, és leírom, hogy-hogyan mennek ezek a dolgok.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Idézet:
„Semmiképpen sem elég hozzá egy alap készülék, mindenképpen szükséges mögé egy végfok, ami alsó hangon 80-120 watt.”

Teljesen felesleges a teljesítmény növelése, ha a terjedés olyan, akkor megy 4 W -al is, ha nem, akkor kW -ok sem elegendőek. A teljesítmény növeléssel csak alacsony (HH, KH) frekvenciákon lehet hatótávot növelni, ahol a terjedés lényegében a föld felszíne mentén történik, ahol a terjedés jórészt egyenes vonalú, az RH, és az URH határán, ahol a CB sáv is van, ott ez a módszer már nem eredményes. Természetesen nagynyereségű, és irányított antenna használata is alapfeltétel. A hangsúly az állandó összeköttetésen van, és ez az ami nem megy. Persze tudni lehet, hogy időnként lehet hallani távoli állomásokat, de hogy kit, ez évszak, napszak függő, ahogy a terjedés is.
Monitorozás az alapja mindennek. Régebben a nemkívánatos adások csak akkor derültek ki, mikor zavart okoztak. (ebből is volt bőven) A monitorozásból azért kiderül a nemkívánatos adás helye is, a gépkocsi már az ellenőrzéshez kell.
Az a bizonyos személy, akit istenítesz, semilyen különleges dolgot nem csinált azon kívül, hogy csupa olyan dolgot csinált, amivel jelentős érdeksérelmeket, okozott. Nem nagy kunszt lehallgatni bármely műhold adását, a lényeg, hogy az így beszerzett információval mit kezd. Gondolom nagyon örülnél, ha valaki elolvasná leveleidet, e-mailjeidet, lehallgatná telefonjaidat. Jó buli nemigaz? Gondolom futnál fűhöz fához.
(#) pucuka válasza totti0614 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
És még az sem mindegy, hogy a vételi hely hol van. Vagy egy hegytetőn, vagy egy magas talajvízzel telített sík vidék közepén. Az ilyen nagytávolságú összeköttetést szolgáló rádióállomások telephelyeinek kiválasztása nagy körültekintést igényelnek. Az amatőrök is kitelepülnek alkalmas helyekre DX versenyek idején.
(#) mraulajos válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Hali!
Teles mértékben osztom pucuka hozzászólását. Több mint 30 éve van CB rádióm. Igaz ritkán, de a mai napig használom. A korszak kezdetén nagyon sokat telepítettem. Mikor kezdtek egyre inkább bejönni a manipulálások, teljesítmény fokozás, csatorna közé menés alsó-felső negyven beépítés maszekon stb., abba hagytam. Egy biztos! Lehet bármilyen okoskodás, barmolás, ha nincs normálisan precízen behangolt antennád. Sok esetben sok időt vesz igénybe, de megéri. A leges leg alapvetőbb dolog! Van egy kamionos ismerősöm, a 80-as években nagyon sokat járt Portugáliába, neki is én telepítettem a rádiót, 1,1-es SWR. Nekem már akkor meg volt a stabil állomásom, természetesen ott is 1,1 - es SWR. Nagyon sokat beszéltünk, Ő ott, én itthon. Persze, - nem akkor, amikor éppen szerettünk volna, hanem ahogy azt az előttem szóló leírta, ha olyan volt a terjedés. Volt hogy hetek teltek el, volt hogy egymást követő napokon, de olyan is, hogy nem volt valamelyikünk épp a rádiónál. Történt ez nappal, éjjel, de általában hajnalban jött össze a kapcsolat. Hát erről ennyit.
(#) Flyfish válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Olvasmányos kis fájl! Kössz!
Viszont továbbra is tartom a véleményemet, melyszerint ha nem okozol zavart az adásoddal, (tehát kulturáltan rádiózol) akkor soha, senki nem fog zargatni, legyél bármilyen frekin, bármekkora teljesítménnyel, bármilyen üzemmódban.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Azért ezt így kerek perec -a helyzet ismeretében- nem merném kijelenteni. Hidd el.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Nem arra akartam rávilágítani, hogy Iván kit, mikor hallgatott le, hanem a Tilos rádiós korszakára. Arra, hogy sosem kapták el, pedig majdnem egy egész rendszer üldözte.
Amilyen ügyes mókus volt, talán most sem találnák meg hasonló esetben, ha Ő nem akarná.

Végfok:
Ha valaki a nemzetközi rádiózásban aktívan részt vesz és pontokat gyűjt a qso-ival, akkor annak bizony édes kevés 4W.
Én nem adok 100W-al, cserébe nem is hallanak meg olyan állomások, amelyek válaszolnak az enyémhez hasonló pozícióban lévő állomásnak, aki 80-120 wattal odapörköl.
Nem azt mondom, hogy a "kazán" állandóan menjen, mert annak valóban semmi értelme. De amikor kell, akkor nagy szolgálatot tesz. Lehet hogy egy héten csak 2-3 alkalommal, de akkor sok pontot hozhat egy versenyen.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ha ez így lenne, akkor nagyjából a mai rádiósok felét, (ha nem többet) simán a gillotin alá tették volna. Még csak messzire sem kell menni. 27.405, ahonnan rendszeresen följebb is mennek a srácok és egymásra taposva üvöltenek. Azt is tudjuk, hogy nem Jaws Mark 2-es rádióik vannak.
...és még mondhatnék ilyeneket, de nem akarnék lovat adni senki alá. (talán ezt sem kellett volna, bár nem mintha nem tudnák "ők" pontosan, hogy kik, hol, hogyan és mikor rádióznak napi szinten)
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Akkor is elkapták, most talán könnyebben, hiába menekült a szántóföldre.
Az odapörkölésről annyit, az amatőr jó helyre települ ki, jól lehangolt antennát használ, és bizony mW -os kimenő teljesítménnyel jó eredményeket ér el. A teljesítmény őrület, egy betegség, és tudatlanság ötvözete. Az 1, és a 100 W -os adó teljesítménye mindössze 30 dB. A terjedési csillapítás még rálátásos esetben is tud 20 dB -t változni. Egy jó antenna veszteség helyett tud 10 dB t is hozni, és mindkét, adó, és vevő oldalon egyszerre.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ez így igaz, de teljes bizonyosságot akkor tudnánk szerezni, ha ugyanavval az antennával kitelepülnénk két rádióval valahová és az egyikünk alapjáraton adna, a másikunk pedig fölpakolna.
Aztán lássuk, hogy ugyanaz a -mondjuk egy ausztrál, vagy német- állomás melyikünknek milyen riportot ad vissza. Pontosabban meg hall-e egyáltalán 4 wattal.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Valószínűleg nem 28 megán. De itt CB ről van szó, és annak lehetőségeiről.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
11 méterről beszélek én is, nem 10-ről.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Ismered a korsó esetét
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Feb 3, 2013 /
 
Persze. Ez is benne van a pakliban.
(#) Flyfish hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Őszintén mondom, hogy tanulságos és élvezetes volt ez a kis eszmecsere. Szívesen folytatnám, akár rádión is. Na?
(elérhetőségeim publikusak)
(#) Ricsi89 hozzászólása Feb 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy President feliratú CB mikrofont, hogy javítsam meg. A gond, hogy le vannak szakadva a vezetékek. A rádióhoz egy 6 pólusú tuchel csati megy. Valaki tudna valami bekötést adni? Sajnos semmi egyebet nem tudok róla.
(#) dobta hozzászólása Márc 1, 2013 /
 
Sziasztok!
Én még most kezdek érdeklődni a cb-rádiózás iránt de nem tudom milyen készülékkel kezdjem.
Több készülék is felmerült melyeket itt felsorolnák és arra lennék kíváncsi melyiket ajánljátok.

-Marko cb747 és hozzá egy mágnestalpas antenna. Ez egy kamionban volt beszerelve.

-DNT Start 1 ehhez táp és antenna is van.

-És végül egy DNT scan40 típusú kézi rádió.

Arra lennék kíváncsi továbbá hogy ha az első készülék mellett döntenék és én is be akarnám szerelni kocsiba mire lenne szükségem.
Mekkora távolságra tudnék elkiabálni vele ebben az esetben.
Ha meg itthon használnám az antennán kívül mire lenne szükségem, milyen módon tudnám olcsón megoldani a táp kérdését.

És végül az utolsó kérdésem az hogy egyáltalán használja valaki az FM cb-s sáv valamelyikét?
Az utolsó kérdésem azért lényeges mert nem nagyon olvastam a neten sehol hogy valaki lenne ezeken inkább mindenki az ssb-t használja.
A választ előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Nem mindenki az SSB -t használja, hanem akik használják, azok (általában) az SSB -t használják. Egyébként illegális módon. Sajnos a CB sávokat már elég ritkásan használják, a mobiltelefon megoldotta azokat a problémákat, ami miatt olyan elterjedt volt a 80' években, így csak az "elvetemült" rádiós érzékenységű emberkék maradtak, akik viszont nincsenek olyan sokan. Ilyenformán nem egyszerű partner(eke)t találnod.
Az, hogy egy mobilból meddíg sikerül "elkiabálnod", az sokminden függvénye. Egy részük tőled függ, egy másik része a körülményektől, amire minimális ráhatásod van.
A legfontosabb az antenna kérdés. A mágnestalpas antenna fixben, és mobilban is csak szükség megoldás. Minden antenna típushoz képest vesztesége van. Egy jó nagy, (penetrátor jellegű) és magasan a földfelszín, és a környezetéhez képest (dombtető) elhelyezett fixen telepített antenna csodákra képes. A mobil felhasználásban már korlátozott a hatósugár, személykocsinál az 1,5, kamionnál a 4 m földfelszín feletti magasság 5 - 20 km távolság áthidalását teszi lehetővé két mobil között, az alföldön, a pusztában. Ehhez képest minél több akadály van, beépítettség, változatos talajfelszín, terepakadályok, annál inkább csökken a távolság.
A mobil számára a legjobb antenna a legnagyobb kierjedésű fém felület közepén elhelyezett DV27 típusú, tekercselt antenna, ennél kicsit rosszabb sugárzási tulajdonságú a "Dagger" típusú talpában hosszabbító tekercses antenna. Létezik sokfajta, pl. közepén levő hosszabbító tekercses, meg hasonló antennák, ezek is aránylag jók. A mágnestalpas, a tükörtartóra, és hasonló egzotikus helyekre szerelt antennáknál sugárzási veszteség lép fel, azért, mert a fél dipól talppontja, és a virtuális föld között nagy a távolság.
Természetesen mindez a jól hangolt antennákra vonatkozik, ha ez nem áll fenn, akor már sokkal nagyobb sugárzási veszteségek lépnek fel, nem beszélve a végfok egészségének veszélyeztetéséről.
(#) dobta válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Elsőnek is köszönöm a gyors választ, és igyekszem meg is fogadni a jó tanácsokat.
Az antenna hangolásban lehet kicsit nehézségbe ütközök mert nekem se tudásom,se hozzá szükséges eszközöm nem áll rendelkezésre még. Nem tudom hogy itt Csongrád megyén belül van-e valaki aki egyáltalán még foglalkozik ilyenekkel.
Részben meg is kaptam a választ a kérdéseimre.
Tehát érdemes ssb-s készüléket vásárolni ha nagyobb sikerrel akarok beszélgetést lebonyolítani mint egy CEPT által forgalmazott FM-est mert ott nem sokan vannak.
Még annyit ha tudnál segíteni hogy volt egy kérdésem a táppal kapcsolatban ebben is nagy segítségemre lennél, hogy és milyen módon tudnám helyettesíteni a tápot? (működtethető a cb rádió akár 12v-rol is vagy csak pont 13.8v-nak kell lenni se több se kevesebb, mert nekem csak vagy 12v vagy több mint 13.8v-om van, a több alatt azt értem hogy ojan 14-16v közt működik egy adapterem, de ez gondolom sok,vagy tényleg a 13.8v a max amit elbír a cb)
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Csak halkan megjegyzem: feloldották az SSB tilalmát.
Rádiózhatsz újra SSB-ben 12 wattal.
...és igenis van élet a 11 méteren a kamionosokon túl is.
Nem kell sokkal följebb menni frekiben, (27.555) hogy naponta nagyon sok állomással tudj beszélni. (mindössze némi alapszintű rádiós angoltudás szükségeltetik hozzá, de vannak ott magyarok is bőven) De mindenképp illik betartani az iratlan szabályokat ott is.
(#) mraulajos válasza dobta hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Hali!
Ha MARKO CB747 mellet döntöl, abba be van építve az SWR mérő. Nem egy nagy durranás, de egy közeli, elfogadható értékre be tudod vele az antennádat hangolni. Az antenna választás szempontjából köved pucuka leírását, tanácsait.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Táppal kapcsolatban: Nemannyira a táp feszültsége a lényeges, a CB -ket úgy tervezték, 12 V -os negatív testelésű autóban használható legyen. Ezért a rádió 11 - 15 V között károsodás nélkül üzemképes. Azt tudni kell, hogy a hangfrekis, és a nagyfrekis végfok közvetlen tápot kap, és ha ezeket a határokat túlléped, ill. fordított tápot adsz, ezek károsodhatnak, a beépített védelem ellenére is. A lényeg, hogy a tápnak üzembiztosan 5 - 6 A leadására képesnek kell lenni, és akkor nem lesz gond még az SSB csúcsainál sem.
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Akkor én is halkan jegyzem meg, a 27550 kHz már nem CB sáv, (állandóhelyű, mozgó, meteorológia szolgálatok) ezért arra más szabályok vonatkoz(hat)nak. A CB sáv 27405 kHz -nél véget ér.
(#) Flyfish válasza pucuka hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Köszönöm, tisztában vagyok a freki kiosztással, de itt most az SSB-ről beszéltünk.
Ezt a meteorológiát meg elég nehéz lenne elmagyarázni a világ összes freebanderének, akik a tripla 5-öt használják 30 éve hívófrekinek. Tehát "ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor..."
(#) pucuka válasza Flyfish hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Nem vagy tisztában. Mi köze a sávfelhasználásnak az SSB -hez, azt nem tudom. Ha egy sávot kijelölnek mondjuk mobil felhasználásra, akkor hogy milyen üzemmódot, és modulációt használ, az csak az engedélyből, és a sávfelhasználási szabályokból derül ki. Az hogy minek nevezik magukat az meg nem érdekel, lényegében az sem, hogy jogszerű-e vagy sem, semmi közöm hozzá, mindenkinek a saját problémája. De egy nyílt fórumon nem kellene zöldségeket állítani.
(#) dobta hozzászólása Márc 2, 2013 /
 
Ismét csak köszönni tudom a sok hozzászòlást,ha valaki még megosztana velem némi jò tanácsot még,szivesen megfogadom.
Üdv
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Vágj bele, ha elakadsz, segítünk. Az antennák beállításához (és a kimenő teljesítmény ellenőrzéséhez) ajánlatos beszerezned egy reflektométert. (SWR mérőt)
Következő: »»   39 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem