Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   889 / 1385
(#) pitybull válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
No igen, ez a gond, mert amit ott vennék az kevés egy rendeléshez,nem éri meg küldetni...
Máshonnét meg ha rendelek,ott meg nincs műnyomó...
De mostmár nem gond,jó a sima papir is,ami mindig van kéznél...
Ma fényes 8x8cm jegyzet lapocskára próbáltam,a leirtak szerint.
És nagyszerű lett.
(#) nagym6 válasza pitybull hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Többen írták már, hogy a fényes fotopapír nagyon jó, könnyen lejön róla a festék, át a nyákra.
Nekem nem jó, én nyomtatóm tintája nem tapad át a hengerről a fényes papírra.
(#) Temela válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
(#) balazs8888 hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Sziasztok!
Átalakítottam egy epson stylus c62-s nyomtatót hogy bevegye a panellapot! De egy problémába ütköztem! Van egy optokapu amely egyrészt érzékeli a fej végállását , és és a papírt! Az a bajom vele, hogy egyszerűen bármit csinálok kiáll és azt írja kifogyott a papír néha véletlenszerűen ha úgy mozgatom a mozgó részt ami az opto kapu közé megy akkor nyomtat! letöltöttem a kapcsolási rajzát meg mindent a nyomtatóhoz! azt írja hogy az optokapu kimenetén 0,7 V- nak kell lenni ha nincs papír ha van papír akkor 2,4 V -nak! Megpróbáltam azt hogy a mozgórésszel ne kelljen foglalkozni , hogy mivel van 5V a nyomatatón ezért egy fesz osztóval csináltam 2,4-t és amikor elindul a fej és ugye venné be a papírt akkor egy nyomógombbal megkapja az optokapu kimenete a 2,4 V -t de sajnos nem működik:S Esetleg lenne valakinek valamilyen ötlete arra hogy lehetne megoldani ezt a problémát, hogy úgy érzékeljen hogy van benne papír! Ha valaki tudna valami okosat mondani akkor elküldöm neki a kapcsolási rajzot! A proci lába amire az optokapu megy fel van húzva 5 V-ra ! Köszönöm előre is!
(#) nagym6 válasza balazs8888 hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Lehet, hogy butaság, egy darabka papírt tenni az optokapuba, amitől elfér a nyák.
(#) kaqkk válasza balazs8888 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Tegyék bele egy másik optokaput amin átfér a nyák.
(#) foltoska válasza gyök2 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Szia, nagyon k ö sz ö n ö m!
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) gyök2 válasza foltoska hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Szivesen
(#) dddemeter válasza eyess hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Sziasztok! Ami a nyákot illeti az valoban bakelit alapanyagu volt .de hát nem tudtam hogy csak üvegszálasat lehet vasalni.....esetleg ha megprobálnám vékonyabb papirral és alacsonyabb höfokon, kb milyan hömérséklet kell a vasaláshoz?
(#) Szpisti hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Megint tettem egy kísérletet az általam gyűlölt laminálós megoldással, és megint csak azt mondom még mindig maradok a P20-nál nagyobb szériánál.
Elsőre a nyomat ugyan sikerült, de mire a furatokban maradt papírmaradékokat kigyepáltam a lukakból, pont annyi idő elment mintha fújtam volna. Mert ugye ha marad a lukban papír akkor nem marja ki a furó vezetéshez a forrfejek közepét, és akkor bukta a pontos fúrásnak.
Az egész laminálósdi nálam marad a silkscreen felvitelére. Arra viszont megérte a 3500 Ft-os multis lamináló mindenéppen.
A fúrásra még kitérnék egy pillanatra.
Valaki magyarázza már el nekem legyenszíves, minek a nyákfúráshoz drága mini állványos fúróra beruházni? Nekem biztos hogy 10x annyi fúróm eltörne ha egy merev áttételes kapcsolaton át kellene a lukakat célozgatni, áttörni.
Ezen a nyákon 128 furat van 0.8-as heggyel, és direkt megmértem, 7'30" alatt kész voltam a fúrással "kézből". Ez álványossal legalább 2x ennyi ideig eltartott volna.
Dehát mindenki maga tudja, mi a jobb neki!
(#) eyess válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Minél vékonyabb papírt használsz annál kisebb hőfok kell.
(#) Gabó válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Nem tudom mivel maratod a panelt, de nálam elintézi a maradék papírt a marató. Ismerős mondta, hogy ő nem kapirgál, egyszerűen leáztatja a papírt, emgdörgöli, ami lejön lejön a többit hagyja és úgy teszi maratni. Azóta én se kaparok, csak mosom és marom. Miután beletettem én olyan 1perc mulva ki szoktam venni a panelt és folyó víz alatt végighúzom az újjam rajta és le is jött a papírmaradék 100%osan. Bár én vasalom, nem laminálom.
A fúrásnál meg én se értem az állványos fúrókat. Kb 8éve vett kis panelfúróval fúrok mai napig és hegyet is ritkán török (0.8assal fúrok én is). Régen állványossal fúrtam, de az ette a hegyeket. A leg appróbb mozdulatra is pattant, a merevsége miatt. Persze akinek ilyen kilós panelfúrói vannak annak a keze elfárad hamar.
(#) Frankye válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Élvezettel olvasom azt a polemizálást, ami a "kézből vagy állványos fúróval fúrjunk NYÁK-ot" témában zajlik.
Egy személyes megjegyzés: Megpróbálkoztam mind a két megoldással, úgymint állványos fúróval és kézben tartott minifúróval (előbbiből többfélével is), és el kell hogy mondjam, a fúrókat csak az állványos fúróval törtem el ez idáig. A kézben tartott kis fúrógéppel - tapasztalatom szerint - sokkal finomabban lehet fúrni. Tény, hogy kell némi kézügyesség és jó szem hozzá, hogy a furatok valóban függőlegesek legyenek, de a furat-pozicionálás (legalább is nekem) könnyebb volt így, mint az állványossal.
Természetesen mindenki maga dönti el, neki melyik a jobb megoldás. Van, aki a furat függőlegességére a "háklis", más pedig a pozicionálásra, megint más a sebességet helyezi előtérbe, és olyan is akad, akinek a kényelmesség a fő szempont. Minden megközelítés más és más megoldást helyez előtérbe, és ahogyan a fotózás vs. laminálás (vasalás) kérdésében sincsen egyedüli "üdvözítő" megoldás, hisz' mindennek van előnye és hátránya egyaránt.
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Ne már! A toner olvadáspontja adott. Akár vékonyabb, akár vastagabb a papír.
(#) balazs8888 válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Sajna nem az optokapunn megy át a papír hanem amikor beveszi a papírt akkor egy kis billenő műanyagot eltol és az a műanyag megy az opto közé! a legfőbb hong felűről is van egy ugyan ilyen billenő műanyag és az meg a nyomtatófej végállásakor mozdul, tehát két billenő van és 1 optokapu
(#) eyess válasza pjg hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Nem minden esetben igaz ez , de a vékonyabb papír miatt hamarabb megolvad a toner por.És hamarabb deformálódik is a rajzolat .Viszont extra vékony vonalak csak vékonyabb papírral lehet megcsinálni .Vastagabb papírnál nem mindig maradnak meg a vékony vonalak a vastagabb vonalak igen , de a vékonyabbak nem nagyon.

A fúrós dologhoz nekem csak annyi említésem lenne , hogy talán állványossal azért törik jobban a fúróhegy bár ezt sem merném teljes mértékben így kijelenteni .Nos azért , mert a húzókar amivel az előtolást csináljuk sokkal nagyobb távolságot tesz meg a kezünk , mint az úgynevezett kézi marok fúróval való fúrás.És ebbe sajnos benne van az emberi kéz miatti , és a kicsit ide oda mozgó torony hiba forrása.Szerintem talán ezért törik többször az állványossal a fúrószár.A szép fúrás meg szerintem az is egyénfüggő szerintem.
(#) _vl_ válasza pjg hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Csakhogy a vasalónak/laminálónak magasabb hőmérsékletűnek kell lennie, mint ahol a toner megolvad, mivel létezik "veszteség" is a világon. Minél vastagabb a papír, annál többet csökken a hőmérséklet a tonerig.
(#) eyess válasza balazs8888 hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Szerintem ez nem idevaló , de én "1700" ban már megcsináltam többféle nyomtatóval azt amit te most próbálsz.Az opto kaput ki kell venni az eredeti helyéről , és kb a táp oldalához kell rögzíteni.És olyan 30cm papír fog átmenni rajta , amíg a valós nyomtatás megkezdődik , illetve a nyomtató abba az állapotba kerül , hogy nyomtasson.Ha nem így teszel , akkor a papír csak átfog menni rajta , és nem fog nyomtatni , mert mire nyomtatna papír hiányt fog érzékelni , és kezdődik minden elölről.
(#) dddemeter válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Nos akkor kb hány fokon olvad meg az a bizonyos toner????
(#) _vl_ válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Az a tonertől is függ.
(#) Snipi hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
A lézer technológiával működő nyomtatók, másolók általában kb. 180-190 fokon olvasztják a festékport a papírra.
(#) Szpisti válasza dddemeter hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
A tonerporok 80-150 fokon olvadnak, és 160-220 fok körül égetik az égetőhengerrel a papírra.
(#) ThompsoN hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Sziasztok.

Lézernyomtató és levilágító berendezés nélkül milyen lehetőségeim vannak még NYÁK készítésre? Használjak jobb minőségű alkoholos filcet esetleg?
(#) kaqkk válasza ThompsoN hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Ha van nyomtatód , levilágító nélkül is megoldható a fotó eljárás. A napfény tökéletes a levilágításhoz.Viszont a v...án már 4-5000ft körül kapsz arcszolit ami tökéletes erre a célra
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) ThompsoN válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Milyen papírra érdemes nyomtatni? Közben eszembe jutott az, hogy lehetséges, hogy egy hüllőknek való UV lámpa jó lenne hozzá?
(#) kaqkk válasza ThompsoN hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Előfordulhat hogy jó , de az nem infra lámpa?? Nyomtatni meg vagy írásvetítő fóliára, vagy paus papírra szoktunk a levilágításhoz
(#) pici válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Nem igazán értem ezt a 128 furatot.
Ezeket az ic-ket lehet kapni SMD-ben is, többnyire még olcsóbban.
Kisebb panelre elfér, és nem kellene vacakolni a fúrással, nem törik hegy és nem kellene kapirgálni a laminálás után a bentmaradt papírt a furathelyekből.
Forrasztani gondolom tusz.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) ThompsoN válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Elvileg ez UV-s, de a nap biztosan jó lesz. Köszönöm a segítséget!
(#) kaqkk válasza ThompsoN hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Kékes színe van a lámpának,és nem barnulnak le a kígyók tőle?
(#) Szpisti válasza pici hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Jogos ! ... csak a megszokás, tudod Már megfordult a fejemben hogy átállok smd-re (na nem a fúrás miatt, az a legkevesebb).
Mondjuk úgy hogy ez egy prototipus, és ha beválik akkor smd lesz.
Csak hát a szemem már nem olyan mint 40 éve
Következő: »»   889 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem