Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nem olyan katasztrófa az újjal radírozás ha utána áttöröljük puha ruhával. De a legtökéletesebb a keményebb radírgumival történő tisztítás!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Üdvözletem!
Körülbelül egy éve írogattam, és elég sok tanácsot kaptam eme muzeális TV készülék felújításához, nos építettem hozzá egy modulátort, hogy lehessen rákötni bármilyen jelforrást, most pedig szeretném beállítgatni. Röviden a kezdetekről: - Sorkimenő primer zárlat, majd csere - Videovégfok tranzisztor hiba, ez is csere, BF178 és AF136 (AF139 lett beépítve) - PCL85 és ECH84 csőfoglalat cseréje - Elég sok kondenzátor, és ellenállás cseréje, kapacitásvesztés és nyúlás miatt - Csatlakozók, potméterek, hullámváltó tisztítása Jelenleg így üzemel: http://oriasmail.citromail.hu/dl/?tid=32d885ec66b0c35735cc417abdcdb7459 A főbb hibák: 1. A kép nincs középen, és a teteje függőlegesen nyúlott, vízszintesen nyomott, görbült, ami a kontraszt potenciométer tekerésekor elmozdul, méginkább torzul 2. Képtartalomtól függően a hangban erőteljes zavar van, brumm, berregés 3. Az AGC folyamatosan 2,9V, tehát valami nem működik ebben a körben, nem szabályoz, vétel nélkül csak vízszintes csíkok vannak, nincsenek hangyák, illetve a hangban is csak alig hallható a fehér zaj. Ezekre a problémákra szeretnék megoldást találni, szakirodalmam van, a típushoz tartozó javítási segédlet is meg van már átnéztem többször az idevonatkozó fejezeteket, és semmi . Módosítások: DY86 helyett TV18 szelén, és a szinkronhíd V40C2 helyett 2db 1N4148. A képkimenő továbbra is zizeg minimálisan, de azért hallhatóan, az egyik szakkönyvben a torzult képre a kimenő primer tekercsét gyanúsítja menetzárlatosnak. Még egy dolog, a bekapcsolási brumm kioltás áramkörében, ahonnan az AF202 kapja a tápfeszültséget +7-es ponton a +12V helyett +23V körül lehet mérni, az egyenirányító rész jó, a sorkimenőről 18V~ jön oda! Azt szeretném még megtudni, hogy a manapság kapható tranzisztorok közül ,melyek jöhetnek szóba helyettesítőnek? Előre is köszönöm a hozzászólásokat, segítséget! Szép Napot, Üdvözlettel! Balázs A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Szia!
Nem tudom megnézni a videódat. Ez a 3gp kiterjesztés ismeretlen számomra. Üdv : Béla
Konverter ismertebb formátumokra, töltsd le és hajrá
Hogyan tudtál adót keríteni hozzá? Nekem is van egy kékes TV-m de sajnos már nem képes fogni semmit itt miskolc környékén. Régebben amikor érkezett a készülék (kb 10 éve) még egy darab műszerzsinórral gyönyörű éles képe volt.
Ez a modulátor engem is érdekelne, hogy oldottad meg.
Ezek szerint a trafók kivételével átmoshatom? A KF-résznek, és a kondiknak nem árt a víz?
Ilyen kis teljesítményű hajszárítóm most nincs itthon, (kinn van a telken) de messzebbről jó az 1000W-os is. Talán az is jó, ha egy sima, fűtés nélküli ventilátorral meleg szobában fújom egy ideig. Az ellenállásoknak mennyire árthatott a víz? Ami talán jó, hogy azt mondta aki hozta, hogy a '80-as évek végén ment tönkre, azóta nem ment egy percet se. Valószínüleg akkor szakadt meg a fűtés, és más baja remélhetőleg nincs.
Üdv Jocó
A radír hasonló mint az ujjunk , kipróbálom , amúgy írtam a ruhát , még jobb a denaturált szesz (pálinka ) sebbenzin ! Ezek az anyagokat persze már fényes érintkező lemosására kell .
Szia!
Ez egy újabb gyártmány (1970), és már tudja a CCIR normát, a Kékes csak OIRT-ot tudott, ha jól emlékszem! kb. 2 éve lekapcsolták a VHF adást Budapesten legalábbis biztosan. VHF Modulátor és akár a "HD-műsorok" is mennek
Régi VHS modulátorát használtam, tápegység kellet hozzá, egy pofás kis doboz, csatlakozók, stb... és már megy is a DVD meg akármi.
Köszi megpróbálok összehozni valami hasonlót.
Ja értem igen, akkor ez a modulátor viszont UHF-en és CCIR normában megy nem? Az én gyűjteményem legnagyobb részéhez mindenképpen VHF OIRT kell. Igaz van is HT gyártmányú ilyen modulátorom, kapcsolható a VHF sávok bármelyikére, csak gondoltam hátha van valami sokkal kissebb reprodukálható megoldás. Szépen megcsináltad amúgy!
Sziasztok!
Bekapcsoltam egy próbára az Oriluxot, megmozgattam a csöveket, elkezdtek izzani, majd kis idő múlva megjött a jól ismert sorfrekvenciás fütty. Tisztán, és hangosan hallottam, úgy mint egy másik TV-nél. Az egyenirányító (DY 86) is rendesen izzott, szép, erőteljes ívet lehet húzni, a sorvég rendesen megy, nagyfesz van. A függőleges kimenőtrafó is rendesen kerreg. Azonban az egyik csőkondi átüt. Hang nincs, mikor másodszor bekapcsoltam, hogy megnézzem mi van a képernyőn, akkorra elkezdett szikrázni az egyik pufferelkónál, ahol rögzítve van, majd füstölni kezdett egy ellenállás, és kihúztam. Mindenesetre úgy ahogy kiporoltam, bár mosni nem akarom. A kikapcsolás után még szikrázott egyet-kettőt a pufferelkó alatt, majd egy csavarhúzóval kisütöttem az elkó háza, és a test között, nagyot szikrázott. Majd ha lesz egy kis időm, akkor alaposan átnézem, és új szigetelést teszek az elkó alá is. Elvileg az elkó házán nem lehet feszültség. Ezek szerint zárlatos a kondi? A sorvég jó, a csőfoglalatokat cserélem. Ha valakinek van hozzá rajza, legyen szíves tegye fel. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
Az elkó háza a negatív pólusa, tehát van rajta feszültség.
Üdv kérdező
Az említett elkó alá nem kell szigetelés inkább a kontakt hibát kell megszüntetni , a horgany(zott) fémkeret ill az alumínium haragszanak így marják egymást . A keretre kerülhet a fázis így ráz is , 230-as dugvillát meg kell fordítani . Vigyázz a TV-ben 16 KV , 6 KV , 800-1200 Volt booster feszültség(ek) cikáznak . BIG -nek igaza van az elkó háza a (-) és akár 3 pozitív sarú lehet külömbözö kapacitással , szimbólumokkal van jelölve a pólusokon és az oldalán az értéke .
Most az elkó nem szikrázik, azonban a csövek se fűtenek, bár a sortápfeszültség a buszterdióda alatt megvan, 300V-ot mérni. Mindenekelőtt szükségem van egy rajzra, aminek alapján könnyű megtalálni a fűtőköri szakadást. Egyébként a csövek egyenként mérve nem szakadtak.
Tessék a rajz mellékelve, a Kádár-könyvből (1970-'71).
Köszi a rajzot, és a többi leírást.
Megtaláltam a szakadt fűtőköri ellenállást. Valószínű, nem eredeti, mert 150 Ohomos, és sorba kötöttek vele egy 68 Ohmos ellenállást. Zöld, és a következő van ráírva: REMIX KRS-33 150 Ohm. A teljesítménye hány W-os? A rajzon 150 Ohm szerepel, de ha összeadjuk ezeket az utólag beépített ellenállásokat, akkor 218-at kapunk. Ha cserélem, rajz szerinti értékűt, vagy a jelenlegi értékűt (218) tegyem be? Talán logikusabb a jelenlegi, mert 220V helyett 230V van a hálózaton, bár gyakran lemegy 220 alá is.
Szia! A méretéből is lehet következtetni.. ha jó nagy,üreges kerámiatesttel,és vagy cementellenállás (zöld zománccal.) Én bizony 30W-os kivitelre gondolnék. A teljesítmény értéket megfigyelheted a fényképemen is.. pl: 5 ohm -10%- 15W... Az alsó két szám a gyártás év/hó..
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Hülyeséget írtam.. a 33-as azonosító szám nem teljesítményt jelöl.. Szóval 15-20W-os kiviteleket keress valahonnan.. amúgy elektronikai szaküzletben nem hiszem hogy lenne,de meg kell kérdezni. A készülék,mint a kor összes készüléke már úgynevezett "hálózati tápról" megy.. nincs leválasztva,nincs bennük trafó.. A régebbi készülékekben,vagy az összes csöves rádiókban viszont volt. Az "utcáról hozták".. ezért is veszélyes babrálni a készülékben. Egy fojtó.. általában 5 ohm/15W és utána egy "natúr" BY238 vagy SY dióda,ami egyenirányítja a 230V-ot és utána 270V egyen keletkezik,amelyet pufferelnek,majd további teljesítmény ellenállásokon (itt van a te 150 ohm-od is valahol ) és puffereken keresztül előállítják a tápfeszültségeket. (A soros fütésnek is van egy SIEK4 vagy valami dióda +NTK ellenállás,szintén a hálózatról fütik őket.)
Üdv kérdező
A kérdéses ellenállás xxx Ohm és a rajzon megnézed azon beírva 2 db (x) látható Római szám így 20 Wattos . Képek , erről a sassziról van szó ?
Még pár kép , hátlapon (burkolat) pót biztosíték , UHF átalakító . Konkrét dolgokban is tudok segíteni . Közben megtaláltam a rajzot 180 Ohm 20 Watt R 708 és 706 , R 709 fél Watt , R701 5.1 Ohm és 6 Watt . A 7xx alkatrészek tápegység része .
Hüha.. az UHF mechanika.. de sokáig keresgéltem én ilyet.. persze a világban nem volt már ilyesmi senkinek. Most én is megnéztem és valóban 180ohm/20W Ez a készülék sajnos nagyon viharvert.. De sok minden sok alkatrész hasznosítható.. akár még a sorkimenő is.. persze előtte ki kell szárítani.. radiátoron,vagy (nem vicc) kihülőfélben lévő sütőben!
Köszi a válaszokat, holnap megpróbálom beszerezni a megfelelő ellenállást.
Üdv Gergely
Igen a panel évekig diófa alatt téglakupacon volt a lakása . Van egész készülékem fotó már fent van . Portóval a UHF tunert Illetve Kérdezőnek a panelt elküldhetem ! Nincs fölösleges pénzem . 1 Cső örök vadászmező , pár hét és megnézem a teljes készüléket .
Jövő héten lesz ellenállás, addig nem tudok vele mit csinálni. Most a dobváltót tisztogatom, meg kicserélem a buszterdióda foglalatát. A malomkereket érdemes betenni a langyos sütőbe, üzem előtt?
A doboz elég ramaty, de rendbe lehet hozni. Ahol levált a réteg, megragasztom, majd lecsiszolom az egész lakkozást. A kérdés az, hogy mit használjak ragasztónak, alapozónak, és végül vastag lakkozásnak. Eredetileg a gyárban mivel kenték (esetleg fújták) a dobozokat. Persze csak az után állok neki, miután lesz normális kép, és hang. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
Üdv !
Ha nehéz , vagy nem sikerül beszerezni a hiányzó alkatrészt , szívesen segítek. Öreg Tom
Szia! Nekem pont az "alattad író" tanácsolta a "kihülőfélben! lévő sütős (el ne égesd!) " megoldást.. igaz József? Vagy ha ódzkodsz tőle,akkor először tedd rá az egész sorkimenőt a radiátor tetejére,és hagyd ott egy jó pár pár napig.. garantáltan távozik belőle minden "beleivódott" pára,nedvesség. Én próbáltam mind a két megoldást (hideg,párás) garázsban talált régi alkatrészeknél.. eddig mindig bejött. pl: kartondobozban találtam 45 éves! még négyszögvasra való Orion nagyfeszkarikát. Még apám szedte össze valami lomtalanításon évekkel ezelőtt. Kiszárítottam,és már lassan 2 éve használatban van!
A "pácolásról",helyesebben politúrozásról.. nos semmit sem tudok,de vannak itt olyan emberkék akik ilyen téren is komolyan fejlesztették tudásukat.. olvass vissza egy kicsit,mert itt is volt már róla szó egy párszor.. régi rádiók kapcsán. Mindenesetre komoly dolog,és egy "másik szakma".. A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |