Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   124 / 188
(#) (Felhasználó 5823) válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Üdvözöllek!

Relé típusa R1-1A0500, és nincs benne dióda, így nem érzékeny arra, hogy milyen helyzetben van beforrasztva!

Leiszt Jani
(#) (Felhasználó 5823) válasza hmli hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Üdvözöllek! Rá van írva!

Leiszt Jani
(#) Hp41C válasza Tinky hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Szia!
Régebben a Gellért hegy oldalában levő telephelyükön díjmentesen át lehetett venni... Kelenhegyi út 43.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2013
(#) helektro válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Most is át lehet. Én pont ma vettem át tőlük egy rendelésemet.
(#) hmli válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Köszönöm, ezzel tisztában voltam, csak a hozzászólás megfogalmazásakor cirka 30 km távolságban voltam a relétől.
(#) hmli válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 30, 2013 /

Igazad lett. Elővettem a legjobb módszert, amit panelszintű hibakeresésben tanultam, és multiméterrel végignéztem diódamérő állásban a PIC összes lábát. A 12-es merev rövidzár test felé.. Eszembe nem jutott volna, hogy hibás a PIC. Rendelek egy másikat. Igy egy kicsit drágább a műszer, de majd keresek egy másik projektet, ami ugyanilyen PIC-et használ, oda jó lesz a mostani kontroller.
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Szervusz István!
Megismételtem a mérést azzal a bizonyos tekerccsel.Mindenféle nullázást újból elvégeztem,próbaméréseket végeztem ismert induktivitásokon és kondenzátorokon is.Induktivitást mértem 0,1uH-től 54mH-ig,kondenzátort 20pF-10000µF-ig vagy 30 kondenzátoron.Minden mérés a valóságot mutatta.Most újra megmértem azt a tekercset, "katasztrófa",minden szám szinte leolvashatatlanul futkos,tehát nem a nullázás hiánya,milyensége okozza a lehetetlen mérést.Érdekes,hogyha kondenzátornak mérem,ott kb. 98-99pF értéket mutat,de amint tekercsként mérem minden megbolondul.A méréseket szobahőmérsékleten végeztem.Amint már írtam,ez nem csökkenti a műszer értékét,csak mint érdekességet írtam meg.Ez az egy tekercs viselkedett így a sok száz megmértből,de már nem is tudom honnan bontottam.
(#) p_istvan válasza erdgab hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Szervusz Gábor!
Köszönöm, hogy alaposan ellenőrizted a mérést!

Arra tudok gondolni, hogy a vasmag erősen veszteséges a mérőfrekvencián és már nem igazán viselkedik rezgőkörként. (Kis induktivitásokat 100 kHz nagyságrendű frekvenciával mér.)
Hasonlót tapasztaltam, mikor normál lemezelt trafóvasra tekertem néhány menetet...
(#) erdgab válasza p_istvan hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Szervusz István!
Idézet:
„Hasonlót tapasztaltam, mikor normál lemezelt trafóvasra tekertem néhány menetet...”

Ezt ki fogom próbálni.
Sajnos,nem tudom,hogy a másik műszer milyen mérőfrekvenciát alkalmaz,mellyel meg tudtam mérni ezt a bizonyos tekercset,de megpróbálom kideríteni,ez is közelebb vihet a "kihívás" megoldásához.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
(#) jano36 válasza erdgab hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Ezzel a problémával kb. 1 éve találkoztam. Egy gyári fazékmagos 4.7 uHy-s tekercset mértem és ugyanúgy negativ értékeket mért. Egy másik mérővel is ellenőriztem (HC CMOS szabadonfutó oszcillátor a lelke), szintén hasonló eredménnyel. Viszont kettő gyári készülékkel mérve mindkettő jó értéket mért. Csak azt tudom elképzelni, hogy menetzárlatos a tekercs. Át kellene tekercselni és újra mérni.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Szervusz István!
Összefogtam néhány trafómag darabot,tekertem rá pár menetet,nekem szépen méri,0 47uH mutatott.
(#) erdgab válasza jano36 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Ezt is kipróbáltam,letekertem a meneteket,10menet volt,megtekertem szigetelt vezetékből.Most 112mH mutat,de a kettes futkos és 2,04nF értéket csatolt hozzá.Mielőtt szétbontottam volna,letekertem a menetek felét (5) így már stabilan mérhető volt a tekercs.Na de ez továbbra is csak érdekesség ,mert ez az egyetlen ilyen tekercsem volt.
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

Elfelejtettem írni,hogy a mért értékek továbbra is mínusz előjelűek,tehát -112mH és -2,04nF.
(#) Leadtek hozzászólása Feb 1, 2013 / 1

Sziasztok!
Pár hete egy furcsa problémával fordultam hozzátok az LCM3 műszerrel kapcsolatban. Nagyon ugrált az ESR mérés, Rx helyett IC-esr jelent meg, stb. A hiba okára lassacskán, de fény derült. A 10 µF-os tantálok belső ellenállása óriási volt (több ohm ) továbbá a 100uH tekercs elvileg túl vastag huzallal volt tekerve. A magas ESR-ű tantálok kékek voltak míg a jó tantálok amikkel már működött az áramkör, azok sárgák.
(#) air hozzászólása Feb 3, 2013 /

Üdv!
A fiókom mélyén találtam néhány fóliakondit (stirolex?). A kérdésem az lenne hogy ezek alkalmasak lehetnek C8, C9, C10 kondinak az LCM3-ba ill. az 1nf-ból melyik lenne jobb ha jó valamelyik?

kondi.jpg

(#) BODHEAD hozzászólása Feb 4, 2013 /

Sziasztok.Érdeklődnék valaki esetleg nem e árul felprogramozott mikrovezérlőt és ha igen akkor mennyiért.Előre is köszi:ATTILA
(#) p_istvan válasza air hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Szervusz!
Én az orosz 1 nF-t választanám. A C210 33 nF poliésztert ide alkalmatlan, már nagyon sokszor volt róla szó, hogy milyen kell pl. Bővebben: MKP X2
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) vargaf válasza BODHEAD hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Szia!

Ha olvasod a fórumot több helyen is le van írva. Keresd Leiszt Jani ( "lhanzi" ) fórumtársat.

Üdv.: Feri
(#) every hozzászólása Feb 4, 2013 /

Tudnátok felrakni ESR értékek (színes) táblázatokat. Köszi!
(#) pipi válasza BODHEAD hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Szia!
Ha hozol, vagy küldesz, Kispesten ingyen besütöm
(#) BODHEAD válasza pipi hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Köszi mindenkinek de való
szinű egy egész kittet veszek.Üdv:attila
(#) air válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

Szervusz!
Köszönöm a választ . A 33nF-ról azt hittem jobb minőségű mint az MKP X2 ,amiből vettem 5db-ot
és a kapacitását lemérve 33nF-hoz legközelebbit szándékoztam beépíteni, de 28,5-30,5 közötti értékekkel nem voltam elégedett szerencsére az üzletben kicserélték másik 5 db-ra de ezekkel sem volt szerencsém . Ezért kérdeztem rá mert ennek az(c210) értéke 33,2nF lett volna.
Akkor lenne még egy kérdésem : C8-nak mekkora eltérés fér bele +- nF-ban.
A választ előre is köszönöm.
(#) p_istvan válasza air hozzászólására (») Feb 4, 2013 /

A pontos értéke nem érdekes, 29-30 nF még biztos jó.
(#) Orion90 hozzászólása Feb 6, 2013 /

Sziasztok!

Van egy LCM3-as műszerem, ami In Circit mérővezetékkel használok. Az a baj vele az utóbbi időbe hogy minden bekapcsolásnál újra kell kalibrálni. Kalibrálás nélkül ha bekapcsolom, és összezárom a két műszerzsinórt kb. 150-250 miliohmot mér. Forrasztásokat átnéztem egyelőre szemmel láthatóan minden rendbe van. Néha kalibrálás után is, ha a mérővezetéket összezárom, akkor se 0 milihohm, hanem 100-200 miliohmot mért.

Mi lehet a baj? Kösz előre is!
(#) BODHEAD hozzászólása Feb 7, 2013 / 1

Sziasztok.Tegnap megérkezett a kitt,ma reggelre össze is szereltem. Elsőre azonnal indult. Köszönet Leiszt Jánosnak és mindazoknak akik megalkották ezt a müszert.
(#) (Felhasználó 5823) hozzászólása Feb 7, 2013 / 1

Súlyos betegségem miatt az idegeim teljesen kivannak, ha valakinek még nem írtam válasz mailt, pl. nyák ügyben jelezze PM-ben! Valaki azonnal megkapja a kért alkatrészeket, valakinek egy kicsit várni kell, az állapotom miatt van, elnézést!
Leiszt Jani
(#) kalmanszotyori hozzászólása Feb 7, 2013 /

Sziasztok!

Megépítettem ezt a műszert, és a következő a probléma lépett fel: bekapcsolás után elér odáig, hogy
Idézet:
„Válts C”
, azután pedig nem történik semmi - függetlenül a kapcsolók állásától. Jelzem, hogy minden alkatrészt ellenőriztem már, beleértve a kondikat, még a tekercset is. A programozás gyári PICkit 2 vel történt. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond??
(#) p_istvan válasza kalmanszotyori hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Szervusz!
A kapcsolót is nézted? Kövesd végig a kacsolótól az R9-en át a PIC 18-as lábáig nincs-e szakadás, a kapcsoló állásától függően változik a 18-as lábon a feszültség?
(#) p_istvan válasza Orion90 hozzászólására (») Feb 7, 2013 /

Szervusz!
A nagyobb érzékenységnek és az egyszerű hardvernek ára van, sűrűbben kell nullázni!
A szokásosnál nagyobb nulla elmászás okai:
- Nagyobb hőmérséklet változás, a réz (vezetékek, induktivitás) hőfoktényezője kb. 0,38% ez az itt 1,5 kb ohm ellenállás és 10 fok változásnál kb 60 mOhm változást jelent plusz a 33 nF veszteségének hőfokfüggése is hozzáadódik ami típustól függően jelentős is lehet.
- Az L/C kapcsolók kontaktusaival is lehet gond (jellemző hibaforrás), bizonytalan változó átmeneti ellenállás.
- A banándugó/hüvely lötyög, könnyen forog egymásban.
- A mérővezeték a csipesznél illetve a banándugónál a forrasztásnál részben megszakadt. (esetleg nem forrasztással van szerelve)
(#) kalmanszotyori válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 8, 2013 /

Sikerült kimérni a dolgokat, szakadás nincs, egyik állásba 0,154V, másik állásba 0,850V a mért feszültség, mindez a GND-hez viszonyítva.
Következő: »»   124 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem