Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1228 / 2500
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Igazi ritkaság. Ez a panel volt már beüzemelve? Azért kérdezem, hogy milyen típusú hiba irányába érdemes keresgélni.
(#) fishme hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Hello !
Nem tudom jó helyre írok-e de olyan problémám van hogy amikor bekapcsolom az erősítőt mindegy hogy távirányítóval vagy simán néha levágja a kismegszakítót miért lehet ez ? nem mindig csinálja van amikor két hétig sem van amikor egymás után kétszer is. A szobámban két külön körön van a világítás és a konnektor, c16A-os kismegszakítóm van. Az erősítő típusa Philips DFR 1600. A segítséget előre is köszönöm !
(#) voodoo válasza reloop hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Igen, sokat ment régebben cimó tápjával. Piszok nagyot szólt ! Hogy érted ritkaság, hogy igazi ritkaság? A hibajelenségre gondolsz vagy maga a panelre?
(#) reloop válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
A legtöbb KIT valamilyen bevált kapcsolásra épül, a gpa800-at eddig nem sikerült beazonosítanom. Jó lenne például tudni, végtranzisztorok beültetése nélkül DC egyensúly képes-e? Jó lenne valami kíméletes élesztést kigondolni, mert mint írtad a kimentet testre kapcsolva tartja egy relé. Amíg ez nem tisztázott, addig várhatóan továbbra is hullani fognak a végtranzisztorok.
Abban bízok a fotó alapján valaki felismeri, és ad pár gyakorlati tanácsot.
(#) CUNGI44 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Köszönöm a gyors válaszotokat.
(#) saraha válasza fishme hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Valószínűleg kellene tenni a trafó elé egy lágyindítót az megoldaná a problémát.
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Megnéztem a tranyók jók, innen is onnan is kiszedtem egyet egyet mert minden helyzetben beforrasztva ugyan azt mérem rajtuk”
Ne csak egyet egyet nézz meg a sokból hanem mindet. Lehet hogy a legutolsó a rossz és az zárja rövidre.
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Akkor még van remény? Nagyon félek attól, hogy a többi is igazából rossz csak nem zárlatos éppen. Nagyon drága lenne az összeset megkéne venni.
(#) reloop hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Sziasztok! Kérésre - felhúztam az ST151-et +/-80V-ra. Pillantsatok rá, van e benne hiba! Bővebben: Link
(#) fishme válasza saraha hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Szerintem van benne mert mikor bekapcsolom akkor kicsit később lehet hallani hogy kapcsol a relé. Valami más gond lehet esetleg ?
(#) saraha válasza fishme hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Az nem az a relé lesz szerintem.Az hangfalvédő.Nézd meg inkább az a biztos.
(#) B.I hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Sziasztok. Nemrég vettem egy barátomtól egy "kiégett" Braun R1 erősitőt, gondoltam megcsinálom magamnak. Az egyik végfok IC ki volt égve de azt cseréltem. Mig még nem vettem az IC-t addig hallgattam a megmaradt IC-ről Arra lettem figyelmes, hogy nagy hangerőnél elkezd a basszus éles recsegő hangá válni. Ma megvettem a másik IC-t, na mondom kipróbálom hátha elhallgat a recsegés, de semmi változás. Az új IC oldalában viszont szépen szól. Mi okozhatja ezt? A kapcsolási rajza meg van, de nem tudok rájönni, hogy mi okozhatja ezt. Kérlek segítsetek.

braun_r1.pdf
    
(#) kokozo válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Általában a leggyengébb megy mindig tönkre ami megvédi a többit. Ezért kell megmérni mindet.
(#) blasz válasza B.I hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Én úgy gondolom hogy a puffereket át kellene nézni,nekem volt Braunom kiváló hangja volt igaz nekem tranyósak,és 1969 darab volt de a puffereket ott is cserélni kellett
(#) B.I válasza blasz hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Ha a pufferrel lenne a baj akkor mind a két oldal csinálná.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Szia nem GPA 800 Hanem GPA600 én úgy tudom a 600 a legnagyobb,a relé valóban földre zárja a kimenetet,a GPA300 is ilyen, először átkábeleztem az egészet újra hátha én rontottam el valamit de nem, ez ilyen
(#) blasz válasza B.I hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Lehet valamelyik kondi,a hibás oldalon,mert szerintem valamelyik kondi lesz
(#) voodoo válasza kokozo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Nos most ott tartok, hogy megvettem a ma a másik újat ami tönkre ment MJL21193-asat. Ennek a dióda értéke nagyon picit eltér a töbi 93-astól. Minden más MPS A92 meg hasonló tranyókat kicseréltem 13db még ezen kívül és az összes kondit is. Nem találok sehol zárlatot, és továbbra is baromi nagy még az áramfelvétele 650mA. Szóval lezárlatosodás előtti állapotban is ugyan ezt mértem (addig se működött meg most se) amikor meg zárlatos lett és elfüstölt akkor meg egyértelműen pláne nem ment. Szóval nem értem mi lehet a baj. IC-ket is kicseréltem. Azt vettem észre amúgy, hogy B-E között 25 ohm ellenállást mérek a 93-as sorban és a 94-es sorban is viszont kiforrasztva, egyik se zuhan le ilyen alacsony impedanciára, ha mérek. Mekkorát kéne mérjek B-E lábak között valami ötlet?
(#) voodoo válasza blasz hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Jól "hallom" van valakinek rajtam kívül is egy GPA 800/600 ja ?!
(#) blasz válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Nincs,sajna nekem a 300 as van de maximálisan elégedett vagyok vele,ha nagyon nem megy fel kellene keresni a giantsoundot nagyon korrektek az emberek,és ők tervezték a panelt,nekem anyaggal az egyik panelt,2 pár MJ15024-25 a meghajtok,posta volt 4000ft ba
(#) voodoo válasza blasz hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Ja értem. Hú hát reménykedtem pedig. Nekem is volt 300-asom nagyon sokáig húzta az igát. Nem tudom ha neked kéznél van esetleg az erősítőd és le i van szedve az oldala (szóval nincs bebútorozva könyvespolcként használva stb) akkor megkérhetnélek arra ha nem gond megnéznéd mekkora impedanciát lehet mérni a B-E között? Tudom abba más fajta tranyók vannak de topológia szerint MJ15022G/23G és elvben B-E lehetséges ugyan az mint az enyém. Mert ha csak 1-et forrasztottam be még nem volt mérhető a 25 ohm de ha már kettőt vagy többet forrasztok be a helyére, akkor azonnal mérhető ez a "sípolás".
Megköszönném segéítséged!
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) blasz válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Hát az a rossz hirem van hogy lehetetlent kérsz,ahhoz teljesen szét kellene szednem,sajna
(#) matyusz válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Üdv.
Lehet, hogy hülyeség, de szerintem lehet egy meghajtó tranyó is rossz vagy esetleg ellenállat vagy dióda is de még egy kondi is lehet. Szerintem rendellenes a 25Ω. De megnézem a kapcsi rajzot ha van.
(#) voodoo válasza matyusz hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Szeirntem is rendellenes, viszont kapcsi rajz nincsen. Ellenállásokat nem nézegettem még át. De a diódák jók, kondik is újak, tranykó (picik mind újak) a nagyok és a meghajtók közül csak 1db ment tönkre) Szóval már csak az ellenállások maradtak hátra (de azokból is az 5W-osakat mind kicseréltem vadi újakra. )
(#) matyusz válasza voodoo hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Először amit tudsz szedj ki a panelből és úgy mérj ki mindent multival diódavizsgáló állásban olyan 5-6-700 ohm körüli értékeket kell kapnod, mármint a diódáknál, a kondikat is mérheted vele. (Bocsi ha nagyon az elejéről kezdem, de csak most csatlakozom be) A nagy tranyókat forraszd ki ha jól láttam a képen az már meg is történt ezeket mindet mérd ki, a nyákon a diódákat ott is 600 ohm körüli értékeket kell kapnod nyitó irányban. De elmondottak alapján sok mindent kicseréltél pedig, de sajnos rajz hiányában nehézkes. Az új alkatrészeket is érdemes kimérni én is nem egyszer jártam úgy, hogy original alkatrész rossz volt. Ha még is igaz az, hogy rövidre zárja a relé a kimenetet akkor ha esetleg egy tranyó hiba van akkor az gond lesz a többi tranyónak is, mert ha egyenfesz megy a kimenetre, akkor viszi a tranyókat sorba. Szóval szerintem a nagy tranyókat mérd ki minden lehetséges irányban kivéve a panelből, a többit pedig úgy, hogy nincs benn a sok nagy tranyó ellenállásokat is színkód alapján nagyjából a panelban, (nem kizárt hogy nem olyan értéket kapsz, mert lehet más is a körben...) a műverősítő meg csak nem ment el.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2013
(#) voodoo válasza matyusz hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Ma délelőtt mindent kiméricskéltem az összes tranyót kiszedve is. Nem találtam tényleg semmit csak egy rosszat (mivel tönkre tettem) de amíg a tudtom nélkülitönkre tétel előtt is ugyan ez volt a szindróma. Hogy is mondjam. Amikor legutóbb hasznátam még működött. Így. De most elővettem tegnap előtt mikor vére elkészült a táp ráteszem (égővel) és azt láttam hogy bazinagy az áramfelvétele (oldalanként 650mA!). Megméricskéltem a tranyókat 1-1 et kiszedtem és nem voltak zárlatosak, de ha meg befforrasztottan néztem meg akkor az volt a jelenség ami ma is, hogy B-E között 25 ohm-t mérek viszont ha az összeset kiszedem és úgy mérek rá a panelen a B-E forr helyén akkor ott meg nem mérek semmekkora impedanciát. Tovább > az égő folyamatosan nagy fényerővel világított (amit a táp 10A-es biztosítékja helyére raktam be). Hallottam, olvastam 1-2 infót arról és a gyártót is kérdeztem mekkora az áramfelvétele? Azt írják hogy kemény 7 Amper oldalanként. Mondom szép akkor ennek így működnie kéne? Gyanús volt amúgy is nekem ez a full fényerős égő, és a 2-3Voltos DC feszültség a szekundereknél (holott 2x95Vnak kéne lennie) Na mindegy ezután bátorkodtam beraktam a 10A-es biztosítékot és szépen kb 2 másodperc alat el is égette az egyik ellenállást, majd multival rámértem azonnal 1ohmra esett le az impedancia a tranyók lábai közt (összesnél) nagyon mérges lettem! Ahol kibarnult az egyik ellenállás azt megfogtam kiszedtem + az ahhoz tartozó tranyót is és azt láttam hogy csak az lett zálatos az összes többi nem. A gyanús 25 ohm B-E között most hogy java részt újra cseréltem továbbra is fennál és az áramfelvétel is szintén 650mA/oldal. Már csak az ellenállások maradtak hátra amit átkéne ellenőrizgesek viszont nagyonincs kedvem de muszáj lesz, mert akkor kizárásos alapon már csak azok kötött lehet valamelyik a hunyó!. Színkód, áhh. Utálom. Sok van belőle.

De jó lenne egy rajz.
(#) Koncsar hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Szép estét Mindenkinek. Építettem egy szabályzót végfok hűtésre. A kérdésem, hogy a hűtőborda hőmérsékletét mennyire szabad max felengedni? Kérek szépen segítséget.
(#) highand hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Szép estét mindenkinek!

Erre hétvégére is jutott egy kis meglepetés, ezúttal a PWM témaköréből. Átolvasva a témával foglalkozó topicokat, azt lehet megfigyelni, hogy a PWM esetében a legtöbb problémát a holtidő megfelelő kezelése, illetve a lyukszereléssel együtt járó szórt paraméterek okozzák.

Ezért itt közreadok egy PWM buffernek kiválóan alkalmas, légszereléssel is működőképes kapcsolást. Az áramkör működése röviden:

A holtidő beállítására kiválóan alkalmas egy tiszta "B" osztályú fokozat, ami egyben a feteket is meghajtja.

A fetek gate körében látható szembefordított zenerek közül az egyik feleslegesnek tűnik, azonban ez a kis trükk alkalmas arra, hogy a fet zárási idejében a kondenzátoron történő betáplálás miatt, ez a kondi az áttöltődéshez szükséges energia egy részét is képes tárolni. A DC leválasztás miatt, a zárási időben a plusz zener miatt negatív polaritással tárolódik a töltés, ami a nyitás pillanatában áttöltődik az éppen záródó fet gate-jára.

Ezzel az egyszerű, de nagyszerű megoldással a meghajtó B osztályban dolgozó tranzisztorokat megkíméljük a töltőáram jelentős részétől, bár az áttöltéshez szükséges csúcsáram megmarad. Jelen esetben kb 1,5A csúcsárammal kell számolnunk, azonban csak mintegy 300ns széles lesz ez az impulzus.

A holtidő előállítása:
Amennyiben gondoskodni tudunk arról, hogy vezérlő jel meredeksége ne végtelen nagy legyen, a B osztályú komplementer emitterkövetők keresztezési torzítása éppen alkalmas arra, hogy a polaritás váltás előtt és után néhány ns-os holtidő alakuljon ki, hiszen ekkor az emitterkövetők BE diódája zárva van. Ezt a meredekség csökkentést a bemeneten alkalmazott integráló tag végzi el, aminek kapacitása változtatásával kényelmesen beállíthatunk 10-100ns közötti holtidőt. A mellékelt ábrán azért nem található a szokásos LC szűrő, mert az ohm-os terhelésen kiválóan meg lehet figyelni a polaritást váltó jel fel-, illetve lefutó élein a holtidőt adó vállakat. Természetesen a tényleges kapcsolásba el kell helyezni az LC tagot, mert különben 5A átlagáram lesz a terhelésen vezérlés nélkül is.

A második ábrán egy példa látható, hogyan lehet a fent leírt kapcsolást szinte bármilyen PWM jellel meghajtani. Az UcD kapcsolás kiválóan működik még légszerelve is, furatszerelve is el lehet készíteni. Az egyetlen nehézség az alkalmazott műveleti erősítő ritkasága, illetve a DIP8 foglalatba illesztéséhez szükséges pici adapter beszerzése, amit egyébként egy kis darab nyákon, néhány ellenállásláb felhasználásával magunk is el tudunk készíteni. A kimeneten látható RC szűrés kizárólag az oszcillátoros mérés megkönnyítését szolgálja.

A szimulátor kedvelőknek rossz hír, hogy a kapcsolás hurokegyenleteit a szimulátorok nem tudják kezelni, pl frekvencia menetre ne is számítsunk, örüljünk ha a kimeneti jelalak egyáltalán szimulálható.

A kapcsolást szinte lehetetlen rosszul összeépíteni, mivel szinte bármivel működik, ami a fiókban megtalálható, legfeljebb a kapcsoló frekvencia nem 400kHz lesz, hanem kevesebb.

A két fájl, egy későbbi postban szerepelnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2013
(#) voodoo válasza Koncsar hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Én 60°C-ra állítanám a bekapcsolást. Bár tapasztaltam sok gyári passzív megoldást is olyan forró, hogy némi túlzással sercegne ha leköpnéd. Pl japán erősítők...
(#) fishme válasza saraha hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Jövőhéten lesz rá időm hogy szétszedjem. Ha nincs benne akkor lehet kapni készen is lágyindító ? Néztem a kapcsolási rajzot nem bonyolult suliban még simán meg tudtam volna csinálni de sajna már végeztem és itthon nincsenek hozzá eszközök hogy elkészítsem.
Azt megköszönném ha linkelnél nekem olyat ami az én erősítőmbe kell.
Következő: »»   1228 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem