Fórum témák
» Több friss téma |
Valaki tud segíteni még egy kicsit?
Az itt ajánlott programmal próbáld meg bitenként vezérelni a kimeneteket. A port címe a tulajdonság ablakban az erőforrások fülön az I/0 taromány bejegyzésnél található meg.
ÚÚÚÚÚ, bocsi! Amikor ezt írtad én jól megnéztem a lapod gépkönyvében és elfelejtettem írni!
Jó lesz neked az lpt. Viszont az ellenőrzéshez használd bátran a Hp41C által ajánlott progit, így később nem érhet meglepetés. A múltkoriban tárgyalt soros égető nem jött össze?
Szia, sajnos nem jött össze, nem tudok sehonnan beszerezni olyan csatlakozót, amit rá tudok csatlakoztatni az alaplapomhoz. Na de se baj ez a programozó már tud programozni PIC-et is ami nagy előny, legalább nem kell azt is külön építeni. Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, már le is rendeltem a programozót, 1-2napon belül le is jön, és aztán meg lásuk hogy fog e működni azzal a programmal amit Hp41C fórumtársunk be linkelt és ezért neki is köszönet!.
Amit Hp41C linkelt azzal a portot tudod tesztelni, amit én likeltem az a Willem progija. Mielőtt megrendelted jó lett volna ellenőrizni a portot, ehhez egy led egy 510 Ohm -os ellenállással is elég. Kábelt is kapsz hozzá?
Nem akarlak idegesíteni, de ma délelőtt találtam itthon egy soros kábelt. Eszembe is jutottál, csak mire elér hozzád... A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
Szia, hogy tudom egy leddel meg egy 510 ohmos ellenállással le tesztelni azt hogy milyen portom van?, nem küldenél egy rajzot esetleg?. A programhoz meg sajnos nem értek, hogy lehet azzal is le tesztelni hogy milyen portom van?. De ha egyszerűbben ki lehet deríteni a leddel akkor inkább azt a lehetőséget választom!
Valaki még egy kis segítséget esetleg?.
Bővebben: Link Itt egy leírás. A leddel tudod nézni, hogy van e a porton feszültség, a programmal meg kapcsolgatni a kimeneteket.
Köszi a linket!
Sziasztok, na ma le jött a programozó, kaptam hozzá egy program CD-t is, és még plusz a cédén van egy csomó eeprom dump is tévékhez, magnókhoz!. Már kipróbáltam 24C04 eepromal a programozót, le is tudtam törölni a programmal ami rajta volt, és fel is tudtam programozni. A hozzá való program nagyon tetszik nekem, van egy lista ahol ki lehet választani a programozandó eeprom-ot, AVR-t PIC-et AMR, stb, és mikor ki választottuk hogy milyen típust is választottunk ki, a program ki jelzi hogy annál a típusnál melyik jumper-t hová kell kapcsolni. Ez mind szép és jó dolog, de van egy kis problémám, szeretnék fel programozni egy PIC16F88-I/P típusú PIC-et, de a program listájában csak PIC16F84, és PIC16F84A választási lehetőség van, a kérdésem az volna hogy vajon meg tudja írni e a programozó ha meg veszek egy PIC 16F88-I/P típusú PIC-et, és a programozó listájából ki jelölöm a PIC 16F84(A)-t és szerintetek meg írná e a PIC 16F88-I/P ezzel a választási lehetőséggel?. Megnéztem az adatlapját mind a két PIC-nek, és a láb kiosztásuk meg egyeznek, és ugyan azok!. Ti mit szóltok ehhez, meg lehetne valósítani?. Amúgy az a PIC 16F88-I/P típusú chip egy vezérlőbe kellene nekem, de fel is teszem róla a rajzot hogy lássátok miről is van szó. Ha véletlen nem lehet fel programozni a PIC 16F88-I/P típusú chip-et a programozómmal akkor nem helyettesíthetném a PIC16F84(A) típusú chip-el?. Fel teszem a programot is hogy lássátok mit is tud.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Szia!
Gratulálok a sikerhez. Valószínűleg nem tudja programozni (16F84(A) - 1Kszó, 16F88 4Kszó és a programozási algoritmus is eltér.) A 16F84(A) -val közvetlenül nem tudod kiváltani a 16F88 -at.
Szia, ezt itt nem teljesen értem -Valószínűleg nem tudja programozni (16F84(A) - 1Kszó, 16F88 4Kszó- És ha felprogramoznék egy 16F84(A) PIC-et a 16F88-I/P programjával az úgy nem működne?. Ha nem akkor szerinted mit tudok még el követni, hogy működjön nekem az a vezérlő?. Ja és még egy kérdés, a PIC-be melyik fájlt kell bele égetni a HEX fájlt, vagy az ASM fájlt?, fel teszem mind a kettőt.
Szia!
A 16F88 egy jóval nagyobb kapacitású kontroller, mint a 16F84(A), sokkal több belső perifériával (timer1, timer2, komparátor stb). Sajnos a feltöltött program ki is használja a lehetőségeket. Próbáld meg egy újabb Willem párhuzamos programozót kezelő programmal, pl. Innen... Ha ez sem támogatná a 16F88 -at, de a 18F2550 -et már programozza, azzal fel lehet építeni egy PICKit2 klónt. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Szia!
Van ez a program:Bővebben: Link Tudja a 88-at és jó neki a Willem. De ha piccelni akarsz akkor én is húzok Neked egy strigulát a PICKit2 mellé!
Szia, az oldalról honnan lehet le tölteni a nekem megfelelő programot?.
Közben meg leltem, nagyon szépen köszönöm, gondolom ez volna, csak simán 16F88, nem pedig 16F88-I/P, ez nem okoz problémát ne, hogy nincs utána az hogy -I/P ?.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Az csak a tokozás és hőmérséklet tartomány. Nem foglalkozz vele, csak akkor figyelj rá amikor veszed, nehogy ne menjen be a panelba
Oké, köszönök szépen mindent, és Hp41C-nek is!
Erre tudnál adni még nekem egy utolsó választ? a PIC-be melyik fájlt kell bele égetni a HEX fájlt, vagy az ASM fájlt?, erre a kérdésre még egyikőtök sem adott választ nekem.
A Hexet, de nem is fogsz tudni mást megnyitni a progival. (Elméletileg...)
Oké köszi, akkor azt töltöm fel rá, de akkor a másik fájl mire való (ASM), azt miért adták a rajzhoz még?.
Az a forráskód, a program olyan formája amit Te értesz, ha módosítani akarod a programot akkor kell, utána le kell még fordítani, akkor lesz belőle a proci számára is érthető program, amit meg Te már nem értesz
Na ezt eddig nem tudtam, hasznos dolog volt ez is ma számomra, köszi minden infót!
Sziasztok!
Xerox tonerhez szerettem volna egy égető áramkört készíteni (hogy ne kelljen állandóan forrasztgatnom és pickit2-vel égetgetnem), s a neten rábukkantam egy remek oldalra, ahol a programjukhoz egy USB portos eszközt ajánlanak. Megépítettem ezt az áramkört, de sajnos a toner eepromjával nem akar beszélgetni. Mellékelem, amit én alkottam belőle (nem szeretem furatszerelten). A kütyü lelkét adó ATtiny45-ben elvileg jó a kód, és a FUSE bitek is, különben nem is ismerné fel a gép. A PICKit2 szimpla szkópként használva el tudta csípni amikor kommunikálni szerettem volna, tehát elvileg van valami kommunikáció. A programjuk logja: Idézet: „19:33:40: UsbAdapter: idle ... 19:33:40: SerialAdapterV2: idle ... 19:33:40: Xeroxpatrone initalized ... 19:33:44: UsbAdapter: Starting read ... 19:33:44: UsbAdapter: probing for EEPROM device at addr 0x50 19:33:44: UsbAdapter: error probing: EEPROM not found at addr 0x50 19:33:44: UsbAdapter: device initialization failed. 19:33:45: UsbAdapter: idle ... 19:33:51: UsbAdapter: Starting write ... 19:33:51: UsbAdapter: probing for EEPROM device at addr 0x50 19:33:51: UsbAdapter: error probing: EEPROM not found at addr 0x50 19:33:51: UsbAdapter: device initialization failed. 19:33:52: UsbAdapter: idle ...” Vajon mi lehet a trükk, hogy életre verjem? Egyáltalán merre induljak el a hibakeresésben? Esetleg tudtok ajánlani egy olyan programot, ami kezelheti ezt a libusb-s kütyüt?
Szia!
Amikor PICKit2 -vel programoztad hogyan voltak beállítva az A0, A1, A2 rublikák?
Mivel sima Microchip gyártmányú 24LC02-es eeprom van az egyikben, így azt direkt a PICKit2 programjával programoztam. Akkor direkt a lábakra ráforrasztottam a vezetékeket, az adatlábakat felhúztam VCC-re (GND helyett, mert arra vannak lehúzva a toner áramkörén) és mindenféle különleges beállítás nélkül felismerte és lehetett programozni gond nélkül (csak ez a forrasztgatós dolog macerásabb, mint simán rácsatlakozni a kialakított csatlakozópontjain).
A rublikákat akkor nem bántottam, alapértelmezésen hagytam őket. Most viszont ez másik toner másik eepromja, ugyan ahhoz a nyomtatóhoz. (Két félét találtam, az egyik Microchip gyártmányú, a másikra meg D&P van írva. A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
Szia!
A Microchip 24xx02 nem használja a A0 .. A2 lábait. A címe mindig 0x1010xxx0 vagy 0x1010xxx1, azaz mind a 8 címre válaszol. Más gyártók típusai figyelik a A0 .. A2 lábak állapotát és csak arra a címre válaszolnak, amikor a cím 3., 2., 1. bitje rendre megfelel az A2, A1, A0 lábakon megjelenő szinteknek. A logban szereplő 0x50 cím (a R/W bittet is figyelembe véve 0xA0) azt sugallja, hogy az A2..A0 címlábakat alacsony szinre kellene állítani. Esetleg a címet módosítani a lábakon beállított értéknek megfelelően.
Szia!
Szerencsére egyáltalán nem bonyolult az áramkör a toneren, ki fogom rajzolni, hogy mi hova van kötve és az alapján megnézem a program forráskódját is, mit tudok vele kezdeni. Igen, most, hogy írtad, már rémlik ez az A0..A2 is, meg, hogy a Microchipes nem foglalkozik vele (csak ugye könnyen felejt az ember) Köszi!
Szia!
Nos a helyzet az, hogy ez a szerencsétlen sajnos pont jó címen keresgélne, mert A0..A2 mind le vannak húzva alacsony szintre. Azt hiszem nekiugrok még egyszer ennek az átalakítónak és átnézegetem a FUSE biteket, hogyan is állnak most, hátha ott nem stimmel valami (hátha nem tiltottam le a RESET lábat és emiatt nincs órajel, vagy valami hasonló ármány van)... Csak nagy kár, hogy az áramkör megalkotója nem volt segítőkész. Írtam neki, hogy elfelejtette leírni hogyan is kellene beállítgatni, s ha elmondaná, annak nagyon örülnék. Erre a válasz nagyképűen annyi volt, hogy le van írva minden, ha nem megy nem tud segíteni. Na kösz. Az ilyen minek rakja ki az elérhetőségét az oldalára? |
Bejelentkezés
Hirdetés |