Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 120
(#) highand válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Azt a kapcsolást szívesen megnézném, privátban írd meg légyszíves a felhasználás feltételeit. A TSSOP forrasztását próbálgattam, nekem az nem megy, biztosan túl ideges vagyok hozzá.

A HIP-et nem ismertem, megnézem hátha elbírok vele.

Köszönöm az idődet és az együttgondolkodást.
(#) lorylaci válasza highand hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Mellékelve van a nyákterv. Ez lényegében egy D-osztályú erősítő terve. Még nem próbáltam ki, de szimuláció alapján működik. Lényegében ötletnek ajánlom, a te alkalmazásodra mindenképpen rá kelll igazítani
A kimeneti tekercset a Coilcraft kínálatában találod, de át is tervezheted másmilyenre. A HIP4080A nem túl drága, de ajánlom nézd meg az Intersil oldalát.
(#) highand válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Köszönöm.
(#) udmurt hozzászólása Jan 17, 2013 /

Sziasztok!

Ma vettem (boltban) egy ET-7923 24V-os 10A-es ipari tápegységet. Ahogy bedugtam 1mp múlva levágta a lakásban az egyik 10A-es biztosítót. Másik konnektorban is kipróbáltam akkor egy 16A-es biztit vágott le. Kötöttem rá egy izzót, hogy ne üresen kapcsoljam be, így ugyancsak lenyomta az egyik biztit, ezenkívül kiment a tápban is az 5A-es biztosító.

Elképzelhető, hogy rossz a 0Km-es tápom?
(#) kadarist válasza udmurt hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Szia!
Esetleg nem 120V-os beállításba volt kapcsolva a bemenete?
(#) udmurt válasza kadarist hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Nem, ezt elfelejtettem írni, hogy 220-as állásban volt a kapcsoló.
(#) laszlokunstar válasza udmurt hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Ha most vetted vissza kellene vinni. Ne szedd szét.
(#) HöTö hozzászólása Jan 27, 2013 /

Helló!

Szeretnék egy kapcsolóüzemű tápot építeni amit egyenirányított 230V-al táplálnék a tápnak a következő paraméterekkel kellene rendelkeznie:
- kimeneti feszültségek és áramok: 15V/5A és 5V/0,5A
A hálózati feszültséggel való kapcsolat miatt kéne a galvanikus leválasztás és az 5A-es résznél szükséges lenne egy túláram védelem.
A táphoz jelenleg rendelkezésemre áll egy UC3842AM IC és egy IRFP250 FET.
Valaki tudna egy ilyen kapcsolást küldeni?

A segítséget előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza HöTö hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Ezzel a felállással nem fog menni. Építhetsz flyback vagy forward konvertert az UC3842-vel, de ahhoz az IRFP nem jó, legalább 8-900V-os FET kell hozzá. Elvileg egy bontott monitor trafóval menne a dolog, kérdés hogy az bír-e 5A-t. Lehet hogy lesz majd egy erről szóló cikkem, de most még kísérletezni sincs időm. A 230V-os kapcsitápos topikba írjál inkább, az pörög, ez nem nagyon.
(#) villanyipi hozzászólása Feb 6, 2013 /

Üdv
Nem igazán tudom hova illik ez a kérdés, mert végülis működő képes tápegységem van pontosabban egy nyomtató tápegysége, ami 24V 0.8A leadására képes.Na most én ezen módosítani szeretnék ugyanis egy 16 V-os epson scanner tápját készíteném belőle, és érdekelne hogy egy két alkatrész cserével ez megoldható-e vagy inkább érdemesebb másféle tápot készítenem.
Ha kell később készítek róla fotót gondolom a zénerekkel lehetett beállítani rajta a kimenő feszültséget ezért érdekel a dolog.
Köszönöm előre is!
(#) proba válasza villanyipi hozzászólására (») Feb 6, 2013 /

A kimeneti oldalon keress valami tranzisztor tokozású xx431 feliratú valamit ,ennek a környékén található alkatrészek szokták a feszültséget meghatározni.Ha ez nincs ,akkor a primer és a szekunder közötti optocsatolótól elindulva találod meg a leghamarabb a kérdéses zenert.
(#) mihist4 hozzászólása Feb 13, 2013 /

Tudnátok nekem segíteni egy adapter javításában:
- fesz: 100-240V AC -> 5V DC; 2.5A
- gyártó: Jentec
- tipus: CF1505 ugyanez valószínű a JTA0302E is

A kimeneten vagy nincs fesz, vagy néha van, de nem stabil 0-5V között változik

Kapcs. rajz itt lent
(#) Ge Lee válasza mihist4 hozzászólására (») Feb 13, 2013 /

Elkókat nézd át, illetve a diódákat lehet hogy valamelyik visszáramos. Forrasztási hiba is lehet.
(#) proba válasza mihist4 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /

C1, C6, C12 csere / esr ellenőrzés és forrasztási vagy kábeltörési hiba.
(#) mihist4 válasza proba hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

C6 volt a hibás, amit egy orosz oldalon is taglalnak, tehát álltalában ez a bűnös.
(#) Fulcrum hozzászólása Feb 15, 2013 /

Sziasztok!
Adott egy Videokamera töltő, tipikus kapcsoló üzemű táp. 8,5 V-ot ad le. 1A terhelésnél elkezd kattogni, feszültséget nem ad le. Kb 400 mA terhelésnél már sípol, de azt még bírja. Mi lehet a baja?
A szekunder körben kondik, dióda, opto csati, TL432 kicserélve. Előre is köszi a választ.
Üdv: Fulcrum
(#) _vl_ válasza Fulcrum hozzászólására (») Feb 15, 2013 /

Primer pufferkondi, primer oldalon kicsi elkók, ők legyenek a következők.
(#) mihist4 válasza mihist4 hozzászólására (») Feb 16, 2013 /

Itt az orosz oldal egyébként:

http://blog.amigas.ru/?p=263
(#) Fulcrum hozzászólása Feb 17, 2013 /

Minden kondi kicserélve, diódák, ellenállások is kimérve, és ua. 400mA -nél már visít, 800 mA körül el kezd csipogni kb másodpercenként egyet és nem ad ki feszt.
(#) kadarist válasza Fulcrum hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szia!
A primer oldali áramérzékelő ellenállás előírt értékű?
(#) Fulcrum hozzászólása Feb 17, 2013 /

Szia!
Elvileg minden eredeti benne. Ez egy gyári Samsung videokamera töltő. Elmondás szerint, eddig működött is rendesen, csak egy ideje nem tudják feltölteni vele az akkukat. 8,4V 1A a töltő kimenete, de most 400-500 mA nál többet nem ad le, így be sem kapcsol a kamera.
(#) proba válasza Fulcrum hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Egyszer volt egy ravasz táp,ebben a diódák gyorsan mérve jók voltak ,de tüzetesebben ellenőrizve őket egyik átvezetett.Szerencsére több volt belőlük ,és a nyitó irányú mérésnél az egyik kicsit mást mutatott.Ez lett a veszte.
(#) Fulcrum hozzászólása Feb 23, 2013 /

Sziasztok!
Nem tudom mi lehet a baja. mindent kicseréltem, diódákat is kétszer kimértem/cseréltem, kondik jók. Mi határozza meg a kimenő áram erősségét az ilyen tápoknál?
(#) proli007 válasza Fulcrum hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Hello!
"Mi határozza meg a kimenő áram erősségét az ilyen tápoknál? " Ami az autóknál, a végsebességet.. MINDEN!
Légy oly kedves használd a fejlécben a Válasz gombot.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
(#) Lespedt hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok.
Hozzám került egy Delta dps-1050AB típusú tápegység (szerver tápegység). Annyit tudni, hogy nem működik. Bekapcsolva a tápegységet a "AC" jelű led világít, ventillátor nem megy és kimenetén mérhető feszültség nincs. Szétszedve látható sérülés nincs, az egyenirányított pufferelt feszültség rendben és a standby 5V és 15V is rendben van. 3 IC-n nincs mérhető tápfesz ezekre egy tranzisztoron keresztül kerülne rá a 15V de nem nyit ki ez a tranzisztor. A tápegység hátulján van egy 24 lábú csatlakozó gondolom valamelyik lábra kellene kapcsolójelet visszaadni a tápegységnek, hogy "meginduljon" és tovább folytathassam a hibakeresést. Esetleg valaki tudna segíteni kapcsolási rajz vagy egyéb tanács formájában?
(#) _vl_ válasza Lespedt hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Ez a táp az internet tanúsága szerint IBM xSeries 440/450 szerverekbe való.
Az ilyen kategóriájú szervereknél standard a redundáns tápegység lehetősége, ill. a tápegységekre is kiterjedő távfelügyelet. Ez azt jelenti, hogy a gépbe dugható tápegységeket akár egyesével is ki-be lehet kapcsolni, szoftveresen, menet közben. A standby kimenetekről üzemel a gép távmenedzselő felügyeleti processzora (tehát a gép kikapcsolt állapotában is be lehet rá jelentkezni), az figyeli az előlapon a bekapcsoló nyomógombot, kapcsolja a tápokat, figyeli az egyes tápokon belül a feszültségszinteket, és a hibázó tápot azelőtt lekapcsolja, mielőtt a gépnek emiatt baja esne. Amíg ez a felügyeleti processzor nem engedélyezi a táp kimeneteit, addig ott feszültséget nem láthatsz, csak a standby kimeneteken.
Hogy ehhez fogsz-e találni kapcsolási rajzot, leírást, hogy kívülről hogyan kell bekapcsolni? Nem tennék rá komoly téteket, bár nem is lehetetlen...
(#) Lespedt válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Magában a tápegységben is van egy mikroprocesszor és hozzá tartozó kis memória is. Ahogy mondod egy IBM szerverben van a táp. Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű a dolog de megint tanultam valamit. Köszönöm a segítséget.
(#) Jocojoco hozzászólása Feb 27, 2013 /

Kapcsoló üzemű tápegységben nem tudok katalógusadatokat találni két alkatrészhez.Ha van ezirányú tapasztalatotok,nagyon megköszönöm!
Az egyik egy tranzisztor,EA5 vagy EAS a felirat (3 lábról gondolom), a másik az ic 6 lábbal BB548 a felirat fényképeket csatoltam. A felirat mind a kettőnél olvasható, de a googl kereső hamarabb azonosítja őket SZÉPLÁNY-ként, mint félvezetőként.
A tápegység külső feliratait is lefényképeztem, hátha könnyebb lesz az azonosítás.
(Ha netalán kapcsolási rajz is van.........????:jump
(#) stoky válasza Jocojoco hozzászólására (») Feb 28, 2013 / 1

BB548 kóddal a következő azonosítót találtam BB548 = XC6114B548ER
(#) Jocojoco válasza stoky hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Nagyon köszönöm a gyors választ, mert ezzel közelebb kerültem az SMD alkatrészek katalógusaihoz. A tranzisztort tudom helyettesíteni, de az IC nagyon speciális (talán feszültség szabályozó). Mivel 3db tápegységem van működőképes,(a kimeneti 9V-ot szerettem volna felemelni kb:12V-ra-hogy tudjam áramstabilizátorral POWER LED-hez használni de az ic cseréje bonyolult,mert a katalógusban nem találtam 7,8V-os kivitelt amivel a 12V beállítható lenne (szerintem..?).
Megpróbálok kapcsolási rajzot szerezni, vagy kreálni hozzá és kihagyom az ic-t, teszek helyette zener diódát nem baj ha nem lesz ennyire stabil, úgyis áramkorlátozót kap még a kimenetre.
Az eredeti tápegységet jó konstrukciónak tartom, érintésvédelmileg a szekunder feszültség optocsatolós szabályozóval, trafóval tökéletesen le van választva a hálózatról. 10W-os ledhez ideális lenne átalakítva...

Más ötletre-megoldásra is vevő vagyok! Ha lesz ilyen, előre is KÖSZÖNÖM!
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Következő: »»   32 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem