Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Azt a kapcsolást szívesen megnézném, privátban írd meg légyszíves a felhasználás feltételeit. A TSSOP forrasztását próbálgattam, nekem az nem megy, biztosan túl ideges vagyok hozzá.
A HIP-et nem ismertem, megnézem hátha elbírok vele. Köszönöm az idődet és az együttgondolkodást.
Mellékelve van a nyákterv. Ez lényegében egy D-osztályú erősítő terve. Még nem próbáltam ki, de szimuláció alapján működik. Lényegében ötletnek ajánlom, a te alkalmazásodra mindenképpen rá kelll igazítani
A kimeneti tekercset a Coilcraft kínálatában találod, de át is tervezheted másmilyenre. A HIP4080A nem túl drága, de ajánlom nézd meg az Intersil oldalát.
Sziasztok!
Ma vettem (boltban) egy ET-7923 24V-os 10A-es ipari tápegységet. Ahogy bedugtam 1mp múlva levágta a lakásban az egyik 10A-es biztosítót. Másik konnektorban is kipróbáltam akkor egy 16A-es biztit vágott le. Kötöttem rá egy izzót, hogy ne üresen kapcsoljam be, így ugyancsak lenyomta az egyik biztit, ezenkívül kiment a tápban is az 5A-es biztosító. Elképzelhető, hogy rossz a 0Km-es tápom?
Szia!
Esetleg nem 120V-os beállításba volt kapcsolva a bemenete?
Nem, ezt elfelejtettem írni, hogy 220-as állásban volt a kapcsoló.
Ha most vetted vissza kellene vinni. Ne szedd szét.
Helló!
Szeretnék egy kapcsolóüzemű tápot építeni amit egyenirányított 230V-al táplálnék a tápnak a következő paraméterekkel kellene rendelkeznie: - kimeneti feszültségek és áramok: 15V/5A és 5V/0,5A A hálózati feszültséggel való kapcsolat miatt kéne a galvanikus leválasztás és az 5A-es résznél szükséges lenne egy túláram védelem. A táphoz jelenleg rendelkezésemre áll egy UC3842AM IC és egy IRFP250 FET. Valaki tudna egy ilyen kapcsolást küldeni? A segítséget előre is köszönöm.
Ezzel a felállással nem fog menni. Építhetsz flyback vagy forward konvertert az UC3842-vel, de ahhoz az IRFP nem jó, legalább 8-900V-os FET kell hozzá. Elvileg egy bontott monitor trafóval menne a dolog, kérdés hogy az bír-e 5A-t. Lehet hogy lesz majd egy erről szóló cikkem, de most még kísérletezni sincs időm. A 230V-os kapcsitápos topikba írjál inkább, az pörög, ez nem nagyon.
Üdv
Nem igazán tudom hova illik ez a kérdés, mert végülis működő képes tápegységem van pontosabban egy nyomtató tápegysége, ami 24V 0.8A leadására képes.Na most én ezen módosítani szeretnék ugyanis egy 16 V-os epson scanner tápját készíteném belőle, és érdekelne hogy egy két alkatrész cserével ez megoldható-e vagy inkább érdemesebb másféle tápot készítenem. Ha kell később készítek róla fotót gondolom a zénerekkel lehetett beállítani rajta a kimenő feszültséget ezért érdekel a dolog. Köszönöm előre is!
A kimeneti oldalon keress valami tranzisztor tokozású xx431 feliratú valamit ,ennek a környékén található alkatrészek szokták a feszültséget meghatározni.Ha ez nincs ,akkor a primer és a szekunder közötti optocsatolótól elindulva találod meg a leghamarabb a kérdéses zenert.
Tudnátok nekem segíteni egy adapter javításában:
- fesz: 100-240V AC -> 5V DC; 2.5A - gyártó: Jentec - tipus: CF1505 ugyanez valószínű a JTA0302E is A kimeneten vagy nincs fesz, vagy néha van, de nem stabil 0-5V között változik Kapcs. rajz itt lent
Elkókat nézd át, illetve a diódákat lehet hogy valamelyik visszáramos. Forrasztási hiba is lehet.
C1, C6, C12 csere / esr ellenőrzés és forrasztási vagy kábeltörési hiba.
C6 volt a hibás, amit egy orosz oldalon is taglalnak, tehát álltalában ez a bűnös.
Sziasztok!
Adott egy Videokamera töltő, tipikus kapcsoló üzemű táp. 8,5 V-ot ad le. 1A terhelésnél elkezd kattogni, feszültséget nem ad le. Kb 400 mA terhelésnél már sípol, de azt még bírja. Mi lehet a baja? A szekunder körben kondik, dióda, opto csati, TL432 kicserélve. Előre is köszi a választ. Üdv: Fulcrum
Primer pufferkondi, primer oldalon kicsi elkók, ők legyenek a következők.
Minden kondi kicserélve, diódák, ellenállások is kimérve, és ua. 400mA -nél már visít, 800 mA körül el kezd csipogni kb másodpercenként egyet és nem ad ki feszt.
Szia!
A primer oldali áramérzékelő ellenállás előírt értékű?
Szia!
Elvileg minden eredeti benne. Ez egy gyári Samsung videokamera töltő. Elmondás szerint, eddig működött is rendesen, csak egy ideje nem tudják feltölteni vele az akkukat. 8,4V 1A a töltő kimenete, de most 400-500 mA nál többet nem ad le, így be sem kapcsol a kamera.
Egyszer volt egy ravasz táp,ebben a diódák gyorsan mérve jók voltak ,de tüzetesebben ellenőrizve őket egyik átvezetett.Szerencsére több volt belőlük ,és a nyitó irányú mérésnél az egyik kicsit mást mutatott.Ez lett a veszte.
Sziasztok!
Nem tudom mi lehet a baja. mindent kicseréltem, diódákat is kétszer kimértem/cseréltem, kondik jók. Mi határozza meg a kimenő áram erősségét az ilyen tápoknál?
Hello!
"Mi határozza meg a kimenő áram erősségét az ilyen tápoknál? " Ami az autóknál, a végsebességet.. MINDEN! Légy oly kedves használd a fejlécben a Válasz gombot. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
Sziasztok.
Hozzám került egy Delta dps-1050AB típusú tápegység (szerver tápegység). Annyit tudni, hogy nem működik. Bekapcsolva a tápegységet a "AC" jelű led világít, ventillátor nem megy és kimenetén mérhető feszültség nincs. Szétszedve látható sérülés nincs, az egyenirányított pufferelt feszültség rendben és a standby 5V és 15V is rendben van. 3 IC-n nincs mérhető tápfesz ezekre egy tranzisztoron keresztül kerülne rá a 15V de nem nyit ki ez a tranzisztor. A tápegység hátulján van egy 24 lábú csatlakozó gondolom valamelyik lábra kellene kapcsolójelet visszaadni a tápegységnek, hogy "meginduljon" és tovább folytathassam a hibakeresést. Esetleg valaki tudna segíteni kapcsolási rajz vagy egyéb tanács formájában?
Ez a táp az internet tanúsága szerint IBM xSeries 440/450 szerverekbe való.
Az ilyen kategóriájú szervereknél standard a redundáns tápegység lehetősége, ill. a tápegységekre is kiterjedő távfelügyelet. Ez azt jelenti, hogy a gépbe dugható tápegységeket akár egyesével is ki-be lehet kapcsolni, szoftveresen, menet közben. A standby kimenetekről üzemel a gép távmenedzselő felügyeleti processzora (tehát a gép kikapcsolt állapotában is be lehet rá jelentkezni), az figyeli az előlapon a bekapcsoló nyomógombot, kapcsolja a tápokat, figyeli az egyes tápokon belül a feszültségszinteket, és a hibázó tápot azelőtt lekapcsolja, mielőtt a gépnek emiatt baja esne. Amíg ez a felügyeleti processzor nem engedélyezi a táp kimeneteit, addig ott feszültséget nem láthatsz, csak a standby kimeneteken. Hogy ehhez fogsz-e találni kapcsolási rajzot, leírást, hogy kívülről hogyan kell bekapcsolni? Nem tennék rá komoly téteket, bár nem is lehetetlen...
Magában a tápegységben is van egy mikroprocesszor és hozzá tartozó kis memória is. Ahogy mondod egy IBM szerverben van a táp. Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű a dolog de megint tanultam valamit. Köszönöm a segítséget.
Kapcsoló üzemű tápegységben nem tudok katalógusadatokat találni két alkatrészhez.Ha van ezirányú tapasztalatotok,nagyon megköszönöm!
Az egyik egy tranzisztor,EA5 vagy EAS a felirat (3 lábról gondolom), a másik az ic 6 lábbal BB548 a felirat fényképeket csatoltam. A felirat mind a kettőnél olvasható, de a googl kereső hamarabb azonosítja őket SZÉPLÁNY-ként, mint félvezetőként. A tápegység külső feliratait is lefényképeztem, hátha könnyebb lesz az azonosítás. (Ha netalán kapcsolási rajz is van.........????:jump
BB548 kóddal a következő azonosítót találtam BB548 = XC6114B548ER
Nagyon köszönöm a gyors választ, mert ezzel közelebb kerültem az SMD alkatrészek katalógusaihoz. A tranzisztort tudom helyettesíteni, de az IC nagyon speciális (talán feszültség szabályozó). Mivel 3db tápegységem van működőképes,(a kimeneti 9V-ot szerettem volna felemelni kb:12V-ra-hogy tudjam áramstabilizátorral POWER LED-hez használni de az ic cseréje bonyolult,mert a katalógusban nem találtam 7,8V-os kivitelt amivel a 12V beállítható lenne (szerintem..?).
Megpróbálok kapcsolási rajzot szerezni, vagy kreálni hozzá és kihagyom az ic-t, teszek helyette zener diódát nem baj ha nem lesz ennyire stabil, úgyis áramkorlátozót kap még a kimenetre. Az eredeti tápegységet jó konstrukciónak tartom, érintésvédelmileg a szekunder feszültség optocsatolós szabályozóval, trafóval tökéletesen le van választva a hálózatról. 10W-os ledhez ideális lenne átalakítva... Más ötletre-megoldásra is vevő vagyok! Ha lesz ilyen, előre is KÖSZÖNÖM! A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |