Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Pár éve nálunk is voltak ellenőrizni. Az ellenőr csak a villanyórát nézte meg hogy van-e valami, meg a padláson bejövő vezetéket nézte volna meg de mondtuk neki ahhoz úgy sem férünk hozzá.
Azt kérdezném hogy a villanyóra után házban, műhelyben, szobában milyen jogon, feltételek mellett ellenőrizheti hogy mi van a 230-ra kötve? Bár írtad hogy az észrevétel visszatáplálás miatt lett, erről itt szó sincs.
Üzembiztonság veszélyeztetésének gyanúja estén, joguk van, ha megtagadod az együttműködést leválasztanak a hálózatról.
A te ellenőrzésed akkor szerencsés volt, általában nem ez a jellemző. "A napelem akkumulátort tölt, mikor fel van töltve akkor az inverter látna el egy pár fogyasztót, mikor már kezd lemerülni (de nem teljesen!) akkor visszakapcsol hálózatra.". Ez az állapotot a szolgáltatók tiltják. Idézet: „akkor visszakapcsol hálózatra.” Piszkosul félreértitek ezt! Később lerajzolom. Peti jól akarja, szabályos, és nincs az a szerv, aki bele tudna kötni. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
Én úgy értelmeztem, hogy mondjuk egy készüléket egyszer a hálózatról lát el energiával, egyszer pedig a napelemes rendszerről, de a két rendszerről egyszerre sohasem. Tehát ez olyan, minthogy egyszer az aggregátorommal látom el a heggesztőmet árammal, ha akarom pedig átdugom a konektorba. Ebbe nem hiszem, hogy bele tud kötni bármilyen szerv.
Visszafelé a hálózatra nem megy semmi! Jól értelmeszem?
A két vezetékhálózatnak nem lehetnek közös elemei.
Ha vannak közös elemek akkor szabálytalan.
És erre hogyan is jöhetnek rá? Átnézik az egész ház összes vezetékét?
![]() Mert hogy kívülről kimérni szerintem nem lehet.
Egyre inkább úgy látom, hogy te érted félre a kérdést.
Az "akkor visszakapcsol a hálózatra" nem az inverterre és a napelemre vonatkozik, hanem a fogyasztókra ! Nincs olyan állapot, hogy visszatermelés lenne a hálózatba. A hálózathoz csak fogyasztóként kapcsolódik, ehhez pedig nyilván van hálózathasználati szerződése ( mint minden más fogyasztónak is). Külön engedélyre nincs szükség. A felharmonikusok jelenlétéből nem lehet megállapítani a visszatáplálás tényét, mert a mai fogyasztók jelentős része is termel a hálózatra ilyeneket ( szinte minden ami nem hőfejlesztő). A feszültség megemelkedése az adott körzetben, viszont egyértelműen energiatermelést jelent. Ezért lényeges pl. az engedélyezési eljárásban a visszatermelés távolsága a trafóállomástól. Nagyjából ismerem a szolgáltató üzletszabályzatát is.
Úgy látom a vita partalanná vált, én ezzel be is fejezem.
Sok szerencsét.
Elbeszéltünk egymás mellet, kár is folytatni.
üdv.
Igen, és is így értelmezem.
Nem mindegy, hogy az inverter kapcsol vissza a hálózatra, vagy a fogyasztó. Feri arra érti, hogy az inverter.
Ez azt jelenti, hogy galvanikusan nem lehetnek összekötve, vagy egy (vagy több) átváltó mágneskapcsoló sem lehet? Olyan mint a nappali / kapcsolt közötti átkapcsolás. Hisz, ha van egy saját szünetmentes áramellátásom (bármilyen akkus/aggregátoros) az is csatlakozik a hálózatra, és a bejövő hálózat függvényében válogat. Peti szinte ugyanilyen rendszert akar, csak a bemeneti figyelés nem a szolgáltatót figyeli, hanem a napelemest.
Nem tudom elhinni, hogy nincs jogom egy olyan berendezést használni, ami automatikusan leválaszt a szolgáltató hálózatáról, ha van saját áramforrásom.
Hidd el hogy nincs, Egyetlen megoldás van, dugós csatlakozás, egyik a szolgáltatói hálózaté a másik a te inverteredé. és a dugvillát oda dugod ahonnan az áramot akarod venni.
Minden automata félautomata átkapcsolás szabálytalan. Ez vonatkozik a nappali és a vezérelt kapcsolgatására is. Ez volt az utolsó hozzászólásom a témában.
A számítógép szünetmentes tápegységét sem dugdozza át senki. Akkor azzal mi a helyzet? Ilyesmi szerintem pedig elég sok helyen üzemel. Én még olyanról sem hallottam, hogy ehez engedélyt kellene kérni az áramszolgáltatótól!
Áruld már el nekünk (ha Te nem akarod, akkor aki tudja), hogy akkor hogyan működik az a szigetüzemű rendszer, ahol, a megtermelt energia az akkumulátorokban gyűlik, onnan használom, de ha netán egy hétig nincs napsütés, vagy bármi októl több energiát használok, mint amennyi tárolva van, magyarul lemerül az aksipakk, a rendszer automatikusan átkapcsol városi hálózatra. Persze, ha újra van saját delej, akkor meg visszakapcsol, azaz, leválik a szolgáltatóról.
Szépen dolgozik, semmilyen robotkar nem adja a kezembe a villásdugót, hogy dugjam át... (vagy ahova akarom).
Tudtommal a hálózatra visszatápláló inverterek esetében van a szolgáltató felé regisztrációs kötelezettség, hiszen a szolgáltató szerződik ilyenkor az áram átvételére. (nálunk az EON üzembiztonsági felülvizsgálatot is végez a" feszültségmentesített hálózaton dolgozók életvédelmének érdekében"
Szünetmentes áramellátásnak hívják
![]()
Amíg szigetüzemben használod semmi, ugyanis szigetüzemű berendezés nincs kapcsolatban a közcélú hálózattal. Ha azonban hálózatkimaradást akarsz pótolni automata üzemmódban arra azonban vannak előírások, amit szintén be kell tartani. Vannak itt "kollégák akik ezt nem veszik komolyan, de ha valami meghibásodik és komoly kár ne agy isten baleset történik valószínű nem vállalnák hogy ők támogatták egy ilyen rendszer kiépítését. Az erősáram nem arról szól, hogy eldurran egy két tranzisztor itt komoly életveszély állhat fenn.
Szia! Ez nem is volt kérdés a részemről. Abszolút komolyan veszem a dolgot, hiszen több évig ilyen ups/áramfejlesztő rendszereket építettünk. Mondjuk itt már IGBT tranzisztorok vagy tranzisztormezők vannak inkább. Nyilván arról van szó, hogy be kell tartani az idevágó szabványokat és előírásokat. Sokan nem értik, hogy a hálózatra táplálás felelősséggel történhet csak. De itt nincs erről szó szerintem. Ki van alakítva egy az ELMÜ v. EON felé is megfelelő szabványos 240V-os hálózat és kapcsolni kell a szigetüzem és a hálózat között. Ez csak akkor lehetséges a fogyasztók szempontjából korrekten, ha a két rendszer szinkronban van egymással. Nyilván fontos, hogy nem táplálhat ki a szigetüzem meghibásodás esetén sem, mert az esetleges karbantartási munkálatokban a külső hálózaton dolgozót áramütés érhetné. Ezt a berendezésnek kell megoldania és az üzemeltetőnek.
Idézet az EON honlapjáról.
Az áramszünet alatti aggregátor használat veszélyei Életünk során egyre több elektromossággal működő berendezést használunk saját kényelmünk, vagy éppen biztonságunk érdekében. Ezen eszközök használata megkönnyíti mindennapjainkat, ugyanakkor egy-egy áramszünet esetén láthatóvá válik, milyen erősen függünk a hétköznapokban az elektromos áramtól. Akár közcélú hálózatokon végzett tervszerű munkák miatt, akár a véletlenszerűen bekövetkező hibákból eredő áramszünet olykor kellemetlenséget okozhat ügyfeleink számára. Ennek áthidalását egyre több fogyasztó az üzletekben elérhető áron megvásárolható aggregátorokkal igyekszik megoldani. Azonban ezeknek az aggregátoroknak a használata komoly veszélyforrást jelenthet a közcélú hálózaton munkát végző szakszemélyzet számára. A belső fogyasztói hálózatra kapcsolt aggregátor áramot táplálhat vissza a feszültségmentesített hálózatszakaszba, melynek következtében az azon munkát végző szakembert halálos áramütés érheti. A balesetek elkerülése érdekében az aggregátorok csak azután csatlakoztathatók a közcélú hálózattal kapcsolatban lévő belső fogyasztói hálózathoz, ha a megfelelő műszaki-védelmi intézkedések megtörténtek. Ennek hiányában a csatlakoztatás még ideiglenes jelleggel sem megengedett. Az áramszünetre érzékeny fogyasztóinknál javasoljuk, hogy – felkészülve az esetleges tervezett/nem tervezett áramszünetekre – a szabványos és engedélyezett aggregátoros csatlakozási pont kialakítását időben kezdjék el. A belső fogyasztói hálózatra való csatlakozás és leválasztás műszaki feltételeit hatósági szabályozás alapján az E.ON írja elő, amely magában foglalja üzemviteli megállapodás megkötésének szükségességét is. Felhívjuk figyelmüket, hogy a balesetek megelőzése érdekében az aggregátor telepítésének szándékát minden esetben előzetesen be kell jelenteni! A bejelentéseket a területileg illetékes hálózati régió elérhetőségein várjuk: A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
http://www.eon.hu/eon.php?id=290#hibaved
Itt minden le van írva. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Nekem elég nehéz a felfogásom, de sikerült megértenem, hogy miért nem szabad azt a fajta megoldást alkalmazni, amit korábban az egyik hozzászóló felvetett. Köszi, hogy nem adtad fel. Nálam ez főként időhiány miatt nem lett megvalósítva ( az automatikus váltás ), de ezután el is vetem a gondolatot. Jelenleg úgy van, hogy két hosszabbító fekszik egymás mellett. Este az egyikbe dugom a kábelmodem tápját - ebben van a hálózat villanya. Nappal, amikor itthon tartózkodok és eszembe jut bekapcsolni a napos rendszert ( invertert ), akkor a másikba. Hétvégeken szoktam így spórolni főként. Igazából ezt sem érzem biztonságos megoldásnak, de jobbat még nem tudtam. Viszont így a rendszer kihasználtsága becslésem szerint a 2-3% körül mozog.
Azzal kapcsolatban mi a véleményed, amit felvetettem a visszatáplálós rendszerre: Korábbi hozzászólás... Én úgy gondolom, hogy egy ilyen módszerrel valamelyest simítani is lehetne az időszakonként jelentkező energiakiesést, amikor hirtelen befelhősödik az ég, a termelés egyenletesebbé tehető. Ilyen megoldás ellen szól most valami szabályozás? Van ezzel kapcsolatos tapasztalatod? A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Ha van 2-3 milliód amit bankban akarsz elhelyezni.
Annál jobb befektetés a napelemes rendszer. Kisebb rendszerben nem igazán érdemes gondolkodni. A hálózatkiesés pótlására csak gazdaságilag indokolt esetben érdemes foglalkozni.
Előrébb írod, hogy:
Idézet: „Hidd el hogy nincs, Egyetlen megoldás van, dugós csatlakozás, egyik a szolgáltatói hálózaté a másik a te inverteredé. és a dugvillát oda dugod ahonnan az áramot akarod venni. Minden automata félautomata átkapcsolás szabálytalan.” Majd linkeket írsz be, amiken megcáfolod magadat, és én boldogan olvasom, miszerint: Idézet: „Az E.ON által az aggregátor csatlakozására kiadott levelében leírtak elvégzése után – különös tekintettel a műszaki megoldáshoz szükséges engedélyek rendelkezésre állására, valamint az E.ON által a helyszínen leellenőrzött hálózati csatlakozás megfelelősségére és az üzemviteli megállapodás megkötésére – szabad csak az aggregátort a hálózatra csatlakoztatni.” Illetve: Idézet: „HMKE közcélú elosztóhálózathoz csatlakoztatása csak az adott területen működési engedéllyel rendelkező elosztói engedélyes hozzájárulásával lehetséges.” Még jó hogy nem hittem Neked, és tovább forszíroztam a dolgot. Szóval, lehet, csak az ő engedélyük is kell hozzá. Pont!
Te még mindig nem érted a lényeget.
A szolgáltató nem fogja engedélyezni semmilyen házi készítésű inverter, inverterátkapcsoló, agregátor átkapcsoló megoldást. Még akkor sem ha az teljesen korrekten működne. Természetesen gyári szolgáltató által elfogadott megoldás bejelentés után üzemeltethető.
Ez esetben marad a házi aggregátor a szolgáltató kiváltására
![]()
Ne veszekedjetek mert most fakadtam majdnem sírva, jaj szegény szolgáltató:
Megkaptam az áramszolgáltató levelét a -10% csökkentéséről, idézem az 5. pontot: "A lakossági áramszolgáltatás évek óta veszteséges. Az egyetemes szolgáltatóknál 1kWh villamosenergia árából mindössze 1, 32Ft marad. Ez nem fedezi a szolgáltatás költségeit." Hát ha még a nép megtermeli magának a villanyt, meleg vizet akkor ez is ugrott. Nem beszélve arról hogy az ország egyes területein kampókkal, gumipókokkal, bikakábelekkel lopják az áramot méretlenül, de nem ám világításra hanem fűtésre, persze a szolgáltató arra nem szokott járni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |