Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Hello
Pontosan, jól gondolod. Habár ezt értelmesebben is kifejthettem volna így elnézést ha ezzel kevertem kavartam volna. Üdv.
Szia!Az LM317 adatlapján van a lehetőség, be kell csapni, és az adj. bemenetén a feszültség osztó alját a földöz képest negatív segédfeszültségre kell kapcsolni.
Üdv!
Így van! igaz, hogy ez nem annyira becsapás, inkább negatív előfeszítés .
Üdv.
http://www.reuk.co.uk/OtherImages/lm317t-pnp-pass-transistor-voltag...or.jpg A linken lévő tápegységet építettem meg, nagyjából! Az a bajom vele, hogy a "fejelő" tranzisztor nagyon melegszik még kicsi áram esetén is, olvastam, hogy ezeket hűteni kell, de nem gondoltam, hogy ennyire melegszik! Mitől lehet ez, vagy ez normális? BDW94C tranzisztor a fejelő! Köszönöm a választ előre is!
Azt hiszem, lassan berakhatjuk a "gyakran feltett kérdések" közé...
Általános iskolai fizika (I=U/R, P=U*I, meg hasonlók): Bővebben: Link
Hello!
Minden analóg disszipatív táp, mint ez is a bemenete és kimenete közti teljesítmény különbséget elfűti. Vagy is az áram mind két oldalon ugyan akkora, ezt kell megszorozni a bemeneti és kimeneti feszültség különbségével. Az így kapott teljesítményt kell hővé alakítani. Tehát, egy akkora felületű hűtőborda kell rá, aminek hőmérséklete nem emelkedik kb. 30fokkal magasabbra mint a környezeti hőmérséklet. üdv!
Köszönöm szépen!
Még az a kérdésem lenne, hogy az LM317-et is tegyem rá a hűtőbordára, vagy azt ilyenkor nem kell hűteni? A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
Hello!
Célszerű azt is a bordára tenni. De ez nem labortáp topikba való téma. Kérd meg a Modikat, tegyék át a megfelelő helyre. üdv!
Sziasztok. Régóta pihen a fiókomba egy SPafi-Alkoto-s tápegység. Gondoltam kötök rá egy kis DC-t aztán meglátjuk mit mond. Hát elsőre nem igazán akart indulni, próbáltam itt ott méregetni, de nem tudok rájönni mi lehet a problémája. A tünet annyi, hogy nem jön ki feszültség az áteresztőkön. Addig eljutottam, hogy az IC-nek a tápja megvan, 2*6v, az ic bemenetén a fesz szabályzó topi hatására 0-6V ig jelenik meg feszültség, a kimenetén mindössze 3v, az a tünet, ha lassan tekerem felfelé a fesz potit, akkor kis tekerésre gyorsan felmegy 3v ra (poti 20%) az ic kimenete, a led halványan világítani kezd, ez után hiába tekerem teljesen fel (100%) akkor is marad 3v-on a kimenet. Az áteresztő fokozat jól működik, feszt kapcsolva az áteresztők meghajtójának bázisára (T6-bázisa) akkor szépen nyit a meghajtó és az áteresztő fokozat is. Az IC és a meghajtó között van valami bibi, de nem tudok továbbmenni. IC-t próbáltam csereberélni olyan 4-5db ot, de nem vezetett megoldáshoz. A KAPCSOLÁS Szivesen várok észrevételeket.
Annyi, hogy emitter ellenállásnak 0,1-ohmokat használtam, és csak három áteresztő tranyó van benn, de gondolom nem ez a probléma. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Idézet: „Gondoltam kötök rá egy kis DC-t aztán meglátjuk mit mond” Hova és milyen DC-t kötöttél? Áramkorlát poti hova volt tekerve? Korábban működött?
Természetesen a bemenetére kötöttem a DC-t, máshova nem igazán lehet. Áramkorlát poti már minden állásban játszott, korábban nem működött, most élesztettem. Áramkorlát poti környékét vizsgáltam, diódákon esik az 1,4v, a potin 0-0,7v állástól függően, szerintem ez jó érték.
Rosszul tettem fel a kérdést a DC-t illetően. Mekkora feszültségű és terhelhetőségű DC-t kötöttél rá?
Feltételezem, hogy eddig még nem működött a kapcsolásod. Lehet én értelmezem rosszul, de szerintem az a LED az áramkorlátot jelzi. Ott lenne érdemes keresgélni, de legelőször én újra forrasztanám a potmétereket ill. ellenőrizném őket. (feltéve, hogy mindent tényleg jól másoltál le)
40V DC-t adtam a bemenetre. A táp 50VA terhelhetőségű, tesztre elég. A potik működését ellenőriztem. A fesz poti mint írtam ,reagál az IC bemenetén. Látható, hogy a potméter 0-6,2V közötti értéket küld az IC bemenete felé a rajz szerint, a valóságban is mérhető az IC pozitiv bemenetén ez a feszültség, ennélfogva ezt a potit megfelelőnek tituláltam. Az áramkorlát poti is rendben van, a potin és a soros ellenálláson rajz szerint 1,4V esik, a potin 0,7v, azt szabályozza az 1,1k felé a rajz szerint. A valóságban is megvan ez az érték a poti csúszkáján, így ezt is pipáltam. Valahol az IC után és a meghajtás előtt lehet a probléma, de nem tudok rájönni mi lehet az.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
Áramfelvételt mértél a táp oldalon? T3, T4 rendben? TL081 invertáló és nem invertáló lába között mit mérsz? Csak tippeket próbálok adni.
Áramfelvételt nem mértem, de tranyók rendben, ezeket beépítés előtt ellenőriztem. A két láb közötti értéket megmérem. Vakarom a fejem, nem értem mi lehet vele.
Akkor benne van a kockázat, hogy nem látod, hogy mi történik, mert nem DC van ott, Te meg a DC-komponenst próbálod mérni...
Ránézhetek szkóppal az OPA kimenetére. Szerinted a neminvertáló bemeneten mért 0-6V érték megfelelő a táp pozitív ágához mérve?
Az OPA +/- bemenetei között is kéne nézni feszültséget szkóppal. Ott ugye konstans nullának kéne lennie (max. egy nagyon pici AC lehet rajta).
A 0-6V kb. jó, ill. talán egy picivel nagyobb tartományt kéne tudnia (a + táptól lefelé kb. 6.5V-ot), de ez nem oszt, nem szoroz.
Természetesen megnézem a + - bemenet között szkóppal, de csak a tudásvágy miatt kérdem, hogy ott hogy lehetne AC? Vagy gerjedésre gondolsz?
Értem. Ma már nem is , de holnap előhorgászom, és ránézek mit mond. Köszönöm addig is.
Azért mérhetnél áramfelvételt táp oldalon. Lehet, hogy beépítés előtt jó volt a tanyó... Lehet, hogy egy elhibázott forrasztás szivat amit most nem veszel észre mert ott van az orrod előtt.
Megmérem , persze. Melyik tranyóra gondolsz egyébként? A meghajtás és az áteresztő fokozat külön is működik, azzal nem lehet probléma.
Én úgy gondolom, hogy vagy az áramkorlát van vicces kedvében vagy az OPA körül van gond esetleg a visszacsatolással. Ezér lenne jó tudni, hogy mit mér invertáló és nem invertáló láb között és a kimeneten miközben lassan tekered fel a potit.
Igen, én is ilyesmire gyanakszom, csak elakadtam vele, nem jut eszembe ötlet mit kellene mérni, illetve kicsit homályos előttem az opa utáni rész a meghajtásig, nagyjából addig értem, hogy a T11 az IC tápját állítja be, az OPA számára a zenerek adják a referencia feszt, ezt adagoljuk a nem invertáló bemenetre, ez is rendbe van, az áramkorlát szabályzás az R19-en eső fesz és az áramkorlát poti állásától függően nyitja T5-öt, és ez zárja le a maghajtás tranzisztorát, de az IC kimenete, a T3-T4 működése kicsit homályos. De mi történne, ha kivenném T5-öt? Persze előbb mérek, és jegyzetelek mit mértem, csak így elméleti síkon hangosan gondolkozok.
Ha a T5-öt kiforrasztod, akkor kiiktattad az áramkorlátot, a maradék részét meg tudod nézni az áramkörnek. Szerintem ez egy jó indulási pont.
Ok, megmértem, 2-3 láb között 0-1,8v-ot mérek, a poti állásától függöen. Kivettem T5-öt, most szépen szabályozható a kimenet. Lehet, hogy az a baj, hogy 0,68ohm helyett 0,1ohmok vannak benn? Dehát igy kevesebb fesz esik rajta, így pont nem kellene tiltania nem? t5 egyébként működik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |