Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   45 / 146
(#) highand hozzászólása Feb 16, 2013 /

Több szempontból különleges a következő fejhallgató erősítő. A osztályú, a tápvezetékeken nem folyik át a terhelőáram, így a tápot csak egyenárammal terheljük. A torzítás egyszerűen nem lesz mérhető, mivel a Záborszky féle visszacsatolás lett alkalmazva, így a torzítás garantáltan jobb 0,0008%-nál. Egyszeres 19V tápfeszültség táplálja, azaz egyszerűen kihúzzuk a laptopból a tápot és máris szólhat az erősítőnk. A kis impedanciás fejhallgatókat is támogatja, a rajz szerinti beállításban 200mA kimeneti áramig. Amennyiben ez kevésnek bizonyulna, a kimeneti teljesítményt R9 értékének óvatos csökkentésével lehet növelni, de figyelni kell a végtranzisztorok hőmérsékletét, szükség lehet kisméretű hűtőbordára is. A kapcsolás a szokványos opamp-ok bármelyikével működőképes ami 10MHz-nél nem gyorsabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) highand hozzászólása Feb 16, 2013 /

A rajzon a kimenetre kötött 30 ohm-os ellenállás a fejhallgatót jelképezi, a kapcsolás megépítése során ennek helyére kell kötni a fejhallgatót. Az IC természetesen TL071 és nem TLC....
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
(#) exabit hozzászólása Feb 19, 2013 /

Most tervezem építeni a Canamp klónt. Itt az oldalon lévő kapcsirajzban a kimeneten 220 ohmos az ellenállás, máshol meg mindenhol 22 ohmot látok. Egy 25 ohmos füleshez, mennyi lenne az ideális?
(#) univerzum válasza exabit hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

220...
(#) reloop válasza exabit hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Az említett ellenállás a rövidzárlati áramkorlátozó, értéke helyesen: 22 ohm.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) bereczk.jans válasza highand hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Mester! Kíváncsivá tettél! Szimulátoron kívül legalább kísérleti példányban elkészült -e az áramkör? LM 833 - as kettős műveleti erősítővel szerinted célszerű -e elkészíteni? (Erre nincs panaszom és ilyenem van.) A TL 071 pedig meghallgatásra szubjektíven nagyon gyártótól függő. Gondolom a kimeneti csatoló kondenzátort 220 - 470 µF - re lehet növelni. R 6 - tal párhuzamosan nem -e érdemes lenne 100 µF -ot kötni? Igaz látom az R 7 elválasztó hatását és a bemeneti jel a 3-as nem invertáló bemenetre kerül közvetlenül.
Az extrém alacsony torzítást csak egy nagyon jó fejhallgatón lehet élvezni. (Pesszimista megközelítés amiben sajnos sok az igazság, ha ilyen fülesünk nincs.)
(#) highand válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Hello!

Csak szimulátorban készült el. Viszont más áramköröket összetettem a Záborszky féle visszacsatolással és azok tökéletesen a szimuláció szerint működtek. Nekem bejött a szimulátor, amit abban kitaláltam az mind működött a valóságban is. ( amit kipróbáltam eddig)

A Záborszky áramkörnek azért van hátránya is, nagyon csúnya tud lenni a túlvezérléskor a jelalak, de ez fejhallgató erősítőnél megbocsátható, a PA verzióra pedig már kitaláltam a megoldást, ami sohasem engedi klippbe a végfokot. ( ezt nemsokára közzéteszem)

A szimulált torzításokat nem tudom visszamérni, mert az Asus hangkártyám is csak 0,0003%-ig mér, és ott már minden belevész a zajba. Már építem a saját torzításmérőmet, amivel -160dB-ig lehet majd mérni. Én azt tapasztaltam, hogy a 0,0001% az egy durva határ, amik itt tudnak működni, egytől egyig kiváló hangot adnak, bármin meghallgatva.

Az LM833-at nem ismerem, de megpróbálni érdemes azzal is.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013

A szimuláció szerint, az 100pF-el sorba kötve egy 1kOhm-ot akár 20Mhz-s OPA is használható.
(#) bereczk.jans válasza highand hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Köszönöm a gyors választ!. Pár hónapon belül összehozom az áramkört, ha az ÚR-tol kapok drága kincs időt. Az infrastruktúra dobozostól létezik. Csak panelt kell benne cserélni, meg hűtőnyílásokat fúrni. Jelenleg invertáló LM 833 van benne és "szentségtörően" a kimenetéhez "B" osztályban mezei BC 327, BC328 emitterkövetők hajtják a fülest. Kis hangerőn se tapasztalok keresztezési torzítást, de alacsony frekvencián se láttam az oszcilloszkópon megtörést, szakadást.( Lehet "csal" az olcsó orosz iskolai szkóp.) Azért döntöttem akkor -e kapcsolás mellett mert a 4 BC tranzisztort 1%-nál alacsonyabb hiba határon belül sikerült párba válogatnom, viszont számottevő nyugalmi áramot nem tudtam náluk beállítani megfutás nélkül. Igaz a "B" osztály ellenére enyhén langyosak a tranzisztorok. A BD 139,140 pároztatásnál viszont legalább 30% eltérést találtam 10 - 10 tranzisztorból válogatva.
Üdv B. J.

A nagy hurokerősítésű kapcsolásokba nem szükséges a párba válogatás ( ha kimenetről van szó). Ez a 70-es, 80-as években volt fontos, amikor legfeljebb 20dB volt a hurokerősítés a lassú eszközök miatt.
(#) bereczk.jans válasza highand hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

A Záborszky féle visszacsatolású fejhallgató erősítő kapcsolási rajzodhoz papír alapon készítettem egy ceruzás nyomtatott áramköri tervet kettős op - amp alkalmazásával. Így talán 1 hónapon belül elkészül az áramkör.
(#) highand válasza bereczk.jans hozzászólására (») Feb 26, 2013 /

Tedd fel ide és akkor én megrajzolom Sprint nyáktervezővel is. Így talán többen is kedvet kapnak.
(#) Kori27 válasza l48 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Köszi szépen, ezen már el tudok indulni Pár smd kondival tényleg elég mini, valahova bezsúfolom a telóba. Basszus de ezek a kínaiak egy millimétert nem hagynak fölösbe, nehéz szülés lesz
(#) exabit hozzászólása Márc 4, 2013 /

Még mindig a Canamppal vannak gondjaim.
Szeretném ha valaki segítene letisztázni. Szóval adott ez az oldal.
A rajta lévő kapcsolási rajz és a nyomtatott áramköri terv nem egyezik meg. Gyakorlatilag hiányzik róla egy kondi, ráadásul ha jól látom a 8-as láb se kapja meg a +12V-ot. Ezzel egyidejűleg volt itt a fórumon egy másik kapcsolási rajz is amit szintén tökéletes canamp klónnak tituláltak (canamp.jpg), és az meg szintén eltér ettől. Az érdekelne hogy amit én készítettem (canamp clone.pdf) az most jó-e vagy sem. Nagyon szépen megköszönném ha valaki leellenőrizné.
(#) Lacko12 válasza exabit hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Szia!
Én is erről az oldalról készítettem el a nyákrajzot, ugyanúgy ahogy te is látom szóval nyáktrafó nélkül, meg csatlakozók vannak az rca-k és a poti helyén a legrövidebb vezetősávok miatt.
Nekem a tapasztalatom apszolút pozitív, szinte teljesen zajmentes, akkor van egy kis búgása amikor nincs csatlakoztatva jel hozzá de még csak deszkamodell próbanyákon szóval a véglegesnél ez lehet változik.
Én 2x8.2V-os szekunderű toroidról hajtom így csak a két 5W-os ellenállás ami olyan 50-60C-fokon van de nem megy feljebb hosszabb használat után sem, a tranzisztorok meg olyan 40C-fokosak.
Csatolok egy képet az általam megépített példányról hátha segítségedre lesz.
(#) exabit válasza Lacko12 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

A graetz után lévő két hidegítő(?) kondi azért nálad is kimaradt (C9, C10 ha a korábban linkelt kapcsolási rajzot nézzük). A szintén korábban hivatkozott Canamp.jpg-ben viszont a C5 és C6 hiányzik. Viszont még mindig kérdés hogy a 8-as láb megkapja-e +12V-ot.
Nekem is toroid lesz, 2x9 V, 20 W. A sorkapcsokat a könnyebb szerelhetőség érdekében raktam be remélem abból nem lesz probléma.
(#) reloop válasza exabit hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Szia! A 8-as láb megkapja a pozitív tápot. Feltételezem a hűtőborda takarásában nincs megszakítva a vezetősáv. A rajzról hiányzó szekundert szűrő kondenzátor lehet 10nF-os, vagy el is hagyható.
(#) exabit hozzászólása Márc 4, 2013 /

E szerint a kapcsolási rajz szerint a +12V-ot közvetlenül kellene hogy megkapja a 8-as láb és nem egy 100 ohmos ellenálláson keresztül, mint ahogy itt van, meg mint ahogy Lacko12 rajzában szerepel. Most akkor a kapcsolási rajz rossz, vagy a nyákterv, vagy én nem értek még mindig valamit?
(#) reloop válasza exabit hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Amit +12V betápnak nézel az egy átkötés a C13 kondira, hogy átlátható maradjon a rajz. Építsd nyugodtan!
(#) exabit válasza reloop hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Így már egyértelmű, nem is tudom hogy nem tűnt fel, köszi mindenkinek!
(#) koncsik03 hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!
A petemazi által feltett Heed Audio Canamp-hoz egy 12v-os 2-A-es táp már soklenne?
(#) reloop válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia! Ez egyen, vagy váltófeszültség? Szimmetrikus táp egyáltalán?
(#) univerzum válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Ha nem szimmetrikus, áttervezem neked aszimmetrikusra.
(#) koncsik03 válasza univerzum hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Az jólenne köszi
(#) koncsik03 válasza reloop hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Ez egyen de asszimetrikus a táp viszont megoldaható hogy szimetrikus legyen.
(#) univerzum válasza koncsik03 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Bár ha a tápod tartalmaz sima vasmagos trafót akkor az elektronikát nem kell átalakítani Grenacheres egyeniránítással megoldható.
(#) szabónagymester hozzászólása Márc 27, 2013 /

Sziasztok!

Felkeltette az Én érdeklődésemet is a Canamp. Neki is láttam tervezni egy saját Klónt, de én nem ragaszkodok az eredeti topográfiához, valamint nem igazán nyerte el tetszésemet a cikkbéli nyák...

A két teljesítmény ellenállás viszont okoz némi nehézséget, hova is rakjam... Olvasgattam már érintőlegesen a topokot, hogy azért fűtenek rendesen az ellenállások.
A kérdésem az lenne, menyire zavarhatná a puffereket a jelenlegi topográfiában.
Tudom, hogy ezek az elkók 100-150 fokig azért üzembiztosan működnek, de jobb félni, mint megijedni.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013

canamp.JPG

(#) Epf válasza szabónagymester hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Szerintem közel lesz.
100-150 fokot nem szeretik.
pl.:Bővebben: Link
Ennél 105 fokon 1000 órát garantálnak.

(A kimenetnél a 220 ohm helyett 22 kell.)
(#) Alkotó válasza szabónagymester hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Nem ismerem a hivatkozott kapcsolást, ezért nem tudom hol helyezkedik el benne a két 100R/5W. A terveden sincsenek bekötve.
De azon elég nagy feszültségnek kell esnie, hogy melegedjen.
Feltennél egy eredeti kapcsolást? És egy másikat ami szerint Te gondolsz építkezni?
Szerk: Idő közben megtaláltam, és nem hiszem, hogy az olyan nagyon meleg lenne. Legalábbis 100°C alatt marad. Az eredeti terv kimondottan praktikus és átgondolt, azt javaslom követni.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
(#) elyelibator hozzászólása Márc 28, 2013 /

Sziasztok. Terveztem egy fejhallgató erősítőt, az új fülesemhez(Sennheiser HD 201). Egy kicsit lehet hogy nagyra sikerült, ugyan, de A osztályú ez is, és FET meghajtásu. A táp és a végfok között kapacitás szorzót terveztem bele.Megmutatnám a nyákot, hátha felfedeztek rajta valamit, amit elkötöttem. Köszönöm.
Következő: »»   45 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem