Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdvözlök mindenkit. Egy kis segítséget kérnék. Találtam itthon egy régi trafót. Anno egy Audio csöves erősítőben volt. Kb 20 éve gyerek fejjel szét bontottam. Most már persze bánom. A 220 (230 ) bemenetét szeretném megtalálni. A rajzon felírtam a primer oldalon mért ellenállásokat. Előre is köszönöm.
Hát én arra szavaznék, hpgy a 94/99 lenne a primer (110V-ra átkapcsolhatóan).
Kicsi izzón keresztül itt szerintem meg is táplálhatod, méregetni... 177/177 lenne akkor ugye az anód feszültség (kettős egyenirányító anódjai). 3 Az egyenirányító fűtése. 17/17 meg akkor az egyéb fűtés. Pontosabban "A" fűtés (középpen megcsapolva brumm mentesítés miatt). Vagy valami hasonló...
A trafókat általában úgy tekerik, hogy a primer van legalul, azzal kezdődik a tekercselés. Tehát keresd meg a legalsó kivezetést, az biztos primer, és ahhoz viszonyítsd a többit.
A legbelső kivezetés a 3 ohmos . Utána a két 177 ohmos. Én erre tippelek. Aztán jönnek 94 és 99 ohm és a 2 x 17 ohm. A fűtések a trafó másik oldalán vannak kivezetve jó vastag vezetékkel. Azokat a rajzon nem írtam. Ezek vannak kívül. Ezt az izzós dolgot hogyan kell csinálni. Gondolom sorba kell kötni egy 220 V izzót, de hány wattos legyen.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Nem lehet, hogy ez nem is a hál. trafó, hanem a vonaltrafós kimenő???
Az elején nem említettem , de a 3 ohmos és 2 x 177 ohmos sorba vannak kötve. Ez elég barkács módon van , biztos hogy nem gyári kötés. Én szét választottam. A trafó lemez mérete 140*120 mm. Elég nagy darab . A trafó másik oldalán található 3 * 2 kivezetés 1,5 mm vezetékkel. Szerintem ez lehet a fűtés kivezetése. Az égős dolgot , akkor hogyan csináljam ? Vagy biztosítékot iktassak be ?
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Ha most független tekercseid vannak, akkor adj kis feszültséget (4,- 6V) valamelyik vastagra, és mérj a többin. Így jobban megsaccolható, melyik-melyik.
Szia!
Fogsz egy 230V/40W-os izzót és sorba kötöd a trafóval. Gafly verzióját próbáld ki. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Egy másik dolog a trafóval kapcsolatban. A trafó lemezek elég silány módon vannak benne. Az E I lemezek nem egymás után , hanem össze vissza vannak bele téve. Ezt direkt rakták így vagy csak nem figyelt valaki?
Sziasztok! A kérdésem az lenne,hogy mennyi lehet a reális ára egy Uniméter műszernek.
A képen láthatóhoz képest sajnos a műszer üvege be van repedve,és az egyik csatlakozó hüvely műanyag anyája sincs meg... Előre is köszönöm!
Szia! Veszed, vagy eladod? Olyan 4-5 ezer körül mozognak.
Szia! Köszönöm! Szeretném eladni,egy barátom bízott meg vele...
Nem kételkedtem benne, hogy neked van erre is megoldásod.
Egy 6 voltos trafót az egyik vastag kivezetésre tettem. A legbelső 177 ohmos kivezetésen 98 voltot mértem. Értelem szerűen a sorba kötött 177 ohmon majdnem 200 voltot. A 3 ohmoson 30 voltot. Egy égőt is sorba kötöttem. Adtam neki táp feszt és mértem. A fűtés vezetékeken. 2,2 V- 2,2 V - 4,3 V . A 94 és 99 ohmon 80 voltot, a kettőn együtt 160 voltot. Ha ez lenne az anód fesz, akkor ez elég sovánka. A 17 ohmon 17 voltot.
94/99 re tedd a 230-at az izzóval és úgy mérj.
Ismétlem, ez valószínű nem hálózati trafó, hanem kimenő. Itt a rajza
Akkor ez nem jó semmire sem ?
Janó bácsinak igaza van. Kimenő lesz.
Dehogynem jó, kimenőnek
Mértem ott is . 2 x 120 volt és vastagokon pedig 3-3-6 volt. A rajz szerint 7 ki és 7 bemenete van a trafónak. Az enyémnek meg 6 vastag kimenet + 5 +6 be- vagy kimenet. Több a vezeték .
Azért van több vezeték, mert a tekercsek több darabból állnak, az együttfutás, meg az ohmos ellenállás kiegyenlítése miatt. Az ellenütemű végfok ugyanis kényes a pontos értékekre, különben torzít. A különálló tekercsrészeket fázishelyesen sorba kell kötni, ez a rajzon nem szerepel. Ez a trafó nagy valószínűséggel egy csöves teljesítmény erősítő végfokának vonalillesztős kitrafója, arra lehet használni. Ha neked nem kell, tedd fel valamelyik hirdető oldalra biztos el viszi valaki.
Sziasztok van nálam egy philips Premiere B6A14A típusú rádió javításra és olyat produkál hogy elkezd torzulni a hang de csak az ecl86 oldalon másik az tökéletes kondikat már ki cseréltem üdv Lali
Sziasztok!
Bolhapiacon bukkantam rá egy Grundig rf420-ra. Elég poros állapotban,égők nem világítottak,1-2 gomb letörve... Miután rendbe raktam akkor jöttem rá milyen szépen szól,tisztán!!! Azt hittem dobok egy hátast! Szereztem még egy rf440-es panelt trafóval hangszóróval. Van egy kis hibája,de javítható.Am meg müködőképes! Ha valaki tudná hasznosítani szóljon!
Szia!
Ha úgy érted, hogy néhány perc után kezd el torzítani, és ECL86-os a vége, akkor nagy eséllyel pont ez a cső a baja. Gyakran csökken benne ilyen mértékben a vákuum, hogy már nem tud normálisan működni. Újonnan nem gyártják már egyébként, de bontottat vagy nem használt régit aránylag sok helyen lehet találni, nem túl drágán. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Szia közben meg lett a hiba oka és az ecl86 volt a hibás szerencse hogy volt itthon egy új
üdv lali
Hadd szóljak én is bele, bár már megjavítottad. Én sok olyan készüléket javítottam annak idején, amiben ECL86 van. A csőnek nem vákuum baja szokott lenni, hanem általában jól kimérhető rács-katód zárlat, ami csak bemelegedés után jön csak elő. Az anódfeszültség szűrő elkóját szoktam rá durrantani, a rácsra, miután bemelegedett, olyankor vagy megjavult, vagy másnapra visszajött a hiba. Tönkre ettől sohasem ment, de olykor nem is használt. Az ECL86 az egyik legbetegebb konstrukció, amivel életemben találkoztam, ECL82-vel, vagy EL84-el ilyen sohasem fordult nálam elő.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Nagy fába vágtam a fejszém. A mellékelt rajzom remélem ki tudom majd nyomtattatni valamelyik közeli céggel üveglapra. Kész szívás, a rajzolás maga is egy csomó időm felemésztette. No de ha sikerül olcsón megúsznom az kész főnyeremény. Akinek elsőre nem esik le miről szól a kép, az vízszintesen tükrözze el és egyből rájön. Akinek meg szüksége van rá eredeti méretben, veszteségmentes PNG formátumban, az csak szóljon privátban nyugodtan és küldöm is. Legrosszabb esetben marad az áttetsző írásvetítő fóliára való sima kinyomtatás...
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy ITT Schaub-Lorenz Junior Automatic 103 típusú hordozható kisrádió kapcsolási rajzának megtalálásában. Sajnos gugli nincs segítségemre, nem bukkanok rá, csak fizetős oldalon. Alapvetően szép állapotú a készülék, de igen gyengén szól, mindössze egy adót sikerült befognom az URH sáv alján. Köszi előre is! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Hát igen . Néha ki lehet fogni jó kis masinákat. Miután szépen letakarítja az ember és rendbe teszi belülről , sokszor még meg is hálálják kellemes hangjukkal. Ilyenkor arra gondol az ember, hogy ezt is meg mentettem az enyészettől. Egy párszor már velem is megesett.
Szép munka! Sajnos nincs 820A-m de egyszer majd lesz... Remélem összejön az üvegre nyomás!
Janó bácsi tekercselőjén is nézek nagyokat, ötletes, tetszik! |
Bejelentkezés
Hirdetés |