Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok.Ha valaki terta T325-ös rádiót újítgat és skálaüvegproblémája van akkor tudok segíteni.
Soha nem hallgattam rádiót,de mióta ez megvan....nincs nap nélküle!
![]()
Remélem összejön!!!
Sok sikert!
Sziasztok!
Segítsetek be azonosítani ezt a készüléket. Az biztos, hogy Philips.
Talán leginkább Philips 51 VR. Kádár Géza 1963, 75.oldal. Fénykép oldalszám: VIII. tábla.
Max. annyit tehetek, hogy lefényképezem ezeket az oldalakat, ha kéred. A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
Köszi a gyors választ!
Így már el tudok indulni. Ehhez a típushoz lehet még csöveket beszerezni?
Szia! Talán beszerezhető. Itt a kapcsirajza, ebből kitalálható, hogy mi hiányzik. Gyanítom, az AZ1-es cső.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
Akkor egy kis sajtóhiba. Az EL3 előtti cső, az EBC3 lesz, az odaírt EAB1 nem kalapos cső, és nincs is benne trióda.
Ez így igaz. Az én könyvemben jól van, és még egy érdekesség: KF= 128 KHz. De úgy tűnik ezt kivéve más gond talán nincs a rajzzal, nem kell az én megsárgult könyvemet lefotózni.
Gondoltam így könnyebb dolgunk lesz. Azért érdekesek ezek a nyomdahibák. Gondolom, akkoriban több hozzáértő átnézhette, nem is kellett rohanni a gyártással, nem volt ennyiféle alkatrész, s mégis becsúsztak itt ott a bakik.
Jó lehet az a KF is, régi készülékekben volt még más egzotikus frekvencia is.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013
Na körülnéztem, gyanítom a hálózati trafó meg a hálózati csatlakozó nem az eredeti, és a tekerő gombok is nem odavalók.
A csőbeszerzésében szívesen veszem a segítségeteket... ![]()
A vakerán elég sok csövet árulnak, de kapsz a Puskás börzén is, ezek nem különleges csövek, mindegyike beszerezhető. De nem kell mindjárt a csőcserén gondolkodni, ezek a piros csövek elég strapabírók, nagy ritkán hibásodnak meg. Az AZ1 is könnyen pótolható, de amíg nincs, ki lehet váltani két kis diódával, és azzal javítani a készüléket. Nem a csövek lesz a gond, hanem a papirkondenzátorok, meg az elkók, gyakorlatból mondom hogy majd az összeset ki kell cserélni. Üdv.
Egy kis "nyomozás" után kiderült ezt a készüléket a Magyarok gyártották 1933 és 36 közt.
De jó van egy elég öreg rádióm! ![]() Ezen a héten skálaizzó után mászkáltam, hát elég lehangoló az eredmény vidéken, van olyan masinám amibe kell vagy 6 izzó.
Lesz most szombaton börze, igyekszem kijutni (nem 100%, de igyekszem).
Ha megírod, milyenek (és mennyi) kellenek: méret, feszültség, áram, foglalat milyensége (menetes vagy bajonettes), akkor nézek neked. Aztán, ha sikerült venni, akkor te elutalod az árat és a postadíjat, én meg ajánlott levélben elküldöm. Privátban írj, és oda írd meg kérlek a telefonszámodat is, mert az árakat csak ott tudom meg. Mehet? A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
Akkor nem csoda, miért nem láthattam még ilyet? Azért lesz gond a házzal is, a gombokkal is, gondolom széppé szeretnéd varázsolni.
Ma végigjártam az összes üzletet amibe izzót lehet venni, hát elég siralmas az ellátás vagy inkább nincs rá igény 5 db 1040Ft jelentős kedvezménnyel...
![]() Az igazi az így néz ki:
Bocs a kérdésért. - Strassfurt 600 - 57 évjárat, menyit lehet érte adni.
Esetleg? 6,3 V/0,3W
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
Szia szép jó napot nekem van csak annyi a külőmbség hogy 6 voltos és 0.7 amperes üdv lali
Adatok? Nézzek izzót neked most szombaton, azaz holnap?
Igaza van Janó bácsinak, tényleg nagyon jók a piros csövek, persze nem örök életűek és az a 60-70 év ami a rádió mögött áll.....A leggyakrabban a keverő és az egyenirányító a ludas. AZ 1-es való bele és ennek a hibája, gyengesége alacsony anódfeszt szokott eredményezni, ami viszont a torzítástól kezdve az oszcillátor leállásáig mindent szokott okozni. Diódát nem ajánlatos betenni mert azon csak 0,6 Volt esik szemben a cső több 10 voltos feszültségejtésével. Csöve válogatja ez akár 50-60 volt is lehet. MIndenképp nézd meg az elkokat mert ennyi idő után ki szoktak száradni. Ha nincsenek akkor meg formálni kell őket mert különben eldurrannak. A csatoló kondik cseréje szinte elengedhetetlen mert valószínűleg átvezet vagy szakadt a legtöbbje. Érdemes ezeket kicserélni, hiszen a megemelkedett hálózati feszültség és az eltelt 60-70 év nem egy Kalmopyrin a készüléknek.
![]()
BiG köszi a felajánlást!
Most van 5 darab izzóm és ahogy elnézem jó lesz a rádiókba a "sima bicigli izzók" is. De már azon is filoztam mi lenne ha LED-ekkel váltanám ki, nagy "szentségtőrés" lenne? A most felújítás alatt lévő rádión szerintem határozottan jól mutatna T528H. A káva belsejét pár órája mostam ki és a lányom macskája le is meózta, szerintem elégedett. Kicsit javul az idő jöhet a csiszolás és a festés.
Aranyos a cicc, szerintem ha elöl hagyod a szerszámokat, meg is javítja
![]() Akkor jó, általában a mai bolti izzók is megfelelnek, csak kicsi áramúak legyenek. Nem kell oda fényár... Hát, a LED érdekes megoldás... Mivel monokróm a fényük, nagyon sárga lesz az eredmény, vagy a fehérrel nagyon fehér. Hacsak nem találni pici, 2 mm-es sárga és fehér darabokat, ezeket egyszerre használni (antiparallel kötve). Akkor érdemes esetleg beépíteni az izzó házába, ráragasztva a búrát, és egy pici negyed Wattos ellenállást sorbakötni velük. Nagyon babra munka, nagyító kell hozzá, meg idegsebész kéz ![]()
Üdv. Vannak nálam itt jóval okosabb szakemberek így gondoltam megkérdezem, hogy a junoszt tv hálózati trafóján kívül van benne a készülékbe egy másik trafó is. Arról kéne információ. Tulajdonképp azért hogy lehet e valami hasznos célra felhasználni. Például illesztőtrafónak. Van több darabom és ha nem jó semmire akkor kárnak foglalja csak a helyet. Eredeti funkciója tulajdonképp mi is?
![]()
Üdv Péter !
Képkimenő trafó. Átlehet tekerni valamire. Jó a vas és a huzal. Hangkimenő és kisebb hálózati jó alapanyaga.
Üdv! Frekvencia modulátorhoz keresek kapcsolási rajzot ami FM OIRT rendszerű rádión is lehetővé teszi az FM CCIR adók vételét. Egyszer valamikor réges-régen volt nekem ilyen kütyüm: kis dobozban 1,5 voltos ceruzaelem,pici elektronikával, egyik végén antenna, másik végét a nevezett rádiókészülék antenna bemenetére kellett csatlakoztatni és kiválóan vehető volt 66 és 73 MHz között a 88 és 108 MHz-es rádióadások. Egy veterán amerikai autóban üzemelő eredeti rádiókészülékhez kellene.
Vaterán állandó aukcióként van fent 1600Ft-ért remekül működik! 4db ceruzaelemmel megy és egy 3 állású kapcsolóval átfogja a teljes CCIR sávot.
Köszönöm válaszod, így megmaradnak alapanyagnak.
Sziasztok!
Hogy tudom kivenni a sorkimenőt az Oriluxból, úgy hogy ne kelljen leforrasztani a drótokat a lábakról? Bele szeretnék tenni egy új malomkereket, mert nincs nagyfesz. Úgy tűnik, hogy az a rossz, de a sorfüttyöt (15625Hz) jól hallani. Egyik cső anódja se izzik, a sortápfesz 150V, levett buszterdióda katódsapkával pedig 220V, bár van ott egy égett ellenállás is. Lehet, hogy mégse a malom rossz, lehet hogy kicsi a sortáp? A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |