Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   276 / 581
(#) Molnár Gergely hozzászólása Feb 18, 2013 /

Sziasztok.Ha valaki terta T325-ös rádiót újítgat és skálaüvegproblémája van akkor tudok segíteni.
(#) Töröcsik Tibor válasza belaradio hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Soha nem hallgattam rádiót,de mióta ez megvan....nincs nap nélküle!
(#) Töröcsik Tibor válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Remélem összejön!!!
Sok sikert!
(#) rabbyt hozzászólása Feb 21, 2013 /

Sziasztok!
Segítsetek be azonosítani ezt a készüléket.
Az biztos, hogy Philips.
(#) fecameca válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Talán leginkább Philips 51 VR. Kádár Géza 1963, 75.oldal. Fénykép oldalszám: VIII. tábla.
Max. annyit tehetek, hogy lefényképezem ezeket az oldalakat, ha kéred.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2013

Köszi a gyors választ!
Így már el tudok indulni. Ehhez a típushoz lehet még csöveket beszerezni?
(#) Action2K válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Szia! Talán beszerezhető. Itt a kapcsirajza, ebből kitalálható, hogy mi hiányzik. Gyanítom, az AZ1-es cső.
(#) pucuka válasza Action2K hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Akkor egy kis sajtóhiba. Az EL3 előtti cső, az EBC3 lesz, az odaírt EAB1 nem kalapos cső, és nincs is benne trióda.
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Ez így igaz. Az én könyvemben jól van, és még egy érdekesség: KF= 128 KHz. De úgy tűnik ezt kivéve más gond talán nincs a rajzzal, nem kell az én megsárgult könyvemet lefotózni.
(#) Action2K válasza fecameca hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Gondoltam így könnyebb dolgunk lesz. Azért érdekesek ezek a nyomdahibák. Gondolom, akkoriban több hozzáértő átnézhette, nem is kellett rohanni a gyártással, nem volt ennyiféle alkatrész, s mégis becsúsztak itt ott a bakik.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Feb 21, 2013 /

Jó lehet az a KF is, régi készülékekben volt még más egzotikus frekvencia is.

Na körülnéztem, gyanítom a hálózati trafó meg a hálózati csatlakozó nem az eredeti, és a tekerő gombok is nem odavalók.
A csőbeszerzésében szívesen veszem a segítségeteket...
(#) Janó bácsi válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

A vakerán elég sok csövet árulnak, de kapsz a Puskás börzén is, ezek nem különleges csövek, mindegyike beszerezhető. De nem kell mindjárt a csőcserén gondolkodni, ezek a piros csövek elég strapabírók, nagy ritkán hibásodnak meg. Az AZ1 is könnyen pótolható, de amíg nincs, ki lehet váltani két kis diódával, és azzal javítani a készüléket. Nem a csövek lesz a gond, hanem a papirkondenzátorok, meg az elkók, gyakorlatból mondom hogy majd az összeset ki kell cserélni. Üdv.
(#) rabbyt hozzászólása Feb 22, 2013 /

Egy kis "nyomozás" után kiderült ezt a készüléket a Magyarok gyártották 1933 és 36 közt.
De jó van egy elég öreg rádióm!

Ezen a héten skálaizzó után mászkáltam, hát elég lehangoló az eredmény vidéken, van olyan masinám amibe kell vagy 6 izzó.
(#) _BiG_ válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Lesz most szombaton börze, igyekszem kijutni (nem 100%, de igyekszem).
Ha megírod, milyenek (és mennyi) kellenek: méret, feszültség, áram, foglalat milyensége (menetes vagy bajonettes), akkor nézek neked. Aztán, ha sikerült venni, akkor te elutalod az árat és a postadíjat, én meg ajánlott levélben elküldöm.
Privátban írj, és oda írd meg kérlek a telefonszámodat is, mert az árakat csak ott tudom meg.
Mehet?
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) fecameca válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Akkor nem csoda, miért nem láthattam még ilyet? Azért lesz gond a házzal is, a gombokkal is, gondolom széppé szeretnéd varázsolni.

Ma végigjártam az összes üzletet amibe izzót lehet venni, hát elég siralmas az ellátás vagy inkább nincs rá igény 5 db 1040Ft jelentős kedvezménnyel... De ez sem az az igazi skálaizzó.
Az igazi az így néz ki:

Izzó1.jpg

(#) Class-A-. hozzászólása Feb 22, 2013 /

Bocs a kérdésért. - Strassfurt 600 - 57 évjárat, menyit lehet érte adni.
(#) pucuka válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Esetleg? 6,3 V/0,3W
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2013
(#) horváth lajos válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Szia szép jó napot nekem van csak annyi a külőmbség hogy 6 voltos és 0.7 amperes üdv lali

Adatok? Nézzek izzót neked most szombaton, azaz holnap?
(#) lefituta válasza rabbyt hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Igaza van Janó bácsinak, tényleg nagyon jók a piros csövek, persze nem örök életűek és az a 60-70 év ami a rádió mögött áll.....A leggyakrabban a keverő és az egyenirányító a ludas. AZ 1-es való bele és ennek a hibája, gyengesége alacsony anódfeszt szokott eredményezni, ami viszont a torzítástól kezdve az oszcillátor leállásáig mindent szokott okozni. Diódát nem ajánlatos betenni mert azon csak 0,6 Volt esik szemben a cső több 10 voltos feszültségejtésével. Csöve válogatja ez akár 50-60 volt is lehet. MIndenképp nézd meg az elkokat mert ennyi idő után ki szoktak száradni. Ha nincsenek akkor meg formálni kell őket mert különben eldurrannak. A csatoló kondik cseréje szinte elengedhetetlen mert valószínűleg átvezet vagy szakadt a legtöbbje. Érdemes ezeket kicserélni, hiszen a megemelkedett hálózati feszültség és az eltelt 60-70 év nem egy Kalmopyrin a készüléknek. )

BiG köszi a felajánlást!
Most van 5 darab izzóm és ahogy elnézem jó lesz a rádiókba a "sima bicigli izzók" is.

De már azon is filoztam mi lenne ha LED-ekkel váltanám ki, nagy "szentségtőrés" lenne?
A most felújítás alatt lévő rádión szerintem határozottan jól mutatna T528H.
A káva belsejét pár órája mostam ki és a lányom macskája le is meózta, szerintem elégedett.
Kicsit javul az idő jöhet a csiszolás és a festés.

DSC_2198.jpg

Aranyos a cicc, szerintem ha elöl hagyod a szerszámokat, meg is javítja

Akkor jó, általában a mai bolti izzók is megfelelnek, csak kicsi áramúak legyenek. Nem kell oda fényár...
Hát, a LED érdekes megoldás... Mivel monokróm a fényük, nagyon sárga lesz az eredmény, vagy a fehérrel nagyon fehér. Hacsak nem találni pici, 2 mm-es sárga és fehér darabokat, ezeket egyszerre használni (antiparallel kötve). Akkor érdemes esetleg beépíteni az izzó házába, ráragasztva a búrát, és egy pici negyed Wattos ellenállást sorbakötni velük. Nagyon babra munka, nagyító kell hozzá, meg idegsebész kéz
(#) Lázár Péter hozzászólása Feb 23, 2013 /

Üdv. Vannak nálam itt jóval okosabb szakemberek így gondoltam megkérdezem, hogy a junoszt tv hálózati trafóján kívül van benne a készülékbe egy másik trafó is. Arról kéne információ. Tulajdonképp azért hogy lehet e valami hasznos célra felhasználni. Például illesztőtrafónak. Van több darabom és ha nem jó semmire akkor kárnak foglalja csak a helyet. Eredeti funkciója tulajdonképp mi is? Köszi előre is...
(#) oregtamas0202 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 23, 2013 /

Üdv Péter !
Képkimenő trafó.
Átlehet tekerni valamire.
Jó a vas és a huzal.
Hangkimenő és kisebb hálózati jó alapanyaga.
(#) Silverspeed hozzászólása Feb 24, 2013 /

Üdv! Frekvencia modulátorhoz keresek kapcsolási rajzot ami FM OIRT rendszerű rádión is lehetővé teszi az FM CCIR adók vételét. Egyszer valamikor réges-régen volt nekem ilyen kütyüm: kis dobozban 1,5 voltos ceruzaelem,pici elektronikával, egyik végén antenna, másik végét a nevezett rádiókészülék antenna bemenetére kellett csatlakoztatni és kiválóan vehető volt 66 és 73 MHz között a 88 és 108 MHz-es rádióadások. Egy veterán amerikai autóban üzemelő eredeti rádiókészülékhez kellene.
(#) wadember válasza Silverspeed hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Vaterán állandó aukcióként van fent 1600Ft-ért remekül működik! 4db ceruzaelemmel megy és egy 3 állású kapcsolóval átfogja a teljes CCIR sávot.
(#) Lázár Péter válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Köszönöm válaszod, így megmaradnak alapanyagnak.
(#) kérdező hozzászólása Feb 24, 2013 /

Sziasztok!
Hogy tudom kivenni a sorkimenőt az Oriluxból, úgy hogy ne kelljen leforrasztani a drótokat a lábakról? Bele szeretnék tenni egy új malomkereket, mert nincs nagyfesz. Úgy tűnik, hogy az a rossz, de a sorfüttyöt (15625Hz) jól hallani. Egyik cső anódja se izzik, a sortápfesz 150V, levett buszterdióda katódsapkával pedig 220V, bár van ott egy égett ellenállás is.
Lehet, hogy mégse a malom rossz, lehet hogy kicsi a sortáp?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2013
Következő: »»   276 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem