Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Sziasztok!
Régebben már megépítettem az Equinox-ot,ez volt az első keresőm működik is a maga módján.Szeretnék viszont továbblépni,tudnátok ajánlani egy olyan keresőt ami jól van dokumentálva és egy kezdő is meg tudja építeni.Válaszokat előre is köszönöm.
Szia Zs21 !
Én nagyon kezdő vagyok , de belefogtam a Silver Star 1A építésébe , amihez építő kittként lehet kapni nyák-ot , fejet is . Elég jól haladok vele , bár a fejet saját magam kívánom elkészíteni . Éppen ezen ügyködöm . A gyártó ezen kívül nagyon segítőkész , persze ezzel nem kívánok visszaélni sem . Sokan el is készítették már (több évvel ezelőtt ) , tehát tapasztalatokkal is tudnak szolgálni . Nagyon bízom a projectben . Üdv/ Fastaction
Köszönöm a választ.Ránézek majd.Közben találtam egy ígéretes keresőt Tesoro Golden Sabre a neve és egy másik Tesoro Bandido II. a neve .még nem tudom melyik legyen. Vélemény?
Ha az én véleményem számít, akkor a Golden Sabre a nyerőbb. Megcsináltam mindkettőt.
Van egy barátom, kinek Silver Star-ja van. Keresőztünk már együtt, ő Silverrel, én Goldennel és a gyakorlati tapasztalatok alapján is a Golden Sabret választanám. Persze, lehet, hogy a Silver hibás volt.
Kissé félreérthetően fogalmaztam az előbbi hozzászólásban. A két Tesoro klónt építettem meg. A Silverrel csak találkozni szoktam.
Mivel nem az elektronika hanem a fej elkészítése a kihívás, nem látom értelmét annak hogy csinálj egy gyenge (érzéketlen) elektronikát, megspórolva ezzel mondjuk pár száz Ft-ot, meg néhány alkatrészt. A fejet így is úgy is meg kell csinálni (vagy venni), ezért érdemesebb valami olyan áramkört építeni hozzá, ami az után építők körében is népszerű, bevált (pl. IGSL, TGSL stb.). A Silver Star már nem az a kategória aminek érdemes lenne nekiállni.
A Silver hatalmas előnye, hogy nagyon jól dokumentált, megérthető annak is, aki nem gyakorlott építő amatőr. A TGSL-t sokan sokféleképpen építik, ha nem megy, lehet kapni fűhöz fához. A TGSL-t én is jobbnak tartom, de silver mellett ezt fontos megjegyezni. Aki megépíti nem fog csalódni (ha reális elvárásai vannak).
Ha valaki nem rest körülnézni, akkor a TGSL-ről is mindent meg lehet találni, szépen elkészített leírásokban. A TGSL is amatőr barát gép.
Bár még nincs teljesen kész, azért már körvonalazódik milyen is lesz!
Mateatek által készített, üvegszálllal erősített fej, és az itthon össze állított könyökmankós-rakós pecabot kombi... aksikat reményeim szerint holnap veszek! És ha az idő is engedi terep, próba. U.i-: Ez a gép mateatek nélkül nem jöhetett volna létre!
Nagyon jó! A kiegyensúlyozáson kell majd javítani. Az Akkukat hová teszed? Azért alakult ki az a klasszikus forma, hogy az akku a könyök alá kerül, mert akkor egyensúlyba kerül a szerkezet. Az a jó kereső, aminek olyan súlyozása, hogyha megfogod a markolatot, a kívánt szögben áll a szár. Akár az egész dobozt is teheted a könyököd alá, a keresőt nem tekergeti az ember folyton, csak az első hetekben. A fej két fülel az igazi, az én fejemnek is két füle van....meg két szeme
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Csináltam két füllel is fejet. Annál is, a fülben üvegszálas gyanta van, tehát jó erős és egybe van a fej anyagával. Mikor beteszi a kliens a két fül közé a szárat, ami kotyog közötte 1 -2 millimétert és meghúzza a csavart, az marhára megfeszíti a füleket, a fül meg a fejet. Látnod kéne, hogy mit rajzolt olyankor a szkópra.
Akkor valamit módosítani kell a mechanikáján. Amíg nem jössz rá, tegyél gumialátétet a nyél és fül közé, az teljesen gyári dolog, nem is kell annyira meghúzni akkor a csavart.
A fül ott van, ahol a fej a legérzékenyebb. Szemmel nem látható elmozdulás, deformálás is duplájára, akár sokszorosára növelheti a gondosan belőtt ofszet feszültséget. Nem akarok két fület, mert az esetleges állandóan meglévő anyagfeszültség deformálhatja a fejet.
Egy ilyen fej arra is érzékeny, ha egy fémdarabot fél méterrel távolabb lengetsz, hát még a mechanikára. A monó fülű fejben egy hibával kevesebb van. Nem akarok esetleges hibalehetőséget beletenni.
Te látod, de az egy fül semmivel sem deformálja kevésbé a fejet, sőt. nem tudom mennyi egy fej, fél kiló? Ezt lobogtatod egy kis fülön, sokkal jobban deformálódik, mint ha kettőn lobogtatod szerintem. Egyébként nekem mutattak egy olyan műgyantát egyszer, egy olyan 4mm-körüli 3-4 cm-es lapkát nem tudtam kézben deformálni, miközben nem merült el a vízben, olyan súlya volt, mint a puhafának. nem volt benne semmi erősítés, üvegszál, vagy ilyesmi. itt volt
A lebegtetés nem deformálja. Csak az, hogyha a két fület a csavarral összefeszíted erősen.
Amúgy, lehet, hogy a fényképeken nem látszik, de így, egy füllel is frankón lehet rögzíteni a fejet.
Hát, lesz min javítani. Mateateknek üzenem: igazad van a könyökmankós megoldás először jó ötletnek tűnik, de már ma is elfáradt a kezem! És nem az ásásban....
Ezen lesz még mit javítani! Azt gondoltam minden bele fér ebbe a dobozba, de ha bele is férne sem raknám bele az eddigi tapasztalataim után... Tényleg kell még egy dobozka a könyök mögé.
A rendes epoxit (üvegszállal) nem szabad hogy ekkora megterhelés deformálja. (Ezt tapasztalatból mondom mert a családban van aki ezzel foglalkozik és extrém sport felhasználásra készít az eszközöket)
Nem értek az epoxihoz, meg a fejépítéshez. Egyszer próbáltam, de már egy kilós bunkó volt, de kocogtatásra még mindig jelzett. Ha én egy füllel csinálnám, akkor olyan szélesre csinálnám, mint a gyári gépek szára és a füleket a nyélre tenném. A Két füles megoldás azért előnyösebb, mert gyári szárra lehet tenni, ahhoz csinálnék eleve egy U alakú fület és azt építeném be olyan módon, hogy ha összehúzom, ne tekerje magát a fejet. Ez mint írtam, csak a dilettáns okoskodása, amit nem kívánok gyakorlati tapasztalattá fejleszteni.
Találtam pár képet, ez is egy megoldás lehet, ha a fület kiönti valami merev gyantával, az egy önálló U alakot fog alkotni
Folytatás
Bezzeg azt nem teszed szóvá, hogy ezek a fejek nincsenek oldalra kimerevítve és ezáltal nagyon érzékenyek az ütődésre.
Idézet: „A fej két fülel az igazi, az én fejemnek is két füle van....” A fej egy nyelvvel az igazi, az én fejemben is egy nyelv van....
Ezek nem az én fejeim, csak találtam őket és gondoltam ötletnek iderakom, hátha valakinek eszébe jut....pl akár az, hogy nincsenek kimerevítve és ezért nem szabad utánnozni... bár azért nézd csak, ideteszek egyet, ami szintén nincs kimerevítve és állítólag elég jó. A 45cm-es, amit most próbálgatok, szintén nincs merevítve, ha nem is vagyok megelégedve vele, de nem jelez be ütődésre.
Sziasztok!
Ha már a fejekről van szó , én is leírnám , hogy tervezem az enyémet. Surf-ról van szó. 9mm vastag vízálló falap (plató anyagnak is nevezik) oldalába horony esztergálva , ide szorosan bele lehet tekerni a vezetéket. A közepét kikönnyíteném , mint az előző képeken, és 2 komponensű ragasztóval lezárnám. Szerintem elég stabilnak kell így lennie, de a véleményeteket is meghallgatom. Az üvegszálas műgyantával nem szívesen foglalkoznék , ezért gondoltam erre.
Az ötlet jó lehet, de vezetéket a horonyba valamiféle anyaggal ragasszad bele. Lehet lakk, vagy hasonló. Az árnyékolást is oldjad meg.
Sziasztok!
Első keresőmet építem, egy Surf-ot, (Whites féle) és az IC-kel akadtak gondjaim, nem tudom mindet beszerezni. Annyira nem értek hozzá, valaki aki otthon van a témában tudna segíteni? 1. NE5534N - csak NE5534 van, gondolom ez nem gond (bár nemtudom az N mit jelent a végén) 2. TLC555 - csak TLC555CD van, illetve jó ide a sima NE555 vagy SA555N? 3. LM358N - csak LM358 (N nélkül), vagy LM358DT? 4. 4093N - csak 4093 STM van, ez jó? 5. 7805L - van 7805 TO220 és 7805-STM. Ha jól veszem ki csak áramerősségben van különbség. 6. ICL7660CPA - van 7660 simán, 7660S vagy ICL7662CBA (ez smd), 7660 SCBA, 7660 ACBA 7660 SIBA. 7. 4066N - van 4066 simán. Ezekből ki lehet hozni? Bocsi, hogy ennyit problémázok, de szlovákiából vagyok és ezeket találtam csak. És még egy kérdés: A potik hány Wattosak legyenek? Előre is köszönöm a segítséget!
Mindegyik IC-nél megfelel a a helyettesítés. Az 555-ös IC-nél igyekezzél a CMOS-t beszerezni, azaz a TLC-t. A 7805-nél jó a TO220 is, de a nyák miatt inkább keresnék L-t.
A potik nagyon kis áramon mennek, ezért bármilyen megfelel, ha a nyákba, illetve a dobozba elfér.
Azt olvastam, szlovákiában még gépet tartani is tilos. Igaz ez? Mérlegeld, a surfben nincs vasszűrés, vagyis rengeteg vacakot ásogatsz ki. A TGSL szépen szűri a vasat, akkor is sok szemetet szedsz, de legalább 70%-al kevesebbet, ugyanis a régi korokban valami érthetelen oknál fogva a szerszámok, szögek, pántok nem nemesvémből voltak és ezeket hanyag és környezetszennyező módon mind otthagyták, ahol használatban voltak.
A vezetéket természetesen beragasztom, de az árnyékolást fejtsd már ki légyszi bővebben , hogy mivel , hogyan ? Ahogy végigolvastam, valaki ennél a Surf-nál leárnyékolta a fejet, és nem vett észre különbséget , így én ezzel nem is akartam foglalkozni , de most elbizonytalanodtam.
Én nem tudok róla, hogy tilos tartani, de ismerve az itteni ostoba törvényeket könnyen lehet. (De engem nem érdekel) Nembaj a vas. Mivel ez az első gépem, örülni fogok, ha működik és találok valamit.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |