Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autórádió (fejegység) problémák, kérdések, válaszok
Lapozás: OK   95 / 214
(#) zlala válasza fodi.jozsi hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Szia!
Köszi a lehetőséget, de már beépítettem -bontottam- egy selejt noti előlapjából egy kapcsolót.
Igaz nem világít, viszont már vissza is raktam a kocsiba az egészet -a feleségem legnagyobb örömére
(Egyébként ezt a műanyag kapcsolót saját apparátusomal nem tudnám normálisan beforrasztani, kiszedni is vandálul sikerült... a bontott viszont fémházas)
(#) tina92 hozzászólása Feb 22, 2013 /

Halló mindenkinek! Remélem tud valaki segíteni nekem. Most vettem egy JVC KD-R431-es lejátszót és mikor bedugom az USB-t a " can not play" felírat jelenik meg. Már mindent megpróbáltam amit a kézikönyv leírt, hogy mik lehetnek a hibalehetőségek és miért nem ismeri fel az adathordozót. Amúgy minden tökéletesen működik a CD-vel és a rádióval nincs semmi gond!
Remélem valaki nekem is tud segíteni!

Előre is köszönöm!
(#) boris92 válasza tina92 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

USB milyen fájlrendszerbe van ?
(#) Gabó válasza tina92 hozzászólására (») Feb 22, 2013 /

Ill támogatja e. Azt nem írtad, hogy mekkora. Van olyan, hogy nem támogatja mert pl túl nagy méretű.
(#) Antubisz hozzászólása Feb 22, 2013 /

Sziasztok!

Nemrég elővettem a régi fejegységemet, egy Blaupunk FireburgC31-et! Tápjául egy 180W-os számítógéptáp szolgál, Aux bemenetén laptoppal. A kimeneteken pedig: front J és B 1-1 régi videoton hangszóró ~50W-os, 4Ohm-os. Rear Balon pedig egy mélynyomó 200W 4Ohm, de nem úgy hajtja, ahogy szeretném.

Megtaláltam interneten a fejegység teljes műszaki dokumentációját, de sajnos én nem értem ezeket a rajzokat. Arra szeretnélek megkérni benneteket, hogy a linkelt dokumentumok megtekintése után, mondjátok meg, hogy a Rear jobb és bal hidalható lenne e. Tudom, hogy általában nem azok, de ennek az IC-jében 4 műveleti erősítő van a rajz alapján.

Fejegység rajza: Blaupunk FireburgC31

IC rajza: Sony CXA2510Q

Válaszaitokat előre is köszönöm.
(#) tina92 hozzászólása Feb 23, 2013 /

Egy Hp usb flash drive v165w 4G van, de próbáltam már egy 512 mb kingstonnal ahogy írtad is a méret miatt, de sajna azzal sem volt jó! A fájl rendszer FAT 32 ami elméletileg jó hozzá!!
Köszike
(#) kis_kreisz válasza Antubisz hozzászólására (») Feb 24, 2013 /

Szia. Az mit jelent, hogy nem hajtja meg rendesen? Én a mai napon tettem be a kocsimba egy Pioneer Deh-2900MP fejegységet a gyári hangszórókkal( első kettő) a hátsó hangszórókimenetre pedig egy 250W-os passzív subcsövet. Szépen szól(t), de lekötöttem róla. Mivel nem vagyok benne biztos, hogy terhelhetem -e így a fejegységem végfokát? Valaki nem tud ebben valami használhatót írni? Gondoltam én is, hogy hídba kötöm, de én sem találtam rá egyértelmű kijelentést, hogy csinálhatom e. Ha csak a Rear balon van a szubcső (4OHM 250W) és a Rear jobbra nem kötök semmit akkor nem fog tönkre menni? Illetve mit kéne csinálnom, hogy BIZTONSÁGOSAN tudjam használni? Várom a válaszaitokat.

Antubisz, azzal, hogyha teszel a szub elé egy hangváltót, akkor szebben fog szólni, hisz csak a mély tartományt kapja meg a hangszóród. ( Egy ötlet, )
(#) Antubisz hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok!

kis_kreisz köszönöm a tanácsot, van hangváltó előtte, 120Hz uzán 12dB/oktávval vált.
Egyébként a fejegységek 99%-át nem lehet hidalni, én is csak azért kérdezem ezt, mert az IC rajza alapján az enyémben 4 műveleti erősítő van, és tudtommal 2 a normál.

Továbbra is várom a választ hozzáértőtől, hogy tudom e hidalni a fent említett, illetve belinkelt fejegységet/IC-t.
(#) Inhouse válasza Antubisz hozzászólására (») Feb 25, 2013 /

Az ebben az évezredben és épkézláb gyártó műhelyéből kikerült fejegységeknek alapból hidaltak a kimenetei. Ezeket már nem lehet tovább hidalni, senki nem rak hidat hosszába is a folyón...
Amelyik fejnek a hangszórókimenetei hidaltak, arra általában igaz, hogy:
- nem analóg potis a fader
- 4*40W, vagy több szerepel rajta
- ISO csatlakozós, vagy saját és az van ISO-ra alakítva
- a hangszórókimenetek "-"jai nem testen vannak, hanem ezek is aktív kimenetek ellenfázisban
- ép az előző pont miatt testhez képest ugyanúgy kb. féltáp (12/2=6V) mérhető rajtuk testhez képest, mint a "+"-al jelzett kimenetekre

Mélyláda hajtásra erősítő nélkül megoldás lehet egy duplatekercses láda, vagy 2 azonos mélyhangszóró beszerzése.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2013
(#) Janika. hozzászólása Feb 25, 2013 /

Sziasztok!
Eddig csak csendes szemlélődőként voltam jelen itt a fórumon. Nagyon sok jó ötletet, megoldást találtam a hozzászólásaitokban, most viszont kifogott rajtam az autórádióm. Ez egy Suzuki Ignisben levő gyári Blaupunkt - Bosch cd-rádió. A hiba a következő: nem kapcsol be, és a bekapcsológomb megnyomása után, a gombok világítása is elalszik. A gombok megvilágítása független a rádió ki- vagy bekapcsolt állapotától, a helyzetjelzővel együtt kapcsolódnak fel. Szabványos ISO csatin keresztül kap áramot, megmértem, megvan az összes feszültség. Nem szívesen cserélnék rádiót, mert az autóban levő órát is a rádió gombjaival lehet beállítani. Valakinek fordult már elő ilyen hibajelenség? Tudtok tippet adni merre keressem a hibát?
Köszi!
(#) tommer007 hozzászólása Feb 27, 2013 /

Sziasztok!

Van egy Clarion CD lejátszóm autóba, 4*45 wattos, 4 csatornás összesen(nincs mélynyomó kijövetel). A 4 ajtóban van 4 hangszóró, és mind bekötve, tökéletesen megy minden.
-a kérdésem az, hogy akarok egy mélynyomót rakni a csomagtartóba, és nincs ahová rákössem.

Próbáltam, hogy a hátsó hangszórókat párhuzamosan "ráköttem" az elsőkre, és maradt szabadon egy RR(rear right) és RL csatorna. Ha az RR-re kötöm a ménynyomót, akkor bizonyos zenéknél, amikor a bal csatorna szól, akkor a mélynyomó hallgat, mert nem kap jelet.
Próbáltam azt is, hogy az RR -t, és az RL -t is rákötöm az egy mélynyomóra, de akkor a sztereó miatt visszhangzik(vagy valami fura hangja van) néha.

-előre is köszönöm a segitséget, tippeket, ötleteket várok!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

Ne köss párhuzamosan hangszórókat, mert feleződik az impedancia, ami melegedést, torzítást és bántalmakat okozhat. A kimeneteket meg pláne ne párhuzamosítsd! Szegény Clarion többre érdemes ennél...
2 lehetőséged van:
- hanyagolod a 2 hátsó ajtóban levőt és ebből az egyik helyett bekötöd a mélyet
- a 2 hátsó hangszórót sorba kötöd és ezt kötöd az egyik hátsó kimenetre, a másikra a mélynyomót
de a legjobb egy erősítő beszerzése lenne. Minden maradna az eredeti felállásban, a mélyet az erősítő hajtaná. Minden szépen szólna és nagyot dörrenne a mélynyomó is.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2013
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 27, 2013 /

köszi szépen a tippet, azt fogom csinálni, hogy marad a két elsőajtóban a hangszóró, és az RR -re teszem a mélynyomót(amugy van erősitő is) , és még annyi kérdésem lenne, hogy nem lehetne az RR és RL-t valahogy összefonni(hidalni?)? azért lenne jó, mert betudom állitani a fejegységen, hogy a hátsók hangosabban szóljanak(mélynyomó), és ekkor halk zenével nagy basszus van, de ha az RR-en van a mélynyomó, és RL-en az egyik hátsó hangszóró, akkor egyedül zenél, s az nem kóser nekem
és amugy köszi a segitséget
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Állj, állj, állj!
Idézet:
„amugy van erősitő is)”
Ha van erősítőd, mi fenének kötöd a mélynyomót a fej hátsó kimenetére?
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

hát hová kössem? egy mono mélynyomóerősitőm van, arra nem köthetem rá az ajtóban lévő hangfalakat .. (fm modulátorról megy a zene, amit a fejegység fog be)
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Idézet:
„Van egy Clarion CD lejátszóm autóba, 4*45 wattos, 4 csatornás összesen(nincs mélynyomó kijövetel). A 4 ajtóban van 4 hangszóró, és mind bekötve, tökéletesen megy minden.
-a kérdésem az, hogy akarok egy mélynyomót rakni a csomagtartóba, és nincs ahová rákössem.”

Idézet:
„(amugy van erősitő is)”

Idézet:
„egy mono mélynyomóerősitőm van, arra nem köthetem rá az ajtóban lévő hangfalakat”

Most vagy nekem nem tiszta valami, vagy nem értelek...
Van egy 4*40W-os Clarion fejegységed, amiről mehetnek az első és a hátsó ajtóban levő hangszórók, valamint van egy mélynyomód, és van egy mono mélynyomóerősítőd... Mi a probléma? Ez így egy korrekt rendszer lenne, erre van kitalálva? Miért kötnéd a fej valamelyik oldalára a mélyet, és miért akarnád a sztereó hangszórókat a mono mélyerősítőre rakni?
Tehát miért is nem kötöd azt a mélynyomót a mono mélynyomóerősítőre?
Nincs a rádión vonal kimenet, ez zavar? hangszóró kimenetből is lehet csinálni vonalkimenetet az erősítőnek, ez a megoldás is sokszor jobb lesz bármelyik eddigi megoldásnál...
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

a mélynyomó a monó erősitőn van. Az erősitőnek az RCA bemenetet mivel kössem össze?
valahogy a hátsó hangszóró kimenetekből(RR és RL)-ből kellene bemenetet csinálni az erősitőnek
Idézet:
„(nem monó, csak bridges, és bocsánat ha összetévesztettem)(Mac audio 320watt 2:1 channel)”
.
Kerestem googlebe de nem találtam, valaki küld linket h hogy tudnám ezt megvalósitani?
előre is köszönöm, és elnézést a pontatlanságomért
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Te kész vagy teljesen...
Idézet:
„a mélynyomó a monó erősitőn van.”
Mióta?
Erről írtam az előbb, és adtam linket is! Csak rá kell kattintanod! Az eleje kicsit drága, de a racing bazárban van 1500Ft-ért, vagy SAL van 1890-ért. Ezt rákötöd a hangszórókimenetre, a másik vége meg RCA kábellel az erősítőbe.
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Köszi szépen, de ilyen segitség, hogy innen-onnan ennyi forintért lehet venni, az nem érdekel, én akarom megcsinálni, és olyan linkre gondoltam, ahol van leirás erről..
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

1500Ft-ért kapsz egy bedobozolt, csatlakozókkal ellátott, szintszabályzási lehetőséggel megáldott korrekt cuccot. Ezt megint nem igazán éri meg megépíteni. kihívás sem sok van benne, néhány ellenállás és kondi, meg a trimmerek...
itt látszik több fajtának a lelki világa
Az első egy sima ellenállásosztós, kondis leválasztós, amiről beszéltem. Olyasmi, mint itt az első:
ellenállásosztós illesztő, csak még kell mögé egy-egy 22µF/25V-os kondi, valamint nem 1k/10k, hanem 1k/4k6.
A doboz és az RCA csatlakozók alig jönnek ki egy készen vehető cucc árából.
Nincs azon az erősítőn véletlenül gyárilag ilyen bemenet?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) boris92 hozzászólása Márc 5, 2013 /

Egy kisebb rajzot tudsz feltenni ? Mono kéne , itthon összerakom. Pont ezen gondolkodtam hát ha van ilyen , és mikor beléptem akkor láttam a hozzászólásba
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

ez jólessz mellékeltem egy rajzot, esetleg nem rajzolnád be nekem, hogy hogyan kössem össze a dolgokat, így sokkal egyértelmübb, és kondikat is rajzold be légyszives, és lehetne h
stereon működjön az erősitő(mélynyomós)? előre is köszi
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A naezz.jpg törlendő.
A másikba belerondítottam a kért dolgokat...
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Na ez igen, ez kellett, köszönöm szépen!
(#) tommer007 válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

na megépitettem a cuccot, 22µF/63V -s kondikat használtam, ahol vettem, csak ilyen volt, aztmondták, hogy ez is jó, és 1.6k/10k ellenállásokat. ez igy fog tökéletesen működni?
(#) chorus hozzászólása Márc 9, 2013 /

Az autómban (Audi A4 8k 2008 új modell) gyári (Chorus4) fejegység van. Mivel az autó egyéb funkcióit is vezérli sajnos nem cserélhetem ki. Próbáltam Interface-t csatlakoztatni hozzá de a váltóvezérlő csatlakozó nem reagál, vagy kódolt vagy gyárilag süket. Rá tudtam dugni a Dension-t de nem történt semmi. Az Audi nem valami segítőkész, azt javasolták vegyek bele "tőlük" másik rádiót 170-ezerért...Pf!! az tuti eljátssza az Mp3-at. Ezügyben kérnék valamilyen segítséget, ötletet, van-e más megoldás, amivel megoldható lenne az jó minőségű Mp3-as zenehallgatás.Esetleg máshonnan, máshogyan bejuttatni a jelet,vagy a váltóvezérlőt feltörni vagy akár olyan megoldás is érdekelne hogy egy másik lejászót beépíteni a kesztyűtartóba. Én nem értek hozzá ezért olyan segítséget kérnék aki még is valósítja nekem.
(#) Ghoost válasza chorus hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Szia!

FM transmitter?
Bar nem tudhatom hogy nalad a
Idézet:
„..jó minőségű Mp3-as zenehallgatás...”

mit takar.
Nalam ez a megoldas volt a legegyszerubb.
Igaz nem Audi csak Renault
(#) chorus válasza Ghoost hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Most jelenleg az van benne, és azért írtam a minőségi zenét mert a rengeteg rádiócsatorna állandóan bezavarja. Azért köszi.
(#) Ghoost válasza chorus hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Oke, ertem.
Bocsanat akkor.
a 95MHz kornyeke szabad, nincs kozvetlenul mellette ado ha jol emlekszem.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) Inhouse válasza tommer007 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Ez egy egyszerű ellenállásos feszültségosztó, kondi leválasztással. Kevés dolog miatt következhet be a nem működés... Az azért fura szaküzlet, ahol nincs 1k-s ellenállás. Egyébként mindegy, nem olyan nagy eltérés, hogy észrevennéd, az erősítőn úgyis van szint állítási lehetőség.
Következő: »»   95 / 214
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem