Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   73 / 270
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Nem akarok tudatlanságomban nagy ostobaságot írni, de tartani nem tilos, mert ott is forgalmaznak ilyeneket. detektory.cz A használata már szigorúbb, sokkal.
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Hát nem rossz linket írtam be az előbb? De. www.detektory-ke.sk
(#) Yowie válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Ja, bocs, neked akartam írni. Én nem tudom, fémkeresős fórumon olvatsam, azért kérdeztem, igaz-e. A bolt nekem is rémlett, de görögországban is láttam detektor boltot. De ha már így van , esetleg utánnanéznél? Engem érdekelnének a szabályok.

A vassal kapcsolatban elképzelhetetlenül sok van, egy szántóföldön párlépésenként találsz valami szöget, éket, rozsdás valamit. Ha olyan géped van, amivel ki tudod szürni, attól még keresheted, Te döntöd el, viszont ha nem tudod szűrni, csak szeded ki a szemetet a földből. Próbáld ki, a surf egy jó gép, de igazából egy strand gép, méghozzá tengerpartra, igaz ott is inkább szemet szedet, mert ott is minden sokszázadik találatra jut csak valami, ha szerencséd van, ezért célszerű csökkenteni a haszontalan áskálódást...márha nem köztisztasági alkalmazott vagy.
(#) iZsolti válasza Yowie hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Nem vagyok köztisztasági alkalmazott. Szerintem kezdetnek ez jó lesz, aztán majd ha megunom a sok vasat továbblépek. A szabályok, hát itt mindent tiltanak. De tartani szerintem lehet, mert árulnak is, még web-bazárban is láttam.
(#) hangya válasza mateatek hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Sziasztok!
Mateatektől kérdezném , (meg a többiektől is) a Surf fej készítése következik , és az árnyékolást említetted. Mivel horonyba fogom beletekerni a vezetéket , utólag nehéz lenne megoldani. Valaki próbálta árnyékolás nélkül is és nem vett észre különbséget. De ha kell, akkor persze rakok rá. Alufólia megfelel, vagy olyan rézharisnya mint a koax kábelen van?
Teljes kerületén körbe kell rá , vagy kell kihagyni kis részt? (ilyet is láttam)
Köszönöm
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A legegyszerűbben így képzelem el, mint ahogy a képen próbáltam lerajzolni.
A "platóanyagból" megcsinált fej alsó részére, és a perem felőli oldalra ragasztanék háztartási alufóliát. A bordákra nem kell, a tekercses részre is csak a föld felől. Ha fölragasztottad, akkor egy helyen meg kell szakítani, hogy ne legyen rövidre zárt menet. GND-re kötni. Ha készen van, akkor valamivel le kell burkolni, hogy ne sérüljön.

PI_arnyek.jpg

(#) hangya válasza mateatek hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Köszi, akkor így csinálom ,bár egy kicsit furcsa , hogy ha nincs körbevéve a tekercs fóliával , akkor az hogyan árnyékol?
(#) mateatek válasza hangya hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Körbe veheted, de az nem befolyásol semmit. A talajkapacitás zavaró hatása ellen kell árnyékolni. Előfordul, néha, hogy Hold éppen fölötted van, de az nem zavar, mert olyan messze nem érzékel a géped. Főleg a kezdetekben.
(#) fogó válasza hangya hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!
Én egy ilyet csináltam, de a fej még csak árnyékolás nélkül volt kipróbálva.
(#) wolf92 hozzászólása Márc 7, 2013 /

Hellótok
6 voltos aksit hogy lehet felerősíteni 12 Volt-ra? mert csak ilyet tudtam szerezni, ami tölthető 6 V-os, 12 Amperos.... egyik tanár ismerősöm aki jártas ebben azt mondta hogy valahogy fellehet erősíteni csak nem tudom hogy hogyan kell..... :/
(#) Cavalier válasza wolf92 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Celluxxal fel lehet erősíteni, vagy gumipókkal is bárhova.

Amúgy step-up konverterrel elő lehet állítani 6V-ból 12-t, vagy többet.
(#) mateatek válasza wolf92 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Egy jó minőségű feszültség konvereter elkészítése szerintem nem jön ki annyi pénzből, mint egy olcsó, 12 voltos zselés akku.
Nem említve azt, hogy a konverternek is van saját fogyasztása.
Ha nem megfelelő konvertert építesz, akkor az megszórja zavarjellel úgy a készülékedet, hogy alig tudod használni.
(#) wolf92 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Áhhhhh köszi amúgy még a múlt hónapban kaptam egy Whites Surf PI Pro detektor kapcsolási rajzot, amin nem találom a tekercset és a menetszámot és akkor hogy építsem meg ha nincsenek meg az adatai????
(#) mateatek válasza wolf92 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Itt van egy kis segítség fej ügyileg.
(#) arion válasza mateatek hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Egyetértek. Én is gondolkoztam ezen, terveztem is egy egyszerű konvertert, működött is, csak épp a gép bolondult meg tőle. A bonyolultabb meg többe kerül mint a 12V-os aksi. Egyébként az én célom az volt hogy 8db olcsó ceruzaelemet használva kompenzálja a cellák üzem közbeni lemerülését. A célt ugyan megoldottam, csak a gépnek nem tetszett. A konvertert 12,5V-ra lőttem be, egészen 5V bemenő feszültségig tartotta is a kimeneti feszültséget. De mint mondtam, a gép megbolondult. Drasztikusan lecsökkent az érzékenység, és fals jelzések is voltak bőven. Szóval felejtős....
(#) SzMiki válasza arion hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Lehet kapni pár 100 Ft-ért 1 IC-ből álló konvertert, 2,6 V-ból már tud 12 V-ot. Persze pár ellenállás, tekercs még kell mellé.
Én ilyet tervezek, mert egyetlen LiIon akkuval meg lehetne táplálni a gépet, egyszerűbb tölteni, illetve könnyebb is lenne.
Ezek se jobbak?
(#) mateatek válasza arion hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Én Skori féle 555-ös kapcsolóüzeművel próbáltam. A tápegység jól működött, de a gépet gyakorlatilag használhatatlanná tette. Nem volt kedvem gyári kapcsolású tápot csinálni, mert az is biztosan bezavarja. A PI-t minden nagyon bezavarja. A keretes mélykeresőt 20-40 méterről megzavarja egy IB kereső. A villanypásztort szerintem 1 kilométerről kiszúrja. Amúgy eddig egy gyári gépben sem találtam kapcsolóüzemű tápot. Valószínűleg nem véletlen.
(#) arion válasza SzMiki hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Sztem te is arra gondolsz amit én csináltam. Ha jól emlékszem MC34063 volt az IC tipusa....
Mint konverter jó, de a gépet zavarja....valószínűleg nem a tekercs sugárzása, hanem a tápra ülő tüskék amik a konverterből jönnek. Lehetséges, hogy szkópon nézve fojtó-kondi T vagy PI taggal lehetne szűrni a zavarjelet, de mivel az IC dinamikusan változtatja a működési frekijét, vagy több szűrőcsoport vagy valami széles sávú szűrő kellene ami hülyére bonyolítaná az egész kapcsolást, ráadásul rengeteg munka is lenne. Ezért nem álltam neki én sem. Pedig olyan tuti kis konvertert gyártottam... 10x20mm az egész....
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) iZsolti hozzászólása Márc 10, 2013 /

Hali!
Összeraktam a Surf PI-t, egy 25cm-es tekercsel, a 2W-os ellenállás 400ohm kb.
De szkópom az nincsen. Próbáltam belőni, de pénzre, rézre, alumíniumra egyáltalán nem jelez.
Vasra pedig, pl.: egy kb 13-15 cm-es csavarhúzót olyan 50-60 cm-ről lát. Nekem az 50cm bőven elég lenne, de miért nem jelez rézre, meg alura? Nem akarok mélyre ásni, de jó lenne, legalább a vasat, rezet, alut látná. A tekercs 0,5-ös rézdrót, lakkozott, és alufóliával árnyékolt, meg egy rakás szigetelő szalaggal. Mit állítsak, hogy lásson más fémet is a vason kívül?
(#) mateatek válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

A delayt.
De ha valami rendellenessége van, azt szkóp nélkül senki nem fogja kitalálni.
Az alu és réz tesztfémek kicsik, vagy nagyok?
A PI alapban érzékenyebb a vasra, mint a más fémekre. De azért nem ennyire.
Hány menetes a tekercsed?
(#) iZsolti válasza mateatek hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

A tekercs számot innen néztem: Bővebben: Link
22 menet, de nem 0,40-es drótból, hanem 0,50-esből mert csak az van itthon, a 2W-os ellenállás igy kb. 400ohm-nál a legjobb, hallásra.
A tesztfémek 1-eurós és valamivel nagyobb régi szlovák 10 korona. Alunak meg egy kisebb hűtőborda.
Számíthat az, ha a kábel a tekercstől antenna koax, gyári F-konnektorral?
Az árnyékolása ennek alu fólia rég állóval, a közepe réz.
És még annyi, hogy a gyári rajzon egy konit (100nF) helyettesítettem egy 220nF-ossal, mert csak ez volt itthon. Nem hiszem, hogy számítana.
(#) nagym6 válasza arion hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Tiltható dc-dc konverter kell, amit a válaszjel nagyon rövid ideje alatt leállítunk. Ezalatt a tápkondi simán adja önállóan a tápot, 0 zavarjellel. Működő konverter zavarszűrése ahol ekkora erősítés van, igen komoly feladat. A zavarjel több forrású, ez hosszabb téma lenne.
(#) mateatek válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Szkóp nélkül vak az ember, csak találgatni tudnék, hogy mi okozza. Talán túl korán vesz mintát a géped. Toljad későbbre a mintavételezést.
(#) nagym6 válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Óvatosan a szkóppal, mert itt 500V-700V feszültség is van a tekercsponton. Oda véletlenül se tapints vele. Gyengébb szkópok bemenetét tönkreteheti egy pillanat alatt. De ezt csak ezzel lehet rendesen beállítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) iZsolti válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Skóppal melyik pontot mérjem, és milyen jelalakot érjek el?
Lehet lesz szkóp.
(#) mateatek válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Ha kb. 15 oldallal visszább olvasol, akkor minden kérdésedre megtalálod a választ, és a jelalakot.
(#) nagym6 válasza iZsolti hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Talán valaki besegít ehhez a hiányos válaszomhoz. Ezt a típust nem ismerem, de alapelv a következő. A keresőtekercs utáni, ennek jelét erősítő ic2 6-os lábán látható a válaszjel, ha fémet közelítessz a tekercshez. Különböző fémeknél is vizsgáld. A jelnek amelyik része-szakasza legtöbbet változik, azt kell a mintavevő-delay impulzusnak engedélyezni tovább. Ez kétsugaras szkóppal nézhető. Egyik sugár az ic. 6.os lábon, másik a kapujeleken, ic4a, ic4b, és ic3b kimenetén. Itt viszont két kapujel van, nem tudom, hogy a másik kapujel szerepe mi, de szkópon látva biztosan következtethető a logikája.
(#) fogó hozzászólása Márc 14, 2013 /

Sziasztok!

Mostanában próbálgatom a Surf fejét árnyékolni, mert a vizes talaj miatt folyton sípol.

Alufóliával próbálkozom, a tekercsre csavarva, a fólia nem alkot zárt menetet.
A fóliára réz huzalt tekertem, annak a végét a tekercs negatívjára forrasztottam. A fólia teljes hosszában vezet, szakadás nincs benne. A tekercs negatívja az áramkör "GND"-jára, azaz az akku negatív pólusára csatlakozik a koax harisnyáján keresztül.
A probléma viszont az, hogy az árnyékolás miatt a gép úgy viselkedik, mintha fémet érzékelne, ezért a céltárgy közelítésére már nem szólal meg. Ha az árnyék vezetékét leválasztom, akkor is, ha a tekercs másik pólusára kötöm, akkor is fennáll a jelenség.
Akkor hajlandó rendesen működni, ha az árnyék vezetékét az ujjaim közé fogom és az ujjammal megérintem a tekercs valamelyik pólusát.
Próbáltam azt is, hogy az árnyék vezetékét külön huzallal az akku negatívjára kötöttem, úgy sem jó.
Mi lehet a megoldás, próbáljak a söntön állítani?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

A rézhuzalt lehagynám, mert azzal lehet, hogy már túl sok a fém a fej körül. Csak egy helyen csináljál kontaktot az aluval. Ha folytonos az alu, akkor nem lesz gond.
Nekem alufólia árnyékolással nem volt ilyen gondom, de én nem spirálisan tekertem rá, hanem egy csíkot hajtottam rá a fejre.
Amikor az ujjaddal része lettél az áramkörnek, akkor vajon induktív, vagy kapacitív voltál. Esetleg mint ellenállás, vagy rezgőkör szerepeltél benne.
(#) hangya hozzászólása Márc 14, 2013 /

Sziasztok!
A surfhoz kérnék egy kis segítséget. Van egy kis egyszerű orosz szkópom , azzal méregettem. Lerajzoltam a jeleket, a tekercsen ,és a műverősítő kimenetén. Az offszetet milyen jelalakra kell állítani?
Most úgy működik , hogy nagyon halkan folyamatosan sípol a fejhallgató, a potik tekergetésére nem reagál , és fémre sem. A 4066-os 1-es lábára még megérkezik a jel ,de a 2-esen már nem láttam semmit ,és az utána levő műverősítőn sem találtam jelet. A 4066 rossz lehet? Köszi

IMG_1603.jpg

Következő: »»   73 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem