Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   32 / 142
(#) _vl_ válasza r4pt0r hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Szerintem jól gondoltad, így ránézésre nekem ez jónak tűnik.
Trafó - egyenirányító - kondi, ennyi elég. Kondiból 1A-hez 4700µF-ot raknék.
(#) r4pt0r válasza _vl_ hozzászólására (») Feb 28, 2013 /

Köszi a segítséget, így már el lehet kezdeni építkezni.
(#) oreg1965 hozzászólása Márc 2, 2013 /

Sziasztok!

Van 2 db Luxeon Rebel trispot powerLED: LXM3-PW81. A Ledaruhazból vettem, (http://ledaruhaz.hu) és egy meghajtót hozzá, ami az LM3404HVMA áramgenerátor csipre épül, 700 mA-es modul, ez: http://www.ledaruhaz.hu/#a137257

A leírás szerint 3-48V-os feszről megy és 1-12 db ledet lehet sorba kötni. Mint kiderült, 12 V-ról a trispot 3 ledjét szépen elhjtja, de amért áram nem 700, csak 560mA. Ez még hagyján, de 2 modult (6 db LED-et) már nem hajt el. Gondolom, kevés neki a 12V-os bemenő fesz, mert nem tud felfele konvertálni. Ezt viszont illett volna megadni róla, mert a vezérlő típusát sem írták ki, hogy az ember utána nézhessen. Az LM3404HVMA adatlapja szerint akár 75V-os bemenő fesz is rá lehet kötni, a WEB-áruházban csak 48V-ot írnak. AZ elkó a modulon 63V-os. Megpróbáltam a 48V-os elektromos bringám akksijára kötni a modult, és megdöglött (bár az akku teljesen feltöltve nem 48V, hanem 56V, de még ez is messze van a 75V-tól). 1 villanás, és vége lett. Gondolom, az IC szállt el, mert a LED-ek másik modullal azóta is működnek szerencsére, másik meghajtóról. Az IC egyébként nagyon jó. mert 560 mA-es folyamatos üzemnél sem melegedett, szemben a mostani meghajtó áramkörömmel, amit már 310 mA-nél is hűteni kell.

Tudtok valami tippet arra, hogy miért szállt el a modul? És miért csak 560 mA-ert adott ki 700 helyett? És főképp olyan beszerzés érdekelne, ahol lehet kapni kicsi (SMD-s) vezérlőt, ami tudja is azt, amit hirdetnek róla? Ez az LM3404HVMA szimpatikus, de más, bevált meghajtó is érdekelne. 12 vagy 48V-ról kellene hajtanom, és 700 mA-es árammal, sorba kötve 2×3 db LED-et.

Üdv:

Öreg
(#) mikol hozzászólása Márc 6, 2013 /

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni a következőben.
Vásároltam ebay-ről egy 20W-os 30-35V-os LED-et, hozzá egy 30-35V 680mA-es tápegységet.

A problémám az, hogy üzemeltetés közben keveslem a LED fényerejét, melyet az áramfelvétele is igazol.
35V-os feszültség mellett 196mA áramfelvétele van a LED-nek, mely 6.86W-ot eredményez.
Szerintetek mi lehet a gond?
Próbáltam itthon talált táppal is, mely 34V 500mA-t tud. Ezzel 167mA-t vett fel a LED...

Előre is köszönöm a segítséget! Üdv.: mikol
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) _vl_ válasza mikol hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Van-e adatlapod a LED-hez?
(#) mikol válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Adatlapom nincs, csupán az ebay adatlap, azon viszont sok adat van.

http://www.ebay.com/itm/20Watt-20W-Cool-White-IC-High-Power-LED-200...fc8edf
(#) bbalazs_ válasza mikol hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A tap gondolom feszultsegkorlatozott, a nagyobb aramhoz viszont magasabb feszultseg tartozna. Legyen legalabb 40V-os a tap
Keress masik tapot, de legyen aramgeneratoros, NE feszultseggeneratoros.
(#) mikol válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Badarságot írtam a táppal kapcsolatban, az 30-42V-os 680mA-es.

http://www.ebay.com/itm/20W-DC-30-42V-Power-Supply-AC-85-250-640mA-...f4031c
(#) _vl_ válasza mikol hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Ha ezeket összekötöd, és tényleg 35V jön csak ki a tápból 0.2A mellett, akkor sem a táp, sem a LED nem a megadott adatok szerint működik. A LED-nek akár jó oka is lehet erre, ha mondjuk nem raksz alá megfelelő hűtést, és túlmelegszik (bár leginkább elfüstölne akkor). De a táp tuti nem hozza az elvárásokat, mivel ha a LED-en csak 0.2A-t tud átpréselni, akkor ki kéne üljön a kimenetére a max. feszültség, amit tud, és az nem 35V.
(#) mikol válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Erre gondoltam én is, de onnantól, hogy meg volt adva, hogy a LED 30-35V között üzemel, nem mertem nagyobb (40V) tápra kötni, a 35V-ot meg másik táppal is lepróbáltam ahol szintén hasonló 170mA-t vett fel.

Mellékesen a LED kissé melegszik csak, hűtésére egy PII-es hűtőbordát használtam amivel több 10 perc után is kézzel tapintható hőmérsékletű maradt. (ez is sejteti, hogy valami nem kerek)

Délután megpróbálom nagyobb táppal.

Köszönöm a segítséget!!!
(#) bbalazs_ válasza mikol hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A kepen ket sorban latok 10-10 diodat, szoval szerintem ezek 10-enkent sorba, es a ketto parhuzamosan van kotve. Igy a 36V koruli ertek lenne a megfelelo.
Ket dolog lehet:
1. mivel gondolom ebayen vetted valami kinaitol, igy semmiben nem lehetsz biztos, meg abban sem, hogy egy hibasat soztak rad.
2. a tap nem tudja a megadott aramot biztositani.

Probalgasd kulonbozo tapokkal (akar labortappal is, 700mA-es aramkorlat mellett noveld a feszultseget). Szerintem ide minimum 1A-s tap kellene. A LEDeknel az aram a lenyeg, a feszultseg csak arra szolgal, hogy az ellenallas fuggvenyeben ezt kialakitsa. Ezert szerintem mehetsz feljebb a feszultseggel.

Rendben, megpróbálkozok vele.

Nagyon köszönöm!!!

Kedves _vl_ és bbalazs_!

Kipróbáltam a javaslatotokat.
Saját tápegységgel 42V mellett 480mA-t vett fel a LED, amivel már produkálta a kívánt 20W-ot!

A változás egyértelmű mind fényerőben, mind hőtermelésben.

Köszönöm a segítséget még egyszer!
(#) lanti válasza mikol hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Nemrég érkezett egy 50 W -os modul én 1,3A és kb 36V a max fény.

A 20W-os amit jelenleg is étkezőben használok világításra 0,5A és 33 V igy a hőfok 55 C fok egy 50x50x40 es valami proci hűtő bordán.
(#) mikol válasza lanti hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A tápot rendelted hozzá vagy te csináltad? Ha rendelted, megkérdezhetem, hogy milyet rendeltél?
Gondolkozom még 100W-os rendelésén, de lehet csak 50W lesz belőle.

Az 50W-oshoz mekkora hűtőbordát használsz?

Köszönöm az infókat!
(#) lanti válasza mikol hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

A LED sima ebayes meleg fehér az 50-es és hideg fehér a 20-as. Meleg fehéret véletlenül vettem meg, nem tetszik a fénye de ha már megvan...

Saját átalakítás mindkettő tápja.

A 20W LED kapott egy Canon tintasugaras nyomtatóból kimentett 30V-os tápot ezt nagyon egyszerű volt hozzá alakítani + egy tekerés a trafó szekunder részére és a TL osztóján picit kellett állítani az áramot mérve.

Az 50 W-os már furmányosabb volt mert oda kellett az áram. Ezt egy HP nyomtató tápja oldotta meg az a 3 vezetékes fajta amin van 32V meg 16V is. Itt sajnos a primer áramkorlát is beleszólt és a szekunderen a TL osztóját is alaposan meg kellett dolgoznom most kb a lehetséges teljesítményének a 95 százalékán működik.
Tartós próbát még nem csináltam vele mivel a hűtéshez találtam ugyan egy rézközepű kör alakú processzor hűtőbordát amit még a régi 3 GHz-es procik mellé adtak csak elkevertem, így most egy VGA hűtőbordára va felcsavarozva ami kb 5 perc alatt 60 fokos azzal nem tudom próbálni. Elvileg a működési határ 120 Cfok az ajánlott maximum, pedig a 85 Celsius. Elképzelésem szerint egy kültéri reflektorban lesz a helye de ez még változhat pláne, hogy a táp nem kicsi!

A 20W-os megoldásomról van itt pár fotó.
(#) mikol válasza lanti hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Köszönöm a sok hasznos infót!
Jól hangzik, én rendeltem most 100W-osat, táppal, kíváncsi leszek mit tud és, hogy jó lesz -e a táp.
A 20W-osat most felraktam egy pici P1-es hűtőbordára egy 12V-os ventivel, és 10-20 perc után sem ment 40C fok fölé a hőmérséklete, elég jól meghűti köszönhetően a ventinek.
(#) Saggitarius válasza lanti hozzászólására (») Márc 8, 2013 / 1

HA valoban azt szeretned, hogy hosszu eletu legyen a leded, akkor nem igazan menj 60fok fole. A 110-120 fok megengedett homerseklet nem a hutobordara van ertelmezve, hanem a reteghomerseklet, amit nem igazan tudsz merni, csak kalkulalni a kozvetlenul led mellett mert ertek +5 - +10 fok.
(#) lanti válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Köszönöm! A 20 W-os LED a bordán a LED melett mérve 55 fokos 1 óra üzem után, úgy gondolnám ez még megengedhető. Átlagosan 15-30 percet működik.
(#) bbalazs_ válasza lanti hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

A helyedben azert majd ugyanezt a merest elvegeznem egy jo 35 fokos nyari napon is.
Mar persze ha nem klimatizalt helysegben mukodne a cucc.
(#) Saggitarius válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Nem szukseges ekkora kulonbseg, mar 3-4 fokos kornyezeti homersekletvaltozas eseten is jelentosen megno a chip homerseklete (akar 8-10 fokkal is, volt szerencsem tapasztalni a mult honapban)
(#) laszlokunstar válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Na meg az elhelyezés is sokat számít. Ugyanazon lednél 10 celziusz fok különbséget tapasztaltam, ha 90 szög fokkal elfordítottam a bordát, és emiatt kevésbé tudott hűlni, a bordák közötti áramlás megszűnt az elfordítással.
Nekem is a hőmérséklet megemelkedése a legnagyobb gondom mostanság. Úgy próbáltam megoldani kis feszültségű áramgenerátornál, hogy a PT4115-ös vezérlő DIM lába és a föld közé kötöttem egy NTC-t, a fényerőt és az áramot ezzel korlátozom a hőmérséklet függvényében. 230V-os áramgenerátornál még nem találtam erre megoldást.
(#) Titusz90 hozzászólása Márc 16, 2013 /

Sziasztok
Segítséget kérek tőletek !
Van 1 elemlámpa fejem amibe nem tudom hány W-os led van.
De az akkujáról 180 mA folyik át rajta
és egy kis tápról szeretném üzemeltetni aminek a feszültsége 9.2V.
jelenleg 1 LM317 es IC vel korlátozom az áramot , de viszont elég szépen fűt az IC is és a trafó is.
korábban olvastam h ez nem a leg gazdaságosabb , ha ez nem akkor mi a gazdaságos ,és a jobbik megoldás?
(#) mikipro hozzászólása Márc 29, 2013 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a nagyobb áramú Led-ek működtetésében? Van néhány XLamp XM-L LED-em ezeket tenném az autóba. A változó feszültség miatt mindenképpen valamilyen vezérlésre gondolta feszültség vagy áram. Talán az áram vezérlés jobb és stabilabb lenne. Max áram 3A, ezt 3.4V-on veszi fel. Az élettartam növelés miatt egy kicsit kisebb áramra gondolok kb 2.8A. Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza mikipro hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

A nagyobb áramút is ugyanúgy kell működtetni mint a másikat, csak nagyobb árammal, mindegyikhez áramgenerátor szükségeltetik (olyan jó hogy ezt nap mint nap újra le kell írni...). Ha nem az autó belső terébe szeretnéd hanem esetleg az elejére nappali fénynek, akkor azt felejtsd el. Utóbbihoz javaslom tanulmányozni az ide vonatkozó köhém rendeletet, másrészt küldenek kínából kb. 7000Ft-ért olyat amit csak be kell építeni, és az előírásoknak is megfelel (fényerő, jelzés a búrában stb.).
(#) mikipro válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Belül tenném fel, tudom a rendőrök is nézik az Eu jelzést. Most éppen az LM3434SQ-t nézem, de még nem találta hozzá árat, az sem az utolsó! Gondolkodok még a lőtéri felhasználáson, jelenleg 150W-os reflektorok vannak felszerelve kb 30cm-es távolságban. A meleg fényű jónak tűnik, de az áram szabályozás nem tűnik olcsónak. Néztem 555-ös Ic-s vezérlést Skori oldalán a 4A -esig az elfogadhatónak tűnik. Nem foglalkozom nyák tervezéssel, de lehet rá kényszerülök!
Köszi
(#) SzT3 hozzászólása Ápr 5, 2013 /

Sziasztok!

Power ledeket szeretnék 5-6-os csoportban villogtatni.
Pontosan ilyen ledekről lenne szó.ahogy olvasgatok és tanulmányozom a dolgokat arra rájöttem hogy nem a feszültséggel hanem árammal kell meghajtani Bár pontosan nem egészen értem ezt!
Tételezzük fel ilyen ledből 3-at szeretnék egy csoportba villogtatni:
ez 3,4 V 350 mA ledenként
hogy ne legyen a nyitással gond és egyformán világítsanak ezért gondolom a 3 ledet érdemesebb sorba kötni akkor kijön 10,2 V fesz de az áram az 350mA marad vagy az is szorzódik 3-al tehát lesz 1050 mA? Bocsi de kicsit belekavarodtam a törvényekbe.
Előre is köszönöm.
(#) nedudgi válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 / 1

Ha több LEDet sorbakötsz, a nyitófeszültség többszöröződik, a szükséges üzemi áram nem változik.
(#) SzT3 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /

Akkor jól tippeltem! Csak féltem hogy lámaságot írok le.
Tehát akkor jelen helyzetben olyan áramgenerátort kell készítenem ami 10,2 V 350 mA ad.
Nem érdemes se alul se túl hajtani ugye? Pláne mert nálam villognia kell.
Akkor most beleásom magamat az áramgenerátor építés logikájába és rejtelmeibe.
Esetleg infó? De keresem énis...
Köszönöm a választ!
(#) Cimby hozzászólása Ápr 6, 2013 /

Ez csak kiváncsiság mibe használnád a ledeket, mibe villognának ?
Üdv
Következő: »»   32 / 142
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem