Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Lapozás: OK   10 / 91
(#) Zupp87 hozzászólása Nov 2, 2007 /
 
Sziasztok. Én éppen most építettem meg az LM1036-omat, amiröl 2 db TDA7294 megy. Tudom.. a kritikusok rögtön megszólnak majd ezért az összeállításért de most nem ez a lényeg... Az erősítőbe nem terveztem koppanásgátlót, mivel -és ez be is bizonyosodott- a 7294 rendelkezik ilyennel... Eddig nem is volt semmi baj, mig csak a végfokot próbálgattam natúrban. Most, hogy van az előfok is, minden ki és bekapcsoláskor egy hatalmasat lök a membránon. Lehetséges hogy nF nagyságrendűre kellene cserélni azokat a 10 mikros kondikat a kimeneten? Mondjuk a TDA-k bemenetén 220nF van... Valakinek volt ehez hasonló tapasztalata?
(#) vicsys válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Sztem meg mindenképpen érdemes lenne egy védelem, koppanásgátlóval egybeépítve. Hidd el, nem csak a koppanás oldódna meg, hanem nyugodtan használhatnád. Jó lesz az, hallgass rám.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /
 
Koppanásgátló

Egy másfajta, saját nyáktervet csatolok.
(#) szilva válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Szerintem az van, hogy az előfok egy tápfeszről megy, és amíg annak a kimenetén a kondi feltöltődik bekapcsoláskor, addig rántja meg a hangszórót.

Szerintem el lehetne tüntetni a koppanást, ha a bekapcsolás úgy történne, hogy a TDA standby és mute funkciói aktívak, és csak 1-2 másodperc múlva, amikor már elmúlt a bekapcsolási tranziens engedélyezed a végfokot ezekkel a jelekkel.
(#) Zupp87 válasza szilva hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Köszi szilva, én is pont erre gondoltam, tudomásom szerint is ált az egy tápfeszes dolgok szoktak koppanni... Azonban a jövő hétig most leállt a munka... miközben azt méricskéltem, mi a fenét lehetne tenni h mégse koppanjon, bakiztam, és összezártam valamit az LM317 stabilizátor részben, megkapta a +40Vot a szerencsétlen, és az 1036 szépen elfüstölt Ez van, ha kapkod az ember Nade sebaj.. tanulópénz- mondta faterom. Csak kérdés: a JM Intruderben fogok e kapni Miskolcon LM1036ost? Mivel ezt az sosben rendeltem, és ugye ott 5000 a minimum... na majd hétfőn kiderül. Köszi egyébként a tippet.. én már reléket működtető monostabilon gondolkodtam.. de ez igy egyszerűbb lesz remélem Lehet hogy elég egy egyszerű , nagy időállandójú integráló tag a MUTE-ra...
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2007 /
 
Közben megnéztem a TDA adatlapját: a MUTE belakcsoláshoz tartozó max. feszültség 1,5, a kikapcsolásához tartozó min. feszültség 3,5V... szóval jó lesz szerintem az az RC integrátor a MUTE-ra. Annakidején a 74192-es számlálómat is ugyanígy reseteltem bekapcsoláskor, csak annál TTL jelszintek voltak.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
Nos.. megszületett a TDA mute bemenetét felhasználó koppanásgátlóm, bár nem lett olyan egyszerű, mint ahogy azt én hittem... a 10000 mikrosok lassu kisülése miatt a bekapcsolási késleltetés még csakcsak ment volna... viszont kikapcsoláskor igyis ugyis koppan. Tehát az előfok tápjáról (a +40Vra egy LM317, 13V-ra beállítva) meghajtottam egy TL071-est, komparátorként beállítva. Az osztókat úgy állítottam be, hogy amikor kikapcsolom a trafót, és elkezd csökkenni a kondi töltöttsége, ezzel együtt feszültsége 35V alá csökken, a komparátor billen. A plusz tápfeszt figyeli. A le és felfutást a kimenetén lévő módosított integrátor késlelteti. Az előbbi hozzászólásomban megadott TDA mute szinteket figyelembe véve: bekapcs után 1s-mal engedélyezi a kimenetet (addigra tapasztalatom szerint rég koppant), kikapcs után pedig 1,5s múlva mutézik... A kapcsrajz első részében a tápáramkört szimuláltam egy impulzus-generátorral.. a 10000 mikrós kondit kisütő ellenállást a 2 TDA IC max. nyugalmi áramára, 2x60mA-re méreteztem. A kapcsrajzon a 3. számú vezeték jelzi a kimenetet.. most már este van.. de holnap megpróbálom érthetőbben megszerkeszteni a kapcsolási rajzot És ha kipróbáltam élőben, majd beszámolok, műxik e vagy sem
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
Ja bocsi, itt LM324 van, de azért irtam TL071-et, mert nekem az van itthon Csak a PSpice Student Demo verziójában nem találtam 071eset
(#) Zupp87 hozzászólása Nov 7, 2007 /
 
Nos... utánagondoltam, és rájöttem: fordítva van a mute bemenet hiszterézises karakterisztikája, mint ahogy azt hittem, szóval mégse olyan szuper ez a kapcsolás... tervezem bele a következő komparátort, ami kiküszöböli a hiszterézist de tul sokat dumálok már ide.. tudástárba megpróbálok majd egy cikket összekalapálni, ha kész leszek vele.
(#) Ricsi89 hozzászólása Nov 7, 2007 /
 
helló
Én is megcsináltam ezt az előfokot. Nagyon jól szól, csak észrevettem, hogy a bemenő jelhez képest kisebb jel jön ki. Eddig az erősítő jól szólt nélküle, most meg csinálhatok egy előfokot utánna, mert igy csak félhangerőn szól.
Ja és amugy nekem is koppan bekapcsoláskor, de nekem lesz benne koppanásgátló. csak be kell kötni.
Nagyjából ennyi.
(#) Zupp87 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
Szia!
Én a laptopom hangkártyájáról hajtottam meg előtte is és utána is... Nekem az LM sokkal jobban kivezérli a végfokot, szóval én nem tettem utána előerősítőt. Elvileg van egy belső stabilizátora, szóval a tápfesznek nem lenne szabad befolyásolni a akimenőjel szintet.. Mondjuk az adatlapján 12Vos tápnál írja a max. 1Veff kimenőjelszintet. Nekem 13,8V-ot kap az LM317től.
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Hello!
Én is most építettem 2 TDA 7294-t, előfok pedig TDA1524.
És nekem se kikapcsolásnál, se bekapcsolásnál nem koppan. Én a hangerőt nem az előfokkal szabályzom, mert az "lebegtette a hangszórót" ugyhogy egy sztereo log poti lett a megoldás.
(#) Zupp87 válasza Carter hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Mekkora kondi van a végfokod bemenetén? Nekem 2x220nF van, ahogy a gyári kapcsolásban láttam. Szépen átereszti a mély hangokat, még 20 Hz alatt is (hanggenerátorral próbáltam ki), és a lüktető egyent, amit az előfok ad ki magából, mikor tekergeted a hangerőt, szépen levágja. Csak ez a fránya koppanás.. de ezt is megoldom előbb utóbb
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Hello!
mellékelek egy igénytelen rajzot, nekem így van.

be.JPG
    
(#) Ricsi89 hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
helló
Nektek nem zúg az erősítő letekert hangerőneé. Nekem eléggé zúg. Most az ic ilyen zajos vagy valamit én szurtam el?
(#) szabi83 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
sztem fold hurkod van..
(#) Ricsi89 válasza szabi83 hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Hát nemtudom. Direkt figyeltem és egy pontba kötöttem minden testet. Majd holnap megnézem. Ja és mennyit vesz fel ez az ic max, mert a stab ic nagyon melegszik.
(#) Zupp87 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Szia!
Megnéztem: az LM1036 átlagosan 35mA-t, de max 45mA-t eszik. Ezen adat fölött van megjegyezve, hogy a disszipált teljesítmény 1W. Hát igen, melegszik is. Egyébként az, hogy a stabkocka mennyire melegszik, attól függ, hogy hány voltból állítja elő az IC tápfeszét. Ugyanis az ilyen stabilizátorokban a befolyó és a kifolyó áram megegyezik, viszont a bemeneti és a kimeneti feszültség nem. A kettő különbsége a soros áteresztő tranyón esik, és mivel P=U*I, ezt a különbözetet elfűti. Ezért kicsi a lineáris disszipatív stabilizátorok hatásfoka. Nekem +40Vbol csinál egy LM317 13,8V-ot, szóval radiátor.. Viszont még eddig nem oldott le egyik védelme se. Ha esetleg valaki hibát talál az okoskodásomban, az azért van, mert egy éve volt ez elektroIIböl
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Melyik suliba jársz?
(#) Zupp87 válasza Carter hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
ME GÉK - Villamosmérnöki BSc, 3adév, Elektronikai Tervezés és Gyártás szakirány.... ahoz képest túl lennék? Felejt az ember, na...
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
én kandós vagyok, szintén 3ad év BSC. De nem emléxem hogy stab ict ennyire tárgyaltuk volna.
(#) Zupp87 válasza Carter hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Én elektroII vizsgán azt húztam ki pont... az analóg lineáris disszipatív tápegységeket. Mi egy komplett fejezetet foglalkoztunk vele... ezeknél többet csak a kapcsolóüzeműekkel..
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
A fejezet felépítése a következő volt: soros/párhuzamos stabilizáció elve, blokkvázlata; túláram védelmek: egyszerű túláram védelem (lehajló áram/feszültség karakterisztika), visszahajló áram/feszültség karakterisztika (korlátozott zárlati teljesítmény); egyszerű zener diódás stabilizátor; diszkrét elemekből felépített soros stabilizátor visszahajló karakterisztikájú túláram védelemmel; uA723 stabilizátor működése; 78xx/79xx sorozat működése, kimeneti feszültségének változtatása, soros/párhuzamos kapcsolásaik. Ha valakit érdekel, előszedem a saját jegyzetemet, és csinálok ezekből egy cikket.
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Ja nagyon fűt a 7812. Lehet kihajítom a túróba.
Van vhol itthon egy nagyon pici 9v trafom, mögé teszek 4 diodát azt kész. Nem hinném hogy több helyet foglalna mint a 7812 a hűtőbordával.
(#) Zupp87 válasza Carter hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
És a 7812 előtt mennyi fesz van? Had fűtsön.. rakni kell rá hűtőfelületet.. nekem egy ilyen kis rátolható izé van rajta, direkt TO220-hoz, mármint az LM317-emen... Üzem közben kézzel még éppen meg lehet fogni, de süt.. de ált reggeltől estig be van nekem a cucc kapcsolva, és semmi baja (40V-bol csinál 13,8at, szoval érthető h fűt)
A trafóval meg a 4 diódával az a baj, hogy azt még simítanod kell egy pufferkondival, és vegyük azt, hogy a névlegesen 9Vos trafó üresen kb 10 V-ot ad. A kondi meg csúcsértékre tolja fel a feszt, ami 14,4V... ezt még simán tűri az LM1036. Viszont terhelve ez csökkenni fog (attol függ, mennyire pici az a trafó). És hát az is igaz, hogy van egy belső stabilizátora... viszont én azért ajánlom neked mégis nagyon erősen a "radiátor" 7812-t, mivel ezeknek nagyon jó a búgáselnyomása, moondjuk ha nagy puffert teszel elé.. Na mindegy, én azért maradok a "fűtőtesteknél"
(#) Carter válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
27 V van
(#) frrrrr hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Sziasztok!
Átfutottam az LM1036N pdf-t. Úgy látom, hogy a grafikonok közül a figure9 hasonlít (vizuálisan) a legjobban a fiziológiai görbéhez.
Ez viszont a 6. lábon 100 nF-os kondenzátort feltételez. Ha van kedve valakinek kondenzátort cserélni, adjon hírt a változásról, volt-e értelme a cserének (loudness bekapcs.).
(#) Ricsi89 hozzászólása Nov 22, 2007 /
 
Helló
Megcsináltam a kapcsolást, de a hangszínszabályzó a gyári értékekkel nem igazán jól megy. A mélyet fe kell tekerni teljesen, mert alig van mélyhang. A magas meg le van tekerve teljesen. Milyen kondikra cseréljem ki azokat amik most vannak hogy több legyen a mély? Tudom egyszerűbb lenne próbálgatni, de nem akaron szétb*szni a nyákot.
(#) DJ Szabcsa hozzászólása Nov 23, 2007 /
 
Múltkor megrendeltem ezt az LM1036N nevezetű sztereó előerősítőt egy kit-ben és mondhatom elég egyszerű kis szerkezet, de mégis nagyszerű.Na gondoltam beviszem a nyákrajzot a gépbe.Sikerült is.Mellékletben megtaláljátok a nyákrajzot ami tuti jó és hozzá az alkatrészlistát is.Ja a nyákrajz Sprint Layout 5.0-val készült.
(#) DRoland válasza DJ Szabcsa hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
Ha szabad kérdeznem honnan rendelted? Urbántól vagy esetleg a D-Audiotól? Hamarosan én is szeretnék...
Következő: »»   10 / 91
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem