Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé kérdés

Témaindító: M.Béla, idő: Szept 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 42
(#) zetyere hozzászólása Feb 19, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Csak egy kérdésem lenne!Smd relét használhatok led szalag kapcsolására lcd háttérfénynek?
Nincsen csak 5 volt amit kapcsol az alaplap és az nem elég a 12 voltos led szalagnak.üdv Ottó
(#) zetyere válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 19, 2013 /

Azzal nincs gondom hogy mekkora a kapcsolásnak a tűrése.Csak hogy egy smd relé órákon át behúzva képes hibátlanul működni!Találtam relét ami pici is és 5voltos.20volt 1 amper a kapcsolási feszültsége.
(#) sejtek hozzászólása Márc 4, 2013 /

Sziasztok

Remélem jó helyre Írok a problémámmal.
Tehát a helyzet a következő:
Csináltam egy egy vezérlést relékkel, ahol az egyik időrelé nc kimenetén önmagának ad a mágneséhez +24V-ot. Amikor lejár a beállított idő, akkor oldana a kimenet, és el kéne engednie önmagát. Ehelyett elkezd zizegni a cucc, mert nincs ideje a leváltáshoz, és egy végtelen ciklus alakul ki.
Tudtok erre megoldást mondani?

Á
(#) nedudgi válasza sejtek hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Biztos az én hibám, de nem látom magam előtt, hogyan oldottad meg a feladatot. Ha lerajzolod, akkor biztosan tudunk segíteni.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) sejtek válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Oké, kb egy óra múlva tudok küldeni egy rajzot. előre is köszi
(#) Gafly válasza sejtek hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Az NC az a Normally Closed, azaz nyugvó érintkező. Ha ezen keresztül kapja a behúzó tekercs az áramot, akkor zizegnie is kell, mert (újra) feltaláltad a villanycsengőt
(#) sejtek válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Hello

Csatoltam a kapcsolást. r1, és r2 sima relé, ir1 és ir2 kikapcsoláskésleltetett (a tápra adott feszültség után beállított idővel meghúz) időrelé, vsz1 és vsz2 vezérlőszelepek, tr egy darab trafó, g1 és g2 nyomógombok.
Egy pneumatikus gépet működtet nagyjából így:
ha megnyomjuk a g2 nyomógombot akkor r2 és vsz2 behúz, és úgymarad a ciklusidő végéig amit ir1-el állítunk be.
g1 nyomógombbal indítjuk a ciklust, ekkor behúz r1 relé, és elkezd számolni ir1, és ir2, tr trafóra 220v feszültség kapcsolódik. ir2 időrelén beállított idő után Ir2 behúz, nyitja az nc kapcsát és tr lekapcsol és vsz1 áramot kap és a szelep behúz.

Elvileg Ir1-en beállított idő letelte után szakadna az ir1 nc kapcsán az áramkör, és összes relé és vezérlőszelep elengedne, de ez nem történik meg, mert ir1 időrelé begerjed, mint egy kapucsengő. szerintem pár tized másodpecet késleltetni kellene a tápellátását.
Tehát erre kellene a megoldás.

köszönettel
Árpi

beuvez.JPG

(#) sejtek válasza Gafly hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

hát igen, de azért nem annyira egyszerű, lásd az előbbi csatolt képemet.
(#) elektroton válasza sejtek hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Helló sejtek
Fura egy rajzot készítettél, rajzjelek is "érdekesek", mondhatni szabványtalan.
Hiányzik belőle pl. a r1 relé öntartása amit az i1 időrelének kellene megszakítani és nem pedig önmagát. Ez miatt nem müködőképes a kapcsolásod.
A leírásod alapján készítettem egy kapcsolási tervet, remélem boldogulsz vele.
Sok sikert.

Lepteto.JPG

(#) sejtek válasza elektroton hozzászólására (») Márc 4, 2013 /

Hát igen, soha nem tanultam ezt a szakmát, ezért szabványtalan.
Köszönöm a fáradozásod.
Majdnem nekiálltam szétbontani az én verziómat, de ekkor támadt egy olyan ötletem, hogy ir1 időrelé egyik nc kapcsolóján átvezettem az r1 relé negatív tápját. tehát amikor ir1 időrelé a beállított idő leteltével behúz akkor nem csak r1, ir1, ir2 pozitiv tápja szünik meg hanem r1 negativja is.
És lám a kapcsolás működik.
Még egyszer köszönöm, nélküled nem pattant volna ki a szikra, és fél napig kötözhettem volna újra a cuccot.
(#) sejtek válasza elektroton hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Szia

Sajnos ez a verzióm, hogy a relé negatív tápját is átvezetem egy nc kapcson nem működött stabilan, néha bezizegett. Megcsináltam a te kapcsolásodat, de az is ugyanazt a hibát produkálja. Csengővé válik a relé.
Szerintem kellene egy kis áramkör ami az időrelé tápellátását pár tized másodperccel késlelteti. Szerinted működne? Á
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) elektroton válasza sejtek hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Módosítottam a kapcsolási rajzot, a "problémás" időreléhez be kell építeni egy elektrolit kondenzátort és egy diódát. Ez ugye egyenfeszültségről való müködés esetén megoldás. A kondi kapacitását próbálkozással kell megválasztani, függvénye a relé mint terhelés mekkora számára, lehet, hogy növelni kell az értékét. Lényege, csak az időrelének biztosít tápfeszt a kikapcsolás biztos lezajlása idejére. Az volt a hiba, hogy amikor a T1 időrelé meghúzott, bontotta önmaga tápellátását is, ezzel a saját reléje is azonnal vissza esett és képes volt az áramkör "állva" maradni. Más megoldás lehetne, hogy olyan időrelét és funkciót használunk amely állandó táplálású és egy kapcsolójellel vezéreljük.

Lepteto.JPG

(#) Pulyka hozzászólása Máj 27, 2013 /

Üdv.

Vásároltam egy 30/40A-es relét, amire az van ráírva, hogy 14VDC.
Ez pontosan mit is jelent?
Miért jelölik az áramát 30/40A-rel, miértnem csak 30, vagy 40A?
Ilyesmiről van szó, ugyanúgy ez a gyártó, és a csatlakozás is ilyen sarus, mint amilyet a képen látni.
Nekem ez a 30/40A-es relé fix, tehát folyamatos 20A-ra kell, nem tudom, hogy ki van-e képezve az érintkező ekkora fix áramra, vagy ez csak önindító motorokra van gyártva, amik egy pillanatig veszik fel azt a 30/40A-t,(full fekete "tokozása" van, nem bírom megnézni) és a másik kérdésem,(vagy a harmadik) hogy hogy lehet ezzel a sarus csatlakozással megoldani a 20A folyamatos áram vezetését?
Megnéztem, a 70A-es relének is saruja van, ami még talán elbírja a 20A-t, de a rá csatlakozó kábelsaruba csak 2,5mm2 vezetéket lehet préselni, az meg kevés 20A-nak, kipróbáltam, és melegedett.
Hogy is van ez?

Köszi előre is.
(#) kadarist válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 27, 2013 /

Szia!
30A-es rezisztív (nem induktív) terhelést tud kapcsolni és megszakítani, de 40A-t képes a kontaktus tartósan átengedni, ha nem kell kapcsolást végeznie ezzel az árammal.
(#) Inhouse válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Az önindító motorok üzem közbeni (terhelt) áramfelvétele nem 30-40A, hanem olyan 150-180A kis benzineseknél és 320-360A kommersz dízeleknél, persze szigorúan csak személyautó, puttonyos kisteher, stb. esetén...persze csak igen rövid időre.
A 70A-es relék érintkezőinek kivezetése már nem normál sarus szokott lenni, hanem egy nagyobb méretű csúszós, vagy jobb esetben valami komolyabb csavaros.
(#) Pulyka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

A képen a normál csúszós látszik.
(abban a hsz-ben, amiben először kérdeztem.)

Köszönöm kadarist.
Egyébként egy FET-es kapcsolást építek 555-el, 24V lesz a bemenetén, és az 555-nél úgy állítom be FIX-en a potit, hogy fix 12V-ot kapjak.
DC-DC step down converter félét szeretnék készíteni, vagy fesz. felezőt.
Arra az esetre, ha zárlatba menne a FET, avagy a FET-ek(3db lesz, mindegyik elött külön-külön meghajtóval), arra az esetre kell a relé.
A FET utáni 12V-ról működne a relé.
Nem szeretném kifizetni a 12V-os fogyasztókat, mert gányul raktam össze, és a 24V-tól tönkrementek, ezért a 150mA-es fogyasztású relé tekercse elé kötök egy 160mA-es gyors biztit, így ha bezárlatosodik a fet, akkor ugye megnő a relé áramfelvétele egy pillanat alatt, a bizti elolvad, és szakítja a kimenetet a relé.
Ezek után csak akkor lesz újra kimenet, ha visszahozzák az elektronikát(más kérte ezt tőlem), és én megnézem, hogy mi a gond, illetve ha kicserélem a biztosítékot.
Semmilyen IC-vel nem akartam foglalkozni, mert ennél kisebb hibaszázalékos megoldás szerintem nem nagyon létezik.
Ha az IC tönkremegy, akkor nem kapcsol le, kész a baj, megy is ki a 24V.

UI: Az indítómotort csak azért írtam, mert volt egy halvány gondolatom, hogy mi van, ha ezt a relét erre találták ki, de végülis nem volt odaírva a reléhez, hogy inditómotorhoz.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2013
(#) sunam hozzászólása Máj 28, 2013 /

Sziasztok!

A számítógépemhez (PC) tartozó 2.1-es hangszórókat szeretném együtt kapcsolni a géppel. Vettem egy LM1H-12D relét, hogy majd a gépből érkező molex csatlakozós 12V lekapcsolja nekem a hálózati 230AC-t a hangszórókon, ha végeztem. Kérdésem, hogy kell-e a kapcsolásba diódát és ellenállást tenni?
(#) Inhouse válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

70A-es relé szélesebb sarukkal az érintkezők kivezetéseinél
Én a 70A-esről beszéltem, te a 30/40A-est linkelted.
(#) Pulyka válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 28, 2013 /

Hiszek neked.
Néztem a 70A-esről is képet, ott is csúszósarut láttam.
Hogy van-e kisebb, vagy nagyobb csúszósaru, azt én nem tudom.
de ha a 30/40A-es átengedi tartósan minden probléma nélkül a 20A-t, akkor nem szóltam.
Köszönöm szépen neked is.
UI: Majd töltök fel képeket a ki mit épített topicba a kész műről.
(#) Inhouse válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Amit linkeltem képet a 70A-esről, az is csúszósarus, írtam is, hogy az az elterjedtebb...csak nagyobb a normál relék saruinál.
A 20A tartósan, hát igen, azért azt jól meg kell csinálni. Szemre neccesnek néz ki, de azért elég nagy felület az. Viszont a csúszósaru, amit a vezetékre raksz, az jófajta legyen, inkább a réz színű. Az ónozottakból amit eddig láttam, az nagyon vékonyka lemezből volt, nyeklett-nyaklott...
Amúgy, ha belenézel egy ilyen relébe, a sarunál jóval gyengébb vezetők is vannak benne...legyen jó az érintkezés, tiszta, stabil, feszes, aztán meglátod!
ilyen egy csavaros relé
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2013
(#) nedudgi válasza sunam hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Nem. A jelfogó tekercsének ellenállása korlátozza a rajta átfolyó áramot. A legjobb megoldás, ha a lemezmeghajtók 12 voltját (sárga/fekete) vezeted ki a számítógépből, és a hangszóró tápegységébe rakod a jelfogót.
(#) Sebi válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Idézet:
„a 24V-tól tönkrementek, ezért a 150mA-es fogyasztású relé tekercse elé kötök egy 160mA-es gyors biztit, így ha bezárlatosodik a fet, akkor ugye megnő a relé áramfelvétele egy pillanat alatt, a bizti elolvad, és szakítja a kimenetet a relé.”

Ebben nem bíznék... Ha elektronikus szerkezetek vannak a 12V-on, azok hamarabb tönkremennek 24V-on, mint ahogy a relé kikapcsol. Javaslom, tégy egy tirisztoros-zeneres védelmet a kimenetre 15V-ra beállítva. A zenerrel 15V környékén begyújtod a tirisztort, az rövidre zárja a kimenetet és kiveri a biztit.
(#) sunam válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

A kikapcsoláskor keletkező feszültséglökés miatt kérdezem, mint pl. itt is elhelyeztek párhuzamosan kötött diódát és ellenállást.
(#) nedudgi válasza sunam hozzászólására (») Máj 29, 2013 /

Nem árt, ha ott van egy dióda.
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 13, 2013 /

Sziasztok!

Szerintetek ez igaz, hogy bírja ez a relé 230V-on 30A-t kapcsolni?
(#) cross51 válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 13, 2013 /

Gondolj bele a Hévekbe ott hallod hogy a relé kapcsolgat ott jóval nagyobb áramot és feszültséget kapcsolgatnak de rá kell legyen írva a relére
(#) dobiedvin hozzászólása Jún 14, 2013 /

Bocsi, a link meg lemaradt, anélkül egy kicsit értelmetlen volt a megnyilvánulásom, de azért köszi a választ, és mégegyszer ha erre is válaszolsz.
Szóval engem az érdekel, hogy a nyelvek bírják-e?
Azt látom, hogy 277V AC-n 30 A. Csakhogy ezekre lehet-e adni.

Szóval akkor a relé linkje
(#) cross51 válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

Az a relé nem bírja hiszen rá van írva hogy 12V/DC(direct current, egyen áram) tehát 12 Volton tudja kapcsolgatni a 30Ampet
(#) nedudgi válasza cross51 hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

A cím szövege szerint 12V tekercsfeszültségű, 30A-t kapcsoló reléről van szó. Hogy azt milyen és mekkora feszültségen kapcsolhatja, nem esik szó.
A képen 24V tekercsű, 270V váltón 30A, 30V egyenfeszültségen 20A terhelhetőségű relé van.
Ezek után a meg lehet nézni az adatlapot, ahol Ohmos terhelésre 240V váltófeszültségen 30A, 20V egyenfeszültségen 20 A áram van megadva a 832A-1A-C 12 12V névleges meghúzófeszültségű típusra.
(#) nedudgi válasza dobiedvin hozzászólására (») Jún 14, 2013 /

20A Ohmos terhelésről van szó, tehát ha fűtőtestet, izzólámpát kapcsolsz vele, akkor körülbelül 1kW fogyasztó hálózati feszültségét kapcsolhatja.
Az adatlapot el lehet fogadni, de vedd észre, hogy a megadott milliós nagyságrendű kapcsolás 10A esetén már százezerre, 20 A esetén húszezerre csökken.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
Következő: »»   11 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem