Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   278 / 581
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Jól sikerült darab, gratulálok.
(#) Atosbacsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Hú, de jó. Rádióamatőr iskola című könyvben le van írva a kimenőtrafó, hálózati trafó készítése. Annál inkább örömet szerez a rádióépítés, minél több egységét magam készítem. Szeretnék én is egy ilyen tekercselőt majd...
(#) rabbyt hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok!

Lenne (már megint) 2 kérdésem...
Első erről a rádióról már annyit tudok , hogy Fénycső 53V a típusa de semmi többet, ha valaki tud segítsen (sajnos eléggé ki van fosztva a belseje).
A másik mi a különbség az Orion 221 és a 222 közt?
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013

DSC_2251.jpg

(#) Janó bácsi válasza rabbyt hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Üdv Az Orion 221-és 222 között a skálamechanizmusban van különbség, ezen kívül más a hálózati trafója, és az elkók felerősítése, és különbség van a hangszóró és a kitrafóban is, de ez típuson belül is változik. Mások a forgató gombok, és a skálaüveg is.

A fénycső rádió megegyezik valamelyik Tertával, ha a belsejéről küldesz képet, többet tudok mondani.

Már megyek és készítem!
Nekem is gyanús volt az a revolver csatorna váltó...

Itt a belseje.

Ez egy nagyon öszvér, a hangszóró-kitrafó az Philips,( népszuper) a többi alkatrész, az Orion-Terta 331-ből való, csak nekem hiányzik a második KF trafó, az hol van? talán alul?

A 331-nek három tekerő gombja van elöl, ennek meg csak kettő.
Alulról még nem néztem bele...
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013

A középső a hangszín szabályzó, az nem kell az alap készülékhez, valójában soha senki nem használta.

Ez a 331-esem belseje.

12.jpg

(#) elektroncso hozzászólása Márc 8, 2013 /

Sziasztok, ma szereztem ezt a két kis dolgot.A varázsszem biztos ide való, a lemezjátzó fej nem biztos, bár szerintem eléggé muzeális, már a gyártó ország se létezik.Amúgy a fej vadi új.
Hamarosan kapok még egy fekete-fehér tévét és egy lemezjátszós rádiót.Ha megvan, azokról is teszek fel fotót.
Ja és ha minden igaz lesz még kettő régi rádiókaszni, sajnos üresen, és egy csöves rádióbelső, sajnos csövek nélkül.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Érdekes a fej, ezt a tipust a Tesla is gyártotta, sajnos kristályfej, ami ha nem légzáró dobozban volt hosszú ideig, akkor lehet, hogy már gyengusz. A csöves rádiószerkentyűt majd mutasd be, hacsak nem ˘20-30-as évekbeli-biztosan van hozzá cső is!
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Szia, szerintem nem annyira régi.A hiányzó csövek ugyan ez a típusú kivitelűek lehettek a foglalatból ítélve. A varázsszem is abból van, nem mertem benne hagyni, nem tudom mikor tudom elhozni. A fej nem légzárós dobozban volt, de száraz padlástérben. Port biztos nem kapott mert van a doboznak egy kis búrája, de a fotózás idejére levettem róla. Hát remélem, hogy ez is olyan mint a régi dolgok általában strapabíróak.A fej dobozán volt egy kis cetli aminek a felirata: Druopta Praha.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) golem hozzászólása Márc 9, 2013 /

Sziasztok!
Van egy régi rádióm Saba Lindau W3 varázs szem az mikor lép működésbe és hol keresem rajta a rádió működik
(#) Tomi94 válasza golem hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Szia!
Valószínűleg a bal oldali forgatógomb melletti ablakban van a varázsszem. Elvileg max. fél perc bemelegedés után kékeszöld fénnyel kéne világítania, ha semmit nem csinál, miközben a rádió szól, akkor valami nem működik jól ott. Hangoláskor a térerősségnek megfelelően változik a megvilágítása.
(#) golem válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Van egy kapcsolási rajzod ehhez a készülékhez saba lindau W4. A varázs szem az működik csak nagyon halvány.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013

P1070022.JPG

(#) Tomi94 válasza golem hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Rajzom sajnos nincs hozzá, csak a neten található képek alapján tippeltem. Ha működik, csak gyengén, akkor vagy kevés az anódfesz (ez nem valószínű, ha a rádió egyébként tisztán szól), vagy elöregedett a varázsszem. Aukciós oldalakon időnként lehet jó állapotú régi csöveket találni, vagy bolhapiacok, börzék lehetnek még jó források.
(#) laci1213 hozzászólása Márc 9, 2013 /

Na ehez mit szoltok hogy nez ki??

DSCF2502.jpg

(#) debiansix válasza golem hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Szia,

Mellekelem a W4 kapcsolasi rajzat.
(#) golem válasza debiansix hozzászólására (») Márc 9, 2013 1 /

Köszönöm! Szerinted mit ér egy ilyen készülék?
(#) gkari válasza golem hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Hogy mennyit ér, az sok minden függvénye:hátlap, aljlap megvan-e, láthatóan sérült a káva, bal külső forgatógomb hiányos, jó rendesen vegyes a csőkészlete-EC92, EF41, EM85 nem könnyen beszerezhetők, biztos,hogy egy alapos átvizsgálást, hangolást igényel-de mindezt egy lelkes, hozzáértő, kellően műszerezett (pihent agyú-mint én is megoldhatja, így egy száp rádióvá válhat. Szóval, ha el akarod adni, tedd fel pl. a "Vakerá"-ra, a piac meg fogja a kérdést válaszolni.
(#) golem válasza gkari hozzászólására (») Márc 9, 2013 1 /

Eladom. Ide az oldalra és a jó fogásra van még feltéve.
(#) Janó bácsi válasza gkari hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

gkarinak igaza van. Ez nem egy Magyarországon forgalmazott készülék, így nem nagyon érdekli a gyűjtőket. Ahhoz túl, fiatal hogy valami komolyabb múzeális értéke legyen, ahhoz meg már elég öreg, meg szakadt, hogy valaki napi használatba vegye. Meg lehet próbálni eladni, de én szerencsés esetben is csak pár ezer forintra tartanám.
(#) golem válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 9, 2013 1 /

Ma itt jártak nálam helyben gyűjtők ingyen szerették volna elvinni
(#) zolika60 válasza golem hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Az sem rossz,ha ettől megmarad az utókornak.
(#) _BiG_ válasza golem hozzászólására (») Márc 11, 2013 /

Tessék a rajz kicsit jobb minőségben, a gugli harmadik találata volt...
(#) gkari válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Ezek szerint a végcső lehetett EL41, meg EL84 is.
(#) elektroncso hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok, nemrég hozzám került egy R4901 típusú elektroncsöves rádióvevő. Most nekiáltam beüzemelni nem fűtenek benne a csövek. Mérve nem kapják meg a fűtésfeszültséget. Nekiáltam az összes csövet külön befűteni, és az egyiknél azt tapasztaltam, hogy amikor rákapcsolom a 5 v DC-t akkor először 1 ampert fogyasztm, majd kb fél perc múlva ez leesik nullára utána felugrik 2 amperre és újra le, majd újra fel folyamatosan.Nem látszik az hogy fűtene.A típusa ECL 86. Szerintetek ez a jelenség normális?
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

A fűtőszál a csőlábak közelében melegen zárlatos-sajnos kuka.
(#) elektroncso válasza gkari hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Hát akkor a szervizt elhalaszthatom.Sajnos pótcső nincs itthon, szerezni pedig nem tudok.
Kivettem a rossz csövet és akkor sincs fűtés.A többi cső jó a trafón mérve megvan a 6 volt de ekkor nem kapnak a csövek feszt, mert ki van véve a biztosíték. Amikor a 6 voltot a csövekre kapcsolom leesik nullára. Minden alkatrész eredeti a kapcsolási rajz alapján még egy tekercsen és egy 1nf-os kondenzátoron kívül más nincs a fűtéskörben. Nem tudom mi lehet a baj.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
Következő: »»   278 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem