Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 12 V-os feszültség stabilizátor

Témaindító: ceaser, idő: Feb 5, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 19
(#) KRISSTUS válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Szia!
CarPc-hez kell. Van kimondottan erre a célra, csak nem occó. :
http://www.mini-box.com/DCDC-USB-200
Köszi az infót - megnézem a másik topikot is hátha tudnak valami jó megoldást.
Üdv.
(#) proli007 válasza KRISSTUS hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Hello! No, vajon miért nem occó? De Te sem fogod a tizedéből kihozni. üdv!
(#) KRISSTUS hozzászólása Márc 10, 2013 /

Lehet kapni univerzális laptop tápot (AC/DC bemenet) amin van 12V-os kimenet is.
bemenet: 9V-15V, kimenet: 40W-120W
5000Ft-tól felfelé, csak nekem a 230V-os rész nem kell, és a kis méret az lényeges.
Rászánnék akár 70$-t is, csak mire "behozatom" jóval többe fog kerülni.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) _vl_ válasza KRISSTUS hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Nos, akkor nincs mese, meg kell venni.
(#) KRISSTUS válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Köszönöm ez nagy segítség volt.
(#) _vl_ válasza KRISSTUS hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Azt írtad, hogy "Lehet kapni univerzális tápot 5000Ft-tól felfelé" - ebből azt a következtetést vontam le, hogy a leírt univerzális tápot ennyiért meg tudod venni, és erre írtam, hogy ennyiért ezt meg kell venni, mert kb. mintha ingyen lenne.
(#) KRISSTUS válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

De azt is írtam hogy: "csak nekem a 230V-os rész nem kell, és a kis méret az lényeges".
(#) proli007 válasza KRISSTUS hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Hello!
Azt is meg lehet tenni, hogy trafóval készíted, ami 10V-ból már elő tudja állítani a 12V-ot. Ha nő a feszültség, akkor meg visszaszabályzod. De miért nem mész át a DC/DC topikba? A szagértők ott vannak beásva..
üdv!
(#) KRISSTUS válasza proli007 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Már átmentem.
Üdv.
(#) Toth Attila hozzászólása Márc 15, 2013 /

Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni. Építettem egy szabályozható tápot lm338 k -val. 24 V-os trafó 100 W. Ha jól tudom akkor annak kb. 4A le kell tudni adnia. 12V-on nem tudok 1A-nél többet kicsikarni az lm338-ból. A bemeneti feszültségem pufferelés után 35V. Az egyenirányítom 35 A és annyit tud a táp mint ha lm 317 lenne benne. A mellékelt rajz alapján építettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) kaqkk válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Próbálj meg több kivezetéses szekunder tekercset használni a trafón , ha mondjuk 15v os szekunderfeszt egyenirányítasz sokkal kisebb lesz a szabályzó disszipációja és a védelem nem szabályoz vissza .
(#) Toth Attila hozzászólása Márc 15, 2013 /

Köszönöm a tanácsot, van a trafón egy 12 v-os kivezetés is, próbáltam azon is de ugyanúgy 1A körüli a max kivehető áram.Egyébként egy 12v 35w-os izzót próbáltam tesztnek. 21w-os izzó még pont működik de a 35-ös már nem. Nem akartam tranzisztorral kiegészíteni a kapcsolást, igaz akkor jó lenne viszont zárlat védelem és túlterhelés védelem nem lenne. Nem értem hogy miért írják az ic adatlapján az 5 ampert amikor nem tudja. De az is lehet hogy én hibáztam valami banálisat, pedig többször is átnéztem mindent.
(#) kaqkk válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Olvass vissza itt a témában egykét oldallal visszább éppen ezt a dolgot boncolgatták a kollégák , nem az adtlap "hazudik" hidd el .
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
(#) Teaway válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Ugyanezt építettem meg.
- IN és a föld között kevés volt a 100nF-os kondi, tettem még rá egy 220nF-ost és egy 1 nF-ost is, minél közelebb az IC (IN) lábához
- OUT és a föld közé pedig egy 1µF-os került, minél közelebb az IC (OUT) lábához
- összes említett kondi negatívja lehetőség szerint egy csomópontban legyen
(#) Toth Attila válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Oké köszönöm, megnézem.
(#) _vl_ válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 15, 2013 /

Idézet:
„Nem értem hogy miért írják az ic adatlapján az 5 ampert amikor nem tudja.”

Vannak ott megkötések, hogy milyen esetekben tudja az 5A-t. Nézd csak meg.
Ezen felül a hűtést is meg kell oldanod - de 35V->12V/5A-t akkor se fog tudni, ha folyékony nitrogénnel hűtöd.
(#) Toth Attila válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Köszönöm a tippeket, nekem elkerülte a figyelmem a karakterisztika pedig tényleg világosan ott van hogy mennyit tud az ic. bizonyos feszültségeken.De nekem ez a teljesítmény kicsi lesz ezért átépítem az egészet az alábbi rajz szerint.

tap_20.pdf

(#) Toth Attila válasza Teaway hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Egyébként mit befolyásolt az általad említett plusz kondik illetve a kimenetre kapcsolt 1 mikró, a rajz helyetti 2200 mikró helyett?
(#) _vl_ válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Hajrá. De ha a célod nem változik (35V -> 12V / 5A), akkor az irdatlan méretű hűtőbordát ne felejtsed el, amin a >100 Watt hővé tud alakulni.
(#) Toth Attila válasza _vl_ hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

3 évvel ezelőtt építettem már egy ilyet.Egy autószerelő ismerősöm kért meg hogy javítsam meg az akku töltőjét. Akkor építettem be egy ilyen elektronikát, igaz akkor 6 darab tranzisztort tettem be a 3 helyett.Persze a feszültség szabályzást csak 11-14,4 volt között lehetett állítani.Elég nagy munka volt az akkor de sikerült ha jól tudom azóta is működik. Nagy hűtőborda kellett és még ventilátor is került rá, a trafó 18-19 voltos és kb. 200w lehetett. Magamnak nem akartam tranzisztoros "labortápot" de a teljesítmény igényem miatt muszáj lesz.
(#) Teaway válasza Toth Attila hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Annyit, hogy elindult a táp. Előtte nyűglődött, alig lehetett terhelni (ne kérdezd az összefüggést, nem tudok rá válaszolni).
A kimeneti 1µF a 100nF helyett van, a 2200µF az marad! (nekem csak 100µF van helyette, közvetlenül a kimeneti kapcsokon.

Nálam a trafó 24V/7A. Ha letekerem a feszültséget 12V-ra, még éppen kijön belőle 4,5A.
16V-tól felfelé pedig akár 5A-t is tud.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) Toth Attila válasza Teaway hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Sziasztok. Újraépítettem az egészet az lm 338k helyett lm 317t raktam és ezzel a tranyos megoldással tökéletes lett. Arra gondoltam hogy rossz a 338-as, pedig új volt. Próbáltam a kimenetre tenni 100nF de semmi eredménye nem volt. Most már csak az ampermérőmet kell kicserélnem mert az is rossz, fele annyit mutat mint amit kellene igaz nem nagy minőségű bp-670 típusú.
(#) Toth Attila hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Egy-két kép a tápról.
(#) granpa válasza Toth Attila hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Esetleg ha a söntön változtatnál?
(#) _vl_ válasza Toth Attila hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szerintem egy hőmérőt is tegyél bele...
Persze viccen kívül: ha ennyire összezsúfolod az alkatrészeket, akkor egymást fogják melegíteni. Az elkók pl. nagyon szokták szeretni, és rövid élettartammal hálálják meg
(#) Toth Attila válasza granpa hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Hali, valóban jó ötlet és már meg is próbáltam és sikerült is. Nagyon nagy türelmet igényelt a jó sönt megválasztása de végül is megérte. Két órát kísérleteztem.
(#) Toth Attila válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Hali, valóban jó ötlet lenne esetleg van valami egyszerű termosztát kapcsolásod?
(#) nalaci82 hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok,
Kaptam egy halott erősítőt. Viszont a trafó teljesen jó benne. Ezt szeretném felhasználni egy teljesen saját erősítő építéséhez. A trafó kivezetésein üresjáratban +-30V-ot mértem. Ha jól számolok ez egyenirányítva, pufferelve felszalad kb. 40V-ra. Az előerősítőhöz szükségem lenne
12V-ra. 7812-m van, de az adatlap szerint az már besokall ettől a feszkótól. Mivel tudnám helyettesíteni, vagy hogyan tudnák lecsalni néhány voltot belőle?

Előre is köszönöm a segítséget. Laci
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
(#) nalaci82 válasza nalaci82 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Vagy mi van olyankor ha külön trafóról járatom az előerősitőt, és ugyanarról a vezérlést?
(#) proli007 válasza nalaci82 hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Hello!
- A trafó váltófeszültséget ad. Ilyen, hogy "+-30V" nincs. Legfeljebb 2*30V feszültséget ad.
- Ha 12V-os stabit használnál, akkor előszabályzó kell, (tranyó-ellenállás-zéner). De zénerrel az előfoknak egyből is lehet feszültséget készíteni.
- De járathatod külön kistarfóról is, ahogy írtad. Az "ugyan arról a vezérlést" nem tudom mire érted.
üdv!
Következő: »»   11 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem