Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
CarPc-hez kell. Van kimondottan erre a célra, csak nem occó. : http://www.mini-box.com/DCDC-USB-200 Köszi az infót - megnézem a másik topikot is hátha tudnak valami jó megoldást. Üdv.
Hello! No, vajon miért nem occó? De Te sem fogod a tizedéből kihozni. üdv!
Lehet kapni univerzális laptop tápot (AC/DC bemenet) amin van 12V-os kimenet is.
bemenet: 9V-15V, kimenet: 40W-120W 5000Ft-tól felfelé, csak nekem a 230V-os rész nem kell, és a kis méret az lényeges. Rászánnék akár 70$-t is, csak mire "behozatom" jóval többe fog kerülni. Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Azt írtad, hogy "Lehet kapni univerzális tápot 5000Ft-tól felfelé" - ebből azt a következtetést vontam le, hogy a leírt univerzális tápot ennyiért meg tudod venni, és erre írtam, hogy ennyiért ezt meg kell venni, mert kb. mintha ingyen lenne.
De azt is írtam hogy: "csak nekem a 230V-os rész nem kell, és a kis méret az lényeges".
Hello!
Azt is meg lehet tenni, hogy trafóval készíted, ami 10V-ból már elő tudja állítani a 12V-ot. Ha nő a feszültség, akkor meg visszaszabályzod. De miért nem mész át a DC/DC topikba? A szagértők ott vannak beásva.. üdv!
Sziasztok. Tanácsot szeretnék kérni. Építettem egy szabályozható tápot lm338 k -val. 24 V-os trafó 100 W. Ha jól tudom akkor annak kb. 4A le kell tudni adnia. 12V-on nem tudok 1A-nél többet kicsikarni az lm338-ból. A bemeneti feszültségem pufferelés után 35V. Az egyenirányítom 35 A és annyit tud a táp mint ha lm 317 lenne benne. A mellékelt rajz alapján építettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
Próbálj meg több kivezetéses szekunder tekercset használni a trafón , ha mondjuk 15v os szekunderfeszt egyenirányítasz sokkal kisebb lesz a szabályzó disszipációja és a védelem nem szabályoz vissza .
Köszönöm a tanácsot, van a trafón egy 12 v-os kivezetés is, próbáltam azon is de ugyanúgy 1A körüli a max kivehető áram.Egyébként egy 12v 35w-os izzót próbáltam tesztnek. 21w-os izzó még pont működik de a 35-ös már nem. Nem akartam tranzisztorral kiegészíteni a kapcsolást, igaz akkor jó lenne viszont zárlat védelem és túlterhelés védelem nem lenne. Nem értem hogy miért írják az ic adatlapján az 5 ampert amikor nem tudja. De az is lehet hogy én hibáztam valami banálisat, pedig többször is átnéztem mindent.
Olvass vissza itt a témában egykét oldallal visszább éppen ezt a dolgot boncolgatták a kollégák , nem az adtlap "hazudik" hidd el .
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2013
Ugyanezt építettem meg.
- IN és a föld között kevés volt a 100nF-os kondi, tettem még rá egy 220nF-ost és egy 1 nF-ost is, minél közelebb az IC (IN) lábához - OUT és a föld közé pedig egy 1µF-os került, minél közelebb az IC (OUT) lábához - összes említett kondi negatívja lehetőség szerint egy csomópontban legyen
Oké köszönöm, megnézem.
Idézet: „Nem értem hogy miért írják az ic adatlapján az 5 ampert amikor nem tudja.” Vannak ott megkötések, hogy milyen esetekben tudja az 5A-t. Nézd csak meg. Ezen felül a hűtést is meg kell oldanod - de 35V->12V/5A-t akkor se fog tudni, ha folyékony nitrogénnel hűtöd.
Köszönöm a tippeket, nekem elkerülte a figyelmem a karakterisztika pedig tényleg világosan ott van hogy mennyit tud az ic. bizonyos feszültségeken.De nekem ez a teljesítmény kicsi lesz ezért átépítem az egészet az alábbi rajz szerint.
Egyébként mit befolyásolt az általad említett plusz kondik illetve a kimenetre kapcsolt 1 mikró, a rajz helyetti 2200 mikró helyett?
Hajrá. De ha a célod nem változik (35V -> 12V / 5A), akkor az irdatlan méretű hűtőbordát ne felejtsed el, amin a >100 Watt hővé tud alakulni.
3 évvel ezelőtt építettem már egy ilyet.Egy autószerelő ismerősöm kért meg hogy javítsam meg az akku töltőjét. Akkor építettem be egy ilyen elektronikát, igaz akkor 6 darab tranzisztort tettem be a 3 helyett.Persze a feszültség szabályzást csak 11-14,4 volt között lehetett állítani.Elég nagy munka volt az akkor de sikerült ha jól tudom azóta is működik. Nagy hűtőborda kellett és még ventilátor is került rá, a trafó 18-19 voltos és kb. 200w lehetett. Magamnak nem akartam tranzisztoros "labortápot" de a teljesítmény igényem miatt muszáj lesz.
Annyit, hogy elindult a táp. Előtte nyűglődött, alig lehetett terhelni (ne kérdezd az összefüggést, nem tudok rá válaszolni).
A kimeneti 1µF a 100nF helyett van, a 2200µF az marad! (nekem csak 100µF van helyette, közvetlenül a kimeneti kapcsokon. Nálam a trafó 24V/7A. Ha letekerem a feszültséget 12V-ra, még éppen kijön belőle 4,5A. 16V-tól felfelé pedig akár 5A-t is tud. A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
Sziasztok. Újraépítettem az egészet az lm 338k helyett lm 317t raktam és ezzel a tranyos megoldással tökéletes lett. Arra gondoltam hogy rossz a 338-as, pedig új volt. Próbáltam a kimenetre tenni 100nF de semmi eredménye nem volt. Most már csak az ampermérőmet kell kicserélnem mert az is rossz, fele annyit mutat mint amit kellene igaz nem nagy minőségű bp-670 típusú.
Egy-két kép a tápról.
Esetleg ha a söntön változtatnál?
Szerintem egy hőmérőt is tegyél bele...
Persze viccen kívül: ha ennyire összezsúfolod az alkatrészeket, akkor egymást fogják melegíteni. Az elkók pl. nagyon szokták szeretni, és rövid élettartammal hálálják meg
Hali, valóban jó ötlet és már meg is próbáltam és sikerült is. Nagyon nagy türelmet igényelt a jó sönt megválasztása de végül is megérte. Két órát kísérleteztem.
Hali, valóban jó ötlet lenne esetleg van valami egyszerű termosztát kapcsolásod?
Sziasztok,
Kaptam egy halott erősítőt. Viszont a trafó teljesen jó benne. Ezt szeretném felhasználni egy teljesen saját erősítő építéséhez. A trafó kivezetésein üresjáratban +-30V-ot mértem. Ha jól számolok ez egyenirányítva, pufferelve felszalad kb. 40V-ra. Az előerősítőhöz szükségem lenne 12V-ra. 7812-m van, de az adatlap szerint az már besokall ettől a feszkótól. Mivel tudnám helyettesíteni, vagy hogyan tudnák lecsalni néhány voltot belőle? Előre is köszönöm a segítséget. Laci A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2013
Vagy mi van olyankor ha külön trafóról járatom az előerősitőt, és ugyanarról a vezérlést?
Hello!
- A trafó váltófeszültséget ad. Ilyen, hogy "+-30V" nincs. Legfeljebb 2*30V feszültséget ad. - Ha 12V-os stabit használnál, akkor előszabályzó kell, (tranyó-ellenállás-zéner). De zénerrel az előfoknak egyből is lehet feszültséget készíteni. - De járathatod külön kistarfóról is, ahogy írtad. Az "ugyan arról a vezérlést" nem tudom mire érted. üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |