Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » HEED canopus, obelisk /HTA-30/
Szia! Először tégy egy 10-20 ohm ellenállást a tápágba, ha nem volna más áramkorlátozód. Ettől megmaradnak a végtranzisztoraid.
Következő lépésben forrassz a T2 bázisa és kollektora közé egy kb. 100pF kondit, hogy az esetleges oszcilláció leálljon. Ezután kényelmesen kiderítheted DC méréssel, hogy melyik alkatrész nem funkcionál.
Nem az itteni nyákot építettem, ez egy gyári obelisk3. Holnap csinálok normális képeket. Egyébként mindent jól ültettem be és mindent megmértem előtte, többször is átnéztem.
Most már kerestem 10 Ohm 5w ellenálatokat bedobtam a tápágba. A kondit kipróbálom holnap és megnézem mi lesz úgy. Már agybajt kapok tőle hogy egy ilyen egyszerű faék szivat és nem akar életre kelni.
Idézet: „Egyébként mindent jól ültettem be és mindent megmértem előtte, többször is átnéztem.” Ezt te sem gondolod komolyan , ha mindent rendben teszel be a panelbe és minden alkatrész a helyére kerül és totálisan helyes értékek vannak bent akkor miről beszélünk ! Ne értsd félre de te magadnak mondsz ellent azt írod minden rendben De mégsem működik akkor mi is van rendben ? Csak ugy láthatatlanban leírnád az élesztés folyamatát hogyan indítotad és mint mondtam egy kép segitene .
Szia itt van két kép a panelról. Végtrazisztorok nélkül is 20V van a kimeneten, amíg ez meg nem szűnik bele sem rakom a végtranyókat. Kipróbálom a 100pF-et T2 bázisa kolektora közé amit reloop javasolt és jelentkezem mi a helyzet. Addig is kösz.
Végtranyók nélkül ilyen gerjedés látható a kimeneten. tettem fel képet a tápegységről is.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
Én értek a legkevésbé hozzá, de többedszer említed, a kimeneten mérhető egyenfeszültséget. Ráadásul ezt hibaként. Ez a kapcsolás "egytápfeszes" tehát a kimenetén a féltápfeszültséghez közeli értéknek kell lennie. Ez a helyes állapot. Éppen ezért van a kimeneten egy soros kicsatoló kondenzátor, mert az Ő dolga ezt leválasztani. Tehát a kondi előtt féltápfesznek kell lennie, a kondi után meg értelem szerűen nem lehet egyenfeszültség (mert ott a kondi).
A képen egy csomó huzalozás látható. Csak feltételezem, hogy ez a végtranyókhoz megy. Nem javaslom így megoldani. Ott van a panel szélén a tranyók helye, oda tedd be őket. A vezeték nem fog biztosan bajt okozni, de a lehetőség benne van. A közvetlen beforrasztott félvezetők jobb eredményt ígérnek. Kizárólag a saját véleményem szerint, az itt megtalálható tervek átgondoltabbak, és látványosabbak mint a Te panelod. És nem utolsó sorban jól is működnek, de ez vélhetően nálad sem a panel miatt nincs így.
A huzalok csak a próba időre voltak ott hogy ne keljen a panelt nyúzni mert már a sok forrasztgatástól eléggé odavan. De a gerjedés attól még ott van végtranyók nélkül is azt kéne valahogy megszüntetni. Szerinted attól pusztultak meg a végtranzisztorok az egyik oldalon?
Biztos, hogy gerjedés? Mekkora frekvenciájú a mért jel? Lehet, hogy csak a táp brummja amit látsz.
Végtranyók a rossz munkapont miatt mehettek tönkre. Amíg a kimeneten nincs meg az 1/2 tápfeszültség, addig veszélyben vannak a tranyók is. A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
Ez nem gerjedés, tápfeszültség brummja, (2V 100Hz).
Nézd meg az előtte lévő képet azt mérem a kimeneten ha bent vannak a végtranyók.
Elképzelhető hogy valami csip-csup hiba amit nem látok mert szem előtt van. Mit értesz 1/2 tápfeszültség alatt? Bedugom semmi, kihúzom elkezd lassan szólni még van a pufferekben szufla és ha akkor visszadugom megy. Egyik oldal végtranyóinak a kolektorára ráesett a leszorító lap és akkor elszállt, kicseréltem őket és azóta ez van.
Szia! Csak nem erről van szó?
De pontosan arról akkor félredobtam de már vissza kéne adni haveromnak és eléggé gáz hogy nem jó.... Majd valami lesz, hétvégéig meg kell csinálnom.
Végtranzisztor nélkül természetes, hogy a táp jelenik meg kicsatoló kondenzátor előtti ponton. Nélkülük nem jön létre az egyenfeszültségű visszacsatolás.
Helyes működés esetén ott a tápfeszültség felét kell mérni.
Nézegetem a fotóidat. A Tr26 elég égett, lehet, hogy meg van nyúlva és a védelem készteti oszcillációra a kapcsolást. Vesd össze az ellenállását a többiekével!
Rendben megmérem bár már kételkedek mindenben. Délután tudom csak mert melózok. Az a baj ha ennyin bajlódik az ember valamivel akkor már hajlamos elnézni azt is ha egy elefánt ül panelon.
Láttam, az nem gerjedés. Tedd vissza a tranyókat, 1/2 táp, az a tápfeszültség felét jelenti, amit a kicsatoló elko + kivezetésén kell mérned.
Még van egy garnitúra végtranyóm megpróbálom, valószínűnek tartom a jelenség így is ugyanaz lesz, bekapcsolom nem szól kihúzom, lassan elkezd szólni. Még megnézem azt az ellenállást amit reloop javasolt bár azokat mértem 0.33, 2W ezek azért egy kis hőtől nem szakadnak azonnal.
Szia djloui!
Én nekem mikor elszállt a HTA30 - am végtranyója, magával rántotta 0.33W, 2W ellenállást is. természetesen nem működött, és hasonló problémát okozott mint nálad, és persze sehogy sem tudtam beállítani se a fél tápfeszt, se a nyugalmi áramot. Akárhogy mértem ezeket az ellenállásokat, mindig 0,33W jónak tűntek, de csak tűntek, mert amikor megkapták a feszültséget, már megváltoztatták az értéküket. Kicseréltem őket, és utána minden ment mint a karikacsapás. Remélem segít az infót. Ez csak az én tapasztalatom...
Szia! Pontos a megfigyelésed. A túlhevített ellenállás hajlamos, hogy az izzólámpákhoz hasonlóan változtassa az értékét. A rátelepített spártai egyszerűségű áramkorlátozó révén szépen összejön egy öngerjesztő folyamat. Djloui hibaleírása jól illik ebbe a képbe.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
Picit nagyobb áram és megszakadnak könnyen.
Ha indítod, labortáp, vagy egyéb áramkorlátozást használj!
Szia mokusz köszi a tippet megyek haza és rögtön a 0.33-ak cseréjével kezdek. Remélem jutok valamire mert hétvégére jó kell hogy legyen.
Szia!
Még egy dolog! Megnéztem a képeket amiket feltettél a panelról, és nekem nagyon úgy néz ki hogy meg vannak égve a 0,33Ohm ellenállások. Először azokat cseréld ki, mint ahogy javallottam is! A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
Új végtranyók, Új 0,33 ellenállások, védő ellenállással indítva ez látható a kimeneten, semmi nem melegszik. A kimeneten sustorgó hang hallatszik nem süket mint eddig.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2013
Mérted a kimeneten a + DC 1/2 tápfeszt?
Sszkópos mérésnél bemenet nyitva volt? |
Bejelentkezés
Hirdetés |