Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   447 / 507
(#) joco21 válasza Romulus hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Szia Romulus.
Ledarálta a fogaskerekeket? Minek egy szélgépbe fogaskerék? Minél egyszerűbb annál biztonságosabb!
(#) Barret válasza joco21 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
A szegényember háshogy épít!
Enyém is fogaskerekes,igaz gyári áttétel,és zárt.
(#) Barret hozzászólása Márc 15, 2013 /
 
Itt több mint 20 centi hó esett,és még mindig fúj a szél!
Nemrég állt el a hó.
(#) lacza89 válasza Romulus hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Nem is rossz ez a szél, reggel kétszer is 1500W leadott csúcsteljesítményt mértem a cekászokon. 370V-ot adott, kicsit tartottam tőle, hogy átütnek a 400V-os egyenirányítók Nem tudom mennyi lehet az átlag, most már muszáj lesz beüzemelni a TSR szabályzót és az invertert, a szélmérőt már hitelesítettük.
(#) Romulus válasza joco21 hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Szia! Ezt mondom én is! Az enyémbe sincs. A szomszédéba van 1X3 gyorsító áttétel.Ráadásul műanyag fogaskerekekkel.
(#) Romulus válasza Romulus hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Habár az első szélgépem autógenerátorból készült, 1:10 áttétel 2m lapátokkal.Igaz az vihar áldozata lett, minden bírta csak a tartó cső lett alul méretezve és elgörbült.A lapátok bánták.
(#) Barret válasza Romulus hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Én mindent felülméretezek,megéri
(#) Romulus válasza Barret hozzászólására (») Márc 15, 2013 /
 
Az az igazság, az én oszlopom nem arra a gépre készült, de azon szoktam tesztelni, az új fejlesztéseket. Rosszul sült el.
(#) Iszkakof István válasza Romulus hozzászólására (») Márc 16, 2013 /
 
Kedves Romulus
Több olyan dologról írtál, ami engem nagyon érdekel. Amikor időd és kedved megengedi, kérlek írj pár sort.
Az egyik kérdésem az lenne, hogy az autó generátort hogyan gerjesztetted? Az áttétel hány lépcsős? Fogaskerekes, fogasszíjas, ékszíjas vagy egyéb?
Remélem jól értelmezem, a lapát két méter, ebből kifolyólag a szélkerék átmérője több, mint 4 m. Bizonyára működő készülék volt, ha nem te szerelted le, mint ahogy szoktuk a nemműködő készülékek esetében, hanem a vihar. Ezért érdekelne néhány részlet.
A szomszédnak a műanyag fogaskereke régóta megvan, hogy még működik?
Saját megállapítás: A tesztkészülékek elég sokszor tovább maradnak működésben, mint a tervezett, mert míg minden rendben velük, nem szereljük le.
(#) Romulus válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1
 
Kedves István
Az autógenerátor tengelyéről meghajtottam egy kis állandómágneses motort.Ehhez volt egy egyszerű szabályzóm amivel az ideális fordulatnál kapcsoltattam a gerjesztést, egy 3Ah kis aksiról, ami a töltés indulásával ki is iktatódott, csak töltést vett.3db 12v os relével működött az egész, de jól szuperált.Potival állítottam be a kívánt értékeket.Az áttétel egy Variátoros hajtású kismotor hátsókerekéből került ki. Maga az áttétel lett csak használva, ami fogaskerekes volt.A nagy lapátok az áttétel miatt kellettek mert az 1:10 hez volt. Bőven elég lett volna 1:5 ös áttét, de ez volt ingyen elfekvőbe. Szerintem még ma is működne, ha a drótkötél spannolót biztosítom,az egyik ki pörgött és ez okozta a vesztét. Érdekességként a vészterhelés egy Nagyfeszültségű biztosíték porcelánházára tekert 3mas vagy 4gyes vas kötöződrót. Az ellenállása ki lett mérve a kívánt értékre.A szomszéd szélgépe nagyon rövid életű volt, 2-3 napot bírt. Még jó hogy nem ebben a viharban adta meg magát, addigra le is vettem.Hát én másképp vagyok a tesztekkel, engem hajt a kíváncsiság és állandóan agyalok valamin. Igaz én inkább gyakorlati oldalról közelítem meg az egészet, márt csak azért is mert általában a meglévő anyagaimból próbálok minél olcsóbban jó teljesítményt kihozni!
(#) Iszkakof István válasza Romulus hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod, számomra hasznos, ezért lájkolom is. Ezt az állandó mágneses motoros gerjesztést használta egy hozzánk közeli városban lakó Vecleniţ úr is. Ő egy kicsit megterhelte a kocsi generátorokat, nálunk Romániában alternátor a neve. Három alternátorból kihozott 110 voltot, amit a bojlerre nyomta. A szélerőműve két propelleres, ezért a kétszer három alternátort használt.
Sajnálom, hogy megment az áttételes géped. A szél már csak ilyen. Ráér megtalálni a készülékünk gyenge pontját, ha nincs neki, akkor fárasztja, valami majdcsak meggyengül.
Azon tűnődöm, hogy úgy kellene megcsináljam a szélgépem, hogy ha jön a vihar, törjön valami, de valami olcsón és könnyen pótolható. Értem én, hogy mindent az évenkénti egy - két viharra kell méretezni, de annak komoly anyagi háttere is van. Csak a lapátjaim szenvedtek eddig károkat, na meg a körtefa, amire rádőlt az oszlop, mert egy kikötő drót nálam is felmondott a közel múltban. A nagy szél eltöri a lapátot, olcsó anyagból készítek másat. A többi megjavítható egy nagykalapáccsal és hegesztővel. Elég messze van minden épülettől. hogy a letört darabok bárkit megsebesítsenek, vagy épületben kárt tegyenek.
(#) Barret válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Nem kell mindent erőből megcsinálni!
Ha nekifeszül a szél,igen is engedjen valami,de NE törjön!
Ha csendesedik a szél,álljon vissza alapra az egész.
Egy viharvédelem egyszerű mint a faék!
Nem kerül többlet energiába az elkészítése...
És ha nincs szélirányba a gép,már is meg van oldva a túlpörgésvédelem.
(#) Romulus válasza Barret hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Igen a viharvédelem a jó megoldás mindenre! Nálam jól szuperál, még most ezekben a viharos időkben is probléma nélkül dolgozott!
(#) sziriusz válasza Romulus hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Az utolsó mondatod miatt szólok most hozzá: "...a meglévő anyagaimból próbálok minél olcsóbban jó teljesítményt kihozni".
Én autó generátorral végeztem pár kísérletet. Ezt Istvánnal is megbeszéltem, majd közösen elképzeltünk egy megoldást. A generátort a feszültség szabályzó vezérelné működés közben, az indulást meg egy impulzus biztosítaná egy egyszerű rendszerrel, megoldható a tápegység elhagyása is. Nem próbáltuk ki eltérő okok miatt.
Mindezt én leírtam a fórumon. Ha ez érdekel, szívesen előkeresem a régi dolgaimat, és elküldöm.
(#) Romulus válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Köszönöm, de az autógenerátor már a múlté, egyébként ideális szélnél, itt is a beépített fesz. szabályzó vezérelte. Még ami érdekel a kis fordulatú asszinkron motor generátor üzemben. Vettem egy motort, de sajnos az adattáblája becsapott mert nem a motor fordulat, hanem az áttét utáni fordulat volt megadva.Viszont egy érdekes jelenségre lettem figyelmes a tesztelése közben. Beépített fékes volt, amit leszereltem róla. A próbánál simán felgerjedt már kis fordulatoknál, úgy 1/3 ánál.
(#) bendike hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Üdv Urak.

van néhány 30 db igen komoly sodronyfeszítőm amit eladnék . Igazi bivaly Katonai . össze tekerve 70 cm kihajtva 107 cm

Ár 2 000 ft / db

1.bendeguz@citromail.hu
(#) sziriusz válasza Romulus hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Azonos utakat járunk végig. Az aszinkron motort én is kipróbáltam, oszlopos fúrógépbe fogva indítottam a gerjesztést. A felgerjedés pillanatában igen nagy erővel fogta le a hajtó villanymotort. Nem mértem meg a teljesítmény vesztést, de egy elméleti számítás alapján ez rosszabb volt, mint az autó generátor gerjesztésére szánt teljesítménye.
Összevetve a két generátort, én az autó generátort tartom jobbnak a szélgéphez úgy 500-600 wattig.
(#) Romulus válasza sziriusz hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Nálam a mágneseződés miatt nem jelentkezett a nagy nyomaték. Én egy frekvenciaváltóra kötött motorral hajtattam meg és nagyon tág tartományokban mozgott . Egész kis fordulatra vissza tudtam venni.Kb. 100V al indult és 400V fölé is tudtam emelni. Ennek az a hátránya nehéz a szabályzás, habár erre is van egy két ötletem, de az még csak ötlet.
(#) btoti válasza lacza89 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Szia!
Feltehetnéd blokkséma szinten a TSR szabályzó elképzelésed.
Az én fapadosom így képzelem el:
(#) generátor24 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek!

Ha egy 3 fázisú állandómágneses generátor fázisait külön külön egyenirányítom, majd sorba kötöm az egyenirányított feszültséget akkor magasabb feszültséget kapok mint ha a generátor csillagba lenne kötve és azt irányítom 6 diódával?
Hogy alakul a terhelhetősége?
pl csillagba kötve 400as fordulaton 250V egyenfeszültség van 9A terhelőáram mellett.
Fázisonként egyenirányítva hogy alakulhatnak a valóságban ugyanezen a fordulaton a fenti számok?
Köszönöm a választ előre is!
(#) erbe válasza generátor24 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Ha puffereled, akkor összeadódnak, ha nem, akkor ugyanazt a feszültséget vagy kevesebbet kapsz, mint csillagban, csak sokkal rosszabb hatásfokkal, mert mindig lesz egy tekercs, aminek a feszültsége kivonódik a többiből. Az áramterhelhetősége 1 fázis árama lesz. Pufferelt egyenirányításnál I*0,7.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) btoti válasza generátor24 hozzászólására (») Márc 17, 2013 / 1
 
Szia! Rég hallottunk rólad.

Ne csináááááld! Rosszabb lesz az eredmény, mintha deltába kötnéd a tekercseket, ami már eleve kisebb egyenfeszültséget jelent a csillagba kötötthöz képest (ugyanakkora fordulaton). Minden időpillanatban valamelyik tekercs a másik kettő fogyasztója is lesz. (Veszteség, melegedés, zavaró, a hasznossal ellentétes mágneses tér.) A pufferelés sem segít. Amikor teljesítményt veszel le, áram folyik - a kondenzátor feszültsége az effektív értékre áll be. (Csak terheletlenül, üresben töltődik fel a csúcsértékre.)
(#) gulyi88 válasza generátor24 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /
 
Külön egyenirányítva majd sorbakötve 1.5 szörös fázisfeszültséget kapsz alapharmonikus szinusz jelalakkal, terhelhetősége marad 1 fáziséval azonos (rosszabb mint volt eset!).
Pufferelve 3szoros fázis csúcsfeszültséget kaphatsz, puffereléstől és terheléstől fűggő hullámossággal (legfeljebb ugyanannyi teljesítmény mint volt, csak más feszültségen!).
400/p 250V 9A csillag 6 diódás EI átalakítva
kölün 3 * 4 diódás sorbakötött egyenirányításra megközelítőleg:
3 * 250 V és 1/3-ad * 9A áramod lehet hatalmas puffeleléssel.
-Inkább 3 szoros áttétel - szerintem -
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Ráérő időben valamelyikőnknek nem ártana ezt a 3f-ú generátor sorbakötött fázisok egyenirányítva, vagy anélkül esetet pontosítani. Félek, hogy még mindig sokakban él az a tévhit, hogy ez járható megoldás.
Személy szerint roppantul érdekelne, hogy miből sikerült kiszámolnod Rb, vagy üresjárati fesz. nélkül esetleg ugyanakkora (Rt=250V/9A=27,8Ohm) terheléssel pl. a "...3 * 250 V és 1/3-ad * 9A áramod lehet hatalmas puffeleléssel" (nagyságrendileg mekkora ez a hatalmas Faradban?) értékeket? Ez úgy is érhető, hogy a csillag-hídei. 250V egyenfesszel szemben 750V egyenfesz adódik sorbakötött esetben!!!? Ugyanakkor írsz "1.5 szörös fázisfeszültséget", "Pufferelve 3szoros fázis csúcsfeszültséget".
Mekkora a terhelésen mérhető egyenfesz. és egyenáram effektív értéke 400-s fordulaton Rt=27,8Ohm terheléskor a sorbakötött fázisonkénti ei. esetben? Pufferelés nélkül és egy általad megadott kapacitású puffer kondival.
Valami "belső hang" azt súgja, hogy a csillagosnál kisebb ei. fesz. adódik és a hatásfok is leesik 50% alá. Én változatlanul kételkedek ebben a módszerben. Szerintem is inkább áttétel, vagy 10-15% veszteség beáldozásával fesz. növelő inverter.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Terhelést nem vettem bele (terheléssel csakis roszabb lehet a helyzet).
Vekorokat rendezgettem:
puffer nélkül külön egyenirányítva valós értéktegelyen csak pozitív vektorok lesznek, ezeket kell egymás végeire tenni, ha jól emlékszem ez eredőben másfélszeres fázis vektor hoszúságú lesz (most nem szerkesztettem, vagy számoltam ki).
Ha meg pufferelünk fázisonként, akkor eltekintketünk a fázishelyzetektől, így lesz 3szoros fázisfeszültség. Az nem volt kérdés hogy menyire kell pufferelni (megjegyeztem hogy nagyon).
Ne keverjük össze a fázisonkénti pufferelt egyenirányítás sorbakötését a fázisonkénti egyenirányítás sorbakötsének pufferelésével!!
(hasra néhányszor 10mF nagyfeszütségű (400V) kondi kellene fázisonként)
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Leszimuláltam a dolgot:
Tévedtem a külön puffer nélküli esetben.
Külön pufferelve viszont megvan a kb 3 szoros feszültség (terheletlenül).
(Uki=UR4)
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
A bizonytalanság engem se hagyott nyugodni. (Nem is leszek kész holnapra a fali fémkeresővel. Ha a horonyvágóval elvágok valami vízvezetéket nem tudom, hogy kire kenjem.) Puffer nélkülire mondhatni ugyanez jött ki. Egymástól függetlenül ugyanolyat nem tévedhetünk.
Még a terhelés függő viselkedést kellene végigzongorázni és kimondhatnád a végitéletet. Egy újabb felesleges vitákat generáló kérdés oldódna meg. A tények és korlátok ismeretében bevethető lenne szélgenerátoknál kényszer helyzetben.
Beismerem, hogy sokkal rosszabbra számítottam már a feszültségeknél is.
(#) gulyi88 válasza btoti hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Megcsináltam az összehasonlító szimulációt:
Szimulációk közös mennyisége a generátor áramának effektív értéke, amit 4Arms-re állítottam be a terhelés változtatgatásával, így a generátor melegedése minden kapcsolás mérésekor azonos!!!
A generátorok fázisfeszültsége 220Vacpeak fázisellenállása:0.1ohm

I 6 diódás egyenirányítás (326-os kapcsolás) puffer nélkül:
Pki: 1763W Ukiav: 358Vdc Ifázisrms: 3.99Aeff

II fázisonkénti EI puffer nélkül sorbakötve:
Pki: 1645W Ukiav: 411.3Vdc Ifázisrms: 3.99Aeff

III fázisonkénti EI+puffer sorbakötve:
Pki: 839.9W Ukiav: 664.5Vdc Ifázisrms: 3.99Aeff

III eset méretezhető úgy is, hogy kis áramoknál inkább III ként működik (azaz hamarabb eléri a töltési feszt), nagyobb áramoknál meg inkább II ként működik...
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) btoti válasza gulyi88 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Remek! Ékes bizonyítéka, hogy ne vessünk el szokatlan ötleteket.
Érdekes, hogy soha nem találkoztam ipari, gyakorlati alkalmazásával. Talán a teljesítmény, hatásfok okok miatt, vagy ki tudja. No meg sok mindent nem láttam én még.
Igen, akár kezdeti akku töltés, kis szelek: magasabb fesz-l indítani és mondhatni önszabályzással beáll kisebb feszre. Durva szabályzás, de még jól is jöhet a barkács világban.
(#) gergobmwe30 hozzászólása Márc 23, 2013 /
 
Sziasztok! Bár még nem készült el a régebben írt nagyobb gépem a 2.2kw-os motorral, a kisebbet szeretném tuningolni, mert kevés rá a generátorom, nem bírom visszafékezni.. Van egy 1.1kW-os 960as motorom, ebből lesz generátor, csak nem tudom mennyi mágnest tegyek bele. Mert ugye a kelleténél többet nem akarok anyagi okok miatt, de keveset sem, mert akkor meg lehet pár ezer forinton múlik soksok Watt. Én 40x15x6mm N35ösből szeretnék 12db-ot. (1 pólus 2 mágnes, hosszában egymás után) Félek kevés lenne... Szerintetek?

Amúgy pedig a viharokban nagyon jól teljesített a kifordulós rugós farok, házi gépeknél szerintem a legjobb és legfontosabb védelem!
Következő: »»   447 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem