Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MpLab-ban miért nem lehet a PicKit2-őt beállítani?
Lapozás: OK   1 / 2
(#) googa hozzászólása Nov 10, 2007 /

Sziasztok!

Egyszerű a kérdésem. Az MPLab-ban ahol ki kell jelölni az égető típusát, a PicKit2 miért nem választható ki? (a listában benne van, de inaktív az a menüpont, nem lehet kattintani rajta)
Páran beszéltünk róla privátban, de nem jutottunk dűlőre. A PicKit saját szoftvere és az MPLAB együtt működnek, de jó lenne, csak az MPLAB-bal okoskodni.

Köszi előre is!
(#) AtomCity válasza googa hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

(#) googa válasza AtomCity hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Inkább ilyen problémát látott és megoldott versenyzők válaszát várom, köszi azért...
(#) potyo válasza googa hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Pedig a megoldás az említett linken van. Van ott egy "Click here for Programming and Debug device support list." feliratú link, azt analizálgasd egy kicsit.
(#) vanzerr válasza googa hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Össze van kötve a számítógéppel a PICkit2?
(#) AtomCity válasza vanzerr hozzászólására (») Nov 10, 2007 /

Azért szerintem ennyire ő sem h*lye
(#) még1MbR hozzászólása Nov 10, 2007 /

Mintha valami olyasmit böngésztem volna ki az MPLAB 7.60 select device dialog helpjéből, hogy "Red button - No support currently available"

(#) még1MbR válasza még1MbR hozzászólására (») Nov 10, 2007 / 4

Felraktam a 8-as MPLAB-ot, itt már jobb a helyzet
(#) alex077 hozzászólása Dec 16, 2007 /

Sziasztok!

Ez nem annyira témábaillőkérdés, de leginkább ide illik.Nem akartam új témát nyitni. A problémám: régebben vmiért tönkrement az mplabom. Újratelepítettem(v7.6).Megnyitom az mplabot és egy sor hibaüzenetet jelenik meg. Legacy language suite configuration file elérési út/tlboostcpp18.ini does not exist.
Okézás után a következő: Failed to initialize legacy language sutie with CLSID{76f41c5d-...} Majd ez ismétlődik.Miután a 10. üzenetet is bezártam használhatónak tűnik. Miután megnyitok egy asm fájlt és quickbuilderni akarom azt írja ki h nem találja a build toolt.
Vki találkozott ilyennel? Egyáltalán, hogy lehet h már sokadszorra telepítem újra és ugyanez a probléma ugyanúgy fennáll.Ráadásul már a 8. verziót telepítettem fel és ugyanez a probléma. Mit tegyek?
(#) potyo válasza alex077 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

A Project-->Set Language Tool Locations alatt a Microchip MPASM Toolsuite-nél add meg neki az elérési útvonalakat. Talán segít.
(#) alex077 válasza potyo hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Megnéztem és minden be van állítva. A hibaüzenetekben hiányol vmi bootloader config fájlt. Megnéztem és télleg nincs olyan fájl. De amikor elindul a z MPLAB és buildelni akarok egy fájlt azt írja ki h couldnt locate build tool. Check tool locations. Sztem az a nagy baj h nincs ilyen fájl ...Microchip/MPLAB IDE/Core/MTC Suites/tlboostcpp18.ini Ha vki esetleg át tudná küldeni az alex077 kukac citromail.hu címre megköszönöm.
(#) JZoli válasza alex077 hozzászólására (») Dec 17, 2007 /

Én megnéztem nekem sincs ilyen fájl az MPLAB-ban, de nekem megy a program.
(#) Tomekk hozzászólása Dec 26, 2007 /

Nekem is nemrég lett egy Pickit 2 -es fejlesztői környezetem Mplab szoftverrel.Nálam úgy működik h elindítom a progit,Configure/select device(itt kiválasztod milyen mikrokontrollert használsz esetemben PIC 16F887)leokézod utánna Debugger/select tool/PICkit2.
Nekem utánna már látja a próbapanelem és tudom futtani rajt a demóprogramot.

Viszont arra még nem jöttem rá hogy hova kell írnom a programot.......
Ha valaki tudna segítsen.
(#) még1MbR válasza Tomekk hozzászólására (») Dec 26, 2007 /

A program írása az MPLAB-ban:

1. 1.Először nyitsz egy új projektet. Ehhez kiválasztod a könyvtárat, amibe dolgozni fog, majd elmented a projektet.
2. Utána a Source files-ba felveszed az asm fájlt, ezt beteszi egy ablakba, tulképpen, mint szövegfájlt, itt lehet a programot írni, benne módosítgatni, meg bütykölgetni, meg effélék.
3. Aztán jöhet a fordítás, ehhez a "Build All" nevű eszközre kell klikkelni az eszköztár-soron. Ez előbb lefordítja a szoftvert, majd – ha olyan eszköz van bekötve, és úgy van beállítva - elindítja a porgram beégetését, és végül, ha kész, a PIC-ben elindítja a program futását.
(Ilyenkor, ha ICD2-vel dolgozol, meg is szólal(hat) a sziréna.) Minthogy az asm egy "gépközeli" kód, de nem gépi, így a PIC nem tudja végrehajtani azt, ezért kell lefordítani hex-be, ami már kimondottan gépi kód. Ezt égeti be a PIC-be a programozó eszköz.

(#) alex077 válasza alex077 hozzászólására (») Dec 28, 2007 /

Sikerült megoldani a problémát: letöröltem a programot majd a registryben a regedeit programmal kitöröltem a piszkot amit magaután hagyott. Így már működik.
(#) Sebi hozzászólása Szept 7, 2008 /

Nemrég az eddig használt 877 helyett hagytam magam rábeszélni a 887-re: olcsóbb, meg többet is tud. Egyúttal persze venni kellett hozzá PICkit2-t, ami szimpatikus is volt, míg el nem kezdtem vele a hex-ek letöltését: teljesen véletlenszerűen nem tölti le az eeprom-ba a tartalmat (vagy hiányos), semmilyen hibaüzenet nem jön.
Most pl. 14 letöltésből 5 hibás tartalmú, ebből 4-et újraégetés megoldott (némelyiket harmadszorra), de egy semmiképp nem akarja az igazat. Erre beültettem +2 új hw-t, egyiket sem tölti fel hibátlanul, sokadszorra sem.
A régi PICstart+ ilyet sosem tett velem.

Találkozott már vki ezzel a gonddal?
(#) potyo válasza Sebi hozzászólására (») Szept 7, 2008 /

Áramkörben a programozásra használt lábak vannak valamire használva még? Táp szűrése hogy néz ki? USB feszültség mennyi?
(#) Sebi válasza potyo hozzászólására (») Szept 7, 2008 /

Vannak, de ha szabaddá teszem őket, akkor sem változik a helyzet. Tápfesz lábakon csak 330n van, a kapcsolóüzemű táp 100u leválasztva (erre kényes volt a PICstart+, de a PICkit2-nek nem számít, 628-assal megy) USB fesz OK:4.96V.
Közben letöltöttem a PICkit2 saját szoftverét (2.52), ezzel kevesebbszer hibázik, hibaüzenet ugyanúgy nincs...
(#) szepi003 hozzászólása Szept 19, 2008 /

üdv mindenkinek vásároltam eggy pic kit2debug express tip. programozót ojan személyt keresek aki megtanitaná a a használatát eger környékéről.előrreis kösz. szepi003
(#) googa válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 19, 2008 /

Szia!

Nem kell ezt személyesen mutogatni; ha van neted, vannak okos kérdéseid, kreatív és kitartó vagy, simán megtanulhatod.
Feltelepíted a drivereket, aztán a PicKit2 nevű programot. Ha assembly-ben programoznál, akkor szükség lesz egy mpasm nevű progira is, amit szt hiszem az egyik cd-d tartalmaz is.
Ha ezek megvannak bedugod a PicKit2-őt az USB-be, aztán a DemoBoard-ot rádugod a PicKit2-re.
Elindítod a PicKit programot, ami kiírja neked, hogy PicKit2 found, and connected... Meg azt is kiírja, hogy milyen típusú PIC csatlakozott hozzá, ugye ami a demoboard-on van.
Az egyik CD-n, van pár példaprogram "lesson" vagy "sample" címen, ezeket felnyomod a gépedre. Szépen sorban mappáról-mappára megnyitod a példákat a PICKit programmal, az import hex menüponttal, majd a write gombra kattintva betöltöd a PIC-be. Aztán bekapcsolod az ON gombot és megnézed mit csinálnak a board-on lévő ledek. A demoboardon van egy potméter, amit tekergethetsz és így is változnak a LED-ek némelyik programban.
Mielőtt új programot töltesz a PIC-re, ne felejtsd el erase gombbal letörölni...
(#) szepi003 hozzászólása Szept 21, 2008 /

szia. köszönöm a segitséget sikerült elinditani még annyit kérdeznék valahol láttam adaptereket töbféle pichez csak most nemtalálom sehol.valaki tudja esetleg holtalálom ?mégegyszer kössz szepi003
(#) SzervízMacska válasza szepi003 hozzászólására (») Szept 21, 2008 /

Hát az meg minek?

Chipcad árul ilyeneket, darabjának kb. annyi az ára, mint az égetőnek. Vegyél tördelhető tüskesort és akár 1 próbapanelen felprogramozhatod bármelyik támogatott PIC-et. A két tápcsatlakozót, PGD, PGC és MCLR lábakat kell a PICKIT2-vel összedrótozni. Lábkiosztás és minden fontos infó az adott kontroller adatlapjában megtalálható. De gondolkozz csak! Egyszer építesz 1 áramkört SMD kivitelű PIC-kel. Mondjuk, beleégeted a méregdrága adaptereddel a programot, majd ráforrasztod a panelra. Ha nem úgy működik, ahogy gondoltad, mit teszel? Minden áramkörbe bele kell tervezni ezt a tüskesort, hogy a fejlesztés és az utólagos upgrade-eléshez ne kelljen százszor ki-be húzkodni, dugdosni a PIC-et. Amennyiben lehetséges, én kerülöm a foglalatok alkalmazását, mert így kizárok egy hibaforrást. Speciális eseteket leszámítva ( pl. ha az IC alá is kerül alkatrész ), mindíg közvetlenül beforrasztom őket. Hidd el, nem érdemes ezekkel a foglalatokkal bohóckodni.
(#) szepi003 hozzászólása Szept 24, 2008 /

köszi a segitséget :még kérdés !magyarnyelvű leirás pickit2-ről találok valahol kössz szepi003
(#) Jossz hozzászólása Dec 8, 2008 /

Sziasztok!

Olyan jellegű problémám lenne, hogy egy 18LF4620 controllert kell debuggolnom, ill. programoznom, méghozzá 3V feszültséggel (erre azért van szükség, mert az áramkörben vannak kifejezetten 3 V-os alkatrészek). Van-e valakinek tapasztalata abban, hogyan lehet MPLAB alatt a PICKIT2-t rábírni, hogy 3V tápot adjon és ne 5V-ot?! Az áramkörben a PGM láb is be van kötve. (úgy tudom, ill. olvastam az MCU adatlapjában, hogy az az alacsony feszültségű programozás engedélyező lába)
Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!

Jossz
(#) potyo válasza Jossz hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Szerintem te nem érted, hogy mire való a PGM, de ez most lényegtelen.

MPLAB alól a Pickit 2 kimeneti feszültsége tudomásom szerint nem állítható. Kapcsold ki a róla történő táplálást, és kívülről adj a céláramkörnek tápot.
(#) Jossz válasza potyo hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Köszönöm, ezt tettem, azt hittem van más megoldása is. Leírnád esetleg 2 mondatban, mire is való a PGM, hadd okuljak!? Az adatlap szerint "PGM: Low-voltage ICSP Programming enable pin". Ezért gondoltam, hogy ez azt jelenti, hogy az MCU áramkörben beépített módon történő programozás esetén (ICSP) alacsony feszültségű programozás engedélyező láb.
(#) potyo válasza Jossz hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Akkor lehet, hogy én értettem rosszul, amit írtál. Úgy értettem, hogy kapcsolatot vélsz felfedezni aközött, hogy nem 5V-ról, hanem 3V-ról működő áramkört programozunk, és a PGM láb használata között. Az alacsony feszültségű programozáskor nincs szükség a 13V-ra a Vpp lábon, hanem a PGM láb magasra húzásával lép be programozás üzemmódba a kontroller. De ezt nem szoktuk használni, mivel így elveszítünk egy lábat. A nagyfeszültségű programozás is soros - ellentétben pl. az Atmel mikrovezérlőivel - így a piceknél az alacsony feszültségű programozás nem terjedt el.
(#) Jossz válasza potyo hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Köszi, akkor egyről beszéltünk (írtunk). Én csak azért tettem a PGM-re vonatkozó megjegyzést, mert szinte kizárólag készre gyártott céláramkörökben az MCU beforrasztott állapotában tesztelek, ill. programozok az áramkörbe betervezett tüskesoron keresztül. Ez végül is csupán egy szempontból nehezíti a programozást, ill. a tesztelést: pl. ha tasztatúra van az RB5-RB7 lábakon, akkor az - amíg a PICKIT2 csatlakoztatva van - nem működik, ill. nem működik korrekt módon természetesen.
(#) nemgyuri hozzászólása Feb 24, 2010 /

MPLAB-ban PICKIT2-vel programozás oké, de debuggolnom nem sikerül. Tud valaki segíteni?
Ezt írja ki:
PKWarn0006: The local copy of program memory has been changed since the last program operation. Should PICkit 2 program the target (fix) before proceeding?
Programming Target (2010.02.24. 21:40:51)
Erasing Target
Programming Program Memory (0x0 - 0x4F)
Verifying Program Memory (0x0 - 0x4F)
Programming Debug Executive (0x-F00 - 0xFFF)
Verifying Debug Executive (0xF00 - 0xFFF)
Programming Debug Vector
Verifying Debug Vector
Programming Configuration Memory
Verifying Configuration Memory
PK2Error0028: Unable to enter debug mode
NOTE: This device requires an ICD Header for debug. See "Header Specification" DS51292.
PICkit 2 Ready

PK2Error0024: PICkit 2 was unable to establish a valid Vdd on the target (Attempted 5.00V - Read 0.00V)
(#) szilva válasza nemgyuri hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Idézet:
„PK2Error0028: Unable to enter debug mode
NOTE: This device requires an ICD Header for debug. See "Header Specification" DS51292.”

Ez az üzenet azt jelenti, hogy az a PIC, amit debugolni próbáltál, nem debugolható közvetlenül, hanem meg kellene venni hozzá a megfelelő ICD Header board-ot. Milyen PIC-kel próbálkozol?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem