Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egyszerű a kérdésem. Az MPLab-ban ahol ki kell jelölni az égető típusát, a PicKit2 miért nem választható ki? (a listában benne van, de inaktív az a menüpont, nem lehet kattintani rajta) Páran beszéltünk róla privátban, de nem jutottunk dűlőre. A PicKit saját szoftvere és az MPLAB együtt működnek, de jó lenne, csak az MPLAB-bal okoskodni. Köszi előre is!
Inkább ilyen problémát látott és megoldott versenyzők válaszát várom, köszi azért...
Pedig a megoldás az említett linken van. Van ott egy "Click here for Programming and Debug device support list." feliratú link, azt analizálgasd egy kicsit.
Össze van kötve a számítógéppel a PICkit2?
Mintha valami olyasmit böngésztem volna ki az MPLAB 7.60 select device dialog helpjéből, hogy "Red button - No support currently available"
Felraktam a 8-as MPLAB-ot, itt már jobb a helyzet
Sziasztok!
Ez nem annyira témábaillőkérdés, de leginkább ide illik.Nem akartam új témát nyitni. A problémám: régebben vmiért tönkrement az mplabom. Újratelepítettem(v7.6).Megnyitom az mplabot és egy sor hibaüzenetet jelenik meg. Legacy language suite configuration file elérési út/tlboostcpp18.ini does not exist. Okézás után a következő: Failed to initialize legacy language sutie with CLSID{76f41c5d-...} Majd ez ismétlődik.Miután a 10. üzenetet is bezártam használhatónak tűnik. Miután megnyitok egy asm fájlt és quickbuilderni akarom azt írja ki h nem találja a build toolt. Vki találkozott ilyennel? Egyáltalán, hogy lehet h már sokadszorra telepítem újra és ugyanez a probléma ugyanúgy fennáll.Ráadásul már a 8. verziót telepítettem fel és ugyanez a probléma. Mit tegyek?
A Project-->Set Language Tool Locations alatt a Microchip MPASM Toolsuite-nél add meg neki az elérési útvonalakat. Talán segít.
Megnéztem és minden be van állítva. A hibaüzenetekben hiányol vmi bootloader config fájlt. Megnéztem és télleg nincs olyan fájl. De amikor elindul a z MPLAB és buildelni akarok egy fájlt azt írja ki h couldnt locate build tool. Check tool locations. Sztem az a nagy baj h nincs ilyen fájl ...Microchip/MPLAB IDE/Core/MTC Suites/tlboostcpp18.ini Ha vki esetleg át tudná küldeni az alex077 kukac citromail.hu címre megköszönöm.
Én megnéztem nekem sincs ilyen fájl az MPLAB-ban, de nekem megy a program.
Nekem is nemrég lett egy Pickit 2 -es fejlesztői környezetem Mplab szoftverrel.Nálam úgy működik h elindítom a progit,Configure/select device(itt kiválasztod milyen mikrokontrollert használsz esetemben PIC 16F887)leokézod utánna Debugger/select tool/PICkit2.
Nekem utánna már látja a próbapanelem és tudom futtani rajt a demóprogramot. Viszont arra még nem jöttem rá hogy hova kell írnom a programot....... Ha valaki tudna segítsen.
A program írása az MPLAB-ban:
1. 1.Először nyitsz egy új projektet. Ehhez kiválasztod a könyvtárat, amibe dolgozni fog, majd elmented a projektet. 2. Utána a Source files-ba felveszed az asm fájlt, ezt beteszi egy ablakba, tulképpen, mint szövegfájlt, itt lehet a programot írni, benne módosítgatni, meg bütykölgetni, meg effélék. 3. Aztán jöhet a fordítás, ehhez a "Build All" nevű eszközre kell klikkelni az eszköztár-soron. Ez előbb lefordítja a szoftvert, majd – ha olyan eszköz van bekötve, és úgy van beállítva - elindítja a porgram beégetését, és végül, ha kész, a PIC-ben elindítja a program futását. (Ilyenkor, ha ICD2-vel dolgozol, meg is szólal(hat) a sziréna.) Minthogy az asm egy "gépközeli" kód, de nem gépi, így a PIC nem tudja végrehajtani azt, ezért kell lefordítani hex-be, ami már kimondottan gépi kód. Ezt égeti be a PIC-be a programozó eszköz.
Sikerült megoldani a problémát: letöröltem a programot majd a registryben a regedeit programmal kitöröltem a piszkot amit magaután hagyott. Így már működik.
Nemrég az eddig használt 877 helyett hagytam magam rábeszélni a 887-re: olcsóbb, meg többet is tud. Egyúttal persze venni kellett hozzá PICkit2-t, ami szimpatikus is volt, míg el nem kezdtem vele a hex-ek letöltését: teljesen véletlenszerűen nem tölti le az eeprom-ba a tartalmat (vagy hiányos), semmilyen hibaüzenet nem jön.
Most pl. 14 letöltésből 5 hibás tartalmú, ebből 4-et újraégetés megoldott (némelyiket harmadszorra), de egy semmiképp nem akarja az igazat. Erre beültettem +2 új hw-t, egyiket sem tölti fel hibátlanul, sokadszorra sem. A régi PICstart+ ilyet sosem tett velem. Találkozott már vki ezzel a gonddal?
Áramkörben a programozásra használt lábak vannak valamire használva még? Táp szűrése hogy néz ki? USB feszültség mennyi?
Vannak, de ha szabaddá teszem őket, akkor sem változik a helyzet. Tápfesz lábakon csak 330n van, a kapcsolóüzemű táp 100u leválasztva (erre kényes volt a PICstart+, de a PICkit2-nek nem számít, 628-assal megy) USB fesz OK:4.96V.
Közben letöltöttem a PICkit2 saját szoftverét (2.52), ezzel kevesebbszer hibázik, hibaüzenet ugyanúgy nincs...
üdv mindenkinek vásároltam eggy pic kit2debug express tip. programozót ojan személyt keresek aki megtanitaná a a használatát eger környékéről.előrreis kösz. szepi003
Szia!
Nem kell ezt személyesen mutogatni; ha van neted, vannak okos kérdéseid, kreatív és kitartó vagy, simán megtanulhatod. Feltelepíted a drivereket, aztán a PicKit2 nevű programot. Ha assembly-ben programoznál, akkor szükség lesz egy mpasm nevű progira is, amit szt hiszem az egyik cd-d tartalmaz is. Ha ezek megvannak bedugod a PicKit2-őt az USB-be, aztán a DemoBoard-ot rádugod a PicKit2-re. Elindítod a PicKit programot, ami kiírja neked, hogy PicKit2 found, and connected... Meg azt is kiírja, hogy milyen típusú PIC csatlakozott hozzá, ugye ami a demoboard-on van. Az egyik CD-n, van pár példaprogram "lesson" vagy "sample" címen, ezeket felnyomod a gépedre. Szépen sorban mappáról-mappára megnyitod a példákat a PICKit programmal, az import hex menüponttal, majd a write gombra kattintva betöltöd a PIC-be. Aztán bekapcsolod az ON gombot és megnézed mit csinálnak a board-on lévő ledek. A demoboardon van egy potméter, amit tekergethetsz és így is változnak a LED-ek némelyik programban. Mielőtt új programot töltesz a PIC-re, ne felejtsd el erase gombbal letörölni...
szia. köszönöm a segitséget sikerült elinditani még annyit kérdeznék valahol láttam adaptereket töbféle pichez csak most nemtalálom sehol.valaki tudja esetleg holtalálom ?mégegyszer kössz szepi003
Hát az meg minek?
Chipcad árul ilyeneket, darabjának kb. annyi az ára, mint az égetőnek. Vegyél tördelhető tüskesort és akár 1 próbapanelen felprogramozhatod bármelyik támogatott PIC-et. A két tápcsatlakozót, PGD, PGC és MCLR lábakat kell a PICKIT2-vel összedrótozni. Lábkiosztás és minden fontos infó az adott kontroller adatlapjában megtalálható. De gondolkozz csak! Egyszer építesz 1 áramkört SMD kivitelű PIC-kel. Mondjuk, beleégeted a méregdrága adaptereddel a programot, majd ráforrasztod a panelra. Ha nem úgy működik, ahogy gondoltad, mit teszel? Minden áramkörbe bele kell tervezni ezt a tüskesort, hogy a fejlesztés és az utólagos upgrade-eléshez ne kelljen százszor ki-be húzkodni, dugdosni a PIC-et. Amennyiben lehetséges, én kerülöm a foglalatok alkalmazását, mert így kizárok egy hibaforrást. Speciális eseteket leszámítva ( pl. ha az IC alá is kerül alkatrész ), mindíg közvetlenül beforrasztom őket. Hidd el, nem érdemes ezekkel a foglalatokkal bohóckodni.
köszi a segitséget :még kérdés !magyarnyelvű leirás pickit2-ről találok valahol kössz szepi003
Sziasztok!
Olyan jellegű problémám lenne, hogy egy 18LF4620 controllert kell debuggolnom, ill. programoznom, méghozzá 3V feszültséggel (erre azért van szükség, mert az áramkörben vannak kifejezetten 3 V-os alkatrészek). Van-e valakinek tapasztalata abban, hogyan lehet MPLAB alatt a PICKIT2-t rábírni, hogy 3V tápot adjon és ne 5V-ot?! Az áramkörben a PGM láb is be van kötve. (úgy tudom, ill. olvastam az MCU adatlapjában, hogy az az alacsony feszültségű programozás engedélyező lába) Előre is köszönöm mindenkinek a segítséget! Jossz
Szerintem te nem érted, hogy mire való a PGM, de ez most lényegtelen.
MPLAB alól a Pickit 2 kimeneti feszültsége tudomásom szerint nem állítható. Kapcsold ki a róla történő táplálást, és kívülről adj a céláramkörnek tápot.
Köszönöm, ezt tettem, azt hittem van más megoldása is. Leírnád esetleg 2 mondatban, mire is való a PGM, hadd okuljak!? Az adatlap szerint "PGM: Low-voltage ICSP Programming enable pin". Ezért gondoltam, hogy ez azt jelenti, hogy az MCU áramkörben beépített módon történő programozás esetén (ICSP) alacsony feszültségű programozás engedélyező láb.
Akkor lehet, hogy én értettem rosszul, amit írtál. Úgy értettem, hogy kapcsolatot vélsz felfedezni aközött, hogy nem 5V-ról, hanem 3V-ról működő áramkört programozunk, és a PGM láb használata között. Az alacsony feszültségű programozáskor nincs szükség a 13V-ra a Vpp lábon, hanem a PGM láb magasra húzásával lép be programozás üzemmódba a kontroller. De ezt nem szoktuk használni, mivel így elveszítünk egy lábat. A nagyfeszültségű programozás is soros - ellentétben pl. az Atmel mikrovezérlőivel - így a piceknél az alacsony feszültségű programozás nem terjedt el.
Köszi, akkor egyről beszéltünk (írtunk). Én csak azért tettem a PGM-re vonatkozó megjegyzést, mert szinte kizárólag készre gyártott céláramkörökben az MCU beforrasztott állapotában tesztelek, ill. programozok az áramkörbe betervezett tüskesoron keresztül. Ez végül is csupán egy szempontból nehezíti a programozást, ill. a tesztelést: pl. ha tasztatúra van az RB5-RB7 lábakon, akkor az - amíg a PICKIT2 csatlakoztatva van - nem működik, ill. nem működik korrekt módon természetesen.
MPLAB-ban PICKIT2-vel programozás oké, de debuggolnom nem sikerül. Tud valaki segíteni?
Ezt írja ki: PKWarn0006: The local copy of program memory has been changed since the last program operation. Should PICkit 2 program the target (fix) before proceeding? Programming Target (2010.02.24. 21:40:51) Erasing Target Programming Program Memory (0x0 - 0x4F) Verifying Program Memory (0x0 - 0x4F) Programming Debug Executive (0x-F00 - 0xFFF) Verifying Debug Executive (0xF00 - 0xFFF) Programming Debug Vector Verifying Debug Vector Programming Configuration Memory Verifying Configuration Memory PK2Error0028: Unable to enter debug mode NOTE: This device requires an ICD Header for debug. See "Header Specification" DS51292. PICkit 2 Ready PK2Error0024: PICkit 2 was unable to establish a valid Vdd on the target (Attempted 5.00V - Read 0.00V) Idézet: „PK2Error0028: Unable to enter debug mode NOTE: This device requires an ICD Header for debug. See "Header Specification" DS51292.” Ez az üzenet azt jelenti, hogy az a PIC, amit debugolni próbáltál, nem debugolható közvetlenül, hanem meg kellene venni hozzá a megfelelő ICD Header board-ot. Milyen PIC-kel próbálkozol? |
Bejelentkezés
Hirdetés |