Fórum témák
» Több friss téma |
Valószínű. Az adatlap írja is, hogy ezekre a dolgokra ügyelni kell; ha a 5V-nál nagyobb példányokról van szó, annyi elég a kinyíráshoz, hogy a bemeneten lekapcsolod a tápot, és rövidrezárod a bemeneten levő kondit (a kimenetet meg ugye a kimeneten levő kondi közben tartja).
Ha bemenetén ott a 17V, és 0,6V a kimenet akkor minden remény oda
Valószínűleg jól gondolod. A dolgok néha látszólag ok nélkül is tönkremennek. Nem írtad milyen terhelésnek van kitéve, mit hajtasz róla, így nehéz kitalálni lehetett-e valami külső ok.
Egy TL082-es megy róla. És köszönöm a válaszokat. Valóban írt ilyet az adatlap (valahol a végén), de valahogy ezen átsiklottam eddig. Így biztos, hogy a pufferben maradt kis szikra ölhette meg. Eddig 15 voltot stabilizált 12-re most pedig rátettem egy másik tápegységet, és gondolom meglepődött, ahogy kisült a nagyobb kondi.
Még egyszer köszönöm.
Előre is elnézést, ha már volt hasonló kérdés. De én nem találtam megfelelő topic-ot.
A probléma a következő. Adott egy vidéki, hétvégi ház. Alapvetően az ember nem tévét nézni jár ilyen helyre. De ha az időjárás nem kegyes nem sok más lehetőség marad. Az a baj hogy ilyenkor sajna a szomszédok is így tesznek. És akkor sajnos azon a részen a hálózati feszültség képes leesni 180VAC alá. Ekkor pedig a TV sajnos kikapcsol. A problémát úgy gondoltam megoldani hogy, tele a padlás kiszuperált szünetmentes tápokkal. Egy ilyen táppal gondoltam meghajtani a TV-t. De sajna a feszültség esés annyira makacsnak bizonyult hogy kevés az akkuidő. Ezért egy olyan kapcsolás kidolgozásában kérek segítséget, ami a bemenő hálózati feszültségtől függetlenül 12 és 14VDC közötti kimenő feszt produkál. Nem kevés Árammal persze. Ezzel meg lehet hajtani a szünetmentest, az akkumulátor felől. így a kutyát nem érdekelné a bejövő feszültség, nyugodt tévézés közben. Én arra gondoltam hogy egyenirányítom és szűrőm a bejövő "220"-at. Majd ezt követően egy stabilizált tápegységgel el disszipáltatom a felesleget. Ha rossz a hálózat akkor keveset melegszik. Amikor jó akkor meg nagyon. Csak a méretezéssel vannak gondjaim. Mi erről a véleményetek? A segítséget előre is köszönöm!
Szia!
Használj olyan tévét, aminek univerzális tápegysége van (110-240V).
Szerintem keresd meg a szolgáltatót a problémáddal. Azért a huszonegyedik században nem fordulhatna elő ilyen probléma.
Ehhez nem kellett volna új topic. Első körben ki kell próbálni, hogy a TV hajlandó-e működni szünetmentesről. Ha igen akkor szét kell szedni egy másik szünetmentest és a trafóját hálózati trafóként használni. Kell rá egy diódahíd és egy jó nagy puffer. Meg kell mérni mekkora az egyenirányított feszültség. Erre érdemes tenni egy darab 7812-őt ami meg van fejelve két három TO3 as tranyóval és egy LED el a közös ágon. Bőven kezel 13.6 Volton 10-15 ampert egy ilyen szet. Áramkorlát ugyan nincs a 12 volton, de ahogy írtad a másik UPS akku felére kötve trapéz jeled lesz. Egyébként lehet, hogy jobban jársz ha keresel valahol egy jó kis szovjet feszültség stabilizátort !
Szerintem ők kihúztak valami tikbelet Gondolom a TV adott...
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
A probléma 3 E Ft ből megoldva ezzel: Bővebben: Link
Voltak kint.
Anyit tudtak tenni hogy, a csatlakozó vezetéket átakasztották egy másik fázisra.
Elnézést, nem gondoltam át rendesen.
Arra koncentráltam hogy kitúrjak egy megfelelő témát. A megoldás egyszerű és nagyszerű. Én is gondoltam egy szembefordított trafóra, de nem számoltam a puffereléssel. Nagy valószínűség szerint a 12V akkor is meg lesz ha esik bemenő feszültség. Legközelebb előbb járatom az agyamat mint a klaviatúrát.
Heló!
Van egy olyan ötletem h a telefonomhoz csinálok egy hordozható töltőt, egy egy 7805-el akarom neki stabil feszt adni, az energia forrás lenne 2 db 3.7 v-os 3700 ma-es lion akku vagy 8 db 1.2 v-os 4500ma-es ceruza akku. a telefonom akksija 1300ma-es, és úgy is csak ennyit fog felvenni az ic-n keresztül, kell neki hűtés? Vagy mivel lehetne megoldani h 5v és 1A jöjjön ki belőle? Vagy valaki csinált már ilyet?
Hűtés kelleni fog a 7805-re. Az elfűtött teljesítményt így tudod kiszámolni:
(Ube - Uki)*I --> [ (7,4 - 5)* 1 = 2,4 W] Mivel a 3,7 V névleges feszültség és a valóságban ez valamivel több, többet fog fűteni. A telefon annyit fog felvenni, amennyi kell neki, a tápegység nem fog többet "beleszuszakolni". Viszont, ez így ebben a formában eléggé nagy energiapazarlás. A töltőakkukból kivett energia több mint 30 %-a elszáll hő formájában, nem számolva a töltőakkuk töltésének hatásfokát.
Köszi!
Akkor más "energiatakarékosabb" megoldás? Ami egyszerű felépítésű.
Egy MC 34063 -as IC-re épülő Step down elvileg jobb hatásfokú. Bár nem tudom, mennyire alternatíva egy tartalék akku hordozása a telefonhoz (már ha cserélhető egyáltalán).
azért kell ez a táp a telefonhoz mert egy párszor olyan helyeken vagyok ahol nincs lehetőség a telefonom töltésére.
ehhez létezik valami egyszerű kapcsolás?
A HEStore oldaláról letölthető az adatlap, abban vannak példa kapcsolások is. A neten is van pár kalkulátor az IC-hez, pl. pl. itt.
Szerintem a 34063 ekkora áramnál (1A+) nehézkesen használható.
Minden kalkulátor a belső tranzisztorral számol, ami gyakorlatilag nem használható már 0.5A körül se nagyon, annyira melegszik az IC. Külső tranzisztor esetén vagy Darlingtonba kötöd, és akkor elég csúnya lesz a vesztesége, vagy ha nem, akkor meg nem tudod értelmes frekvencián üzemeltetni, és rettentő nagy induktivitás és kondi fog kelleni. Ráadásul a nem Darlingtonos verzióhoz rendes méretezési leírás sincs, lehet kísérletezgetni a frekikkel, meg úgy általában a külső tranzisztoros verzióhoz kalkulátor se. Külső FET lenne a jó megoldás, de ahhoz még gyári mintakapcsolás sincs, nemhogy méretezési leírás vagy kalkulátor.
Az adatlapján 1,5 A a határadat, amit tud. Igazábol még nem jutottam el addig, hogy kipróbáljam, csak a neten fellelhető írásokat olvastam felületesen. Ha már 500 mA felett ennyire melegszik, mire fel a katalógusadat? Így, ebben a formában valóban egyszerűbb egy 7805-ös használata egy kicsit nagyobb hűtőbordán.
Persze, tudja azt, csak közben tartsad 20 fokon a tokot...
Nem disszipál ő sokat, csak pár száz mWattot, ami végülis a táp szempontjából nem lenne sok. Viszont ezt egy DIP8-as tokon szeretné leadni (a SOIC8 még rosszabb).
Sziasztok!
Lenne egy 230V AC/ 9V DC 800mA-es tápegységem. Lényegében egy trafóból 4 diódából egy puffer- és egy zavarszűrő kondenzátorból áll. A DC9V helyett ami rá van írva 12V-ot is ad ki, gondolom a pufferelés miatt. Olyan gondom lenne, hogy nekem stabil 9V DC-re lenne szükségem. Ha terhelem természetesen csökken a fesz. Kipróbáltam egy 12V5W-os égővel már csak 10,5V DC-t ad ki. Gondoltam, hogy egyszerűen megoldom egy 7809-cel, de nem lesz jó, mert legalább 2V-tal nagyobb bemenő fesz. kellene neki. Ha pedig még jobban terhelem még kevesebb lesz és ez a 10,5V már így is kevés. Egy szó, mint száz tudnátok egy olyan kapcsolást ajánlani, ami stabil 9V DC-t tudna biztosítani, még ha a bemenő fesz 10V DC vagy akár 9,5V DC is lesz(értelem szerűen nagyobb feszültségre is jó lenne) ? Köszi szépen és bocsi a hosszadalmas leírásért.
Szia! MOSFET-tel megoldható, azt elég kis feszültségesésűre ki tudod nyitni. Elviekben így néz ki.
És ezt hogy lehetne átalakítani, úgy, hogy 9V legyen a kimenő feszültség? Úgy értem milyen értékeket kellene kicserélni?
Ez hasonló kapcsolás: Bővebben: Link
Az R1/R2 arányával tudod a kimenő feszültséget beállítani: Vout * R2 / (R1+R2) = 2.5V A többi ellenállás is át kéne viszont számolni, ha nagyobb feszültségről akarod üzemeltetni.
Hogy értve azt, hogy nagyobb feszültségről akarom üzemeltetni? Valószínű, hogy a bemenő nem lesz nagyobb 13V-nál és kimenetnek kellene stabil 9V.
Az általam belinkelt kapcsolásnál 6V-os táp van berajzolva, és 5V-os kimenet.
Akkor nekem nem lesz jó, mert az előző hozzászólásomban írt értékekre kellene. Nekem jó lenne a MOSFET-es is, csak nem tudom miket kellene kicserélni benne. Gondolom a 12V-os zenert 9,1V-osra, de tovább nem tudom sajnos
Mind a kettő kapcsolás jó lesz, de át kell számolni az ellenállásokat. Ez annyiból jobb, hogy Zenerből nem létezik akármilyen értékű, a TL431-gyel meg akármilyen feszültséget be lehet állítani, és még sokkal precízebb is lesz.
Plusz nem kell gondolkodni, hogy ha másmilyen FET-et raksz be, akkor mi lesz, mert BUxxx-eket lassan már sehol nem kapsz, IRFZ44-et meg kb. minden bokorban.
és ebben kérhetnék egy kis segítséget, vagy már túl sok leszek lassan?
Nem szeretnék senkinek az agyára menni, megértem persze az ellenkezőjét is. Egy tapasztaltabbnak már túl sok lehet a kezdők hülyesége |
Bejelentkezés
Hirdetés |