Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1947 / 3986
(#) IRONbene válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Köszönöm.
(#) tolmacs válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Köszi!
(#) Samus1989 hozzászólása Márc 19, 2013 /

Ha nekem van két eszközöm, melyeknek áramigénye 1 A illetve 800 mA, 12 illetve 9 volt (egyen)feszültség mellett. És én a kettő egységet egy tápegységről kívánom üzemeltetni, jó lenne egy 12voltos, 2A folyamatos terhelhetőségű kis kapcsolóüzemű tápegység? A kimeneti ágat kettéosztanám, egyik ág kapna egy 7809es stab IC-t kis bordával, ez maximum 1A terhelhetőségű, így bőven jó is lenne. Kellene még valami? Vagy ezt így inkább ne? Illetve ha beiktatok a körbe egy 12V 0.35A-es PC ventillátort, hűtésre, az nagy baj lenne (így már túllépem a 2A-t)
(#) blackdog hozzászólása Márc 19, 2013 /

Sziasztok!

Egy kapcsolásban használok néhány CD4024 IC-t. Ezzel az a gondol, hogy lefutó élre vezérelt és nem találok hasonló számlálót ami pozitív élvezérelt.
Ha tennék elé egy invertert az vajon lehet jó megoldás?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Bizony hogy jó.
(#) Samus1989 hozzászólása Márc 19, 2013 /

Újabb kérdésem akadt. Van egy Logitech Z323 hangfalszettem. 2.1es rendszer, a mélynyomóban van az erősítő, de a hangerőszabályzó a jobb hangszóróban. A problémám, hogy állandó halk statikus zajt hallok. Fejhallgatóval használom, vagyis csak annak erősítésére. Kikapcsolás után a fejhallgatóban hallom a halk sercegést, majd egy puff, és kikapcsol. Gondolom a kondik lassan merülnek. Nem lehet ezt valahogy kiküszöbölni?
(#) elektros90 hozzászólása Márc 19, 2013 /

Sziasztok. Milyen tranzisztor paraméter a "Va", pl. Va = 50V ? A pi modellnél van rá szükségem.
Egy link
Köszönöm.
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Szia!
Itt írnak az "Early Voltage"-ról, amit Va-val jelölnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) elektros90 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Köszönöm
(#) kadarist válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

(#) banyaiakos hozzászólása Márc 19, 2013 /

Sziasztok! Szeretnék építeni egy egyszerű áramkört, ami a geiger müller számláló kattogását imitálja majd gombnyomásra felgyorsul a kattogás. Semmilyen kapcsolást nem találtam eddig a neten. Nektek van valami ötletetek? Köszönöm!
(#) nedudgi válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Ilyen feladatot PIC-el szoktam megoldani, de egy 555 astabil kapcsolásban meg tudja oldani a feladatot. egy ilyen kapcsolásban. Az R1 ellenállással a nyomógomb (vagy kapcsoló) párhuzamosan köt egy másodikat, ezáltal magasabb lesz a frekvencia. A kimenetre egy kis hangszórót kössél.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) banyaiakos válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Köszönöm. 555-el néztem én is, de az periodikus. Nekem pedig véletlenszerű kattogás kell.
Ezt találtam de nekem nincs Arduino-m és nem is lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy csak mikrovezérlővel lehet megoldani?
(#) Frankye válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Véletlenszerű kattogást mással nem igen tudsz elérni, mint uC-vel.
(#) banyaiakos válasza Frankye hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Értem. Az itt lévő kapcsolás nem jó? Tudom, hogy PIC-el sokkal egyszerűbb lenne a kapcsolás, de programozni nem tudok és úgy látszik a google-t se tudom használni mert nem találok egy PIC programot sem...
(#) proli007 válasza banyaiakos hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Hello!
Egy uC sem véletlenszerűen ad jelet. De megrajzoltam, mert a mikroprocin kívül is van élet..
Természetesen a hangszóró (vagy mi) helyett használhatsz önrezgő zümmert, vagy csak egy piezót (bár annak kicsi lesz a hangja). Ha a hangszóró ellenállása kicsi, soros ellenállást kell alkalmazni. De azt majd Te kitalálod mi jó neked..
üdv!
(#) Izeg. hozzászólása Márc 20, 2013 /

Kedves kollégák!
A kazettára történő rögzítéskor, illetve lejátszáskor, szükség van-e valamilyen frekvenciaátvitelbeli korrekcióra? (pl mint a bakelitnél.)
Ha igen,ez körülbelül hogyan néz ki?
(egy régi kazettás mechanikából szeretnék lejátszót/felvevőt készíteni,saját áramkörrel)
(#) Delinsky hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok! van egy dmx dimmer és van a hozzá tartozó dmx szabálzó. Amikor tolom felfelé a tólópotit, kb féluton hallani egy brummot. Mi ez, és tud-e valaki valami ellenszert erre? Köszönöm előre is a válaszokat.
(#) nedudgi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Valamelyik nagy értékű ellenállás helyett a kéz ellenállását felhasználva lehetne szabályozni a kerregést.
(#) Kovadam hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne!
Infravörös Fénysorompo mennyire alkalmas fényképezőgép elsütéséhez, automatikus exponáláshoz? Vízcsepp fotózáshoz kellene, hogy akkor exponáljon a gép amikor a fénysorompón áthalad egy vÍzcsepp, erre megfelelő lehet az infravörös fény?
Előre is köszönöm!
(#) andyka hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok,
Egy kezdo kerdese
Egy ilyesmit S26MD02 lehet hasznalni hagyomanyos elektromagneses erintkezo helyett, mint az alabbi, persze a teljesitmenyhatar betartasaval ?

index.jpg

(#) kadarist válasza Kovadam hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szia!
Az infrasorompó nem jó átlátszó tárgyak érzékelésére, inkább a lézeres sorompók lennének jók, de annak a piros fénye meg nagyon látszódna a képen.
(#) kadarist válasza andyka hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Szia!
Ez nagyon jó lenne arra, de azt vedd figyelembe, hogy csak váltóáramon (50 Hz)működik.
(#) andyka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Vagyis, a gerjesztoaram, amivel nyitom csak valtoaram lehet ?
Na es ennek ?

Lenyegebe 3 V-os hagyomanyos erintkezoket akarok ezzekkel helyettesitani

Nem, a terhelés oldali feszültségnek kell váltónak lennie. Amivel kapcsolsz az egyen.
(#) andyka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

KOSZI !!!
(#) Kovadam válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Köszönöm szépen, akkor azzal nem próbálkozok! Esetleg tudnál ajánlani másik megoldást még?

Ha egyenáramot szeretnél kapcsolni, akkor keress így.
(#) kadarist válasza Kovadam hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

A lézeres sorompót ne a fényképező látóterébe helyezd, hanem fölé és amikor esik a csepp, akkor látótéren kívül van a lézer és így nem látszik. Az exponálást pedig kis időkésleltetéssel végezd a lézerszenzor jelére.
(#) Kovadam válasza kadarist hozzászólására (») Márc 20, 2013 /

Köszönöm, nagyon jó ötlet!
Már csak egy megépíthető tervet kell keresnem és mehet a móka!
Következő: »»   1947 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem