Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Elkezdtem rendbe tenni egy TERTA 529 MG tip. zeneszekrényt. Mivel a lemezjátszó könnyen kijött, azzal kezdtem. Van valakinek lemezjátszó tűje, feje ill. görgői a képek szerinti lemezjátszóhoz? A többi része már rendbe téve és jól működik. Esetleg ötlet, hogy honnan tudok ilyeneket szerezni?
Ha a trafó fűtőtekercsén terhelés nélkül csak 6V-ot mérsz, akkor sajnos lehet, hogy ez a tekercs (vagy másik(is))menetzárlatos.
A zárlatos fűtésű végcső miatt simán tönkremehetett a fűtőtekercs is. Az alkatrészbeszerzés szerencse kérdése, ECL86-os csövet kb. 1000-1200 Ft-ért szokták adni magában, garantáltan működő állapotban. Egyébként a hasonló korú (1968-'73) VT csöves rádiókban mindegyikben ugyanolyan hálózati trafó van (amennyiben nem csöves egyenirányító van benne, pl. EZ80-nal), és a végcső is ugyanez az ECL86. Szóval érdemes lehet hiányos állapotú, sérült készüléket is nézni alkatrésznek, mert ilyenből bizony van bőven, nagyon olcsón... Sőt, gyakori a beépített hangszóró súrlódása, ami a torz hangjával többnyire elég ok egy ilyen idős gépnél az alkatrésznek felkínálásra. Szóval nem lehetetlen a felújítás, én nyáron két ilyen gépet készítettem fel működőképesen eladásra.
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget.Sajnos én is ettől féltem.Egyenlőleg akkor parkolópájára kerül a rádió addig amíg nem lesz bele alkatrész.Ha valami van természetesen írok.
Akinek van az általában ugyanilyen. Vagy felkeményedik, vagy elfolyik a gumi. Csak az amatőr leleményesség segít. Mindenféle szétbontott modernebb kütyüből kitermelt görgők, gumirészek felhasználásával újra kell "alkotni" Egy ugyan ilyen sasszit már egyszer sikerült komplettíroznom.
![]()
Sziasztok, meghoztam a múltkor mondott rádió belsőt itt van róla két kép. Nagyon ramaty álapotban kaptam.Kiderült, hogy ahol volt, oda beesett a hó.Amit tudtam lesepertem róla, de volt ami ott olvadt el.
Amikor hazaértem, rögtök nekiáltam rendbeszedni. A változás gondolom látható. Ha lehet kérnék egy kapcsolási rajzot hozzá, hogy folytatni tudjam az elektronikával.
Ez a Tesla "Baracola", ami azonos kapcs. a Tesla 532-vel, lehetséges, hogy ez a példány CCIR URH-s, készült ilyen is. Kapcs.rajz:mellékletben
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Leírom ezt az esetet ami a múltkori belinkelt skálarajzom kinyomtatásával megesett. Már csak azért is, hogy más se kerüljék bele ebbe a hibába, és felesleges költségekbe. Nos minden szép és jó alapon, nagy nehezen kiderült, hogy a nyomtatást csak öntapadós fóliára nyomtatással lehet kivitelezni. Eltartott egy ideig még megértették, hogy a nyomtatásnak kell csak látszódnia, a többi legyen áttetsző, nem csoda, hisz az Orion 820A skálájáról van szó. Kiderült, hogy az egész papírt meg kell vennem, így ráfért szűkösen kétszer a kinyomtatandó. Ez belekerült összesen 1000Ft-ba. Mentem vissza délután, és mutatták a végeredményt. Ránézésre tűéles precíz nyomtatás, a méretek stimmelnek, mondhatni azt kaptam amire vártam. De nem! Sajnos két hibába csúsztam bele, egyik az áttetsző levonó minősége ami felragasztáskor derült csak ki, a rávitt ragasztó miatt képtelenség tökéletesen buborékmentesen felragasztani. Persze akadt már a kezem ügyében vastagabb jobb minőségű ilyen anyag, de jól megjártam most. Másik dolog, hogy a kinyomtatott minta, azaz a tinta anyaga is áttetsző, így a készülék sötét háttere előtt az egészből semmi se látszik. Szóval totális pénzkidobás volt az egész, azért is írom le, hogy ti nehogy így járjatok. Csak fehér háttér előtt látszik a minta. Lehet többre mentem volna vele, ha nem az üveglapra hanem a háttérre ragasztottam volna föl az egészet, úgy, hogy magát a háttérszínt is kinyomtatom nem áttetsző levonóra (de ez úgy idétlen lenne). Szóval finoman szólva igencsak elment ettől az egésztől most a kedvem... a képen a törött az eredeti skála, alatta az általam készített másolat látható.
Szerintem a skálamutató mögé megoldható a fehér háttér (ennyi "csalás" beleférhet).
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Az nem is lenne gond, hisz leszedem a barna eredetit, és van ugyanolyan fehér műanyag vékony lapom amit ráteszek. De az oldalsó megvilágításnak köszönhetően, az összes felragasztási hiba ami egységes az egész felületen, mind láthatóvá válik. Mint a porszemek olyan apró buborékos az egész felület, nem eléggé terül el, vagy egyszerűen kevés a ragasztó.
Sziasztok!
Ezen a videón az AT 301-es televízión látható film címét meg tudnátok mondani? Megnézném. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
Mellékelek képet, hogy is mutat fehér háttér előtt oldalsó megvilágítással a skála, illetve milyen az anyagminőség valójában. Persze élőben sokkal jobban látszanak ezek mint a képen. Sajnos.
Köszi a tippet, hasznos nagyon.
Kösz, ez nagyon jól jött.Most már folytathatom az elektronika rendbetételével.
Sajnos nem tudom, de engem is nagyon érdekelne. Remélem kiderül.
Valószínűleg a ragasztóanyag minőségének köszönhetően, vagy egyéb más okból kifolyólag, az eredmény így katasztrofális, leoldódik róla inkább a ragasztó a szappanos vízzel, és a ragasztásnak lőttek.
Ámberek. Én már tavaly leírtam hogy elég sokat kínlódtam a fóliás skálaüveg készítéssel, de az eredmény nálam is siralmas volt. Az élvilágítású skálaüvegeknél csak a szitanyomás vezet eredményre, vagyis ha a festék közvetlenül az üvegen van, minden más ragasztott, vagy csak az üveg mögé tett fólia nem használható. Ez nem a minőség kérdése, hanem egyszerű fizika.
Sajnos itt is bebizonyosodott, hogy a legolcsóbb megoldás a legdrágább, ma már több helyen gyártanak szitanyomással üveget az országban, ha az ember szépet akar, meg kell rendelni és ki kell fizetni. Üdv.
Sziasztok! Mai börzetermésként bezsákoltam egy Orion Népszupert. Működne szegény ha két tekercsén az egerek nem rágódtak volna egy kicsit. Valakinek bontva nem akadna két ilyen tekercse? A két utolsó képen látható példányokról van szó.
Szerintem, ezek az osc., és mod. tekercsek, biztosan azonosak pl. az O230A KH tekercseivel-ezek adatait adom mellékletben.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
Ha nem kapsz bontottat, én megtekercselem, csak keress meg prívátba. Janó Bá.
Hát bebuktam az nem vitás, de ha egy fóliás verzió ennyi pénz a szitanyomás nem két fillér hozzá képest (a helyi szitanyomó cég válaszra se méltatott érdeklődésemre). Annyiért találok eladó ugyanolyan készüléket, és akkor már értelmét is vesztette az egész. Nálam az ezres is kidobott pénz, van hogy ennyiért készüléket kapok. Mindenesetre azért ideiglenesen megoldást kellett találnom erre a problémára. Eszembe jutott, hogy van itthon színes öntapadós fólia sokféle színben, korrekt minőségben. És bár így a végeredmény szegényesebb, mivel a betűkkel nem tudok mit kezdeni, ideiglenesen kinézetre nem is rossz annyira. Csak idő, türelem, penge és egy lyukasztó kellett a végeredményhez.
Napsugaras jóreggelt!
![]() Egy VT ED55 típusú rádió került a birtokomba (OIRT normás), a gömbölyded kivitel. Nincs rossz állapotban, az első keret festése kopott itt-ott, gondolom, hogy ha fehér zománcfestékkel újítom fel (csiszolás után), azzal nem követek el szentségtörést. Csillogó fehér felületet kaphatnék. Vagy olajfesték legyen? Viszont a keret és a doboz közti gumiszigetelés, ami egyfajta díszlécként is funkcionált, hiányzik. Honnan tudnék ilyet szerezni? Vagy milyen hasonló gumicsíkkal pótolható? Kicsit nedves helyen lehetett, mert a külső, fényes fa réteg a gumiszigetelés helyénél elvált, felpúposodott a perem mentén. Ezt hogyan lehet helyrehozni? Valami jó ragasztó és körkörös leszorítópánt megfelelő megoldás? A lakkozás ép, nem szeretném elrontani. A hátlap hullámos, ezt forró vasalóval gondoltam kivasalni (mint a gyűrött pénzt). Másnak ez bevált? Az elektronikájáról még nem tudok nyilatkozni, mert jobban nem mélyedtem bele, hiánytalannak tűnik, a csövek használtak (látszik a getter szivárványosodásából), óvatos élesztés az persze fontos. Köszönöm a válaszokat! Üdv! ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2013
Festésre inkább valamilyen akrill festéket használj. Az kemény fényes bevonatot ad. A zománcfesték, vagy az olajfesték sosem lesz olyan kemény és nem is terül olyan szépen. A gumicsík pótlására valóban nincs jobb megoldás mint hasonlót keresni. A felhólyagosodott furnér javításáról visszább olvashatsz. Ha teszel föl fényképet a jelen állapotról bölcsebb javaslatokat is kaphatsz.
![]()
A fehér elején műgyanta lakk van? Az nem a doboz bevonata? A rádió első kerete fehérre festett fa, ezt gondoltam festegetni. A rádió doboza amúgy nem rossz, mondjuk csak az alján van némi károsodás, de ott nem látszik
![]()
Majd lesz kép, csak most nem volt rá érkezésem. Köszi!
Volt az ED 55-nek natúr, sötétbarna és fekete változata is.
Bővebben: Link
Az enyém oldala olyan, mint a képen (azaz natúr), csak fehér az kerete, ami képen barna
![]() Illetve a képen látható barna keret az alsó részén mart, az enyém sima, kicsit nagyobb lejtéssel a skálától előre.
Nekem soha nem tetszett ez a fehér keretes, valami izlésficamos tervezhette, de ez persze szubjektív. Ha meg akarod őrizni az eredetiségét akkor maradhat. Csiszold kicsit meg esetleg kend be egy kis faátvonó kittel, vagy vastag alapozóval, hogy ne látszon az "átmenet" és fesd, vagy fújd le bármilyen fehérrel. De ha szépet akarsz, akkor mard le a festéket kromofaggal, csiszold meg, kicsi pácot is lehet tenni rá, és fújd le színtelen lakkal, vagyis hagyd natúran. Az élébe pedig valamilyen vékonyabb műanyag csövet lehet tenni, esetleg félbevágva. Le kell húzni, valamilyen vezetékről.Üdv.
Köszönöm a választ!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |