Fórum témák
» Több friss téma |
Több szempontból különleges a következő fejhallgató erősítő. A osztályú, a tápvezetékeken nem folyik át a terhelőáram, így a tápot csak egyenárammal terheljük. A torzítás egyszerűen nem lesz mérhető, mivel a Záborszky féle visszacsatolás lett alkalmazva, így a torzítás garantáltan jobb 0,0008%-nál. Egyszeres 19V tápfeszültség táplálja, azaz egyszerűen kihúzzuk a laptopból a tápot és máris szólhat az erősítőnk. A kis impedanciás fejhallgatókat is támogatja, a rajz szerinti beállításban 200mA kimeneti áramig. Amennyiben ez kevésnek bizonyulna, a kimeneti teljesítményt R9 értékének óvatos csökkentésével lehet növelni, de figyelni kell a végtranzisztorok hőmérsékletét, szükség lehet kisméretű hűtőbordára is. A kapcsolás a szokványos opamp-ok bármelyikével működőképes ami 10MHz-nél nem gyorsabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
A rajzon a kimenetre kötött 30 ohm-os ellenállás a fejhallgatót jelképezi, a kapcsolás megépítése során ennek helyére kell kötni a fejhallgatót. Az IC természetesen TL071 és nem TLC....
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2013
Most tervezem építeni a Canamp klónt. Itt az oldalon lévő kapcsirajzban a kimeneten 220 ohmos az ellenállás, máshol meg mindenhol 22 ohmot látok. Egy 25 ohmos füleshez, mennyi lenne az ideális?
Az említett ellenállás a rövidzárlati áramkorlátozó, értéke helyesen: 22 ohm.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
Mester! Kíváncsivá tettél! Szimulátoron kívül legalább kísérleti példányban elkészült -e az áramkör? LM 833 - as kettős műveleti erősítővel szerinted célszerű -e elkészíteni? (Erre nincs panaszom és ilyenem van.) A TL 071 pedig meghallgatásra szubjektíven nagyon gyártótól függő. Gondolom a kimeneti csatoló kondenzátort 220 - 470 µF - re lehet növelni. R 6 - tal párhuzamosan nem -e érdemes lenne 100 µF -ot kötni? Igaz látom az R 7 elválasztó hatását és a bemeneti jel a 3-as nem invertáló bemenetre kerül közvetlenül.
Az extrém alacsony torzítást csak egy nagyon jó fejhallgatón lehet élvezni. (Pesszimista megközelítés amiben sajnos sok az igazság, ha ilyen fülesünk nincs.)
Hello!
Csak szimulátorban készült el. Viszont más áramköröket összetettem a Záborszky féle visszacsatolással és azok tökéletesen a szimuláció szerint működtek. Nekem bejött a szimulátor, amit abban kitaláltam az mind működött a valóságban is. ( amit kipróbáltam eddig) A Záborszky áramkörnek azért van hátránya is, nagyon csúnya tud lenni a túlvezérléskor a jelalak, de ez fejhallgató erősítőnél megbocsátható, a PA verzióra pedig már kitaláltam a megoldást, ami sohasem engedi klippbe a végfokot. ( ezt nemsokára közzéteszem) A szimulált torzításokat nem tudom visszamérni, mert az Asus hangkártyám is csak 0,0003%-ig mér, és ott már minden belevész a zajba. Már építem a saját torzításmérőmet, amivel -160dB-ig lehet majd mérni. Én azt tapasztaltam, hogy a 0,0001% az egy durva határ, amik itt tudnak működni, egytől egyig kiváló hangot adnak, bármin meghallgatva. Az LM833-at nem ismerem, de megpróbálni érdemes azzal is. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2013
A szimuláció szerint, az 100pF-el sorba kötve egy 1kOhm-ot akár 20Mhz-s OPA is használható.
Köszönöm a gyors választ!. Pár hónapon belül összehozom az áramkört, ha az ÚR-tol kapok drága kincs időt. Az infrastruktúra dobozostól létezik. Csak panelt kell benne cserélni, meg hűtőnyílásokat fúrni. Jelenleg invertáló LM 833 van benne és "szentségtörően" a kimenetéhez "B" osztályban mezei BC 327, BC328 emitterkövetők hajtják a fülest. Kis hangerőn se tapasztalok keresztezési torzítást, de alacsony frekvencián se láttam az oszcilloszkópon megtörést, szakadást.( Lehet "csal" az olcsó orosz iskolai szkóp.) Azért döntöttem akkor -e kapcsolás mellett mert a 4 BC tranzisztort 1%-nál alacsonyabb hiba határon belül sikerült párba válogatnom, viszont számottevő nyugalmi áramot nem tudtam náluk beállítani megfutás nélkül. Igaz a "B" osztály ellenére enyhén langyosak a tranzisztorok. A BD 139,140 pároztatásnál viszont legalább 30% eltérést találtam 10 - 10 tranzisztorból válogatva.
Üdv B. J.
A nagy hurokerősítésű kapcsolásokba nem szükséges a párba válogatás ( ha kimenetről van szó). Ez a 70-es, 80-as években volt fontos, amikor legfeljebb 20dB volt a hurokerősítés a lassú eszközök miatt.
A Záborszky féle visszacsatolású fejhallgató erősítő kapcsolási rajzodhoz papír alapon készítettem egy ceruzás nyomtatott áramköri tervet kettős op - amp alkalmazásával. Így talán 1 hónapon belül elkészül az áramkör.
Tedd fel ide és akkor én megrajzolom Sprint nyáktervezővel is. Így talán többen is kedvet kapnak.
Köszi szépen, ezen már el tudok indulni Pár smd kondival tényleg elég mini, valahova bezsúfolom a telóba. Basszus de ezek a kínaiak egy millimétert nem hagynak fölösbe, nehéz szülés lesz
Még mindig a Canamppal vannak gondjaim.
Szeretném ha valaki segítene letisztázni. Szóval adott ez az oldal. A rajta lévő kapcsolási rajz és a nyomtatott áramköri terv nem egyezik meg. Gyakorlatilag hiányzik róla egy kondi, ráadásul ha jól látom a 8-as láb se kapja meg a +12V-ot. Ezzel egyidejűleg volt itt a fórumon egy másik kapcsolási rajz is amit szintén tökéletes canamp klónnak tituláltak (canamp.jpg), és az meg szintén eltér ettől. Az érdekelne hogy amit én készítettem (canamp clone.pdf) az most jó-e vagy sem. Nagyon szépen megköszönném ha valaki leellenőrizné.
Szia!
Én is erről az oldalról készítettem el a nyákrajzot, ugyanúgy ahogy te is látom szóval nyáktrafó nélkül, meg csatlakozók vannak az rca-k és a poti helyén a legrövidebb vezetősávok miatt. Nekem a tapasztalatom apszolút pozitív, szinte teljesen zajmentes, akkor van egy kis búgása amikor nincs csatlakoztatva jel hozzá de még csak deszkamodell próbanyákon szóval a véglegesnél ez lehet változik. Én 2x8.2V-os szekunderű toroidról hajtom így csak a két 5W-os ellenállás ami olyan 50-60C-fokon van de nem megy feljebb hosszabb használat után sem, a tranzisztorok meg olyan 40C-fokosak. Csatolok egy képet az általam megépített példányról hátha segítségedre lesz.
A graetz után lévő két hidegítő(?) kondi azért nálad is kimaradt (C9, C10 ha a korábban linkelt kapcsolási rajzot nézzük). A szintén korábban hivatkozott Canamp.jpg-ben viszont a C5 és C6 hiányzik. Viszont még mindig kérdés hogy a 8-as láb megkapja-e +12V-ot.
Nekem is toroid lesz, 2x9 V, 20 W. A sorkapcsokat a könnyebb szerelhetőség érdekében raktam be remélem abból nem lesz probléma.
Szia! A 8-as láb megkapja a pozitív tápot. Feltételezem a hűtőborda takarásában nincs megszakítva a vezetősáv. A rajzról hiányzó szekundert szűrő kondenzátor lehet 10nF-os, vagy el is hagyható.
Amit +12V betápnak nézel az egy átkötés a C13 kondira, hogy átlátható maradjon a rajz. Építsd nyugodtan!
Így már egyértelmű, nem is tudom hogy nem tűnt fel, köszi mindenkinek!
Sziasztok!
A petemazi által feltett Heed Audio Canamp-hoz egy 12v-os 2-A-es táp már soklenne?
Szia! Ez egyen, vagy váltófeszültség? Szimmetrikus táp egyáltalán?
Ha nem szimmetrikus, áttervezem neked aszimmetrikusra.
Ez egyen de asszimetrikus a táp viszont megoldaható hogy szimetrikus legyen.
Bár ha a tápod tartalmaz sima vasmagos trafót akkor az elektronikát nem kell átalakítani Grenacheres egyeniránítással megoldható.
Sziasztok!
Felkeltette az Én érdeklődésemet is a Canamp. Neki is láttam tervezni egy saját Klónt, de én nem ragaszkodok az eredeti topográfiához, valamint nem igazán nyerte el tetszésemet a cikkbéli nyák... A két teljesítmény ellenállás viszont okoz némi nehézséget, hova is rakjam... Olvasgattam már érintőlegesen a topokot, hogy azért fűtenek rendesen az ellenállások. A kérdésem az lenne, menyire zavarhatná a puffereket a jelenlegi topográfiában. Tudom, hogy ezek az elkók 100-150 fokig azért üzembiztosan működnek, de jobb félni, mint megijedni. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Szerintem közel lesz.
100-150 fokot nem szeretik. pl.:Bővebben: Link Ennél 105 fokon 1000 órát garantálnak. (A kimenetnél a 220 ohm helyett 22 kell.)
Nem ismerem a hivatkozott kapcsolást, ezért nem tudom hol helyezkedik el benne a két 100R/5W. A terveden sincsenek bekötve.
De azon elég nagy feszültségnek kell esnie, hogy melegedjen. Feltennél egy eredeti kapcsolást? És egy másikat ami szerint Te gondolsz építkezni? Szerk: Idő közben megtaláltam, és nem hiszem, hogy az olyan nagyon meleg lenne. Legalábbis 100°C alatt marad. Az eredeti terv kimondottan praktikus és átgondolt, azt javaslom követni. A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Sziasztok. Terveztem egy fejhallgató erősítőt, az új fülesemhez(Sennheiser HD 201). Egy kicsit lehet hogy nagyra sikerült, ugyan, de A osztályú ez is, és FET meghajtásu. A táp és a végfok között kapacitás szorzót terveztem bele.Megmutatnám a nyákot, hátha felfedeztek rajta valamit, amit elkötöttem. Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |