Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   393 / 1210
(#) szitko válasza Attila1975 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

A kapcsolásban egy pár észrevétel:
Az R3, R1 felöli lábát tedd át a VDD-re, a C4 nem fontos, a Q1-nek kellene egy bázis ell, és a relére tegyél egy diódát, plusz egy kondit.
(#) dave77 válasza cross51 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Azt jól látom, hogy az MPLAB-X-hez való XC fordítókból nincs "free" 60 napos verzió?
A korábbi C18-as fordítót nem lehet alá tenni?
(#) cross51 válasza dave77 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

De nekem eléggé régóta megvan mikor telepíted van olyan lehetőség hogy 60 napos próba verzió vagy amit mindig tudsz használni de nem teljes körű fordító de nem tudom mi a különbség mert én míg cvel foglalkoztam mindent lefordított.
(#) Hp41C válasza cross51 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Idézet:
„amit mindig tudsz használni de nem teljes körű fordító de nem tudom mi a különbség mert én míg cvel foglalkoztam mindent lefordított”

Csak az XC8 free módja négyszer hosszabb kódot fordít, mint a full optimalizálás.
(#) cross51 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Erre nem is gondoltam én C ről vissza tértem asm-re mert gépi kód kell így már nem foglalkozom C vel csak kezdetben mert a PICCOLO-ban főleg a C nyelvről vannak példák.
(#) dave77 hozzászólása Márc 31, 2013 /

Még egy kérdés:
A képen látható program, ha ICD2-vel futtatom próba panelen, szépen megy a futófény.
Viszont ha debuggernek az ICD helyett a szimulátort választom, akkor ott a Watch ablakban csak a "ledek" változó értékét mutatja, az lépked is szépen 1-2-4-8... , de se a LATB se a logikai analizátor RB0-3 nem mutat semmit, azaz folyton csak 0-t.
Ezt már más programnál is tapasztaltam, hogy a valóságban megjelennek a port kimenetein a kívánt értékek, de szimulátorban nem. Ez mitől lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013

MPLAB.png

(#) Kovabe válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Köszönöm mindenkinek, az ellenállást jó hogy mondtad mert kihagytam. Több digit van de van tranyo is csak nem tudom milyen váltási késleltetést rakjak bele hogy ne villodzon de jól látható legyen.

Nem tudom csak érdeklödök, mert még nem sikerült beizzitanom a dolgot. Multiplex? Nekem az elképzelésem hogy sorba, külön külön müködtetem a kijelzöt de ha sokat várok az egyik megjelenitéssel akkor az villog, vagy nem?

Több de egyszerre csak egy karakter megjelenitéssel (1darab a tezes és 1 darab az egyes) de ugyebár lehet azonos lábon a szegmens csak külön kell a tranyokat kapcsolgatni.

Bocs igaz, van tranzisztor.

Ok köszi akkor nekilátok.
(#) Hp41C válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Sziasztok!
Ha már itt tartunk, az MpLab 8.89 Watch ablákból nem hiányzik nektek a WREG és a STKPTR?
Bővebben: Link Ezek szerint az utolsó stabil a 8.88 volt. Ebből a szériából az utosó 8.92 verzió kiadása a nyárra várható...
(#) brato válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

WREG nekem van benne.
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Pontosítás:
Csak azoknál a típusoknál hiányzik, amelyeken a WREG nem címezhető az adatmemóriában.
(#) brato válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

A 12F509 -nél nem látok a WREG mellett címet. Ez sem címezhető?
(#) Hp41C válasza brato hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Szia!

Úgy látom, hogy a 12F509 -nél megvan. Egy 16F886 -tal próbálkoztam, az eredeti telepítésnél nincs a WREG a listán, ha kézzel beírom, akkor nem ismeri. A Microchip javítását bemásolva a listán megjelenik ill. felvehető beírással is, de "Out of Scope"...
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok
tudnátok ajánlani valamilyen PIC programozó eszközt? (főként 16F628A DIL-hez)

régen használtam asztali PC-hez (amin még volt rs232 com port) egy JDM programozót XP-n, de már csak Win7-64 laptopom van amin csak usb port van. ugyan van egy usb/serial com átalakítóm, de azzal nem akar működni, ezért talán a JDM helyett valami jobb/szabványosabb kell Win7 -hez..
az usb/serial átalakító egyébként jól működik, úgyhogy szabvány soros portos kütyü megfelelne.
(#) Hp41C válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Szia!
PICKit3 vásárlása vagy PICKit2 vétele vagy klónjának megépítése. Az utóbbihoz fel kell programozni egy 18F2550 -et.
(#) cross51 válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

PICkit 3-mat meg itt tudsz venni de folyamatosan akarod programozni vagy egy programot akarsz beégetni mert egy programra nem biztos hogy megéri egy pk2 vagy 3.
(#) Doky586 válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

folyamatosan évi 1-2db ot..

úgy látom a pickit3 olcsóbb mint a 2.. (miért?)

én régen az icprog progival írtam, ebben ezek közül lehet választani.
az winpic programozóban pedig ezek közül...
(#) cross51 válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Gondolom akkor fogsz egyre többet programozni de ezzel a pk2 pk3 témával kapcsolatban elégé sok vita van melyik a jobb. Én pk3-mal nyomom nekem bevált én semmi problémát nem tapasztaltam vele. Majd esetleg más aki ismeri mindkettőt ő tud ebbe a dologba segíteni.
(#) icserny válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Idézet:
„úgy látom a pickit3 olcsóbb mint a 2.. (miért?)”
Hol olcsóbb? ChipCAD-nél
PG164130 PICkit 3 programozó nettó 10 700 Ft
PG164120 PICKit 2 programozó nettó 8 300 Ft
(#) takeit hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok,

Jól értem, hogy PIC programozáshoz egy PK2-re van szükségem? Más HW is kell hozzá, vagy azon van egy foglalat amibe beteszem a programozandó PIC-emet?

Kösz.

L.
(#) bbalazs_ válasza takeit hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Igy is lehet, de:
Miota az ICSP megjelent, egyszeruen megtervezed az aramkorodet, beteszed a PIC-et a helyere es azt a par labat kivezeted, ami a progizashoz szukseges. Es a helyen programozod. Igy lesz belole In-Circuit-Serial-Programming (ICSP).
(#) takeit válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Kösz. Ezek szerint megfelelő megoldás, ha első lépésben megépitek egy pk2 klónt, ugye? Tudtok javasolni bevált kapcsolást?
Valamint úgy látom, hogy a pk2-ben egy pic mukudik. Vajon hogyan juttathatom a pk2 pic-be a programját?
L.
(#) cross51 hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok!
Elkövettem egy hibát mikor a PIckit 3 töltötte le az AP meg ezeket véletlenül megszítottam és most nem csinál semmit nem áll fel a rendszere próbáltam mindet windows resi de semmi.
Mit tudok tenni ?
(#) kissi válasza cross51 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Próbáld meg úgy csatlakoztatni ( az USB-t rádugni! ), hogy előtte már nyomod a gombot és csak a csatlakoztatás után engeded el: ha minden igaz, akkor belép OS frissítés üzemmódba és akkor töltsd rá ( PK2-nél működött! ) !
(#) cross51 válasza kissi hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Annyi történik hogy amíg nyomom csak a zöld power led világít elengedem és ugyanúgy világít az összes led és nem áll fel
(#) Doky586 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Amit Hp41C javasolt az a pickit2 starter (hestore) bruttó 23eFt, úgylátszik a chipcadnál ugyanaz felébe kerül. engem csak a bruttó érdekel mert magánszemély vagyok nem cég. csak hobbira kell.

eszerint ezen az oldalon (chipcad) bruttó árak szerepelnek ??

eszerint mindenképp gyári (vagy klón) eszközt javasoltok; nem harmadik fél gyártmányát.

mivel nem tudok programozni (legfeljebb Basic, C) ezért megnézem a PK2 és PK3 starter közt mi a különbség. PK3 starternél a 16F182X-et nyomják nagyon a leírásban, ez nekem bőven elég, sőt inkább 18 vagy 16 láb is elég lenne. a PK3 állítólag mindent tud amit a PK2 (?) de plusz az új fordítóhoz (XC8) is jó (?), meg az új tipusú pic-ekhez.

ICSP -t ugye mindkettő tud? ha építek nyákot akkor abban fel tudjam programozni az ICt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
Következő: »»   393 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem