Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
A PIC-t hanyagolnám, mert nincs mivel programoznom. Sötétben is szeretném ha jól olvasható lenne, ezért gondoltam 7 szegmenses LED kijelzőre, bár van itthon egy VFD kijelző, vezérlés nélkül, ha kiderítem a lábkiosztását azt is lehetne használni. Proli007, Megpróbálok árnyékolt vezetéket használni. Pl UTP kábel megfelelő lehet? Ha mégsem jön össze, akkor használom szobai hőmérőnek.
Hello!
Szerintem az UTP nem árnyékolt, csak csavart érpáros. Az is csökkenti a ráülő zajt, csak éppen igazából szimmetrikus bemenetnél lehet jól használni. (Mert a csavart érpárra ugyan úgy ráül a kapacitív vagy induktív zaj, csak mind két vezetékre egyformán.) De megpróbálni meg lehet. Nem mindegy a nyomvonal vezetése. Nem futhatna hálózati kábelek közelébe. Esetleg úgy is a fűtéscsövek mellet megy, azok is árnyékolhatnak. Ha diódával mérsz, tegyél rá egy 100nF-os kondit a diódára. üdv! proli007
CAT6 -os UTP kábelekben az érpároknak külön árnyékolása van.
Hello!
Nem egészen.. "UTP=Unshielded Twisted Pairs" vagy is árnyékolatlan tekert érpár az UTP. Maximum a "FTP=Foil Twisted Pairs" árnyékolt, és a "FTTP=Foil/Foil Twisted Pairs" ami kettős árnyékolású. CAT6 üdv! proli007
Hello!
Ha Dunaföldvárról Pestre mész, és a Paksi vonatra szállsz fel, akkor "lényeg, hogy vonatoztál"? A lényeg, hogy a kollégának milyen kábele van! Mert kábel minden fajta létezik.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
Szevasztok.
A hozzá értőktől szeretnénk segitséget kérni,az autómnak a hőfok jeladójához szeretnénk egy 7-szegmenses hőmérőt csinálni. Ha valaki már csinált ilyet,és aki tud az segitsen már a megcsinálásában.
Üdv!
Szeretnék egy kis segítséget kérni, egy 400-450°C mérésére alkalmas hőmérőt szeretnék építeni (kemence hőmérőt) pt100 vagy k tipus szondával, kijelzés vagy uP és 2x16 kijelzővel, vagy ICL7107 és ledes, tudtok valamit ajánlani? Sajnos a szenzor dolgokban annyira nem vagyok otthon, ha már van mérhető fezsültségem onnantól meg tudom csinálni. Köszönöm, Bence
Hello!
Pt100 és Pt1000-re van külön topik. Egy példa. ICL7107-re pedig akár itt is találsz egy példát itt. Természetesen 400 fokra át kell számolni az erősítéseket. A hálón is találsz számtalan kapcsolást. Cél IC-vel, és egyébbel. Például. De AnalogDevice oldalon keresel, ott is találsz kapcsolásokat. üdv! A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
Köszönöm, indulásnak ez így nagyon jó lesz.
Sziasztok!
Megépítettem, a KTY10 típusú szenzoros hétszegmenses hőmérő kapcsolást. Szeretnék hozzá automatikus fényerőszabályzót. (Sötétbe alacsonyabb fényerővel világítson). Valaki tervezett/épített már ilyet? PWM-től kezdve az egyszerű tranzisztoros kapcsolásig minden játszik. A segítséget előre is köszönöm. István
Nagyon köszönöm a gyors választ!
Egy órája keresgélek, de megfelelő kapcsolást nem találtam. Ez viszont valószínű pont jó. Meg is építem mihamarabb!
Sziasztok érdekelne , hogy van egy házilag elkészitett forasztóálomásom , amihez szeretnék egy 7 szegmentes kijelzős hőmérőt!(ha meglenne a hőfok kijelző akkor kezdenem dobozolni mindenestül!
Segitségképen leírás allatvan a séma amit megépitettem van hőmérom de nem mindig szeretném oda tartani a pákához és azzal mérni a hőmérsékletett kérlek segítsetek!
No akkor lehet maszolázgatni van pár lehetőség.
Sziasztok!Építettem én is ezzel a jellegzetes 7107-es IC-vel egy hőmérőt, mely kapcsolna a kimeneten egy relét.Na most a bibi az, hogy a P1-es potit ha beteszem az áramkörbe 140C alá nem tudom levinni a hőfokot, ha ezt a potit egyáltalán nem teszem be akkor jobb a helyzet kb 85C fok alá nem megy.Ha a kezemmel megfogom az érzékelő diódát emelkedik, ha elengedem csökken a hőfok tehát elvileg működne.Nekem 5K potikat tettem be a P2 és a P3 helyére, majd ennek megfelelően az R12 39K; R13, R14 4,7K.Eleve van valami gubanc mert az alkatrész listában megadott értékek nem egyeznek meg a kapcsolási rajzban feltüntetett értékekkel.
A segítségeket előre is köszönöm.
Helló!
- A 7107 Ic, Vcc és Common lába között, kb. 2,8V feszültségnek kell lenni. Nézd meg, hogy ha a P1-et beteszed, mi történik. Mert annak változatlan értékűnek kell lenni. - A Ref-Hi és Ref-Lo lábak között, a P2-vel, kb. 200mV-ot kell beállítani. Mert 100 fokra, 100fokot kell mutatnia a műszernek. (Minő meglepő..) Mivel a dióda hőegyütthatója kb. -2mV/fokC ezért a referenciának is kb. 200mV-nak kell lenni. (Legalább is induláskor, hogy legyen min állítani.) - A Common lábhoz képest, az R14-en kb. 900mV feszültségnek kell leni. Ugyan ez a feszültség van az R15-ös ellenálláson is. Így a diódán kb. 333uA áram folyik. - Az dióda anódján, az R15-nél, kb. 500..600mV-al lesz több. Ez már a hőfokra változik, a többi viszont nem. - Nulla hőfok mellett, (és ezzel kell kezdeni a beállítást) 0,00V-ot kell tudni beállítani, In-Hi és In-Lo lábak között. Ugyan így 0V-nak kel lenni, a TL084-d műveleti erősítő kimenetén is. (Mellesleg ennek a fokozatnak el van írva a lábszáma! A kimenete a 14-es láb, az (-) invertáló a 13-as, és a (+) neminvertáló a 12-es. Vagy is a 14/12 fel van cserélve.) - A P3 "nulla érték" beállító poti beállítási tartománya a Common-hoz képest 0,9V..1,9V között terjedhet. Tehát a nulla hőfok, elég durván kb. +-250 fokban állítható. - Ha a referencia feszültség 200mV, akkor a TL084-a 1-es kimenetén a Common-hoz képest, -640mV mérhető. Így a P1 potival beállítható feszültség, -320mV..-640mV. Ami +160..+320 foknak felelne meg a LM311 komparátor kapcsolási értéke gyanánt. (Nem írtad, hogy a mutatott értéket, vagy a kapcsolási hőfokot nem tudtad lehozni a 85 fok alá. De feltételezem az előbbit.) üdv!
Sziasztok, újabb fejlemény van az a drágalátos 555-ös IC nem állít elő -5V-ot az lm324-es és a 7107-es IC nek.Én úgy tudtam hogy az 555-ös IC órajel adására jó csak.Most átalakítottam úgy, hogy egy 4049-es IC állítja elő a -5V-ot.Elvileg most már alakulunk, tudom -50-től +150C-ig állítani.Ha valaki segítene abban, hogy mi baja lehet az 555ös IC-ének azt előre is köszönöm.
Köszönöm Proli007.Az IC lábat én is észrevettem a nyák tervezésekor, hogy össze van keverve.Válaszolva a második kérdésedre a mutatott értéket nem tudtam 85C alá vinni.A kapcsolási hőfokot majd ez után szeretném a tesztelését elindítani.
Hello!
Nincs baja az 555-nek, csak abban egy 200mA-es Totem-Pole meghajtó van, ami a GND-re le tud menni, de a +5V-ra nem. Vagy is kb. 1..1,5V maradék feszültsége van fenn. A CMOS 4049 meg Fet kimenetű ami fel és le is tud menni, de kevésbé terhelhető. Ha esetleg nem Schotky diódákat tettél rá, még rosszabb a helyzet, mert annak nyitófeszültsége is elvész. De lehet az 555 kimenete és a táp közé tett 220ohm-al, vagy CMOS 555-el esetleg meggyógyulna a kapcsolás. üdv!
Köszönöm ismét a válaszodat, majd kipróbálom.Egyenlőre most jól működik a 4049-el, a következő szintre léptem a 311-es IC ét próbálom beindítani mert a 7-es kimeneti lába állandóan magas szinten van hiába állítom az 1K potit.
Bocsi proli a 3-as lábat gnd-re gondoltad.
Hello!
- A 311 bemeneteinek feszültség különbségét kell nézni, mert Ő is azt figyeli.Írtam, hogy az elég sok, hőfokban 160..320 fok.. A poti alatti ellenállás túl nagy a potihoz képest . Én azt is lecserélném a "szokott" 5k-ra. - Nem a GND-re gondoltam, hanem az +5V-ra. ugyan is ezzel cseppet csökkenthető a felső oldali veszteség.. (Mivel gondoltam a nyák kész, így a legegyszerűbb oda valami kis plusz. üdv!
Üdv Pongó. Egy lehetséges plusz megoldásnak, a kereskedelmi forgalomban jelenleg is kapható hőmérséklet szabályzó kitt formában elérhető és a kapcsolási rajza is megtalálható. A termék gyártója szerint -50-150°C hőmérséklet tartományban állítható, és a közölt terv alapján meg is építhető. Viszont kissé hiányosra sikeredett, lehet hogy csak nyomdahiba, vagy egyéb ok miatt, nem tudni. Az esetleges további hibákra proli007 mester segítségével biztosan fény derül, hisz a nagyok között is a legnagyobbnak számít a szakmában, és így működő képessé tehető a kapcsolás.
Sziasztok megvagyok csak voltak egyéb elfoglaltságaim jövő héttől újra foglalkozom a kijelzővel addig köszönöm a hozzászólásokat.
Sziasztok
Szeretnék készíteni 7 szegmens kijelzős hőmérőt aminek 5 hőmérője van. Számítógépbe tervezem, 3 winchester , CPU, VGA hőmérsékletét szeretném kijeleztetni vele a mérési tartomány -50 - 150 celsius fok lenne. Azért kellene a minusz is rá mert hogyha úgy akarom akkor másra is használható legyen. Keresek 7 szegmens vezérlőt és a hőmérőhöz kapcsi rajzot?
Szerbusztok.
Megépítettem a pa elektronikán található forrasztóállomást ( az elsőt) és annak hőmérőjét de sajnos a hőmérő ugrál ha próbálom beállítani akkor pedig nem reális értéket mutat továbbá ha próbálom tovább állogatni akkor meg nem jelez ki semmit mi lehet a hiba szerintetek? Üdv.
Szia
A 7107 Ic nagyon érzékeny az áthúzásokra.Tehát forrasztás után mosd le a panelt,na legyen gyantamegfolyás sehol,illetve nézd át a forrasztásokat, mert a hideg forrasztás is okozhat ilyen hibát.
Köszönöm a segítséget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |