Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   394 / 1210
(#) mps válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szia! Ezek nettó árak, ha regisztrálsz be tudod állítani azt is, hogy a bruttót mutassa, de hirtelen kipróbálhatod az ősi fapados módszert is: megszorzod 1,27-el.
Az icsp természetes.
A harmadik fél által gyártottakról lehet hallani rosszat (a PK2 utánzatokra gondolok itt). A debugger, a logikai analizátor pedig megéri azt a kis pluszt amit az egyéb égetőkhöz képest nyújt.
A PK3-at közelről nem ismerem, így csak azt tudom amit itt és a "PK2 klón készítése" topicban olvashatsz Te is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) icserny válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Idézet:
„Amit Hp41C javasolt az a pickit2 starter (hestore) bruttó 23eFt”
A PICkit2 Starter Kit nem csak a PICkit2 programozót tartalmazza, hanem van a csomagban egy kísérleti panel egy PIC16F690 mikrovezérlővel. Ha nem kifejezetten erre van szükséged, akkor fölösleges ezt az árukapcsolást választani. Én viszont a programozó készülék árát adtam meg, az vethető össze reálisan a másik programozó készülék árával.

A lényeg: Te azért gondoltad a PICkit2 árát magasabbnak, mert a Starter Kit csomag árát nézted és hasonlítottad össze a PICkit3 programozó árával.

A Microchip termékek hazai terjesztője a ChipCAD Kft, tehát általában az ő áraik a legalacsonyabbak Magyarországon.

"Harmadik fél" programozó készülékéről (PICkit2 klón) leghamarabb 1-2 hét múlva lesz véleményem. Én egy ICP02v2 programozót rendeltem az Ebay-ről.
(#) Hp41C válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szia!
Félreértettél. Ezt a gyári PICKit2 -t vagy a Watt féle SMD vagy a Furatszerelt klónt ajánlottam. A furatszerelt klónhoz várhatóan lesz egy kis módosításom: 4 csatornás lesz a logikai analizátor...
(#) Szpisti hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Azért én még mindig meggondolnám, érdemes-e otthon szöszölni, mikor 26 euroért házhoz viszi egy héten belül a postás ezt:
Elsőre tökéletesen működik, és profi kivitelű.
(#) Hp41C válasza Szpisti hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Idézet:
„Azért én még mindig meggondolnám, érdemes-e otthon szöszölni, mikor 26 euroért házhoz viszi egy héten belül a postás ezt:”

26 Euro a mai napon 7,887.60 Ft + Banki átutalási díj... Én meg azon gondolkodom el, hogy megéri-e egy hétig várni, tisztázatlan garanciális feltételeket felvállalni, amikor a ChipCad -tól megkapod ugyan azt 10,541 Ft -ért teljes garanciával és aznap hazaviheted a Lurdy-házból.
(#) Doky586 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

ok, akkor ezért néztem drágábbnak. nem a szorzással van gondom hanem hogy nem volt kiírva hogy nettó vagy bruttó.
de még ígyis a HEstore nettó 18.334 áll szemben a ChipCAD nettó 11.900 Ft-jával a starterek esetén. tehát valóban 50%-al olcsóbb a ChipCAD.

Már csak abban segítsetek melyik topikban van kitárgyalva a pickit2 - pickit3 közti konkrét különbség. (mert lehet hogy ami másnak hátrány az nekem előny)
(#) Szpisti válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

A ChipCad adja hozzá ezért a pénzért a Zif adapteres modult is? Mert azt nem hinném- pedig annak is jó kis ára van még külön.

Ok, ha Bp-i lennék, lehet hogy nekem is gyorsabbnak tűnt volna elugrani érte, de itt vidéken még hozzá jön a jó kis postai költség is.
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Jól látom hogy magasszintű programnyelv (xC) csak a PICkit3-al használható PIC16xxx szériához?

A nyelvnek nem sok köze van a programozóhoz, a fordítóval kapsz egy hexet, azt azzal égeted be amivel akarod, feltéve, hogy az eszköz tudja az adott MCU-t kezelni.
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Szóval senki se használ 3rd party fejlesztőeszközöket? pedig látszólag sokkal jobbak és kényelmesebbek a MicroChip saját kiadású eszközeinél.
egy egyszerű: http://www.madlab.org/piclab/
meg egy professzionális: MikroElektronika szép hobbi fejlesztői panelek, Basic, Pascal és C compilerek, stb..

Szerintem nincs olyan, hogy mindenkinek tökéletes. Nekem a legjobban a dugdosós panel és egy olyan panel amin csak az MC van kivezeve az összes lába tüskesorra, icsp-vel és kvarccal párosa vált be, nem vagyok kötve az adott panel bekötéséhez, mindent szabadon tudok változtatni. Ez nem olyan kényelmes, de teljesen rugalmas.
Van akinek viszont az amikor semmit nem kell kötözgetni.

Idézet:
„MikroElektronika szép hobbi fejlesztői panelek”
Jobban tetszenének, ha az áruk nem volna ennyire professzionális...
(#) Doky586 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

szerintem minden 3rd party amihez nem kell se PICkit se MPLAB...
amiket linkeltem azokhoz nem kell, így felesleges megvenni a pickitet

Azért azon gondolkodj el, hogy mennyi típus van pic-ből, ebből mennyit tudsz használni ezekkel a panelokkal. Pl. az első linkeddel egy 18F4550-et, vagy 16F1829-et?

Szia!
Egyre kevesebb lesz a kínálat DIP tokozású kontrollerekből: a tokozás drága, a tok méretéhez képest kicsi a befoglalható chip mérete, hosszúak az lábkivezetések, isszonyatosan nagyok a méretek, elavultak a tokozó gépek. Egyre inkább az SMD ill. a BGA tokok kerülnek előtérbe sokszor 10 - sokszor 100 kivezetéssel. Ezeken a tokokon igen nehéz azokat a kivezetéseket külön bekötni, amik a felprogramozáshoz kellenek. Ezért fejlesztették ki az áramkörön belüli programozást (ICSP)... Ezenkívül a programozási lábkiosztás igen változatos lett - sőt még a belső stabilizátor aktivizálása, Vcap bekötése variálja is -. A többi lábakon nem engedhető meg bekötés a programozás ideje alatt, ugyanis a programozás többször ki / be lépked a programozó üzemmódból (Midrange ha egyszer kiadtál egy loadconf -ot, akkot csak a programozási módból való kilépéssel törölhető). Ha olyan belső oszcillátoros, MCLT -t letiltó konfigurációt programozol be, amiben az általános adapter bekötött lábai kimenetek lesznek, máris előállhat a kimenetek rövidrezárása. Egyszer belinkeltem egy képet vagy 25 féle program,ozási bekötéssel.

A legtöbbünk a saját áramkörében programozzuk fel a kontrollert, esetleg breadboard -on. Lehet készítni / alkalmazni adaptereket, de egyértelműen meg kell jelölni, hogy melyik típus(ok)-hoz való: A DIP8 tokos 10F bekötése nem egyezik meg a DIP8 tokos 12F -ével, a DIP28 tokosak között eltér a 24FJ - 33FJ és a 16F - 18F bekötése. A tápfeszültség lábak sem azonosak. Stb. Egy adapter nagyon "vonzza" a nem bele való kontrollert. Ha már ahhoz meg kell néznem a programozási adatlapot, hogy melyik adapter kell hozzá, már be is kötöm a breadboard-on.
(#) Hp41C válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 / 1

A PICKit2 jó beruházás. Egyrészt megbízható programozó, mely igen sok típust tud (690 ((ill. ~1000))) kezelni. A mai gépeken nincs már sem párhuzamos sem soros port, a programozók (általában) nem működnek usb - párhuzamos vagy usb - soros átalakítóval.
A PICKit2 -vel nem csak programozót veszel, hanem
- nyomkövetőt (PICKit3 is tudja, sőt több típust kezel),
- 2.5 - 5V szintű be / kimenetet, amivel vezérelhetsz áramköröket (nem lévén párhuzamos port a gépen),
- 2.5 - 5V uart illesztőt és terminált (nem lévén soros port a gépen),
- 3 csatornás 2.5 - 5V szintű logikai analizátort (ezt a PICKit3 nem tudja).
///// frekvenciamérőt, voltmérőt, pattern generátort, I2C, SPI, UnI/O mastert, alacsony frekvenciás oszcilloszkópot is, de ezt most hagyjuk /////

Nem kell MpLab sem PICKit2: mikroProg 99$ ért...
(#) Doky586 válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

ahogy nézem a MadLab valószínűleg általános iskoláknak, a MikroElektronika pedig közép - felsőfokú oktatási intézményeknek tervezhette (elsősorban) ezeket a szép nagy (all in one) fejlesztői paneleket..
(#) Doky586 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

PICkit2-vel tudnék Basic és C nyelvet használni nyomkövetéssel? (nem csak asm-ben tudja ezeket?)

a 99$ mikroProg-al gondolom tudnék a mikroElektronikás compilerekkel, de PICkit2 akkor már olcsóbb.

Szia
Nem akarok vitát nyitni... de szerintem fordítva. A rengeteg előre megírt programrészlettel kitömött fejlesztő való a dedóba, aki kitanulta, az assembly -vel is felállít egy 16 vagy 32 bites kontrollert és az utolsó utasításig érti, mit is csinált....
A PICKit2 firmware -jéből C18 fordító alatt ~1000 felesleges utasítást vettem ki...
A csillogó villogó Mikroelektronika könyvtári függvényeinek forrása nem elérhető, így ha valami nem működik megfelelően, nem tudod miért.
Az MpLab -hoz van Microchip C (12F -16F HighTech vagy XC8; 18F C18 vagy XC8; 16 bitesekhez C30 vagy XC16; 32 biteskhez C32 vagy XC32) ezenkívül sok gyártó készített plug-in -t az MpLba -hoz: pl. CCS. Hogy Basic lenne -e azt nem tudom, de elképzelhető...
Rengeteg projectet csináltam meg már, de debugger -ként még nem használtam a PICKit2 -t.
(#) Doky586 válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

szia. légyszives szólj ha valamit félreértek.:
ebből úgy látom hogy az következik hogy csak a PICkit3 kompatibilis csak az X sorozattal (MPLABX, XC) mert ez az újdonság benne. a PICkit2 nem. Itt pedig kizárólag XC szerepel, sima C nem.

Ha le is fordítom külső compilerrel a C kódot, azt nem tudom debuggolni PICkit2-vel, mert csak az asm kódot mutat a MPLAB8. Mint írtam nem akarok asm-ben programozni, ha van C. illetve elsődlegesen a 8bites PIC16Fxxx és alacsonyabb széria izgatja a fantáziámat. ehez kellene eszközt választani.

(PIC világban tudom hogy különcnek számítok hogy nem akarok asm programot, de öreg fejjel örülök ha a C összejön, sose foglalkoztam programozással.)

Tudomásom szerint MPLAB 8 alá is telepíthető az XC8 fordító. Ezzel és ezen kívül C18, C30, C32 fordítóval készített programokat lehet PICkit2-vel forásszinten debugolni - amennyiben MPLAB alatt a PICkit2 az adott típushoz támogatott ("nem túl új típusú mikrovezérlő) debug módban. Bővebben: Támogatási lista
(#) Llajti válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szia!

Az Mplab x-szel csak a Pickit3, ICD kompatibilis sajna. Régebben a C18 fordító működött vele, most már lehet, hogy csak az XC18. 8 biten inkább a PIC18-akat ajánlanám, kényelmesebb használni (pl. ingyenes C fordító), többet tudnak (gyorsaság, memória, stack!, perifériák, stb.), árban meg kb. egyeznek a chip-ek a 16-al. Én még sima Mplabot használok, mert a régi, de jó utánépített ICD2-met nem akarom kidobni, de jobb az X.
Többször láttam, hogy kérdés a Pickit2-3 közötti választás, pl. mert a 2 olcsóbb 2e forinttal. A microchip honlapján a 2 nem javasolt már, Mplab X nem használja, és később támogatott sem lesz.
(#) PIC18F hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Egy kis szakmai segítség kellene. Nem biztos, hogy jó gondolom és nem akarom kinyírni PIC16F628A-mat.

Egy pálcikás kijelzőt szeretnék a PIC-el vezérelni. Korábban is csináltam már ilyet közös katódú kijelzővel, gond nélkül.

Most viszont csak közös anódú kijelzőt találtam a fiókban. Kétszer 6 lába van, ez előnyös.

Az az elképzelésem, hogy egy-egy tranyóval vezérlem a két számjegyet (multiplex) a +5VDC felől (közös adód).
A földelendő lábat pedig a megfelelő PIC lábra vezetem (1K-val), ami output-ra állítva "0" állapotban szépen biztosítja a földet (a LED ég), '1' állapotban pedig kioltja a kijelző LED-jét.

Ilyet még nem csináltam, ezért vagyok bizonytalan az egészben.

Ha valaki vezérelt már közös anódú LED-es kijelzőt PIC-el adjon tanácsot.
Megköszönném.

Üdv:
PIC18F
(#) Llajti válasza PIC18F hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Nyugodtan megteheted, a PIC nyelni is és adni is tud 10-20 mA-t a lábain.

Szia!
Szépen sorban:
Az MpLabX és az XC előtt is volt élet...
- Az MpLabX nem támogatja a PICKit2-t. Sokunk gépe nem támogatja az MpLabX -et. "Nem az a baj ezzel a Java alapú rendszerrel, hogy lassú, hanem az, hogy qrva lassú" Idézet Potyótól. Nem tudjátok a gép tunning csomagot honnan lehet letölteni - az ingyenes verzió érdekelne....
- Az MpLab 8.88 az eddigi legjobb, (a gépeinken) leghasználhatóbb rendszer, támogatja a PICKit2 -t és a PICKit3 -at is. Telepíthető hozzá a HighTech C, az XC8 (bár nagyon drága a licensze, az ingyenes módja kész röhely - kirópáltam... Az az ábra igaz, ami be van linkelve (a free négyszer akkora kód, min a pro), csak az nincs, hogy ha nekiállsz assemblyben, akkor a pro mód egyharmada memória is elég a 16F -eken), a CCS fordító. Mindegyikhez használható a beépített szimulátora. Ezekhez a régebbi fordítokhoz találni megoldást az optimalizálás bekapcsolására. Azokhoz a típusokhoz, amit kezel a PICKit2, az is használható debuggernek.

Külső fordítóval fordított kóddal gépi szinten (nincsenek meg a szimbólumok) lehet csak debuggolni - néha nem árt belenézni, hogy mit fordított a C. Ha más fordítóval fordítottál kódot, azt sokkal több kontrollerbe tudja beprogramozni a PICkit2 saját programja, mint MpLab alól (16C84, 16F84, 16F628, stb)... ///// Már majdnem annyit tud, mint a PICKIT3 az MpLabX alól. /////

A C-t a 18F széria és fölötte ajánlom. Kisebb kontrollereknél hatásosabb az assembly...
Egy 2 - 4 kszó (16F628 - 16F648A) assembly programot átírva XC8 free módba már 20 - 40 kszó kellene. Sajnos ilyen kontroller nincs a 16F -ek között... Pro Workstation license 995$.
Az MpLab frissebb változatai egyre több hibát hordoznak, 8.89 - Midrange kontrollereknél nem ismeri a WREG ;s STKPRT regisztereket a szimulátora. Az utolsó frissítés a 8.92 lesz a nyár közepén.

A végére egy mazsola: A PICKit3 önálló programja helyett egy firmware adaptáció készült, ami PICKit2 -t csinál belőle, hogy a PICKit2 (kicsit módosított) saját programjával lehessen MpLab nékül is programozni..
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Egy az MpLab 8 fejlesztés megszüntetésének bejeletéséhez fűzött hozzászólás a Microchip fórumáról:
Idézet:
„Thanks for the heads up. Those three months would be sufficient for completely switching our product lines to the Cortex-Mx MCUs.”
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szerintem 3 hónapnál több idő kell a váltásra, de az tény, hogy a Microsoft szoftvereseinek ámokfutása megkönnyíti a váltáson gondolkodók dolgát...

U.i.: Lehet, hogy managereket kellett volna mondani, de értsétek jól!
(#) benjami válasza icserny hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

A Microsoft szoftveresei is képesek cifra dolgokra, de ez esetben gondolom a Microchip-ről van szó
Az X-es MPLAB-ra valószínűleg már én sem fogok átállni, én is inkább az AVR és az ARM irányába nézelődök
(#) icserny válasza benjami hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Idézet:
„A Microsoft szoftveresei is képesek cifra dolgokra, de ez esetben gondolom a Microchip-ről van szó”
Jogos az észrevétel, freudi elszólás volt a Microsoft emlegetése...
Következő: »»   394 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem