Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Az első képen van egy 808nm infra ami C-mount tokozású ilyet kell keresned, de ha jól tudom akkor Epyn kolégának van ilyen eladó, kerdezd meg hogy meg van e még neki, 2w-os. Viszont nagyon kell vigyázni mert ezek az infrák nem sima diodák hanem van rajtuk egy speciális optika ami közelre fókuszálja az infra sugarat hogy meg tudd táplálni az Nd:YVO4 +KTP kombinált kristályt. És nem utolsó sorban nagyon pontosan kell beállítani hogy a legmegfelelőbb legyen a hatásfoka, (minél nagyobb fényerő, és tiszta vékony sugár átmérő), szóval sok sikert. Azt lehet tudni hogy hány Mw-os volt a modul? A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Sajnos nem tudom hány mw -vol a modul . Itt egy gyári fotó róla modul
Sziasztok!
Valóban,megvan még a c diódám,de az 3W-os,rendkivül veszélyes,csak hozzáértőknek adom át. A speciális optikát pedig FAC-nak (Fast Axis Collimator)hivják,ez a gyakorlatban egy nagyon vékony pici üvegrúd közvetlen az emitter elé ragasztva.A kilépő fénysugarat hivatott formálni.(tehát ez nem fókuszáló optika,azok diszkrét elemek szoktak lenni,de FAC is lehet diszkrét lásd:mellékelt kép. Nem hinném hogy a GL30-as(30mW gondolom) modulban megfelelne,a nyitóárama is 4-500mA környékén van ez alatt nem működik lézerdiódaként. Volt nekem is ilyen modulom,(EL-100G DMX-ből)abban egy 300mW-os TO18 (D=5.6mm kerek) 808nm-es infra diódavolt..Arra a rengeteg krix-krax mellett 50mW volt ráfirkálva.(jó nagy átverés:a 100mW-osként árultba 50mW-osat csavaroznak ez a hires Laserworld... pfújjjj) Tehát két választásod van: -ha ki tudod cserélni és újra beállitani a rezonátor üreget akkor vegyél egy 300mW 808nm-es TO18 diódát. -Veszel egy kész plug'n'play 30-50mW-os zöld ("négyzetes alakzatú")modult a béjről(kb 1$/mW árban van)
Köszönöm válaszod . Viszont lenne két kérdésem :1.- hogyan állítom be a rezonátor üreget (azaz mit is jelent ez pontosan?)
2.- találtam 500mw 808nm-es diódát az is jó lenne nekem ? 7 ezerért árulják az sok vagy elfogadható ár. Üdv István.
Nem pontosan rezonátor,(angolul optical cavity -üregnek hivják,amiről beszéltem)de a lényege hogy ebben a közegben jön létre a lézered "fénye,szine."
Például gáz vagy ion lézereknél ez két speciális felületű és beállitású tükör között (akár 2 méter is lehet a távolságuk)történik nagyfeszülségre gerjesztett gáz vagy gázkeverékben,a te lézerdnél pedig a kristály/kristályban és a kicsatoló lencse között.Ezt kell nagyon nagyon pontosan beállitani,hogy egyáltalán létre jöjjön a zöld fény.Nem egyszerű és stabilnak is kell lennie,egy hajszál töredékének megfelelő elmozdulás sokat tud rontani.Valamiféle indikátor vagy mérő eszköz nélkül nem is igazán lehet belőni a legjobb hatásfokot,szemmel például esélytelen,ahogy ezt Tybord ismondta: Idézet: „(minél nagyobb fényerő, és tiszta vékony sugár átmérő)” Nekem van egy nem hiteles,de számadatot kijelző lézer teljesitmény-mérőm,ezért mondom. A vékonyságot amúgyis a kollimátorokkal kell beállitani,annak meg semmi köze a hatásfokhoz. Az 500mW-os jó lehet,de nem biztos hogy megfelelő a tiedbe,egyéb dolgok miatt. Továbbra is azt javaslom,újat kell venni,ha nem értesz az újra beállitáshoz,vagy kérj meg valakit,akinek több tapasztalata van ebben.(csak ne engem ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Szia
Mellékeltem egy rossz 500mw-os modul képét kb így képzeld el.
Bővebben: Link
Itt is egy hasonló modul van kicist jobb felbontásban, talán itt több látszik. A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
Itt is egy zöld belseje.
Szia az van hogy az én modulom úgy van összerakva hogy az optikai részhez hozzá sem lehet férni tehát az az alumínium belsejében van kimondottan csak az infra lasert lehet cserélni . Tehát itt az optikát nem lehet állítgatni sem.
Össze van ragasztva.Az elv ugyan az.
Amit képeket látsz alább/fentebb/,azok 0.5-1W-os zöldek,diszkrét elemekkel.
Ha nem értsz hozzá,jobb ha békénhagyod.
Ha szétpattintod,akkor a fenti miatt sosem lesz jó. Vegyél egy újat.
Rendben veszek egy újat. Köszi a válaszokat.
Sziasztok! készített már valaki Mambához saját usb-s DAC-ot? Elkezdtem írni egy DLL-t, de nem nagyon akarja a mamba látni. Tud valaki segíteni?
Szupepe készitett a tört mamba2004-hez USB-s DAC-ot,saját mld drivert és file-okat.
Azt a tört mambát megvettem anno pár éve tőle én is! És ő árulja ezt a DAC-ot? Mintha anno is árulta volna, csak borsos ára miatt nem vettem, ha jól emlékszem. Szóval tanulgatok programozni, meg PIC-el USB kapcsolatot sikerült már létrehozni. Aztán mivel már nincs LPT portom, így csak akkor folytatnám a projektemet, ha sikerül építeni egy USB-s eszközt. Anno 12k-t értem el. Most célom lenne 20k. Ne haragudjatok, ha olyat kérdezek, amire van már válasz, de nagyon nincs időm visszaolvasni... :S Láttam tőled epyn pár képet, nem semmi!! Hány k-t sikerült elérni neked? Illetve saját galvod van?
Nekem is megvolt az a hamisitott software (ingyen....)és a PET-Laser DAC is(36ezer HUF-omba került az a garázs fejlesztés)
Rendkivül instabil,állandóan kifagyott .Nem ajánlom a pénzt kifizetni érte. A lézer projector megérdemli az eredeti,licenszelt programot és a jó minőségű DAC-ot,elvégre nem olcsó dolgot vezérel. Sajnos én nem értek a programozáshoz,ebben segiteni nem tudok. A kimeneti sebesség természetesen függ a PC-től(vagy laptoptól),a kapcsolati csatlakozástól,a DAC belső áramkörétől,illetve nem utolsó sorban a galvóktól,közvetlenül annak a szervójától. Nekem egy kinai scanner szettem van 30kilós.Utánhangoltam a szervót,igy most a valós sebessége 25kpps 10-12 fokos nyitásban.A tesztábrákkal természetesen. A hardware/software-s környezetem 60kpps-t enged,ez a Pangolin FB3QS vége. De 20-30kpps-nél senkinek nem kell több,hacsak nincs fél millója a pro galvókra.
Köszönöm válaszod! Én is így gondolom, hogy 20k-val is lehet már mit kezdeni! Anno a 12k-samat 15k-n hajtva szép ábárkat rajzolt, még a fényujság is elment vele, ebből kiindulva gondolotam a 20k-t. 36ezer elég sok akkor érte
![]() Amit elértem 12k-t, azt szupepe féle mágnesekkel sikerült, meg az ő oldalán lévő meghajtó áramkörrel, némi módosítással. Azóta láttam képekről szétszedett galvo-t, és arra jutottam, hogy azzal a mágnesekkel nem is fogok nagyobb sebességet elérni, ugyanis a tömör (nem kifúrt) mágnesek az ereje sokszorosa a kifúrtnak. Javítsatok ki ha nem. Ezzel az infóval próbálnám meg az új galvomat megépíteni, csak az a problémám, nem tudom hogy fogom rögzíteni furat nélkül a tengelyeket a mágnesre ![]() Idézet: „saját magam valósítsak meg amit csak lehet, hogy ezzel is tanuljak.” Ez itt az épitése cimű topic ![]() Nekem amolyan "lövöldözős" club lézerem van,vagyis sugárjátékokra van használva hétvégente.Bár annak SZVSZ kicsit túl komolyra sikeredett.Összetettebb ábrákat csak a fényképezés örömére csinálok.(sajnos a múlt héten elszállt a HDD-m sok száz fényképpel és videókkal együtt) A házi galvó egy halott vágány,vagy nem éri meg a fáradságot.Erre az egyre mindenképp áldozni kell némi forintot. A kockamágnes nem tudom hogy lehetett egyáltalán működőképes,de a jó máges ilyesféle: radial neodym magnet A mágnes befogatása pedig valaogy ilyesféle szinte az összes galvóban: Zsákfuratos A neodym-et otthon nem fogod befúrkálni,ezek a mágnesek igy készülnek! Csappal ellátott persely Ezt utóbbit otthon esztergapaddal meg lehet valósitani,fontos hogy nem ferrites anyagból legyen(sárgaréz,vagy INOX) a mágnes persely rözitő.A galvó scannernél a műanyagot mint akotóelemet, el kell felejteni... A tekercsek sem lehet "csak úgy " elkésziteni,tökéletesen azonosnak kell hogy legyenek,a mágnesező mezejük miatt.Gyakorlatban rendkivül nehéz ezt összehozni,ezen múlik az egész rendszer végeredménye a rajzolás minősége például. A tükör is fontos,a "HDD tükör" a 4-5Xös súllyal terheli a tengelyt,a speciális 0.8mm-es üveg tükör meg pénzbe kerül.Próbálkoztak ultravékony mikroszkóp tárgyasztal tükrével,de az a rezgések és a sebesség miatt elhajlott,akár a hangszórók membránja is deformálódik a kilengések következtében.Magyarul:torzit.
Ebay-on láttam kínai 25k-sakat 120$ körül, nemtudom mennyire jók azok
![]() Egyébként henger mágnesem volt, nem kocka. Tükreim egy ősrégi projektorból voltak, volt benne színkeveréshez is a 3 alapszínbűl jó nagy tükrök ![]() Amúgy az alapján amit leírtál nem piskóta összehozni egy scannert, ahoz képest látnád az enyém hogy nézett ki, és mégis működött, lehet meglepődnél ![]()
Össze lehet hozni a galvót,persze.De csodát nem kell tőle várni,15kpps felett az egyszerű geometriai alakzat is széteshet.
Szerintem minden téren jobb,ha a készet veszi meg az ember.De ez szubjektiv,kinek mire van szüksége és lebeszélni sem akarlak az épitgetés öröméről. A csapos tengely az valóban jó,de olyan mágnest lehetetlen beszerezni,a kép a sajátom,amit linkeltem,egy elhalálozott mágnesről készült ,nem tudtam cseremágnest szerezni. Inkább a pár száz forintos magyarhonból vásárolt mágnes és esztergálni kell neki befogatókat!Fontos hogy radial mágnesezésű legyen és minél hosszabb.20mm már elég. A PT20/30/40 viszonylag jó minőség,de drágább is.(nekem is PT30k van) Az e feleti árúakra meg meg csak akkor szabad költeni,ha van rá keret.
Gondolkoztam, és asszem tényleg vásárlás lesz, nem építés. Pár éve mikor foglalkoztam vele, nem lehetett ilyen olcsón kapni galvokat. Most harmadába kerül szinte.
Más: Ehez mit szóltok? ![]()
Érdekesség képp:néhány hete olvastam,páran vették ezeket a kinai whitelight RGB modulokat,többet,különböző tipusban,de csak azért hogy teszteljék őket.
Az eredmény 90%-ban katasztrófális.Nem részletezem....Ha megtalálom újra a topic-ot,belinkelem,angol nyelvű Amúgy,nekem is RGB modulom van ![]()
Tovább foglalkoztam, már más szérián is dolgozok, a testvére várhatóan "robusztus" külsőt kap.
Bőven maradt hely további színek integrálására tervem szerint.
Nagyon tetszik, nem tudjátok honnan lehet kapni szép kék és zöld lézerdiódákat olcsón és jót? Annyira messzire nem akarom használni max. 10m, és csak sugárjátékra/ szöveg kiiríására, hány mw-ost ajánlotok? Piros lézerem már van, csak arra vagyok kíváncsi kb menyibe kerül házilag, és megéri-e házilag csinálni?
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
Lézerdiódákat legolcsóbban,a legmegbizhatóbb forrásból :
USA_DTR_Laser Minden más forrást nem ajánlok(kina ebay stb) De újabban kapni egybe épitgetett kompakt RGB modulokat is.200mW-1.5W teljesitményig. Kinai gyártás ebből következtethető konklúzió: Olcsó,várható rövid élettartam,füstölő nyák(alkatrészek)csúnya sugárprofil,nem összetartó sugarak,gyenge minőség. NEm akarok lebeszélni erről senkit,mert esetlegesen,kellő hozzáértéssel fel lehet javitani,vagyis lehet belőlük használható,jó minőségű kompakt lézerforrást varázsolni. Egészében olcsóbb mintha diszkrét alkatrészeket épitget össze az ember. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
Az egész Projekted árát a minőség rettenetesen befolyásolja majd. Csak 1 számítógépes normális vezérlés kezdődik 300$-tól ami nem hanyagolható el feliratozásra sem.
Meg is érkezett a testvérke végre
![]() ![]() Többi fáradtságom továbbiakban a tudására szánom.
Zöld lézerdióda? Ez nekem új
![]()
Lehet kapni.
Tapasztalat is van. 50mW-os dióda,ami erős túlhajtással eléri a 130mW-ot is. Tehát ő még "kamaszkorú" De max egy év és szerintem megjelennek a komoly teljesitményű DI(direct inject) zöldek a "felnőtt testvérei" is:300mW 500mW 1000mW.... Egyenlőre 3-5X drágább mint egy 50mW DPSS,de ez majd alakul. |
Bejelentkezés
Hirdetés |