Fórum témák
» Több friss téma |
Király az előlapod, gratula. Én még befesteném a csíkokat és még folyik a festék finoman letörölném így csak a csíkok lennének feketék mintha szitázva lenne.
Azért volt baj, mert nagyon lassította a munkát. Viszont Pablóval levelezgettem egy párat és rájött, hogy nem kell használni a spindle fület és akkor nem rakja tele ezekkel.
Köszi szépen már született megoldás.
Köszi.
A festésem én is agyaltam, de a lemez amiből csináltam szinterezve volt rücsis festékkel. Ha mellé megy a festék, akkor csúnya lesz, mert nem lehet letakarítani a rücsökből. Annyira még nem mentek el nálam otthonról, hogy építsek a gépre egy festék adagolót. Nem mondom, hogy nem gondolkoztam rajta...
Kész lett a hátlap is. Lehet újra csinálom azt is majd ilyen szürke aluból. Az szebb mint ez a szálra húzott.
A hátlapon-ami jól néz ki-van egymás alatt 3 db csatlakozó hely, a x, y, z axis.Miért kell ekkora csatlakozó. A DSub 9 nem lett volna elég?
Azért mert 12 eres kábelem volt árnyékoltban. Azt szerettem volna, ha a bipoláris motorom mind a 4 vezetéke dupla kábellel és 4 tüskével csatlakozott volna. Így biztos a kontakt. Így a motornak elhasználtam 16 pint és 8 kábel eret.
A maradék 4 ér meg a tengely két végén lévő végálláskapcsoló és valami opció, ha kitalálnék valamit. Ezek ugyanúgy vannak megoldva mindhárom tengelynél. Gondolkozok még egy automata zérón "Z" tengelyre. Ha szerszámot cserélek, ne kelljen annyit tökölni a 0 pont felvételével. Először viszont a vezérlő dobozomat akarom befejezni, mert múltkor azért ment tönkre a vezérlő ic, mert a csatiból kijött a motor vezetéke, mert csak össze volt minden dobálva egy gombócba. Na ebből elegem lett. Meg kell ezt csinálni tisztességesen. Aztán jöhet a többi dolog sorban. (pl: az X tengely meg erősítése és a Z-t sem ártana.)
Szia, nagyon szép munka! Érdeklődnék, hogy a hátlapon a 230V-os csatlakozó helyét milyen szerszámmal martad?
Előre is köszönöm!
Frankón néz ki, ezt már lehet festheted is mert nem ragad bele a festék. A csatlakozók helyét is a géppel vágtad ki?
Nem különösebben nagy igénybevételre szánt hosszú bordásszíjat hol lehet olcsón kapni? Kb. 120cm kellene, de még pontosan nem tudom. Kínaiak árulnak nagyjából 1000Ft/m körüli áron, ahhoz képest nem is rossz minőség, csak nekem végtelenített kellene. Egyébként csak egy lézer asztal rácsot akarok emelgetni. Úgy gondoltam, hogy az asztal 4 sarkán közönséges menetes szárat hajtanék meg szíjjal és az emelné a rácsot. Max. 1-2 kg teher lenne csak. Nem tudom, még hogy lehetne másképp olcsón, egyszerűen és jól megoldani.
Bringalánc, az biztos nem csúszik.. annyit toldasz össze amennyit akarsz.
Nekem is eszembe jutott lánchajtás, de 30x20cm az egész és láncot általában ott használnak, ahol nagy erőt kell kifejteni, kicsit túlzásnak érzem ide a láncot, de ha nem találok jobbat, lehet, hogy az lesz a vége.
A 230-as csatlakozót és a többi nagy kivágást is 2mm-es 2 élű maróval csináltam. 180mm/min feed, 30mm/min Plunge feed, 0.4mm-es fogásokkal.
A csatlakozókat 1mm-es 2 élű maróval. Ott a feed 120mm/min volt, a plinge feed 20/min és 0.2mm volt a fogás mélység. Olajjal kenni kellett. A motor 6000rpm volt.
Újra akarom ezt is csinálni, mert kitaláltam még valamit plusszban. Akkor már eleve festett lemezre fogom csinálni, mert akkor olyan lesz mint az előlapom.
Arról is tettem be képeket, de itt a link. Bővebben: Link
Át terveztem a CNC vezérlőm hátlapját. A D-sub csatik csavarjait be süllyesztettem és szürkére festett alulapra csináltam meg, hogy jobban látszódjon a felirat.
Nagyon profi lett. Ezek szerit már van egy cnc maród?
Ez a kis gépem működik egyelőre.
Bővebben: Link KÉP Most az asztalon ősrobbanásszerű káosz van, hogy a gép üzemelhessen labortápról. Ez miatt egy ic halálba ment múltkor. Aztán ebből elegem lett. Most már be kell ezt fejezni, hogy szép is legyen.
De aranyos! Úgy néz ki, hogy június elejéig árvíz lesz nálunk, hajózási tilalommal egyetembe így lesz időm a gépemet csinálni.
Akkor van esélyed utolérni...
Szép napot!
2. Komlett cnc gépemet tervezem, elvárásom egy olyan gép amely első körben nyák marás/furás,műanyag és puhább fémek pl alumínium réz anyagok megmunkalasat tudja. Jelenleg tanuló vagyok villamosmérnök hallgató. Asztal mérete kb 600x 1000 ,alumínium profil váz , vgroove csapagyazott görgős kocsikkal .a meghajtás precíz edzett menetes szár ,danamid (PA ) homemade kottyanás mentes orsókkal . A vezérlő pminmo-s hcl -2630opto 4axis interface hozzá linistepper V2 3db kb1Nm unipolaris motorokkal. Amire sajnos a 158oldalon nem találtam választ hogy milyen módon lehetne a spindle hez olyan egyszerű megoldást találni amibe könnyen lehet befogni marókat. Tudom lehet venni különböző méretű patronokat ,de én olyan megoldáson próbálok gondolkodni ami költséghatekonyab nincs szükséges varialasra . Praktiker adta az ötletet hogy a maró motorra ami nekem egy kb 400W kefenelkuli modell motor , lehetne rá rakni egy gyorstokmanyt! Legkisebb befogo mérete 1mm.tudom elég gány munka de van e valami olyan megoldás ami ár /minőség /precízség/kezelhetőség /cserélhetőség arányában jobb ?válaszokat előre is köszönöm !
Szia! Nem véletlenül vannak a gépeken az általad is már látott ERXX tokmányok és főorsók. Nagyon fontos, hogy a marók stabilan benne legyenek a gépben. Ha otthon fúrsz egy sima kézifúróval 1-2 lyukat maximum 3000-es fordulattal és kilazul a tokmány - könnyedén utánahúzod. De ha például órákig dolgozik a gép egy marófejjel és az lelazul, mondjuk 30.000-es fordulaton.... Nekem sem volt szimpatikus a patroncsere, ezt akár úgy is megoldhatod, hogy csak 3-as, vagy csak 6-os tengelyű marókat szerzel be. Nem úszod meg a marócseréket, de a patroncseréket igen. Az én főorsó motorom csak 10.000 körül forog és nagyjából arra készült a gépem amire te is szeretnéd használni. Én is úgy kezdtem gondolkodni mint te - de jó megoldást, a szerszámcserés gépek kivételével nem láttam. Az meg hobbi célra túl drága szerintem. Egy panel legyártásánál én használok gravírtűt, fúrókat is és a végén kontúrvágásra egyélű marót, vagy kukoricamarót. Szép kényelmes cserékkel 5 perc egy nyák elkészítése, de legfeljebb 1/2 óra, ha nagyobb a panel és az izolációs sávok szélesebbek Szerintem ez így is kellően gyors. Ráadásul optimalizálhatod is a műveleteket, a sorrendeket. Szerintem nézz meg egy-két kész konstrukciót. Itt a fórumtársak között is vannak sokan, akik szívesen elbüszkélkednek a saját megoldásaikkal. A 400W-os kefenélküli motor érdekelne engem is. Honnan sikerült beszerezni? Milyen feszültségről menne?
Idézet: „van e valami olyan megoldás ami ár /minőség /precízség/kezelhetőség /cserélhetőség arányában jobb ?” Szinte csak az van. Minőség /precízség szempontjából biztosan. A BLDC modell motorok jól forognak, kitalálták a szabályozásukat is, de a csapágyazás a hátulütőjük. Meg alapvetően akkumulátoros táplálásra tervezték őket. Foglalkoznak ilyesmivel a sárga fórumon is, több-kevesebb sikerrel. A 30 ezres fordulatot hosszú távon nem bírják. Az persze nem baj, ha 4-5 ezer környékén is tudod forgatni, plexihez pl. üdvözítő, de igazán hatékonyan nyákot megdolgozni nagy fordulaton tudsz. Ezzel egyáltalán nem állítom, hogy mással, másképp nem lehet. De. Tegnap egy kopott vasfűrészlappal vágtam nyákot, mert az volt az egyedüli, ami "működött". Azzal is lehet. Csak az idézett kérdésedre válaszoltam, és teljes mértékben alá támasztom kameleon2 topictárs által leírtakat. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Üdv! Sárga oldalon van komplett csapágyház amibe be lehet tenni a mellé árult tokmányt ER 11. Nem mondom, hogy olcsó a tokmány 8-10e között mozog a csapágyház pedig ha jól emlékszem 11e ft-ért adták. Sajnos a minőségi dolgokat megkell fizetni, lassan kész leszek énis a "tákolt" gépemmel teszek majd maholnap fel képeket. Az ember építés közben jön rá, hogy pénz nélkül nem lehet pontosat alkotni, csak törekedni lehet rá.
Szia! Kicsit körülnéztem a témában, hátha sárgahonban van megoldás. Találtam Ilyet.., de 8000 a Max fordulat. Találtam még ilyet is, bár tanult kollégáim nem javasolták a használatát. Időközben találtam ilyet is.. . A megfelelő keresőszó: keyless drill chuck.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2013
Dobtam volna apróhírdetésbe, de nem akarok hitelesíteni semmit se.
Hirdetni meg nem fogsz a témában, mert szabályzatba ütközik. A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
Üdvözlök mindenkit!
Figyelmetekbe ajánlok egy CNC találkozót! I. Budapesti CNC találkozó Időpont: 2013. július 19-20-21 Helyszín: Budapest, XVII. Strázsahegyi dűlő út 7. Látogatói belépődíj nincs
Én is megyek!
Az első főfőfő próba
Nagyon jó lett!
Gratulálok hozzá! Milyen anyag? Plexi??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |